Spring naar bijdragen

Charismatische overtrokkenheid


Aanbevolen berichten

  • 2 weeks later...
  • Antwoorden 176
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]

Nee hoor, geen feit. Eerder jouw beperkte blik op de geschiedenis. Zeker in charismatische kringen kom je die gedachte veel tegen. Dat de eerste christenen een soort superchristenen waren die wonderen deden bij bosjes, een intieme relatie hadden met God en radicaal anders waren dan de wereld om hen heen. Eeuwenlang is de kerk niets meer dan een corrupt clubje zelfgerichte figuren geweest en nu heb je de evangelischen, pinksters en charismatischen die weer in die kracht van de Heilige Geest en die relatie met God wandelen.

Nou, het grappige is dat juist middeleeuwse literatuur bol staat van allemaal tekenen, wonderen en weet ik wat allemaal meer. widegrin.gif

Maar ja, geschiedenis he...

Quote:
Punt is dat duidelijk blijkt uit de brieven van Paulus dat er van alles mis ging in de eerste gemeenten. Ontucht, egoisme, leugenachtigheid, hoogmoed... Je leest al die problemen terug in de brieven.

yes.gif

Quote:
En tegenwoordig zie je in de charismatische hoek naast een aantal heel mooie dingen ook een hoop theologische onjuistheden. Dingen die eruit voortkomen dat de Bijbel vaak niet in de historische context gelezen wordt, maar dat het een allegorische betekenis aangemeten krijgt.

Of juist een onterecht letterlijke.

De kracht van die nieuwe bewegingen is het dynamische, waardoor ze veel mensen weten te trekken die anders niet bereikt worden. Ze weten goed met de tijd te communiceren. Het gevaar is gelijk opkomende hypes die soms zelfs door gebrekkige theologische kennis de riskante dwaalleer kan opleveren.

Quote:
Je ziet pastorale blunders van walvisformaat door mensen voor te houden dat het de Bijbelse leer is God iedereen ten alle tijde wil genezen en dat wanneer dit niet gebeurt, het praktisch altijd aan de persoon zelf ligt. Of nog maar niet te spreken over de gerichtheid op comfort, luxe en geld die vaak met een geestelijk sausje wordt geserveerd.

Die bedoelde ik. widegrin.gif Wat mij betreft twee hele gevaarlijke dingen.

Quote:
Toch werkt God ook in de evangelische en charismatische kringen, daar niet van. Maar dat is vaak eerder ondanks dan dankzij het grondpersoneel. Net als in alle andere denominaties, waar God ook aanbeden wordt en tegelijkertijd christenen de stomste dingen doen.

yes.gif

Quote:
Vroeger deden christenen domme dingen en maakten ze fouten, tegenwoordig is dat nog steeds zo. Om nu de huidige tijd en de tijd van de eerste kerk alleen maar te kijken naar de positieve dingen, terwijl je de tussenliggende periode alleen kijkt naar het kwaad dat christenen hebben aangericht, is dan ook niet eerlijk. Een vorm van hoogmoed waarmee je jezelf boven generaties van christenen verheft die God oprecht zochten, ondanks hun fouten.

En laat hoogmoed nou net de grootste hoofdzonde zijn...

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid