Spring naar bijdragen

Yoga


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Zelf zie ik het nut niet zo in om allerlei tradities uit oosterse godsdiensten te willen toepassen, terwijl het christendom zelf al zo'n rijke traditie heeft op het gebied van mystiek en het gebed, waarvan een aantal zelfs extra laagdrempelig zijn om toe te passen voor oosterse gelovigen.

Er zijn vele christelijke mystica die hebben geschreven over de gemeenschap met Christus zoals een bruid met haar bruidegom, de zelfverloochening en het beschouwelijke, stille gebed. En dagelijks zijn er vele monniken en monialen die mediterend de Schrift lezen en diepgaand overwegen. Daarbij zijn er al vele meditatieve vormen van gebed binnen het christendom, zoals het Jezusgebed, de Rozenkrans voor katholieken, de maatloze zang, intensieve "worship" en natuurlijk het oecumenische klooster in Taizé.

Wie wil kan binnen het christendom een schat aan rijkdom vinden, een waaier aan verschillende wijzen van geloofsbeleving. Van stille meditatie tot het actieve gebed, van mystieke riten tot eenvoudige volksdevoties, door de eeuwen heen heeft de Kerk bepaald niet stil gezeten en vele handreikingen gegeven om je voor te bereiden op de genade die God je wil geven in het gebed en de gemeenschap met Hem.

Welnu, als Christus ons al zo rijkelijk overlaadt met al deze weldaden, al deze gaven om het ons gemakkelijker te maken gemeenschap met Hem te hebben, waarom dan nog verder zoeken? Zeker als je bedenkt dat Hij zelfs de drempel voor andersgelovigen verlaagt doordat een aantal van zijn gaven op hun eigen geloof is geïnspireerd. Zo behulpzaam is Christus, dat Hij alle talen spreekt en zo gemeenschap met iedereen wil hebben.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 57
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Gast Anon_phpbb

Mag ik er dan even op wijzen naar alle mensen die zoveel kritiek hebben op yoga, dat hiervan wetenschappelijk is bewezen dat het goed is voor lichaam en ziel.

Daarnaast komen vrijwel alle aspecten van de bijbel uit andere "heidense" geloven. Opgenomen in de religie om de barbaren en heidenen te overtuigen. Noem mij een aspect van het christendom en ik kan je met bewijs vertellen waar het vandaan komt, en dat het ouder is dan het christelijke gebruik.

Oordeel nergens over voordat je weet wat het is. Want boven alles moet je van elkaar houden en elkaar accepteren, proberen elkaar te begrijpen en god boven alles stellen. En mag ik dan zeggen dat god een HEEL breed begrip is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Mag ik er dan even op wijzen naar alle mensen die zoveel kritiek hebben op yoga, dat hiervan wetenschappelijk is bewezen dat het goed is voor lichaam en ziel.

Lijkt me sterk, aangezien het bestaan van de ziel niet bewezen is. 'Ziel' is een metafysisch concept.

Quote:
Daarnaast komen vrijwel alle aspecten van de bijbel uit andere "heidense" geloven.

Gebruiken met een totaal andere betekenis er aan gegeven.

Daarbij speelt er nog iets als een kip-ei verhaal...

Quote:
Opgenomen in de religie om de barbaren en heidenen te overtuigen. Noem mij een aspect van het christendom en ik kan je met bewijs vertellen waar het vandaan komt, en dat het ouder is dan het christelijke gebruik.

Dat jij een oudere oorsprong erbij kan verzinnen wilt dat niet zeggen dat die dan ook klopt.

Als ik bruine ogen heb en Hitler ook, dan maakt dat Hitler nog niet mijn opa.

Quote:
Oordeel nergens over voordat je weet wat het is. Want boven alles moet je van elkaar houden en elkaar accepteren, proberen elkaar te begrijpen en god boven alles stellen. En mag ik dan zeggen dat god een HEEL breed begrip is.

En van wie moet dat? Van jezelf?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Yoga is ongeveer hetzelfde als de leringen van Jezus en het doel van yoga is ook hetzelfde als dat wat Jezus leerde, namelijk eenwording met de Vader oftewel de Heerschappij [Koninkrijk] van God in je leven.

Wie yoga doet, doet in feite niets anders dan wat de Heer ons leerde, namelijk ons kleine zelf overstijgen en volledig "in de Heer zijn".

Uiteraard schreeuwen de sektarisch denkenden dan meteen moord en brand, want die vinden dat maar eng, zelf wat dieper nadenken en werkelijk doen wat Jezus leerde in plaats van voorgekauwde religie nablaten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Euh, om jezelf te kunnen vullen met God, moet je daarvoor niet eerst leeg zijn? Als je zelf continue loopt te denken, hoe kun je God dan nog door die ruis heen horen (Soms schreeuwt ie er wel doorheen puh2.gif , maar je maakt het jezelf wel lastig)

En ik weet niet welke vorm van Yoga je het over hebt als je het hebt over gedachten leegmaken...Maar meditatie doet dat ook, als je kunt mediteren, dan kun je daarna contempleren (je gefocust bezighouden met God) Leegmaken is gedachten tot rust brengen, als je goed oplet, dan huppelt er van alles door je hoofd, zelfs als je bidt, achtergrond ruis, soms nauwelijks opgemerkt, maar het is er vaak wel. Als er vuil water in de vaas zit, dan ga je die toch ook eerst schoonmaken voor je er nieuwe bloemen in zet?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Hij is evangelisch lees ik op wikipedia. Lijkt me een redelijke aanwijzing

Waar haal je het idee vandaan dat alle evangelische mensen hun argumenten niet onderbouwen? Ik doe dat namelijk wel.

Quote:

[...]

Yoga lijkt mij niet erg occult.

Mij wel, en dat leg ik zo uit.

Quote:

[...]

Het is gewoon een soort lichtspirituele gymnastiek/meditatievorm.

Nee het zijn oefeningen die voortstromen uit een oosterse religie. En je laat je in met een andere religie dan het christendom, je zoekt je ontspanning en je geestelijk welzijn ergens anders dan bij God. Dat is wel kwalijk denk ik?

@de beginner van deze topic

Yoga (Sanskriet: ???, vertaald: "juk", "verenigen", "beheersen")[1] is in zijn brede context: een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken.

Ik denk dat dit redelijk occult is, aangezien je nooit het zelfde zal zijn als God.

Ik neem aan dat je Yoga niet met deze intentie beoefent, maar het vind wel zijn oorsprong in occulte zaken. Ik zou je willen adviseren om dit echt niet te doen, ookal lijkt het leuk, en ontspannend, of val je er zelfs van af.

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid