Spring naar bijdragen

feilbaar leergezag


Aanbevolen berichten

Speciaal voor katholieken (anderen mogen óók reageren, maar dan wel een beetje in lijn van de vraagstelling.)

Lumen Gentium 25 vermeldt:

Als de bisschoppen in gemeenschap met de paus optreden als leraars, hebben zij als getuigen van de goddelijke en katholieke waarheid recht op de eerbied van allen; en de gelovigen moeten de uitspraak van hun bisschop over geloof en zeden, in naam van Christus gedaan, aanvaarden en er eerbiedig mee instemmen. Deze eerbiedige instemming van wil en verstand moet men op bijzondere wijze geven aan het authentieke leerambt van de paus, ook wanneer hij niet ex cathedra spreekt. Men moet nl. zijn opperste leerambt eerbiedig erkenen en zijn uitspraken oprecht aanvaarden overeenkomstig zijn duidelijk gemanifesteerde bedoeling en wil, die vooral spreekt uit de aard van de documenten, het telkens opnieuw voorhouden van dezelfde leer of uit de formulering.

Ergens zit er ook wel logica in, want als je zegt: \"ik geloof alleen de dogma's en voor de rest...\" dan kun je evengoed nog alle kanten op, zie ook een Schillebeeckx bijvoorbeeld. Dus op zich is het redelijk dat er ook een soort gehoorzaamheid (wat nog subtiel iets anders is als geloven) gevraagt aan het tijdelijk Magisterium, zo houdt de Kerk toch een zekere convergentie vast.

Hoe geef jij dat vorm, m.b.t. tot de niet-onfeilbare leer?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Leergezag is leergezag dat is in alle kerken die episcopaals zijn en staan in de Apostolische Successie,en de leer is de leer het is ook niet voor niets leergezag.Je bent het met de leer van een Kerk eens of niet.

Maar geloof je dan omdat je het gelooft of omdat het je gezegd wordt te geloven?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Derhalve een feilbaar gezag en in zekere mate ook een risico?

In zekere mate vooral vertrouwen in Gods leiding en voorzienigheid door het magisterium heen. Feilbaar leergezag is feilbaar, maar toch vertrouwen we erop dat God ons niet in de richting van een dwaling zal sturen, omdat dwalingen een gevaarlijker gif zijn dan zonden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Je gelooft dat de Kerk leergezag heeft omdat je dat gelooft, en daarom geloof je wat de Kerk je zegt te geloven.

Psst, wij geloven dat de Kerk leergezag heeft omdat zij de enige Kerk is die die autoriteit van Christus heeft gekregen en die autoriteit zich voortzet in de Apostolische Successie. De Paus is Vicarius Christi en daarom geloven we dat door het magisterium van de Kerk, Christus spreekt. (Lumen Gentium 25) dis.gif

N.B. Overigens spreekt de Kerk m.n. in feilbare modus. De onfeilbare modus is nogal zeldzaam.

(zo ongeveer, uit het blote hoofd) widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Psst, wij geloven dat de Kerk leergezag heeft omdat zij de enige Kerk is die die autoriteit van Christus heeft gekregen en die autoriteit zich voortzet in de Apostolische Successie. De Paus is Vicarius Christi en daarom geloven we dat door het magisterium van de Kerk, Christus spreekt. (Lumen Gentium 25)
dis.gif

Precies, maar voordat je kunt geloven wat de Kerk gelooft, moet je datgene geloven wat jij nu terecht belijdt. Eerst moet je het geloof gegeven worden dat de Kerk inderdaad is wie zij is, en daarna kun je geloven omdat zij gelooft. Eerst de bron vertrouwen, dan komt de rest vanzelf.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Vanuit de ongedeelde Kerk van de eerste tien eeuwen en de Apostolische Succussie de Bron van Traditie en daardoor geworden de Heilige Schrift,is er van uit te gaan en kan men daar zeker van zijn dat dat leergezag zuiver en onfeilbaar is en tot zaligheid is.

Leg eens uit als je terug bent waarom je daar dan vanuit kunt gaan als die ongedeeld is. En leg graag ook even uit waarom het pas als die gedeeld is dan plots niet meer vanuit kunt gaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Leg eens uit als je terug bent waarom je daar dan vanuit kunt gaan als die ongedeeld is. En leg graag ook even uit waarom het pas als die gedeeld is dan plots niet meer vanuit kunt gaan.

Het is heel simpel, zolang je iedereen met een afwijkende mening simpelweg als ketter weg kunt zetten, is het niet zo moeilijk om die eenheid te bewaren, iedereen die er anders over denk is een ketter en dus denken alle rechtgeaarde christenen overal hetzelfde over. Het wordt pas een probleem als het opeens een te groot deel van de christenheid is die ergens anders over nadenkt, ze dan wegzetten als ketters gaat veel moeilijker, omdat je dan de Kerk halveert. En daarom is er vanaf dat moment ook geen eenstemmig christelijk geluid meer. (aldus een wat gechargeerde argumentatie knipoog_dicht.gif)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid