Spring naar bijdragen

Eijk aartsbisschop van Utrecht!


Aanbevolen berichten

Mgr. Eijk benoemd tot aartsbisschop van Utrecht

De Apostolisch Administrator van het Aartsbisdom Utrecht, Adrianus kardinaal Simonis, neemt met dankbaarheid kennis van het feit dat Paus Benedictus XVI tot aartsbisschop van het Aartsbisdom Utrecht heeft benoemd mgr dr W.J. Eijk, bisschop van het bisdom Groningen - Leeuwarden.

Bisschop Eijk is zich, na zijn studie voor arts, gaan specialiseren in de medische ethiek. Naast een korte periode in het parochiepastoraat heeft mgr Eijk vooral zijn sporen verdiend in het onderwijs als docent en hoogleraar. In 1999 werd hij benoemd tot bisschop van het bisdom Groningen.

De nieuwe aartsbisschop, die tevens metropoliet van de kerkprovincie Nederland is, volgt hiermee Adrianus kardinaal Simonis op, aan wie de paus op 14 april jl. ontslag heeft verleend en die sindsdien werkzaam is als apostolisch administrator. De nieuwe aartsbisschop is de 70e opvolger van de heilige Willibrord.

De bisdomraad van het aartsbisdom Utrecht is verheugd met deze snelle benoeming, zo kort na het afscheid van kardinaal Simonis. Zij heet de nieuwe aartsbisschop van harte welkom en ziet vol vertrouwen de toekomst tegemoet. De intentie van de nieuwe aartsbisschop om de komende tijd vooral te gebruiken om uitgebreid met het aartsbisdom Utrecht kennis te maken wordt toegejuicht. Van harte wenst zij de nieuwe aartsbisschop Gods zegen toe in dit ambt.

bron

Een dappere zet van Rome! applaus-smiley.gif De juiste man op de juiste plek. party.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

@ Pius (en anderen)

Waarom is dit de juiste persoon op de juiste plaats? Want om eerlijk te zijn ken ik deze persoon zelf totaal niet en ben ik wel benieuwd naar het hoe en waarom rond deze persoon.
knipoog_dicht.gif

Omdat hij stevig orthodox is, niet vies van een beetje spraakmakendheid en dat hij een ingeslapen bisdom, wat het hier was, weer flink nieuw leven heeft ingeblazen. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Meer werk voor de psychologen in Nederland smile.gif

"Iemand bevestigen in zijn homoseksualiteit betekent in verreweg de meeste gevallen dat men de betrokkene fixeert in zijn neurose en dat is funest," aldus de nieuwe aartsbisschop van Utrecht. Eijk adviseert priesters dan ook alle homoseksuelen te verwijzen naar een klinische psycholoog. "Deze kan dan een diagnose stellen en verdere behandeling van de neurotische ontwikkelingsstoornis begeleiden. De weg om er van af te komen is lang en moeizaam, en zo iemand kan zo af en toe gemakkelijk ten van komen. Maar vaak biechten, veel bidden en naar de mis gaan kunnen hem helpen,"

..aldus de collegedictaten van Eijk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Nu hij plotseling een 'hoge functie' bekleed zwakt hij zijn uitspraken af?

Welnee, die citaten zijn uit verband gerukt. Het was een vergelijking van verschillende visies, dit was er een van. Eigenlijk net zoiets als de Regensburg toespraak van de paus.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Heb je toevallig ergens een bron van zijn volledige uitspraken? Ik kan alleen telkens deze 'citaten' vinden.

Nope, alleen dit:

In de gewraakte collegedictaten zou alleen een chronologisch overzicht zijn gegeven van theorieën over de oorzaak van homoseksualiteit. Daardoor is er geen sprake van dat Eijk met opzet de menselijke waardigheid van homoseksuelen miskent.

bron

Link naar bericht
Deel via andere websites

Leugens? zozo.. Sorry maar ik volg het even niet? Er zijn wat citaten van hem die rondzwerven op het internet en blijkbaar voor nogal wat constenatie zorgen.. uitspraken waar ik het jaartal 1999 bij zie staan.. ik zie echter nergens een volledige bron waarin de uitspraken wel genuanceerd worden door hun context.. dus waarom nu percee 'leugens'? Als je dat zegt dan lijkt het mij dat je daar een sterk argument voor hebt?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat ik hoor in dit topic is dat het wel degelijk zijn uitspraken waren, maar dat ze uit hun context zijn geplaatst en daardoor zo 'apart' klinken.

Hij zou er al meerderemalen op terug zijn gekomen, deze week nog.. waarop ik zei "nu hij een hoge functie gaat bekleden, zwakt hij zijn uitspraken af?" waarop ik als reactie kreeg dat hij dat in 1999 ook al heeft gedaan.. toevalligerwijs eveneens het jaar dat hij bisschop werd.. niet echt een harde knal voor het 'afzwak-argument'.. hoewel werd erkent dat dit toch echt zijn uitspraken waren, zie ik nergens de welbesproken 'nuancerende context'..

Dus ja dan vind ik 'leugen' het toch iets te kort af doen. flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tja, voor de gehele context zou je dus de collegedictaten van monseigneur Eijk uit die tijd moeten zien te vinden om te lezen. Ik kan ze op internet zo snel niet vinden, maar wie meer interesse heeft, zal ze vast wel kunnen opduiken ergens.

Wel lees ik op internet dat er inderdaad uit die dictaten is geciteerd, dat monseigneur Eijk aangeklaagd is vanwege de citaten, maar dat het OM de aanklacht onvankelijk heeft verklaard. Er zou namelijk geen sprake zijn van discriminatie, maar er zou enkel een chronologisch overzicht zijn gegeven van theorieën over de oorzaak van homoseksualiteit. Het mag dan ook wel eens een keertje goed zijn zo.

Het is anders daarnaast ook heel simpel: de katholieke Kerk heeft een pittig maar wél genuanceerd standpunt over homoseksualiteit, en aangezien monseigneur Eijk trouw aan Rome is, mogen we er vanuit gaan dat hij de Kerk daarin volgt en gehoorzaamt. En anders daarop aangesproken kan worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid