Spring naar bijdragen

Hoe zie jij 'gereforme(e)rd(en)'?


Aanbevolen berichten

Quote:
Trouwens, er is toch ook nog een 'strengere' stroming gereformeerden? Waar je niet in het wit mag trouwen?

Het mag officieeël wel, maar het is daar de traditie niet omdat te doen. Dit zie je vooral in de Gergem in Ned(ederland) (Binnen/Buitenverband) en in sommige Oud Gergems zal het ook niet te doen gebruikelijk zijn.

Er zit daar wel wat achter. Traditioneel staat een trouwjurk voor 'rein/zonder seks het huwelijk ingaan', de GGIN/OGG zeggen min of meer dat geen mens rein is (wat waar is) en dat je daarom geen witte jurk aan mag hebben. Imho gaat die reinheid echter niet over 'vrij zijn van zonden' maar om 'maagd het huwelijk in'.

Quote:
Maar een gereformeerde gemeente is toch niet het zwaarst?

Definieer zwaar.. Er zijn CGK's die 'zwaarder' zijn dan sommige wat vrijere gergems, er zijn gergems die zwaarder zijn dan sommige oggs of ggin's en er zijn hhk's die zwaarder zijn dan gergems.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 126
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Welke soort gereformeerden? reformatorische gereformeerden worden altijd refo's genoemd. Vrijgemaakten noem ik vaak vrijgo's, en samen met de synodalen en nederlands-gereformeerden vormen ze de grefo's. Maar goed, persoonlijk ben ik meer grefo dan refo, aaangezien refo vooral gaat over kledingstijl..

Whatever puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Als ik zeg 'gereformeerd' welke woorden schrijf jij er dan bij?

Mijn eerste gedachten: saai, onnodig wettisch, doemdenken, geen plezier, achterhaald, en noem nog maar wat van die onaardige woorden. Ik ken eigenlijk nauwelijks refoos en vrees dat mijn beeld ervan een nogal hoog "Youp van't Hek gehalte" heeft. widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Als je je beeld van een grote groep mensen af laat hangen van wat een caberetier over ze zegt ben je volgens mij vervelender dan de caberetier die grappen maakt en daarom opmerkelijkheden uitvergroot.

Vervelender is een sterk woord, ik denk dat ieder mens vooroordelen kent die gevoed worden door o.a. cabaretiers, media. Maar het is een beetje jammer wanneer je tegen zulke vooroordelen aanloopt als je zelf bij zo'n groep behoort, iets waar ook heel veel mensen last van hebben knipoog_dicht.gif.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Als je je beeld van iemand baseert op 1 uitspraak die je mogelijk verkeerd interpreteerd gezien het feit dat internet niet altijd de mogelijkheid bied iedere nuance te laten zien... enzovoort. Je snapt men punt vast wel.

Ach, eigenlijk zie ik de opmerking helemaal los van jou. Je hoeft je als je je niet aangesproken voelt ook niet aangevallen te voelen.

Ik vind het echter vreemd om een caberetier te verwijten 'vervelend' te zijn als hij een bepaalde groep neerzet op een overtrokken manier en iemand die dat serieus neemt niet. Een grappenmaker hoef je dat wat mij betreft geeneens te verwijten. Iemand die de grappen lijnrecht doortrekt naar de maatschappij wel.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Maar ik heb wel van mensen gehoord die een 'oud gereformeerde' bruiloft hebben bijgewoond dat daar niet in het wit getrouwd werd. Maar of dat incidenteel is, of dat 't traditie is weet ik niet.

Dat klopt. Een deel van mijn schoonfamilie (ooms en tantes) is nogal zwaar. Of het Oud Gereformeerde Gemeente of "gewoon" Ger-Gem is, weet ik niet zeker. In welk geval, die mensen zijn in het lichtgroen/blauw/donkerrood of wat dan ook getrouwd. Als je in het wit trouwt dan zeg je daarmee eigenlijk dat je smetteloos (zonder zonden) bent.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat traditie voor veel gereformeerden erg belangrijk is. Ze doen dingen omdat het hoort en omdat het altijd al zo is. Zelf ga ik ook naar een gereformeerde (inmiddels pkn) kerk, maar deze is wel heel 'vrij'. Er kan op zich heel veel en er zijn niet echt hele strenge regels qua kleding of wat dan ook. Toch doen ze soms overbepaalde dingen wel wat moeilijk omdat het niet hoort. Een dansje of iets dergelijks tijdens de dienst kan echt niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Een dansje of iets dergelijks tijdens de dienst kan echt niet.

hehe... Dat valt dan nog mee puh2.gif In de kerk van mijn ouders (GKV) stond laatst in het mededelingenblad dat er voortaan niet meer ge-applaudiseerd mag worden clown.gif

Overigens vonden vrij veel mensen dat toch wel belachelijk, dus ik denk dat het wel weer ingetrokken wordt knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Toch doen ze soms overbepaalde dingen wel wat moeilijk omdat het niet hoort. Een dansje of iets dergelijks tijdens de dienst kan echt niet.

Dat klopt, want dan stoot je lelijk je knieën tegen de kerkbanken. Het heeft alles te maken met de visie op de eredienst. De eredienst is voor gereformeerden de ontmoeting met de Heilige God en daarin luisteren we naar Zijn Woorden die tot ons komen in de Preek, de Psalmen en de Sacramenten.

Beetje het idee van de synagoge dus, in de synagoge werd op de sabbath ook niet gedanst, dat deed men in de tempel, dat was de viering van bepaalde dingen, de offers bijvoorbeeld. Die zijn, volgens gereformeerden voorbij.

* Raido vind het volkomen logisch dat je niet hoort te klappen in de kerk, waarom zou je willen klappen? knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

wat een leuk topic :-)

Mijn ouders zijn ook 'griffo's', binnen de PKN en behoorlijk progressief. Ik heb er dus zelf ook behoorlijk wat van meegekregen, positief en negatief.

Ik ben er natuurlijk niet voor niets bij weggegaan, bij mij past het niet. Ik denk bij gereformeerd aan loeiende orgels, mensen die extreem langzaam psalmen in een ouderwetse berijming zingen, een strakke mond opzetten, want niets is leuk natuurlijk, er is het heilig MOETEN en zelf ergens zin in hebben, dat kan niet. Ik geef nu een stereotiepe beeld, maar dit is wat mij heeft doen afstoten van het griffodom.

Er zijn ook mooie kanten: het zijn vaak, anders dan je zou denken, best tolerante mensen, en in de kerk kan veel besproken worden. Er is erg veel aandacht voor innerlijke geloofsbeleving, als je daarnaar zoekt. Niet in de preek op zondag (die bestaat vooral uit het herkauwen van de gelezen bijbelpassage, over het algemeen :S, maar wel in gespreksgroepen e.d.

Er is een neiging tot oerhollandse nuchterheid, zuinigheid en 'normaalheid', maar die wordt dan weer gecombineerd met een bepaalde mystiek die me wel aanspreekt :-)

Ach, ben er toch mee opgegroeid he knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

En dat is de Gereformeerde Bond in de PKN, of als het 'progressief' is misschien de Confessionele Vergadering? Of bedoel je de vroegere Gereformeerde Kerk die nu in de PKN zit? *ik vis naar wat naampjes zodat ik wat dingen nog beter kan plaatsen*

Ik vind de zin 'Er is een neiging tot oerhollandse nuchterheid, zuinigheid en 'normaalheid', maar die wordt dan weer gecombineerd met een bepaalde mystiek die me wel aanspreekt :-) een mooie beschrijving namelijk ook wat mijn visie op gereformeerden is.

Op een of andere manier zijn 'we' erg nuchter, noemen de dingen bij naam (bij kerkverband weer verschillend), we hebben het niet zo op allerhande dingen als 'jumpen, dansen en vallen in 'de Geest'', innerlijke geloofsbeleving is wel wat belangrijk. Wel verschillend qua vorm en 'belangrijkheid'. GKV'ers en GK'ers zijn daarin nogál anders dan de bevindelijk-gereformeerden. Bij de orthodox-gereformeerden is het innerlijke wel belangrijk, maar ook de 'gemeente, of het collectief'. De bevindelijken stampen daaar rúchsichlöss overheen, bij de geloofsbeleving (bevinding) gaat het echt alleen om jou <-> God en de gemeenschap is eerder een gevaar dan een groot goed.

Een term voor bevindelijk-gereformeerden is dan ook wel eens 'verinnerlijkt gereformeerd', het innerlijke is niet belangrijk, het is het enige wezenlijke. bekering is volgens hen denk ik een existentieel gevoel van absoluut-niets-kunnen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Haha puh2.gif 'gewoon (traditioneel) gereformeerd' dat is dan inderdaad wat vroeger de Gereformeerde Kerken in Nederland (synodiaal) was. Voor mijn doen/in mijn optiek/vanuit mijn kerkelijke achtergrond is dat welhaast 'hyperprogressief gereformeerd' en traditioneel, hier en dan qua theologie nog wel inderdaad knipoog_dicht.gif

Maar dat komt omdat ik uit zeg maar ... inallestraditioneel-conservatief-tot-en-met-gereformeerd kom knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid