Spring naar bijdragen

diakio

Members
  • Aantal bijdragen

    9.499
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door diakio

  1. Zoals misschien bij een enkeling bekend, zal ik morgen mijn geloofsbelijdenis en eed van trouw uitspreken voor de bisschop, waarna ik zaterdag zal worden gewijd tot diaken.

    Om daar te komen heb ik een weg van jaren afgelegd, met in de laatste vijf jaar een opleiding aan het seminarie (deeltijd hoor widegrin.gif). Een niet onbelangrijk deel van die weg heeft bestaan uit het intensieve contact met mede-christenen, moslims, atheïsten, etc., etc., waarbij credible een belangrijke rol heeft gespeeld. Ik ben ook als gebruiker van credible gegroeid en veranderd (misschien niet in de goede richting volgens iedereen, maar toch veranderd).

    Een diakenwijding brengt met zich mee dat je niet langer \"leek\" bent, maar \"geestelijke\", lid van de clerus, en dat betekent dat wat je ook zegt of doet, je daarbij tevens de Kerk vertegenwoordigt.

    Niet alles wat ik in de afgelopen jaren op credible heb gezegd en gedaan past daar goed in. Jullie hebben ook mijn twijfels, mijn zoeken, mijn ontsporingen kunnen meelezen. Ik schaam me daar niet voor, dat was de werkelijkheid nu eenmaal. Maar ik wil niet dat twijfel kan bestaan of berichten nu wel of niet onder mijn \"gewijde staat\" zijn gedaan. Daarom heb ik de crew gevraagd een duidelijke scheiding mogelijk te maken. De crew heeft daar, na lang overleg omdat het volledig in gaat tegen de letter van de FAQ, mee willen instemmen. Mijn dank daarvoor is groot.

    Het betekent dat vanaf nu het account diakio sluit. Alle berichten van diakio waren van een diaken in opleiding, niet van een diaken. Mijn nieuwe account zal gevoerd worden indachtig mijn eed van trouw en mijn geloofsbelijdenis, maar misschien nog wel het duidelijks op basis van de geloofsbelijdenis van de man wiens naam ik als nick gekozen heb: \"Ik geloof alles wat de gardiaan gelooft, want de gardiaan gelooft wat de heilige Kerk gelooft\"

  2. Quote:

    Het boek is inderdaad leuk, maar het blaakt niet van wetenschappelijke kracht. Zeker niet als je het vergelijkt met zn wetenschappelijke publicaties.

    Dat maakt het boek juist zo aardig.

    Als je tenminste de romantiek van bederf en verval ziet. Ik ben dol op de meerdimensionaliteit van mensen. Dawkins is zonder twijfel één van de grootsten van onze tijd, een briljant wetenschapper. Als juist zo iemand een boek produceert dat zo in en in slecht is vanuit wetenschappelijke optiek, dat zo overduidelijk het emotionele braaksel is van een man die zijn persoonlijke drijfveren niet meer in bedwang heeft, dan vind ik dat schitterend, van kosmische proporties. Niet uit leedvermaak, begrijp me goed, maar uit waardering. Ineens wordt het mogelijk Dawkins niet alleen te eren, maar ook hem lief te hebben.

  3. Quote:

    Dawkins beweert in zijn boek "the God delusion"

    Leuk boek. Ik vind het tenminste altijd boeiend om te zien waar grote geesten ineens een duikvlucht maken, wat het is dat triggert dat iemand zichzelf toestaat zich te laten gaan, en het emotionele braaksel dat dan vrij komt.

    Als wetenschappelijk verantwoord werk is het, helaas zou ik bijna zeggen, een vrij sneu boek.

  4. Quote:

    [...]

    Ik heb het ooit een katholiek forumlid zien beweren, maar het zal inderdaad wel geen officieel standpunt van de Kerk zijn.

    Wat je wellicht gezien hebt is dat de Kerk vrij hoge normen stelt en leert, maar pastoraal donders goed weet dat mensen die norm niet halen. Dat is wat anders dan accepteren dat ze niet gehaald worden. Het is het verschil tussen "ach, die norm is er wel, maar laat gaan joh" en "ja, die norm haal je niet, maar probeer het eens opnieuw, het geeft niet dat het moeite kost"

    Quote:
    Maar stel je had nog een kinderen? Mag je dan echt niet hertrouwen? Volgens de RKK moeten er toch immers kindertjes komen?

    Nee, volgens de RKK moeten er geen kindertjes komen. Als je onvruchtbaar bent doe je echt niks "fout". Maar nee, ook als er nog geen kinderen zijn mag je echt niet hertrouwen.

  5. Quote:

    Dat vind ik nogal hard voor een kerk die beweert ondanks de meest strenge regels, ze juist het soepelst toe te passen.

    Dat beweert de Kerk dan ook niet.

    Quote:
    Maar als je vrouw je verlaat en jij begint helemaal geen relatie, mag je dan wel ter communie? Of ook niet omdat je vrouw wel de hort op is?

    Jawel hoor. Wat je niet zelf doet, kan je nooit aangerekend worden.

  6. Quote:

    mat19:9 Ik zeg u: een man die zijn vrouw wegstuurt en met een ander trouwt, begaat echtbreuk, behalve in het geval van ontucht.’

    en hoe staan jullie daar dan tegenover ??

    in mijn geval geld dit lijkt mij omdat mijn vrouw vreemd ging en daarom gescheiden ben.

    Ik volg gewoon de Kerk. In geval van ontucht, dwz sexuele ontrouw, is scheiding toegestaan. Maar het huwelijk vindt daardoor geen einde.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Ik denk, Bartus, dat jij in jouw situatie niet zondigt als je na een tijdje weer hertrouwd. Jij hebt namelijk niet voor deze situatie gekozen, neem ik aan.

    Bovendien is het Woord hier heel duidelijk over, er wordt een uitzondering gemaakt zoals je zelf citeerde.
    knipoog_dicht.gif

    Alleen, niet om te mieren: Bartus vroeg hoe "we" daarover denken, en gezien TS, de Vegaloog en ik RK zijn, gaf ik toch de katholieke visie smile.gif

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid