Spring naar bijdragen

Ken Yehuwdiy

Members
  • Aantal bijdragen

    3.202
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Ken Yehuwdiy

  1. Ongeacht wat protestanten er van mogen vinden, Maria verering is een wezenlijk onderdeel van mijn geloof en dus van het christen zijn in de dagelijkse praktijk.

    Kom nou toch eens van die roze wolk en realiseer je dat het niet alleen protestanten zijn die Mariaverering afwijzen, want ook joden en moslims moeten er niks van hebben. Maar ja, zij hebben Christus afgewezen en zijn natuurlijk verblind. Dat de apostelen uitgerekend het evangelie onderbouwden met de geschriften van de joden hebben we het even niet over. :E

    Het vereren van Maria heeft met Christus niks te maken, dus ook niets met christen zijn. Het woord christen betekent namelijk volgeling van Jezus en als jij knielt voor Maria ben je een volgeling van Maria.

    De Heilige Maagd is een geloofsvoorbeeld die ik wekelijks meermalen vraag om voor mij te bidden en om mij bij te staan. Na de viering steek ik niet zelden een kaarsje op bij het beeldje van Maria met het kindje Jezus. En ik vind het geweldig fijn om ook buiten de vieringen om een katholieke kerk of kapel in te wandelen om even tot rust te komen en tot gebed te komen. De hangt zo'n serene sfeer dat het vrij gemakkelijk is om je tot God te wenden en anderen te vragen om zich voor jou tot God te wenden. Veelal steek ik daarbij ook een kaarsje op bij Maria en Jezus. Het mooie is dat het eigenlijk overal kan, hier in het dorp, maar ook in elke stad waar ik geweest ben op vakantie bijvoorbeeld.

    Ik houd ook van een serene sfeer, maar realiseer me dat God ook daarvan de schepper is. Waarom zou ik een schepsel vragen om tot mijn schepper te bidden nadat hij de broeders vrienden heeft genoemd (Joh 15,15) of bid jij soms ook de moeder van je vrienden of je samen mag eten?

    Eigenlijk altijd heb ik een kleine rozenkrans in de broekzak die mij vaak herinnert aan Maria. En zo nu en dan bid ik de rozenkrans wat een fijn hulpmiddel is bij het gebed.

    Binnenkort is het hier weer een Maria feestdag en dat is altijd een groot feest. Bussen met gelovigen komen vanaf het westen en zuiden om het mee te vieren. Inclusief een viering, lunch, processie en daarna nog Marialof. Het sterkt ontzettend om zo met je mede parochianen en medegelovigen devoot een feestdag te vieren en een maaltijd te delen.

    Bouwen jullie maar een mooie geestelijke tempel voor Maria, misschien drink ik wel een biertje mee en bid direct tot de Heer of er ook wat anders is dan Grolsch. :+

  2. Het is de RKK die niet zonder enige trots stelt dat haar leer linea recta een doorgave is van de apostelen, maar als we haar leer toetsen aan de Bijbel hier op credible, dan mag je blij zijn dat je niet gebanned wordt. Ik heb de laatste paar dagen al aan paar waarschuwingen gehad, terwijl ik alleen maar herhaal wat de geschiedenis ons vertelt.

    Als men kritiek op de katholieke kerk niet duldt, geef dat dan duidelijk aan in je huisregels. Zet er dat er gewoon ronduit in dat de leer van de RKK niet betwist wordt, dan weet de gebruiker waar hij aan toe is. Zo luiden de huisregels ook op het Orthodox joods forum. Daar staat het jodendom niet ter discussie en wie dat toch wil moet dit elders doen.

  3. Ik ben blij dat je aanstoot aan me neemt, want wie een vriend van de wereld wil zijn, wordt als vijand van God aangemerkt (Jak 4,4) dus ik ben blij dat je het gezegd hebt.

    Nee, ik vrees dat je nog even mijn post opnieuw moet lezen want je trekt voorbarige conclusies waar geen grond voor is in mijn woorden. Ik zeg namelijk nergens dat ik dat denk, want ik denk helemaal niet aan je hoor. Ik zeg 'ik kan ook zeggen'. Het woord kan. Dat doe ik om mijn punt te maken, jammer dat je daar trouwens niet op reageert. Ik kan ook zeggen dat olifanten vliegen, toch zeg ik dat niet en geloof ik dat ook niet.

    Het zegt daarentegen wel wat over hoe je mij ziet en zet meteen ook de toon van hoe ik voortaan je posts zal opvatten. Duidelijk! Het lijkt me maar het beste dat ik je vanaf nu dus maar even ga negeren. :)

    Het is hoe je jezelf profileert en negeer me gerust, dat bewijst alleen maar dat het waar is wat ik schreef. :)

  4. Dat is waar, maar het is wel verzonnen na het schrijven van Openbaring, waar Johannes Jezus het Begin van de schepping Gods (Op 3,14) noemt. Volgens de redenering van Gregorius van Nazianze echter is het schepsel (Maria) het begin van Jezus. Jezus zelf is dan ook afgescheiden van het Woord, want hij zei 'Eer Abraham was, ben Ik.'(Joh 8,58) Een statement wat absoluut niet te rijmen is met de claim van Gregorius. Dit alles doet me weer denken aan Handelingen 19 en noem het gerust RKK bashen,

    Ik verwacht dat je toch wel weet dat de RKK leert dat de Zoon (het Woord) altijd heeft bestaan. Slechts de menselijke natuur pas vanaf 2000 jaar geleden. En dat was ook pas het moment dat de Zoon de naam Jezus kreeg, althans volgens de Bijbel dan...

    Ik bedoel, het maakt me niet uit wat je gelooft, maar als je over de RKK spreekt moet je wel de correcte weergave doen. De Goddelijke natuur van Christus is eeuwig en er altijd geweest. Maar God werd pas 2000 jaar geleden mens. Christus heeft beide naturen.

    Dan is Maria ook niet de moeder van God, maar de moeder van de menselijke natuur van Jezus. Daarmee weerspreek jij ook de claim van Gregorius.

    maar laat dat geen reden zijn voor de lezer om de overeenkomsten zelf te toetsen en te onderzoeken. Zelfs een kapotte klok loopt één keer per dag gelijk nietwaar?
    Tja, ik kan ook zeggen dat ik altijd aan je moet denken bij teksten over valse profeten en kwaadsprekers, maar behalve dat het irritaties opwekt: Schiet je er iets mee op? Lijkt me niet.

    Ik ben blij dat je aanstoot aan me neemt, want wie een vriend van de wereld wil zijn, wordt als vijand van God aangemerkt (Jak 4,4) dus ik ben blij dat je het gezegd hebt.

  5. Origenes gebruikte het woord Theotokos rond 250, Athanasius rond 330, Gregorius van Nazianze rond 370, Johannes Chrysostomus rond 400. De lijst gaat nog veel verder terug, maar dit is nu wel even voldoende.

    Gregorius van Nazianze was nogal specifiek. In zijn brief aan Cledonius schreef hij: Als iemand niet gelooft dat de heilige Maria Theotokos is, hij is afgescheiden van de Godheid (Εἴ τις οὠΘεοτόκον τὴν á¼Î³Î¯Î±Î½ ΜαÏίαν ὑπολαμβάνει, χωÏὶς á¼ÏƒÏ„ὶ τῆς θεότητος)

    Het enige wat het concilie van Efeze deed was het dogmatiseren van de titel Theotokos voor 431. Aangezien de kerkvaders daarvoor die titel decennia, nee, eeuwen, voor Efeze gebruikten heeft het concilie van Efeze het niet verzonnen.

    Dat is waar, maar het is wel verzonnen na het schrijven van Openbaring, waar Johannes Jezus het Begin van de schepping Gods (Op 3,14) noemt. Volgens de redenering van Gregorius van Nazianze echter is het schepsel (Maria) het begin van Jezus. Jezus zelf is dan ook afgescheiden van het Woord, want hij zei 'Eer Abraham was, ben Ik.'(Joh 8,58) Een statement wat absoluut niet te rijmen is met de claim van Gregorius. Dit alles doet me weer denken aan Handelingen 19 en noem het gerust RKK bashen, maar laat dat geen reden zijn voor de lezer om de overeenkomsten zelf te toetsen en te onderzoeken. Zelfs een kapotte klok loopt één keer per dag gelijk nietwaar?

    Handelingen 19

    26 En gij ziet en hoort, dat deze Paulus veel volk, niet alleen van Éfeze, maar ook bijna van geheel Azië, overreed en afgekeerd heeft, zeggende, dat het geen goden zijn, die met handen gemaakt worden.

    27 En wij zijn niet alleen in gevaar, dat dit deel in verachting komt, maar dat ook de tempel van de grote godin Diána als niets geacht zal worden, en dat ook haar majesteit zal ten ondergaan, aan welke gans Azië en de gehele wereld godsdienst bewijst.

  6. Klopt. Maar met 50.000 a 150.000 mensen is dit zo'n minimale groepering dat ik die als ik spreek over jodendom maar buiten beschouwing laat. Als ik over het katholicisme praat laat ik groeperingen als het sedisvacantisme ook buiten beschouwing.

    We hebben het over de joden in de eerste eeuw en dat velen van hen zich bekeerden tot het christendom getuigt heel het NT van.

    Dan hebben we het wat mij betreft over christenen of joden-christenen zoals ze in de vroege kerk genoemd werden.

    Wat mij betreft gewoon christenen met een joodse achtergrond.

    Maar toch niet minder joods als hun broeders die zich niet bekeerden tot Jezus?

    In Romeinen 2,29 schrijft Paulus aan de joden 9Rom 2,17; 7,1) te Rome:

    Maar die is een Jood, die het in het verborgen is, en de besnijdenis des harten, in de geest, niet in de letter, is de besnijdenis; wiens lof niet is uit de mensen, maar uit God.

  7. want er staat nergens in het hele NT dat joden niet langer joden zijn nadat ze zich bekeerden tot Jezus Christus

    Er zijn geen Joden of Grieken meer [...] – u bent allen één in Christus Jezus.

    In Christus ja, maar mijn pijpenkrullen werden niet stijl toen ik me bekeerde, de jouwe wel?

    Is dat nou wat ze je leren in de Orthodoxe kerk? Het doet me denken aan het verhaal van Pinokio die werd een echt jongetje toen hij christen werd. :+

    images?q=tbn:ANd9GcRdhHOqereQd_dwGk_3TvL4Rcxu9MPVlEaEc1TU4DDKivQgzw0E

    Eerlijkheid duurt het langst.

  8. De tussenmuur is weggebroken.

    Zeer zeker en hoe opmerkelijk dat niet iedereen dat ziet toch? Denk hier eens lang en diep over na (en dat bedoel ik niet sarcastisch, want ik bid het je) : waarom is er geen gebed bij machte iedereen de ogen te openen?

    Komt nog, geen eenheid, daarom zien ook heel veel niet dat God een is.

    Leuke God zeg, kan je me aan hem voorstellen? :+

  9. Zij hebben Jezus niet aangenomen.

    Wie zij? Er zijn joden die Hem wel en die Hem niet aan hebben genomen, netzoals bij heidenen.

    Klopt. Maar met 50.000 a 150.000 mensen is dit zo'n minimale groepering dat ik die als ik spreek over jodendom maar buiten beschouwing laat. Als ik over het katholicisme praat laat ik groeperingen als het sedisvacantisme ook buiten beschouwing.

    We hebben het over de joden in de eerste eeuw en dat velen van hen zich bekeerden tot het christendom getuigt heel het NT van.

    Het is dus een later inzicht dat Jood zijn en christen niet samengaan, want er staat nergens in het hele NT dat joden niet langer joden zijn nadat ze zich bekeerden tot Jezus Christus, noch dat zij hiervan door joden beschuldigd werden. Wat er wel staat is dat christenen uit de joden niet langer onder de joodse wet zijn en in geen opzicht meer verschillen qua waardeoordeel van andere volken. Doch blijft een jood een jood en de ware jood noemt zich geen jood, maar hoopt dat God hem aldus lof geeft.

  10. Graag aantonen waar ik aan het bashen ben.

    I second that en vind het zeer vervelend om onderbouwde kritiek aldus afgedaan te zien worden. Wanneer men een onderbouwd statement niet op waarde weet te schatten, wat voor betekenis hebben de profeten dan? En als de profeten geen betekenis hebben, wie zijn dan de apostelen? En als de apostelen niets onderbouwden, wat is dan de waarde van de kerk? Nee, iemand die zich christen noemt en lak heeft aan de beginselen van zijn eigen geloof gaat bij mij op de schop en nu meteen.

  11. een plaats waar juist Maria bijzonder vereerd werd in de nasleep van de daar gevestigde cultus rond de tempel van Artemis in Efeze.

    Toen ik het gedeelte las uit handelingen 19 over de godin Diana (vanaf vers 24) troffen ook mij de overeenkomsten tussen haar en Maria. Het lijkt mij vanuit katholiek oogpunt niet wijs om verongelijkt te reageren op een dergelijke constatering en die af te doen als bashing. Pareer de kritiek een- tot tweemaal en als men het niet van je aan wil nemen was je je handen in onschuld en ga je je weegs. Dat heb ik ook gedaan in het topic is Jezus de Vader en het grappige is dat me alsnog verweten word dat ik weiger inhoudelijk te reageren. Maar, ik weet mij niet in een omgeving waar mijn opvatting gemeengoed is, dus tot die tijd kan ik geen begrip opbrengen voor reacties als die van Cyrillisch.

    Het is een tunnelvisie om alle vormen van kritiek buiten de deur te houden en ik weet gelukkig dat die instelling niet representatief is voor alle katholieken die ik heb ontmoet.

  12. Kort samengevat volgens de leer van de Zevendedagsadventisten gaat iedereen die de sabbat niet houdt naar de hel. Volgens mij staat er iets in Handelingen over wetten die niet voor de heidenen gelden. En ook verderop in het NT staat er iets over judaisten die hun medegelovigen zware lasten opleggen ter eigen glorie. Maar gelukkig zijn ZDA niet de enige die zichzelf als de exclusief en enige christenen beschouwen.

    Dus alleen joden gaan naar de hel die de sabbat niet houden?

    Wat is dan het voordeel nog van Jood zijn beste dingo?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid