Spring naar bijdragen

Sarcasme en wat dies meer zij.


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 59
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]

Ik weet het niet, Paulus lijkt ook wel eens cynisch te zijn, net als Jezus. Of is dat iets anders?

Paulus gebruikt soms inderdaad sarcasme als stijlmiddel om misstanden aan de kaak te stellen. Hij gebruikt het om anderen een spiegel voor te houden.

Dat kan natuurlijk wel. Het probleem zit hem meer in mensen die vanuit een soort modus standaard cynisch op anderen reageren. Voor wie spot een mechanisme is.

Daarbij denk ik dat we mensen niet teveel een spiegel voor willen houden. We kunnen er beter zelf eens in kijken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Paulus gebruikt soms inderdaad sarcasme als stijlmiddel om misstanden aan de kaak te stellen.

Terzijde: sarcasme is niet hetzelfde als cynisme. Verder ben ik het roerend met je eens, al is het moeilijk een balans te vinden, vind ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Sarcasme past beter bij wat Paulus doet dan cynisme vind ik.

Waar doet Paulus dit?

Het Nederlandse woord „sarcasme†is afgeleid van een Grieks werkwoord waarvan de letterlijke betekenis is „vlees ergens afrukken zoals honden doenâ€.

Net als de tanden van een hond vlees van een bot kunnen rukken, zo kan sarcastische „humor†anderen van hun waardigheid beroven.

Maar Paulus gaf in Kolossenzen 3:8 de raad om ’ze alle van je weg te doen: gramschap, toorn, slechtheid, schimpend gepraat en ontuchtige taal uit je mond’.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

ik dacht altijd dat sarcasme de overtreffende trap van cynisme was, maar het is dus kennelijk andersom?
smile.gif

Tis ingewikkeld. widegrin.gif Ik snap er zelf ook geen bal van.

Ironisch is bijvoorbeeld een verkeersagent die een boete voor te hard rijden krijgt, of dat de apollo 13, dus "13" heette. Of dat de astronaut van apollo 13 dan bij het uitstappen over een bananenschil zou uitgeleiden dan dan z'n nek breekt (wat niet gebeurt is, maar ff als voorbeeld).

Sarcasme is dan meer tegen Bush zeggen over guantanamo bay 'Nou, goed gedaan zeg! Heb je toch ff laten zien dat Amerika vrijheid en mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan! Wat zullen die gevangenen toch inzichten krijgen over hoe beschaaft het westen wel niet is vergelijken met hunzelf! Je kunt vast met trots terug kijken op je presidentschap!'

Of, bij een vuurpeloton aan de ter dood veroordeelde vragen 'sta je wel convertabel?' of bij het ophalen naar de executie plaats vragen 'heb je lekker geslapen?'

Cynisme:

Vredesmissie Midden-Oosten 'een uitvinding om ambtenaren van de straat te houden'.

Ontwikkelingshulp 'dictator subsidie'.

Door mensen te vertrouwen vraag je er gewoon om, om bedrogen te worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid