Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Van wo 22 feb 2023 – do 6 apr 2023 is het Vastentijd. 

Ik heb maar even wat info erbij gepakt. 

Ik lees dat er tegenwoordig vooral moderne manieren van vasten gepraktiseerd worden. (Onderste citaat). 

 

Zijn er nog mensen die vasten? En zo ja hoe dan ? 

@sjako wordt er bij JG ook gevast ? 

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vastentijd

"Vastentijd, veertigdagentijd of lijdenstijd is de periode voorafgaand aan het christelijke Paasfeest. Voor katholieken begint de vastentijd op Aswoensdag, voor protestanten op de eerste van de zeven lijdenszondagen. Voor katholieken is de deze tijd is een periode van vasten en bezinning. Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd), wordt er traditioneel (binnen de Katholieke Kerk) niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode, waardoor de totale duur van de vastentijd op veertig dagen uitkomt.

Volgens de geboden van de Katholieke Kerk moeten katholieken vanaf 14 jaar zich op vrijdagen en enige andere dagen, zoals Aswoensdag, onthouden van het gebruik van vlees of van een ander voedsel volgens de voorschriften van de bisschoppenconferentie."

 

"De calvinistische reformatie breekt met de veertigdagentijd. Er komen zeven lijdensweken voor in de plaats. Over deze wijziging is nauwelijks kerkelijke besluitvorming bekend. Alleen de provinciale synode van Assen bepaalt in het jaar 1619 dat de kerk zeven lijdensweken moet houden. Hierdoor is er in het protestantisme geen nadrukkelijke gezamenlijke traditie van vastenperiode. Wel zijn er individuele protestanten die vasten in de 40 dagen voor Pasen."

 

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/v/vasten

"Versterving
Vasten is een zogeheten 'oefening in versterving'. Bij versterving gaat het om beheersing van de lichamelijke driften. Het is de bedoeling niet of nauwelijks te eten en te drinken, geen geslachtsgemeenschap te hebben, en in het algemeen afstand te nemen van alle verslavingen en hartstochten die de weg tot God kunnen versperren. Vasten is in de kern een verstervingsoefening waarbij op een dag maar één enkele maaltijd wordt gebruikt. Meestal wordt die ene maaltijd bovendien zo laat mogelijk op de dag genoten."

 

"Paasvasten
Vasten als voorbereiding op Pasen werd vroeg in de tweede eeuw gangbaar. Aanvankelijk vastten christenen de drie dagen vóór Pasen, later werd dat uitgebreid naar de hele Goede Week. Pas op het einde van de derde eeuw kwamen de veertig dagen voor Pasen in zwang als een doorlopende tijd van vasten en boete. Gedurende de drie laatste dagen van de Veertigdagentijd onthield men zich volledig van voedsel."

 

"Modern vasten'
Doordat de Nederlandse Bisschoppenconferentie de invulling van de vastenplicht in de veertigdagentijd aan de gelovigen overlaat - zolang ze zich maar duidelijk in bepaalde genoegens beperken - is er in de afgelopen jaren een uitgebreide praktijk van 'alternatief vasten' gegroeid. Gelovigen laten bijvoorbeeld de tv veertig dagen uit, beloven niet meer de hele avond te internetten, of zweren voor veertig dagen het snacken af. Ofschoon er in veel gevallen van vasten in de traditionele zin geen sprake meer is, wordt in de kerkelijke media in dit verband graag van 'moderne manieren van vasten' gesproken. Onder meer de kerkelijke omroep RKK besteedt met enige regelmaat op televisie, radio en internet aandacht aan het moderne vasten."

 

 

Link naar bericht
Deel via andere websites
1 uur geleden zei Petra.:

Ik denk dat het vasten tegenwoordig helemaal niet meer zo leeft. 

Misschien nog bij enkelen. Denk bv. bij @Robert Frans wel. (Misschien vast ie nu ook met internet en hebben we hem daarom al een tijdje niet gezien hier). 

Veel meer mensen vasten dan we zouden durven vermoeden. Maar de meeste doen dat niet meer voor religieuze redenen maar voor hun gezondheid. OMAD - one meal a day.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 4 months later...

Ik denk zelf dat een van de gezegden van de historische Jezus over vasten gaat. Dat zou betekenen dat het al gebruikelijk was in de missie van Jezus en niet pas bedacht is door vroege christenen.

Overigens is vasten heel gebuikelijk is bij het soort onderwijs van de historische Jezus, het is een universele spirituele praktijk. Het heeft meerdere positieve effecten.

Je vergeestelijkt van vasten, het zuivert je geest.

Je geeft je spijsverteringsorganen de rust om te herstellen.

Je voelt je solidairder met mensen die lijden door je eigen afzien.

Je ontgift je hele lichaam, wat goed is om je gezondheid te behouden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid