Spring naar bijdragen

Leven als wereldse kloosterlingen


Aanbevolen berichten

Wij, getrouwd koppel, proberen te leven volgens de regels van een slotklooster, maar beiden met beide voeten in het gewone leven staand en zonder dit met anderen in onze omgeving te delen. Ons leven is een leven in dienst van God in stilte. In dit subforum willen we graag onze ervaringen delen met gelijkgestemden, om zo van elkaar te leren.

Wij beleven onze overgave aan God in overleg met onze (inderdaad: standvastige) biechtvader. De gedeelde biechtvader beschouwen wij als een groot goed: zo leggen wij onze intimiteit in Gods hand, zo kan de biechtvader ons ook als gehuwd koppel sturen.

Wij proberen zoveel mogelijk het getijdengebed te volgen:

1. Regulier beginnen we onze dag met een ochtendwijding/ochtendgebed om 6u, met dagwens en gewijde lezing tot 7u30

2. Op onze vastendag, de vrijdag, staan wij een uur eerder op

3. Op vrijdag, maar natuurlijk ook op zondag, vieren we de Eucharistie. Op andere dagen kan dit niet omdat we beiden werken en de Mis in onze kerk om 11u is.

4. Vooraleer naar ons werk te vertrekken houden we een kort gebed (8u30) en wensen elkaar een goede dag toe

5. Bij thuiskomst vertellen we elkaar onze dag en bidden voor het eten (omstreeks 18u)

6. Bij het naar bed gaan houden we onze dagsluiting

7. De vrijdag is onze aan God gewijde dag, waar we eerder opstaan, onze biecht bij elkaar uitspreken, tweewekelijks ook bij onze geestelijke leidsman biechten, en de dag zoveel mogelijk in stilte en gebed doorbrengen. In de nacht tussen donderdag en vrijdag staan we ook om 0u op om in de stilte van de nacht God te danken.

Benieuwd naar reacties van wie zich op dezelfde manier aangetrokken voelt tot het leiden van een leven volgens de geloften van de monniken...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Niet volgens de inleiding hier:

Leven als kloosterlingen

Volop in het leven staand, maar op zoek naar gedeelde verdieping, verstilling en versterving, willen mijn vrouw en ik de stap zetten naar gedeeld leven als kloosterlingen: een leven dat zo dicht mogelijk aansluit bij het kartuizer-ideaal. Leven dus in zoveel mogelijk stilte, eenvoud en kuisheid maar zonder dit naar derden te uiten

Versterving

Versterving is het beheersen van lichamelijke driften, door niet of nauwelijks te eten en te drinken, geen geslachtsgemeenschap te hebben, en afstand te nemen van alle verslavingen en hartstochten die de weg tot God kunnen versperren.
Link naar bericht
Deel via andere websites
Was hier niet al eerder een topic over geopend?
Jawel, maar de suggestie aldaar was om een nieuw topic te openen voor personen die vanuit hun eigen beleving van kloosterlijk in de wereld staan hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren in hun levenskeuze en -wandel.

Dit is wat jij zelf aangaf te willen.

En bovendien had je het over een blog.

Het mooiste zou zijn als we hier onze ervaringen zouden kunnen delen in diepe gerichtheid op God…. Een stukje kloosterlijke gemeenschap op internet. Misschien moeten we daar maar een aparte blog over openen?

Je kreeg een tip in het oorspronkelijke topic voor als je een blog wilde starten.

viewtopic.php?p=1162459#p1162459

Hoi Renegaat

Tip: als je een blog wil starten is daar een apart sub-forum voor hier :)

subforum crediblog

Niet om een nieuw topic te starten en sowieso niet in het subforum voor persoonlijke "Getuigenissen".

Mi. is dit nieuwe topic dan ook overbodig en sluit de inhoud gewoon aan bij het eerste.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De vrijdag is de dag waarop Christus gekruisigd is. Traditioneel leeft men dan wat soberder. Vroeger mocht je op vrijdag geen vlees eten (wel vis) en in verschillende landen is dat nog steeds niet de bedoeling. De landelijke bisschoppenconferentie gaat daarover.

Hier in Nederland wordt je enkel geacht op vrijdag wat soberder te leven en eet je tijdens de vastentijd op vrijdag geen vlees.

Over de mis: de mis kan elke dag opgedragen en dus bijgewoond worden, behalve op Goede Vrijdag en op Stille Zaterdag tot aan de Paaswake, maar lang niet iedereen kan of gaat elke dag. Ook wordt niet in elk parochie de mis dagelijks of doordeweeks opgedragen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast
Deze discussie is nu afgesloten voor verdere antwoorden.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid