Spring naar bijdragen

Topics met een bijbelse basis!


Aanbevolen berichten

Update:

Inmiddels kom ik hier al weer een tijdje, maar zit nog steeds met hetzelfde 'probleem'. Ik zoek mensen die het leuk vinden om te duscussiëren, maar dan niet om je gelijk te krijgen, maar om samen opgebouwd te worden in je geloof.

Zoals het topic aangeeft discussieer ik graag met de bijbel als uitgangspunt, ik begrijp dat dit niet in elk topic kan. Zijn er mensen die ook op deze manier willen discussieren?

Ik hoor het graag..

Shalom credible users!

Niet zo lang geleden heb ik mij aangemeld bij dit forum. Ik was bezig met een onderwerp,maar heb geen gesprekspartners gevonden die me daarmee verder opweg hebben gebracht. Ik heb aan de andere kant mijn mening vaak te lomp en te enhousiast gedropt. Mijn excuses als ik jullie daarmee aan het twijfelen heb gebracht.

Het valt mij wel op dat er weinig onderwerpen zijn die enkel vanuit de bijbel wordt bekeken. Ervaringen, openbaringen of buiten-bijbelse 'kennis' is op deze forumsite toch wel erg belangrijk. Voor mij reden om verder te zoeken naar andere wegen.

Ik hoop echt dat iedereen die hier met zijn/haar vragen komt, tot inzicht van de Waarheid komt. Zelf zal ik mij buiten de discussies houden, wanneer de gesprekspartners niet de Bijbel als basis heeft. Ik houd er niet van eerst iemand te overtuigen van de betrouwbaarheid van de Bijbel voordat er bijbelse argumenten kunnen worden aangedragen.

Mochten er mensen zijn die zich hierin kunnen vinden en wel eens verder willen 'discussieren' over vragen met de bijbel als basis, kun je altijd een berichtje achterlaten in mijn profiel.

Misschien zijner wel genoeg mensen om onderwerpen slechts vanuit de bijbel te bespreken.

Voor iedere user: veel zegen met het zoeken naar antwoorden, ik bid jullie toe dat God jullie hier mee zal helpen.

Gabriël

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 126
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:
Op zondag 19 september 2004 12:05:52 schreef someone het volgende:

vraagje wat zijn christelijke dogma's

Een dogma is in de volksmond een leerstelling binnen een bepaalde groep die bij voorbaat niet in twijfel mag worden getrokken.

Christelijke dogma's zijn opgesteld om langslepende discussies de mond te snoeren, maar tegelijkertijd ook om het geloof in stand te houden.

Quote:
Op zondag 19 september 2004 11:41:15 schreef K. het volgende:

Vraagje: als Bijbel als basis fungeert voor je geloof, hoe zit het dan met geloof in de christelijke dogma's?

Aan de hand van bovenstaande 'defenitie' zijn dogma's noodzakelijk. Een dogma is bijvoorbeeld dat God bestaat, zonder dit uitgangspunt is elke discussie over het geloof zinloos.

Wat je precies verstaat onder de christelijke dogma's is mij niet duidelijk, misschien ook omdat die er niet echt zijn. Elke denominatie heeft zijn eigen dogma's en leerstellingen.

Om tot een antwoord te komen; ik geloof in christelijke dogma's zolang je deze vanuit de bijbel opnieuw kunt 'bewijzen'.

En een van de meest belangrijke christelijke dogma's waar ik achter sta zijn:

Jezus Christus de Zoon van God is voor de zonde van de gehele mensheid gestorven, waardoor ieder die dat geloofd, na bekering, weer tot God kan komen.

en

De Bijbel die ons in de oorspronkelijke taal overgeleverd is, is onfeilbaar en (de) waarheid, gezaghebbend in elk gebied van het leven van een christen.

Ik hoop dat ik hiermee jullie vraag heb beantwoord.

Gabriël

Link naar bericht
Deel via andere websites

Shalom Gabriël,

Quote:
Ik was bezig met een onderwerp,maar heb geen gesprekspartners gevonden die me daarmee verder opweg hebben gebracht.

Nu kan ik het verkeerd hebben, maar welk onderwerp was dat dan? Als ik mij goed herinner dan heb je geen topic geopend met de vraag, of je bent verder gegaan met de reeds bestaande topics.

Probleem van een forum, zoals Credible met veel gebruikers, is de verschillende manier van denken. Het is daarom veel moeilijker om mensen die allemaal de Bijbel als 100% waarheid te zien tegen te komen.

Je uitleg van de dogma's sluit ik me volledig bij aan en heb je op deze wijze mooi omschreven. Hopelijk vertrek je niet definitief, want ik stel je bijdrages zeer op prijs.

Quote:
Voor iedere user: veel zegen met het zoeken naar antwoorden, ik bid jullie toe dat God jullie hier mee zal helpen.

Ik bid met je mee, want de zoektocht vereist leiding en inzicht...

Link naar bericht
Deel via andere websites

He Michiel,

Fijn dat je mijn bijdrages waardeert, waarschijnlijk komt dit omdat je zelf ook graag vanuit de bijbel denkt.

Het onderwerp dat ik zelf heb geopend gaat over het bidden tot de God of tot Jezus. http://forum.credible.nl/topic.php?id=2704

Ik ben terecht gekomen op dit forum door het topic over de drie-eenheid.

Gabriël

Link naar bericht
Deel via andere websites

Buiten-Bijbelse bronnen...velen worden door -de meeste- protestantse broeders en zusters niet erkend. Maar vaak ook vanuit de meningen en gezichtspunten van buiten-Bijbelse schrijvers en bronnen, zijn de huidige Christelijke dogma's opgetekend.

En ja, ze zijn op de één of andere manier terug te vinden in de Bijbel - maar lang niet allemaal zoals het dogma beweert. Het dogma van de Drieëenheid (de Drie-Ene-God) wordt nergens in de Bijbel beschreven - wel is het een dogma van de Christen Kerk. Ja, het is uit de Bijbel met combinaties van woorden en zinnen, te halen. Maar daarmee, kun je het niet 'bewijzen'.

Veel buiten-Bijbelse bronnen hebben meegedragen aan de vorming van deze dogma's. In hoeverre mag je van deze dogma's én de buiten-Bijbelse bronnen gebruik maken?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik bedoel het zo als ik het even terug geschreven heb.

Wanneer iets tot een christelijk dogma verworden is, maar niet terug te vinden is in de bijbel, omdat er buiten-bijbelse bronnen gebruikt zijn, dan hoef je dit als christen niet te geloven.

Dus als antwoord op je vraag: de buiten-bijbelse bronnen noch de dogma's die hieruit voort gekomen zijn, dienen van invloed te zijn op het leven van een christen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het gaat niet om het inhoudelijke Gabriël, maar om het aspect dat je het theoretisch, zoals jij het zegt, niet hoeft te geloven...

Zo kan ik ook zeggen: dus geloven dat Maria maagd is gebleven na de geboorte van Jezus, hoeft een Christen niet te beamen? Het is namelijk niet direct uit de Bijbel te bewijzen (en nu gaat het niet om de discussie hierover, maar alleen als voorbeeld). Wel is het te bewijzen met de Bijbel als basis, en daarnaast de acceptatie van buiten-Bijbelse bronnen...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Inderdaad, theoretisch hoef je dit niet te geloven als de Bijbel ons deze richting niet wijst. Veel christelijke dogma's die zo noodzakelijk worden geacht lijden ons vaak af van het eenvoudige geloof.

Ik ben het wel met je eens als je de bijbel als basis neemt en hiernaast buiten-bijbelse bronnen gebruikt. Vaak wordt dit echter gezegd, maar wordt het andersom toegepast. Het gaat dan van:'De bronnen zeggen dit, nu nog even zoeken in de bijbel voor bevestiging.'

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ehm...beaam je dit zelf ook niet?

Quote:
Om tot een antwoord te komen; ik geloof in christelijke dogma's zolang je deze vanuit de bijbel opnieuw kunt 'bewijzen'.

Het dogma dus kunnen controleren...

En vaak worden de dogma's gemaakt/aangenomen, omdat ze een wortel hebben in de H.Schrift. Er is denk ik geen enkel dogma die geen wortel heeft in de H.Schrift...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Uit de Bijbel kun je dogma's genoeg halen. Meer heb je in principe ook niet nodig: wat je moet weten staat erin. Waarom zou je extra informatie moeten halen uit buitenbijbelse bronnen?

Natuurlijk heb je met de interpretatie van mensen te maken, maar zeg nou zelf: wie echt goed en serieus de Bijbel bestudeert, kan geen grove fouten maken. Er zijn teksten die voor ons misschien onbegrijpelijk zijn, maar er zijn nog veel meer teksten die echt niet mis te verstaan zijn! Als je dicht bij die teksten blijft en zelf niet al te veel gaat speculeren (iets anders dan bestuderen, verbanden leggen etc.) kun je toch niet anders dan het met de protestants-christelijke leerstellingen eens zijn? (Bijvoorbeeld de Heidelbergse Catechismus.)

Ik vind dogma's dus alleen echt betrouwbaar als ze te controleren zijn aan het Woord van God.

Maar hier zijn we het toch over eens?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoe zijn iemands persoonlijke interpretaties te controleren aan het Woord van God? Zeker als je het er niet mee eens bent?

Alle dogma's zijn -zoals je al zegt Sheepie- ooit interpretaties van mensen geweest. En hoe vormen deze mensen hun interpretaties? Doordat ze bijv. gelezen hebben over een bepaald onderwerp...

Trouwens, deze interpretaties, zijn ook buiten Bijbelse bronnen...ookal steunen ze op de Bijbel...

Daarom vind ik dat je niet kunt zeggen: als het een buiten Bijbelse bron is, dan is het niets waard. Want zoals ik al zei, het heeft vaak/altijd wortels in de Bijbel; hoe je de plant ziet, is vaak/altijd een kwestie van interpretatie...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Shalom John,

Het probleem is dat veel buiten-bijbelse bronnen, heidense bronnen zijn. Veel van het gedachtegoed van Plato en andere filosofen is opgenomen in het christelijk denken. Als je vanuit die bril de bijbel leest, kun je idd wel teksen vinden. Maar dan kun je niet zeggen dat het dogma, wortels heeft in de bijbel, de wortels liggen in het heidendom, de vertakkingen zijn gezocht in de bijbel. Dit is de verkeerde volgorde.

Voor wijzen en verstandigen is het verborgen geweest, maar God openbaard het aan zijn kinderen.

En zoals Ronny in een ander topic schreef:

Quote:
Protestanten zeggen : sola scriptura (alleen de Schrift,Bijbel.

katholieken zeggen : Heilige Schrift + overlevering +Traditie.

Op deze manier zal er altijd een zekere mate van scheiding blijven. Zeker omdat de protestanten (in het algemeen)belijden dat de schrift het enige is, maar dit in de praktijk niet waar maken en dat de RKK (in het algemeen)zeggen 'Heilige Schrift + overlevering + Traditie' maar denken Traditie + overlevering + Heilige schrift'

Als we nu met z'n allen terug gaan naar het gelouterde woord van God, dan kunnen we dichterbij komen.

Gabriël

Link naar bericht
Deel via andere websites

Waarom doe je zo pessimistisch over de christelijke kerk? Ik vind het nogal irritant dat je doet alsof de meeste christenen eigenlijk geen zuiver christendom belijden en jij wel. Alstjeblieft zeg, doe me een lol. Het gaat helemaal niet zo slecht met het geloofsleven van de christelijke kerk, dit soort melodramatische meningen zijn juist slecht voor de christelijke kerk.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Kan zijn, maar je moet wel wakker blijven.. helaas is er ook veel onenigheid tussen Christenen.. en zijn er veel Christenen die een bepaalde mening of iets dergelijks hebben die niet kloppen, niet erg natuurlijk maar wel als zij die meningen als de waarheid gaan verkondigen.

Het is iig belangrijk om te weten dat de basis hetzelfde is voor elke Christen, dat is dat we door Jezus Christen bij God kunnen komen omdat Hij voor onze zonden gestorven is.

Helaas vind ik dat er vaak maar bar weinig van de eensgezindheid te merken is zoals die eigenlijk had moeten zijn... dus in dat opzicht staat het al slecht met de 'kerk' in het algemeen, er is veel verdeeldheid in de eenheid.

[edit]

Komt nog bij dat geloof verder ook heel persoonlijk is, wellicht een gedeeltelijke verklaring.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 28 september 2004 15:50:08 schreef Ichtus het volgende:

Waarom doe je trouwens zo pessimistisch over de christelijke kerk? Ik vind het nogal irritant dat je doet alsof de meeste christenen eigenlijk geen zuiver christendom belijden en jij wel. Alstjeblieft zeg, doe me een lol. Het gaat helemaal niet zo slecht met het geloofsleven van de christelijke kerk, dit soort melodramatische meningen zijn juist slecht voor de christelijke kerk.

Shalom Ichtus,

Als ik pessimistisch ben over de christelijke kerk, dan komt dat door wat ik lees in de bijbel en wat ik zie en hoor in de praktijk. De kerk was de plek waar mensen als gelijken samenkwamen om opgebouwd te worden in de rechte kennis van onze Heer en Redder Jezus Christus. Wat ik nu zie is dat de kerk is versplinterd door allerlei groeperingen, die door een belijdenis zichzelf hebben apart gesteld van de rest. Bovendien is bijna elke kerk, verdeeld in een geestelijkheid en een groep leken. Zo is het nooit Gods bedoeling geweest, wij zijn door Jezus allemaal priesters!

Vind je het dan vreemd dat ik daar treurig van wordt. Tuurlijk heeft het geen zijn om alleen maar naar de negatieve kanten te kijken, er zijn ook positieve ontwikkelingen gaande, toch is het niet nodig de waarheid toe te dekken.

Ik vind het ook vervelend dat ik moet erkennen dat de kerk verre van volmaakt is. Als jij een andere mening hebt vindt ik dat prima, maar de dingen die ik schrijf zijn niet om mensen een lol te doen.

Maar goed dit topic gaat over topics met een bijbelse basis, graag op dat spoor verder.

Gabriël

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jezus heeft zelf apostelen aangesteld om "Zijn schapen te herden" het lijkt me dus overduidelijk dat er leken en geestelijken moeten zijn.

Verder had die versplintering inderdaad nooit moeten ontstaan. Het begon met de Oosters-Orthodoxe Kerk en daarna de reformatie... heel erg vervelend maar helaas niets aan te doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid