Spring naar bijdragen

Evangelischen bereiken nauwelijks buiten-kerkelijken


Aanbevolen berichten

evangelisch(0).jpgDe evangelische beweging heeft een grote invloed op de traditionele, protestantse kerken, maar haar missionaire activiteiten om buiten-kerkelijken te bereiken, hebben slechts zeer beperkt succes, aldus dr. Henk Bakker, docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dat meldde het Nederlands Dagblad deze week. Volgens Bakker is de evangelische invloed op traditionele kerken goed waarneembaar in bijvoorbeeld de opkomst van de evangelische liedcultuur en de Alphacursus.

Sinds hun opkomst in de tweede helft van de vorige eeuw worden evangelische kerken gekenmerkt door een forse groei. Terwijl traditionele kerken krimpen, zijn evangelische bewegingen op zoek naar grotere kerken. Maar volgens Bakker is dat succes niet te danken aan missionaire activiteiten onder ongelovigen. De groei in evangelische kerken bestaat uit traditionele protestanten die hun oude kerk de rug hebben toegekeerd.

Bakkers bevindingen staan beschreven in het boek Evangelical theology in transition dat deze week is verschenen. Verschillende VU-onderzoekers schetsen daarin een beeld van de ontwikkelingen van de evangelische beweging.

Bron: IKON
Bron: Kerknieuws.nl

Link naar bericht
Deel via andere websites

Traditionele protestanten reageren heel verschillend. Strenge protestanten (reformatorische hoek) bemoeien zich niet zo met evangelischen, die lijken buiten hun belevingswereld te vallen. En anders gaan sommige evangelischen wel erg soepel om met bepaalde dingen die bij reformatorische gelovigen heel heilig zijn.

Minder traditionele protestanten (ik praat vanuit PKN, gereformeerd weet ik te weinig van) 'flirten' soms een beetje met de evangelische traditie, vooral qua liturgie. (beamer/piano in de kerk, opwekking zingen, etc) Daar vindt ook wel uitwisseling plaats. Maar bijvoorbeeld de doop blijft een flinke drempel tussen beide stromingen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik merk ook dat de charismatische beweging in traditionele katholieke middens steeds meer ingang vindt. De katholieke kerk, waarnaar ik ga is heel erg charismatisch; velen ontvangen er dan ook de genade van God.

Doordat de priesters zelf herboren christenen zijn , gaan ze natuurlijk ook anderen meer de ogen en het hart kunnen opnen. Velen die naar de modernere, levendigere protestantse kerken gaan, komen wel eens als hun pastor op vakantie is. Ik hoor hetzelfde van katholieke vrienden die in andere Lidstaten wonen.

Vele katholieken stellen zichzelf vargen en gaan op zoek naar een kerk die levendig is en die hen kan helpen om levenig te worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Er zijn drie zaken die door elkaar heen lopen, omdat ze ook wel veel met el;kaar te maken hebben, maar wel te onderscheiden zijn van elkaar:

* Evangelische beweging: Een beweging die oa. terug gaat op Wesley (Anglicaan). Het is geen kerk an sich, maar een beweging binnen kerken. Dat kan binnen de PKN zijn, de NGK, de Anglicaanse kerk, etc. Om een voorbeeld te noemen: Die alpha cursus is door een Anglicaanse kerk bedacht.

* Evangelische gemeente: een onduidelijk verzamelwoord voor een bepaald soort kerken die best wel ook elkaar lijken. Doorgaans zou je kunnen stellen dat het van alles is tussen Baptisten en Pinkergemeenten. Deze kerken zijn onderdeel van de evangelische beweging, maar... niet elke kerk die bij de evangelische beweging hoort is een evangelische gemeente. En niet alles wat evangelische gemeenten leren is theologie wat perse tot de evangelische beweging hoort. Bijvoorbeeld, de doopvisie hoort daar niet toe. Je zou met de kinderdoop ook prima bij de EB kunnen horen.

* Charismatische beweging: Heeft wel wat roots in de pinksterbewging liggen, maar is niet exclusief voor die stroming. Veel evangelische gemeenten hebben wel enige charismatische trekjes. Maar je zou ook evangelisch kunnen zijn en niet charismatisch. Sterker nog, binnen de evangelische beweging is niet iedereen charismatisch en je zou zelfs helemaal niet bij de evangelische beweging kunnen horen en toch charismatisch kunnen zijn. Bijvoorbeeld: De Emanuel gemeenschap is een orthodox katholiek charismatische gemeenschap.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid