Spring naar bijdragen

450 Jr Nederlandse Geloofsbelijdenis


Aanbevolen berichten

Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Nederlandse Geloofsbelijdenis, ook wel genoemd Confessio Belgica, werd gepubliceerd. Guido de Brès, een gereformeerde predikant uit Doornik, wierp het boekje in de nacht van 1 op 2 november 1561 over de muur van het kasteel in diezelfde plaats. In een begeleidende brief vroeg hij de koning, Filips II van Spanje, een einde te maken aan de vervolging van de protestanten. Daarna is deze belijdenis in verschillende versies aangenomen door de synode van Antwerpen (1566), het Convent van Wezel (1586), de synode van Emden (1571) en de synode van Dordrecht (1618/19). In veel protestantse kerken in de wereld functioneert het boekje nog steeds als belijdenisgeschrift.

Een aantal partners op het internationale platform Refo500 wil dit jubileum onder aandacht brengen. Zo organiseert reispartner Historizon van 18 t/m 21 oktober een reis ‘In de voetsporen van Guido de Brès’ naar Noord-Frankrijk en België.

Daarnaast zijn er verschillende conferenties en symposia. De Gereformeerde Bond is betrokken bij de organisatie van een symposium over 450 jaar Nederlandse Geloofsbelijdenis op 31 oktober in Leiden en de Theologische Universiteit Kampen organiseert onder dezelfde titel op 1 november een symposium in Kampen. Sprekers op deze beide symposia zijn o.a. dr. Gijsbert van den Brink, dr. Erik de Boer, dr. Patrick Nullens en dr. Arie Baars. Een internationale en interconfessionele conferentie wordt op 28 november in Brussel gehouden en hierbij zijn twee Refo500-partners uit Leuven betrokken, namelijk de Evangelische Theologische Faculteit Leuven en de Katholieke Universiteit Leuven. Sprekers op deze conferentie zijn o.a. dr. Andreas J. Beck, dr. Peter De Mey en dr. Peter Tomson.

Eerder dit jaar verscheen onder Refo500-label bij Uitgeverij Kok Guido de Bres, zijn leven, zijn belijden, E.M. Braekman en E.A. de Boer. Dit boek wil een monument voor deze reformator zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid