Spring naar bijdragen

Ophef over aflaat tijdens Wereldjongerendagen in Madrid


Aanbevolen berichten

Een aantal protestantse theologen uit Duitsland heeft kritiek geuit op het feit dat deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Madrid een aflaat kunnen krijgen. Dat meldde het Duitse persbureau Idea deze week.

Het Vaticaan heeft bepaald dat jongeren die de Wereldjongerendagen bijwonen een volledige aflaat kunnen krijgen voor straffen die ze, door bijvoorbeeld een priester, opgelegd hebben gekregen voor begane zonden. Voorwaarde is wel dat ze oprecht berouw tonen, gaan biechten en deelnemen aan de slotmis.

Volgens bisschop Friedrich Weber van de Verenigde Evangelisch-Lutherse Kerk in Duitsland roept de aflaat "slechte herinneringen" op aan de late middeleeuwen. De kerkelijke praktijk zorgde er in die tijd voor dat mensen meenden dat met het kopen van een aflaat al hun zonden vergeven zouden zijn. De Duitse bisschop erkent dat de aflaat tegenwoordig onderdeel is van een bredere vroomheidspraktijk in de Rooms-Katholieke Kerk. Toch sluit Weber niet uit dat voor veel rooms-katholieken de aflaat nog altijd de betekenis van vroeger heeft. Ook protestanten hebben vaak nog het middeleeuwse beeld van de aflaat.

Weber zou daarom graag zien dat de Rooms-Katholieke Kerk de term â€aflaat†niet langer gebruikt en pleit voor een „intensief theologisch gesprek†tussen rooms-katholieken en protestanten over de betekenis van de aflaat.

Voorzitter Rolf Hille van het Werkverband voor Evangelicale Theologie vindt het „ronduit ergerlijk†dat de Rooms-Katholieke Kerk aan de leer van de aflaat vasthoudt, hoewel ze weet dat andere kerken daar gegronde kritiek op hebben. „Dat is geen oecumenische houdingâ€, aldus Hille.

In het vliegtuig naar Madrid verklaarde Benedictus donderdag bezorgd te zijn over de jeugdwerkloosheid, die in Spanje zeer hoog is. Hij zei dat de huidige economische crisis ook een ethische crisis is. Zonder ethiek kan de economie niet functioneren. De economie moet ten dienste van de mens staan en niet omgekeerd, merkte hij op. Woensdagavond gingen nog duizenden mensen in Madrid de straat op om te demonstreren tegen de hoge kosten van het bezoek van de paus. Die worden geschat op ongeveer 50 tot 60 miljoen euro – exclusief de kosten van de beveiliging.

De Mexicaanse scheikundestudent die een aanslag zou hebben willen plegen op mensen die woensdagavond tegen de paus demonstreerden, wordt weer vrijgelaten, zo heeft een rechter in Spanje bepaald. De 24-jarige orthodox-katholieke man zou met chemicaliën en gifgas de betoging hebben willen ontwrichten en geprobeerd hebben via internet mensen te recruteren om hem daarbij te helpen. Donderdag zei hij dat zijn plannen slechts een grap waren. Hij heeft zijn paspoort moeten inleveren en dient zich tweemaal per dag te melden bij de politie.

Zaterdagavond opent de paus op het vliegveld Cuatro Vientos bij de hoofdstad de traditionele wake. Zondagochtend gaat hij voor in de afsluitende eucharistieviering, waarbij meer dan 1 miljoen mensen worden verwacht. Het is het derde bezoek van Benedictus aan Spanje, sinds hij in april 2005 tot paus werd gekozen.

Bron: refdag

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een aantal protestantse theologen uit Duitsland heeft kritiek geuit op het feit dat deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Madrid een aflaat kunnen krijgen.

Ja, en?

Nieuws uit dezelfde categorie zou zijn: Een aantal katholieke theologen uit Duitsland heeft kritiek geuit op het feit dat protestanten de eucharistie afwijzen.

Kortom, het positieve nieuws van de WJD moet zoveel mogelijk overstemd worden door ruis.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb het artikel even van refdag gehaald zodat het nu wat langer is.

De argumenten slaan kant noch wal en indien dit daadwerkelijk het niveau is dan kunnen de klagende theologen binnen eigen gelederen ook wel het een en ander afschaffen. Ik dacht dat theologie toch minimaal een HBO studie was en dan verwacht je toch eigenlijk wel wat bagage.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De Lutherse kerk valt aan alle kanten uit elkaar door vrijzinnigheid en interne discussie en maakt zich nu kwaad over iets dat eeuwen geleden is gebeurd en waar ze nu door associatie aan moeten denken? hamer.gif

Overigens leuk hoe die zogenaamde orthodox-katholieke terrorist ook iedere keer weer in allerlei artikelen naar boven wordt gehaald. Ook al gaan die artikelen over iets heel anders... yawnee.gif

Een ding is wel duidelijk: dat een half miljoen jongeren ergens samenkomen om het geloof te vieren moet op een of andere manier afgekraakt worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Op zaterdag 20 augustus 2011 05:09:49 schreef Ursa het volgende:

Huilie huilie om niks inderdaad. Toch ben ik wel benieuwd hoe de RKK de praktijk van aflaten beredeneert. Misschien een keer een topic over doen? smile.gif

Lijkt me een interessant onderwerp. smile.gif

(Maar idd, niet hier op de nieuwspagina op de frontpage)

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid