Spring naar bijdragen

Vraag je je wel eens af...


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Gast Anon_phpbb

Quote:

Maar waarom zou iedereen persé dood moeten?

Ja, dat is het verhaal van de film he. Zonder dat krijg je natuurlijk een totaal andere situatie en afweging.

Quote:
Of is er iets van een deadline, dat als er op een bepaald tijdstip nog geen winnaar is, iedereen sowieso dood gaat?

ooit krijg je honger

Quote:
Anders zou het best nog wel mogelijk zijn om met 9 mensen een beperkte samenleving op te bouwen. Je bent dan wel een hoop van je vrijheid kwijt, maar iig nog niet je leven. En leven met het idee van een x aantal doden op je geweten lijkt me ook niet bepaald prettig.

Want waarom net zo gestoord willen worden als de persoon die je dit aandeed? Van Saw staat me iig ook al bij (heb de films niet gezien), dat de slachtoffers uit de eerdere films, de daders uit de vervolgfilms werden.

smile.gif het lijkt me idd niet de meest positief vormende ervaring die je hebben kan.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 60
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik zou overigens serieus ook direct beginnen met bidden en naarmate de tijd (en mogelijk de levens) dat steeds fanatieker gaan doen denk ik. Aan de ene kant om van God hulp te verwachten, aan de andere kant omdat niemand ooit slechter is geworden van bidden op zijn sterfbed. En ook omdat God meestal zeer goed is in luisteren en ik Hem dan waarschijnlijk heel veel te vertellen heb door en met alle emoties. En ik denk ook dat ik op den duur ook de overige personen zou uitdagen om ook te gaan bidden.

Interessante vraag is: hoe lang kunnen mensen blijven hopen? Want zolang er hoop is, hoeft er niets 'mis' te gaan. Zodra de hoop voor mensen vervlogen is, zullen er wellicht vreemde dingen gebeuren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Pfoe, dat zou me een heftige situatie zijn. Ik denk dat ik meteen achter het behang zou proberen te kruipen zodat 'ze' me niet kunnen vinden...

Ik schiet met scherp in m'n vrije tijd, gewoon als hobby, maar ik zou niet zomaar iemand kunnen vermoorden. Als de andere deelnemers achter mij aankomen dan zou ik misschien wel uit zelfverdediging zo'n trap kunnen geven dat ze het niet kunnen navertellen, maar 5 miljoen zou voor mij geen drijfveer zijn om hen te gaan vermoorden...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het idee doet me denken aan Nine Dead. 9 mensen vastgebonden, een gemaskerde man die elke 10 minuten vraagt vraagt waarom ze hier zijn. Weten ze het, geeft hij zichzelf aan en laat jij ze vrij. Weten ze het niet schiet hij ze er telkens één dood.

Ik kan me eigenlijk niet inbeelden dat ik iemand of meerdere mensen zou omleggen voor 5 miljoen euro. Stel dat ik daar toch zit zou ik denk ik gaan bidden en niks doen. En op die manier dood gaan, omdat er altijd mensen zijn die er anders over denken widegrin.gif

Maar dat denk ik nu. Kan ook zijn dat je in blinde paniek raakt en jezelf van het leven berooft.

Link naar bericht
Deel via andere websites

" Vraag je je wel eens af....."

Ik vraag me dat nooit af. maar nu ik dit topic heb doorgelezen waar het expliciet gevraagd wordt.... hmmm.

Wat zou je doen, denk je?

Goed nadenken of ik een manier kan verzinnen om of te ontsnappen of om de andere 8 op dood te maken. Als het eerste niet lukt, heb ik een probleem, want dat 2de dat zie ik mezelf ook nog niet doen. Waarschijnlijk zou ik ellendig aan mijn einde komen.

Zou het nog uitmaken wie de andere 8 zijn?

Ja. Het is makkelijker om 8 hoogbejaarde mensen dood te maken dan 8 zwangere vrouwen of 8 mariniers. Om verschillende redenen uiteraard.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zit trouwens nog te denken dat misschien "in een hoekje zitten huilen" nog niet eens zo'n heel laffe oplossing is. Ik acht het ook niet onwaarschijnlijk dat ik vrij snel úit mijn hoekje ben als er iemand met een bijl op me afkomt (in dat soort films gaat het namelijk ook nooit een beetje netjes, met een goed geplaatst pistoolschot of zo) en probeer te vluchten, zodat ik roemloos en met afgehakte ledematen op de drempel van een andere kamer aan mijn einde kom.


Samengevoegd:

Quote:

Het is makkelijker om 8 hoogbejaarde mensen dood te maken dan 8 zwangere vrouwen of 8 mariniers. Om verschillende redenen uiteraard.

Grappig, ik heb juist bij zwangere vrouwen en hoogbejaarden hetzelfde gevoel van: "dat doe je niet". Nou zei ik zelf zopas al dat bejaarden heus niet altijd zielige bibberende onschuldige omaatjes zijn, maar gesteld dát ze dat zijn dan vind ik dat ik eerder zelf in de pan gehakt moet worden terwijl ik probeer ze te helpen, dan dat ik recht zou hebben hén iets aan te doen. Juist omdat ze (net als de ongeboren kinderen in de buiken van de zwangere vrouwen) zwak en kwetsbaar zijn.

Ik denk dat ik je redenering snap (ze hebben al een heel leven gehad, kwestie van het onvermijdelijke enige tijd vervroegen) maar zo kan ik het niet voelen smile.gif

Als ik verkeerd zit met het interpreteren van jouw redenering hoor ik het wel.

En eigenlijk vind ik dat een marinier hetzelfde gevoel tegenover mij zou moeten hebben als ik heb tegenover een omaatje, dus zou ik me ook minder schuldig voelen als ik 'm per ongeluk te slim af kon zijn widegrin.gif (niet dat dat een realistisch scenario is, en mariniers mag je in principe natuurlijk ook niet zomaar doodmaken, daarbij dan zijn er nog altijd 7 mariniers over, maar het idee.)

Wat me op een ander punt brengt: jezelf of anderen verdedigen en daarbij iemand ombrengen (bijvoorbeeld de marinier) vind ik nog weer iets anders dan het spel vol overgave meespelen om die 5 miljoen binnen te slepen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Proberen te ontsnappen zal natuurlijk zinloos zijn, zo zal de setting wel zijn.

Ik vrees dat ik eerst behoorlijk paranoïde zal worden en vanuit de paranoia toch aan het moorden zal slaan. Gelukkig voor mijn medebewoners ben ik fysiek niet zo indrukwekkend, dus de kans is aanzienlijk dat ik zelf snel het loodje zal leggen.


Samengevoegd:

Ik moet trouwens ook wel denken aan Battle Royale.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ga bij de andere watjes in een hoekje zitten. En hopen dat mijn einde snel en zo pijnloos mogelijk komt want een ander het leven benemen kan ik niet. Dat geld maakt me geen reet uit op zo'n moment en wanneer er maar 1 kan overleven, survival of the fittest, weet ik heel zeker dat ik dat niet ben.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoe kan het dat zoveel mensen dat zeker menen te weten? Heb je ooit al eens in een situatie gezeten waarbij je eigen leven aan een zijden draad hing en waarbij de enige manier tot overleven het nemen van ander leven was? Ik vermoed dat heel veel mensen uiteindelijk toch in hun wanhoop en hun angst zouden kiezen voor het zo lang mogelijk 'overleven'.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hm, wanneer ik in een gevecht met iemand verwikkeld zou zijn is het wellicht anders dan de keuze maken 'ik ga jou dood maken'. In het eerste geval zou ik misschien iemand kunnen vermoorden in een vlaag van overlevingsdrang. Maar echt plannen maken en iemand vermoorden, ik zie mezelf er niet toe in staat. Ik kies voor een enkeltje hemel dan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik moet trouwens ook wel denken aan
Battle Royale
.

Moest ik ook aan denken. Daarbij heb je ook verschillende groepen. Degenen die echt aan het moorden slaan om het te winnen, degenen die zelfmoord plegen, degenen die oproepen tot samen zoeken naar een vreedzame weg etc. Liever dat ik maar niet in zo'n situatie kom natuurlijk. Echt met voorbedachte rade iemand vermoorden zie ik mezelf nog niet doen, mezelf dodelijk verdedigen nog wel, ware het niet dat ik zo sterk ook niet ben en daarom alsnog de kans klein acht. Rationeel gezien zou ik na eventuele pogingen om het tot een vreedzaam einde te brengen toch iets hebben van "doe het snel en zo pijnloos mogelijk". Maar hoe ik zou reageren als de overlevingsdrang erbij komt kijken is niet helemaal te voorspellen

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Hoe kan het dat zoveel mensen dat zeker menen te weten? Heb je ooit al eens in een situatie gezeten waarbij je eigen leven aan een zijden draad hing en waarbij de enige manier tot overleven het nemen van ander leven was? Ik vermoed dat heel veel mensen uiteindelijk toch in hun wanhoop en hun angst zouden kiezen voor het zo lang mogelijk 'overleven'.

Jij wel blijkbaar dat je het zo goed weet.knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Mijn belangstelling voor vijf miljoen is ook gering maar trek je het wat breder dan een spel en kijk je naar de wereldbevolking en de verdeling van schaarse goederen en welvaart dan is ons gedrag redelijk voorspelbaar: wij doden ook die andere acht door wapens te leveren, voedsel en gezondheidszorg te onthouden etc.

Deze gedachte brengt het wel iets dichter bij dan een gedachtenexperimentje over iets dat je nooit zal overkomen. En dan vind ik het confronterend om te zien hoeveel collectieve schuld we allemaal op ons laden door vooral te kijken naar ons eigen "eilandje"

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Jij wel blijkbaar dat je het zo goed weet.
knipoog_dicht.gif

Ik denk dat zodra het eerste slachtoffer gevallen is de paranoia bij iedereen zo groot wordt, dat er van goede voornemens om niet zelf aan het moorden te slaan niet veel meer van over zal blijven.

Ik heb weinig vertrouwen in de goede intenties van mensen, wel ontzettend veel vertrouwen in de drang tot overleven van de mens.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zelf geloof ik dat niet zo.

Spoiler:

Ik moet bij dit verhaal denken aan de scene uit Batman: The Dark Knight waarin The Joker een gelijksoortig experiment uitvoert om te laten zien dat de mensheid inderdaad in de essentie kwaadaardig is. Twee evacuatie-boten waarvan een met burgers gevuld is en de ander met gevangenen en die allebei door The Joker zijn gevuld met bommen. Om klokslag twaalf uur zullen allebei de boten gelijktijdig exploderen tenzij een van de twee eerder de ander laat ontploffen door op het knopje van een ontsteker te drukken. Uiteindelijk kiezen ze er allebei voor om niet op het knopje te drukken.

Mensen zijn vaak geneigd om te beweren dat vrijwel alle mensen in een dergelijke situaties in beesten veranderen. Maar ik durf dat persoonlijk wel te betwijfelen. Natuurlijk gebeurd het wel maar ik ken ook genoeg verhalen van mensen uit oorlogsgebieden waarbij solidariteit en volharding het uiteindelijk won van toegeven aan je oerdriften.

Zelf heb ik uiteindelijk een positief mensbeeld en geloof ik ook dat je in een dergelijke situatie vast kunt houden aan je morele overtuiging.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Het probleem met deze situatie is dat er maar twee mogelijkheden zijn: of zelf dood, of aan het moorden slaan. Het is hier heel erg zwart-wit. Dat kan je denk ik zelfs niet met oorlog vergelijken.

Maar ook in zo'n situatie kun je ervoor kiezen om het goede te doen. Je blijft altijd veroordeeld tot vrijheid om het maar eens met Sartre te zeggen. Ook in zo'n situatie kan je ervoor kiezen om te proberen mensen tot rede te brengen en naar een andere oplossing te zoeken.

Maar zelfs in het geval dat dat niet mogelijk is, kun je ervoor kiezen om niet in een moordzuchtige maniak te veranderen. Het is misschien moeilijk maar als je bovendien vertrouwt in een hogere rechtvaardigheid en dat werkelijk gelooft dan komt er ineens een dimensie van mogelijkheid bij waardoor de situatie per definitie niet uitzichtloos kan zijn.

Ik blijf erbij dat die mogelijkheid er is. Ik ben geen cynicus en zal dat ook nooit worden juist omdat ik geloof dat de mens in de essentie goed is en hier ook aan vast kan (en moet) houden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

We kunnen het wat enger maken. Stel dat je met slechts één iemand anders in het huis zit, je kunt niet ontsnappen en de een kan er alleen uit als de ander dood is. Geen voedsel etc. dus als je te lang wacht ga je ook dood.

Laat je je vermoorden? Of: je wilt niet moorden, maar de ander gaat dood als jij niet doodgaat. Offer je jezelf op?

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid