Spring naar bijdragen

Kirill Russisch-Orthodoxe patriarch


Aanbevolen berichten

Kirill gekozen tot patriarch van Moskou

Hilversum (Van onze redactie) 27 januari 2009 - De 62-jarige metropoliet Kirill is gekozen tot de nieuwe patriarch van Moskou en primaat van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Hij volgt de in december overleden Aleksij II op. Kirill kreeg tijdens een zogeheten Lokaal Concilie een ruime meerderheid achter zich van 508 op de 677 stemgerechtigden.

Gematigd leider

Kirill geldt als een gematigde en oecumenisch gezinde kerkleider. Zijn tegenstander was de conservatievere metropoliet Kliment.

Smolensk en Kaliningrad

Kirill was tot nu toe metropoliet van Smolensk en Kaliningrad. Na de dood van Aleksij werd hij aangesteld als interim-hoofd van het Moskouse patriarchaat. Op zondag 1 februari - 19 januari volgens de kalender van de Russische Kerk - wordt Kirill geïntroniseerd.

BRON

Zeer benieuwd wat dit gaat geven m.b.t. de oecumene tussen Oost en West. het zou mij niet verbazen als de paus in de tamelijk nabije toekomst een bezoekje aan Rusland aflegt smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

RKK heeft als streven dat de Orthodoxe Kerk en de RKK weer één kerk worden.

Je hebt zo'n duizend jaar geleden een kerkscheuring ('het grote schisma') gehad (officieel dan) en ze willen graag dat die weer ongedaan wordt gemaakt en de orthodoxe kerk onderdeel uit gaat maken van de rkk.

En de Russisch Orthodoxe kerk is een hele grote kerk binnen de Orthodoxe kerkstroming.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Paus blij met nieuwe patriarch

      geplaatst: vrijdag, 30 januari 2009, 16.11 uur

      Paus Benedictus XVI heeft “met vreugde kennis genomen van de verkiezing van metropoliet Kyrill tot de nieuwe patriarch van Moskou en heel Ruslandâ€. “Voor hem bid ik om het licht van de Heilige Geest om de Russisch-orthodoxe Kerk edelmoedig te dienen en ik vertrouw hem toe aan de bijzondere bescherming van de Moeder Gods.â€

Op 6 december toonde de paus zich “diep bewogen†over de dood van patriarch Aleksi II en bevestigde hij zijn “geestelijke nabijheid†tot de hele Russisch-orthodoxe Kerk. Hij sprak daarbij over de “gemeenschappelijke inzet op de weg naar wederzijds verstaan en samenwerking tussen orthodoxen en katholiekenâ€. Ook herinnerde hij aan de “inspanningen van de overleden patriarch voor de wedergeboorte van de Kerk na de zware ideologische onderdrukking dat het martelaarschap van zovele getuigen van het christelijk geloof heeft voortgebracht.â€

Ook de pauselijke Raad voor de Christelijke Eenheid toonde zich ingenomen met de nieuwe patriarch met wie “vele jaren†“broederlijke relaties†zijn onderhouden. “Wij vertrouwen erop dat wij de gezamenlijke weg van verzoening kunnen voortzetten.†“Wij willen zeker niet het zicht verliezen op de moeilijkheden die er nog zijn, maar wij zijn klaar en bereid om samen te werken op sociaal en cultureel terrein om te getuigen van de christelijke waarden, zonder het uiteindelijke doel van de dialoog te vergeten.†(KN/AsiaNews)

BRON

Link naar bericht
Deel via andere websites

Volgens de geschiedenisboeken staat de Russisch Orthodoxe Kerk los van het Grote Schisma, aangezien zij pas veel later is ontstaan, toen een of andere tsaar zich tot het christendom wilde bekeren. Hij liet zich voorlichten over de verschillende soorten; Grieks Orthodox, Rooms Katholiek, enz. Uiteindelijk koos hij ervoor een orthodoxe manier te nemen, maar dan wel in het Russisch.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid