Spring naar bijdragen

Zijn er christenen die vasten?


Aanbevolen berichten

Ook als niet-Christen zou ik als ik later een gezin heb vasten. Ik zou hiervoor de eerste weken van januari of de weken voor kerst voor uitkiezen. Dit omdat juist kerst en oud en nieuw met geld en goed wordt gesmeten en ik me wil realiseren dat dit niet vanzelfsprekend is.

Voor de feestperiode:

om geld uit te sparen en dat te geven aan de mensen die het in ons land heel zwaar hebben.

na de periode:

om jezelf/ziel/ego/etc te zuiveren van het ongebreidelde feestgedruis

In mijn dromen zou ik dit willen doorvoeren later in mijn gezin. Zodat ook mijn kinderen zich realiseren hoe het is m teveel te hebben.

Ergo:

Je hebt geen wet nodig om dingen te doen en te laten, zolang het in je hart zit. Indien je wel een wet nodig hebt hiervoor, dan vraag ik me af in hoeverre je het zuiver met je hart doet??

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 9 months later...
  • Antwoorden 264
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

Wie zegt dat vasten betekent dat je helemaal niets mag eten? Hoe kom je zo bij die definitie. Ik weet dat dit een medisch/biologische definitie is, maar theologisch/religieus lijkt het me in ieder geval niet.

Maar wie ben ik? Ik kan het ook mis hebben natuurlijk.
smile.gif

In de RKK is er een verschil tussen vasten en onthouding. Vasten betekent een aantal dingen niet, onthouden betekent niet doen. Onthouding van vlees betekent geen vlees eten, sexuele onthouding betekent geen sex, enz. Bij vasten eet je gewoon helemaal niet. Dus wat Taquoriaan schrijft, heeft te maken met vasten. Wat ik vroeger deed van Witte Donderdagavond tot na de Paaswake, dat is vasten. Helemaal niets meer eten.

@ luxuria; ben jij een expert op het gebied van het voelen van honger dan?

Quote:

Maakte Jezus (vzmh) een onderscheid tussen jood en niet-jood?

Jij begint ook op Nunc te lijken. Wat beloont wordt is het vasten, de intentie is alleen maar een voorwaarde wat geldt voor ALLE goede daden. Of een goede daad geaccepteerd en beloond wordt is
afhankelijk
(voorwaarde) van de intentie. De betreffende daad wordt beloond, indien de intentie goed is.

Erg onchristelijk, dat je je zo bezig houdt met beloning. Ik denk, dat je gewoon moet doen waarvoor Hij je geschapen heeft, namelijk Hem prijzen en eren met heel je hart, met heel je verstand, met heel je ziel. Het lijkt mij erop, dat jij een beetje een kosten-baten-analyse maakt, op grond waarvan jij besluit of je nou christen zult worden of niet. Een soort van "ik wil wel, maar dan moet de beloning wel groot genoeg zijn. Kunnen we effies onderhandelen hierover?" En dit is volgens mij vreemd aan het christendom. Omdat je Jesus liefhebt, volg je Hem. Ik kan je niet zeggen waarom ik Hem zo liefheb, alleen maar dát ik Hem liefheb. Dat is gen verdienste van Hem, een beloning van mijn kant, dat is zo gegroeid. Hoe meer ik mijn Heer en mijn God heb leren kennen, hoe meer ik van Hem ben gaan houden. En als ik dan vast, dan doe ik dat niet vanwege een beloning, maar uit liefde voor Hem. En daar zit een groot verschil tussen christelijke overtuiging en andere (uit het christendom gemuteerde) geloofsrichtingen (JG, islam, scientology, enz.)

@ Jome; de meeste religies vasten; christenen, joden, hindoes, boeddhisten, moslims, de indiaanse religies hebben verschillende zuiveringsrituelen, waarbij vasten een grote rol speelt. Daarnaast is er ook nog het medisch vasten. Daarvoor hoe je dus geen gelovige te zijn van een of andere religie.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]@ luxuria; ben jij een expert op het gebied van het voelen van honger dan?

[...]

ja.. knipoog_dicht.gif

Quote:

[...]

[...] En als ik dan vast, dan doe ik dat niet vanwege een beloning, maar uit liefde voor Hem. En daar zit een groot verschil tussen christelijke overtuiging en andere (uit het christendom gemuteerde) geloofsrichtingen (JG, islam, scientology, enz.)

Goed dat je het doet uit liefde voor Hem, maar er zal ongetwijfeld ook een heel klein ministukje eigenbelang bij zitten hoor. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik vraag me of er christenen zijn die vasten en hoe ze vasten. Als ze vasten waarom ze vasten en als ze niet vasten, waarom ze niet vasten.

Hoi dialoogzoeker,

Meestal ben ik het wat standpunten betreft niet altijd met je eens, maar dit is wel weer een goed onderwerp wat je aansnijdt. Vasten gebeurde vroeger veel meer bij de christenen dan dit nu het geval is.

Mijn moeder deed dat namelijk weleens soms voor iemand. Dan bad en vastte ze voor een bepaalde persoon met een ernstige ziekte.

Over het algemeen zou ik het denk ik best goed zijn als ook christenen perioden zouden hebben waarin ze vastten. Het is een goede manier om stil te staan bij de mensen die het minder hebben dan wij, en niks tot weinig te eten hebben.

Ik vind het overigens wel goed dat moslims nog wel een vastenperiode hebben(ramadam). Wel vind ik het altijd vreemd dat men zich na zons ondergang te barstte eet. Ik vind dat wel een beetje een contrast. Ik zou dan na zonsondergang juist sober eten dat lijkt me passender. Maar goed wie ben ik. Op zich wel goed dat jullie het doen. Waarschijnlijk heeft dat ook alles te maken met het feit dat dit ook een soort feestelijk gebeuren is en je dan s'avonds met de familie samen gaat eten na het vastten om het op die manier een beetje feestelijk af te sluiten. Maar goed daar zul jij als moslim nog wat meer details van weten dan ik als niet-moslim. Al heb ik uiteraard wel het 1 en ander over dit onderwerp gelezen, maar er zelf aan deelnemen is weer net wat anders knipoog_dicht.gif

gr.

Dannyr


Samengevoegd:

knipoog_dicht.gif

Quote:

De betreffende daad wordt beloond, indien de intentie goed is.

Juist daar gaat het om! Het gaat er God met name WAAROM je iets doet, niet DAT je iets doet.

In het christendom geldt voor alle wetten en regels 1 gouden regel waarop al deze wetten en regels gebaseerd zijn, namelijk dat je het doet vannuit liefde voor de medemens. Als iemand gelooft komen de daden daar meestal vanzelf. Die regels en werken zijn meer richtlijnen waaraan je kan merken of iemand echt voor God leeft, maar je moet ze niet opvolgen omdat het nu eenmaal moet, dan worden het opeens allemaal nutteloze werken.

Je hebt wel gelijk dat zowel de islam als het christendom regels hebben die God geeft, alleen de filosofie achter deze werken bij deze 2 verschillende godsdiensten is totaal anders, en dat is ook het punt waar de discussie tussen christenen en moslims altijd vastloopt, en we elkaar niet helemaal begrijpen.

Want ook in mijn discussie met andere moslims loop ik altijd tegen dit punt aan als het om geboden en werken gaat.

Om dit te verduidelijken:

Moslims hebben in de koran een lijstje regels van God gekregen en als je die regels doet ben je min of meer een goede moslim. Je volgt gewoon die regels op, en dan doe je min of meer wel de dingen die God van je verwacht

christen hebben ook een lijstje regels van God gekregen, maar gaan niet alle regels van tevoren na van: "ik ga precies dit en dat doen, en dan ben ik wel een goede christen want ik doe precies de werken die God van me verwacht".

Een christen legt dit lijstje weg, en probeert zoveel mogelijk te doen voor zijn medemens zodra er iets op je pad komt en je de gelegenheid krijgt om iemand te helpen. Achteraf kun je dan het lijstje regels uit de kast halen en zul je zien dat je veel van die dingen al gedaan hebt zonder dat je daar zo heel erg bij stil stond, maar dat je ze deed omdat je veel van God en van je medemens houdt, je doet ze dan automatisch! Achteraf zullen veel van die daden dan ook op je lijstje staan, maar zonder dat je ze deed omdat het moest!......daar zit denk ik het grote verschil in denken aangaande Gods geboden tussen moslims en christenen!!

Bij de moslims heb je vijf zuilen waar je je aan moet houden, geld aan de armen geven, 5x bidden op een dag etc...

christenen hebben ook een aantal geboden, maar je bent niet verplicht om ze allemaal te doen. Je bid omdat je dat graag wilt, dus beter 1x een gebed omdat je graag een persoonlijke relatie met God wil hebben dan 5x omdat het nu eenmaal moet.

Als je als christen niet alle geboden op een dag doet is dat ook geen ramp hoor, de ene dag bid je misschien meer, maar de andere dag help je een zieke, of een arme, dan gaat God je echt niet verwijten dat dit dan niet voldoende was omdat je de verplichtte 5x bidden bent vergeten. Nogmaals het draait vooral om het WAAROM doe ik iets, niet DAT je het doet!

In het christendom geldt dat als je dingen doet zoals vastten of geld aan de armen geven enkel en alleen omdat het MOET, God dan nog liever heeft dat je al die regeltjes niet opvolgt, want ze hebben dan geen enkele waarde! God zou dan vragen van waarom hielp je je naastte, of waarom bad te tot me. Dan heeft God liever een antwoord dat je je naaste hielp omdat je medelijden had, dan dat je antwoord van: ja dat deed ik omdat het nu eenmaal in Uw geboden stond...snap je me punt dialoogzoeker?

Je doet ze vannuit het oogpunt van naastenliefde. Vandaar dat het gebod de liefde het hoogste gebod wordt genoemd door Jezus, zonder die liefde voor de mede-mens en voor God zijn al die zaken zoals vastten nutteloos, en kun je ze net zo goed niet doen, God behaag je er dan toch niet mee.

Dat is wat de meeste christenen jou willen uitleggen knipoog_dicht.gif

Ik raad moslims aan om een keer het lijstje met regels weg te stoppen, en eens gewoon heel onbewust dingen te doen zonder teveel bij de regels stil te staan. Je zult zien dat je sommige dingen al automatisch doet omdat je je naasten liefhebt, dat je misschien wel meer dan 5x bid omdat je graag met God wil praten. Al denk ik dat vooral dat laatste punt al iets lastiger is voor een moslim, omdat christenen vaak veel persoonlijker met God omgaan dan moslims, de afstand die de islam kent tussen God en de mens is veel groter dan binnen het christendom. In de bijbel is er sprake van een God die zeer dichtbij de mensen staat, vooral via Jezus Christus, die de afstand tussen God en de mens nog kleiner heeft gemaakt, zodat de mens vrij dicht tot God zal kunnen naderen bijvoorbeeld door middel van gebed waarin je God echt alles kunt vragen zoals een kind iets kan vragen aan zijn vader

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

christen hebben ook een lijstje regels van God gekregen, maar gaan niet alle regels van tevoren na van: "ik ga precies dit en dat doen, en dan ben ik wel een goede christen want ik doe precies de werken die God van me verwacht".

Een christen legt dit lijstje weg, en probeert zoveel mogelijk te doen voor zijn medemens zodra er iets op je pad komt en je de gelegenheid krijgt om iemand te helpen. Achteraf kun je dan het lijstje regels uit de kast halen en zul je zien dat je veel van die dingen al gedaan hebt zonder dat je daar zo heel erg bij stil stond, maar dat je ze deed omdat je veel van God en van je medemens houdt, je doet ze dan automatisch! Achteraf zullen veel van die daden dan ook op je lijstje staan, maar zonder dat je ze deed omdat het moest!......daar zit denk ik het grote verschil in denken aangaande Gods geboden tussen moslims en christenen!!

Even voor mijn beeldvorming en misschien een beetje off-topic maar zou een moslim ook niet gewoon iets uit liefde voor een naaste kunnen doen?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Quote:

[...]

Als je als christen niet alle geboden op een dag doet is dat ook geen ramp hoor, de ene dag bid je misschien meer, maar de andere dag help je een zieke, of een arme, dan gaat God je echt niet verwijten dat dit dan niet voldoende was omdat je de verplichtte 5x bidden bent vergeten. Nogmaals het draait vooral om het WAAROM doe ik iets, niet DAT je het doet!

Ik snap het principe van je verhaal , maar juist in de Islam is ook het waarom heel belangrijk. Denk je dat het bijv. goed zou zijn als iemand bidt alleen omdat iedereen dat doet en hij geen gezeur wilt? Bij elke goede daad moet ook een juiste en eerlijke intentie zijn, zoals de profeet Muhammed heeft gezegd; 'Handelingen worden alleen door hun intentie bepaald en ieder mens zal alleen dat krijgen wat met zijn bedoelingen samenhangt.'

In die zin lijkt het me juist handiger om het lijstje er wél bij te houden, en continue iets doen omwille van God .. ipv voor andere mensen. Als je dat lijstje wegstopt doe je vooral dingen omdat je het gewend bent, of omdat het leuk is om liefde te geven, en vervolgens weer te ontvangen etc. Dan kan je er beter bewust bij nadenken waar het allemaal om draait, waar je het uiteindelijk allemaal voor doet..

Quote:

In het christendom geldt dat als je dingen doet zoals vastten of geld aan de armen geven enkel en alleen omdat het MOET, God dan nog liever heeft dat je al die regeltjes niet opvolgt, want ze hebben dan geen enkele waarde!

Waarom heeft dat geen waarde dan? Het is toch een teken dat je Gods wil wilt volgen, dat je gelooft in Hem en de juistheid van Zijn regels .. want er moet zoveel, maar het vervolgens ook doen toont toch wel iets aan lijkt mij.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op woensdag 17 juni 2009 16:27:51 schreef Dannyr het volgende:

Als je als christen niet alle geboden op een dag doet is dat ook geen ramp hoor, de ene dag bid je misschien meer, maar de andere dag help je een zieke, of een arme, dan gaat God je echt niet verwijten dat dit dan niet voldoende was omdat je de verplichtte 5x bidden bent vergeten. Nogmaals het draait vooral om het WAAROM doe ik iets, niet DAT je het doet!

Waarom heeft dat geen waarde dan? Het is toch een teken dat je Gods wil wilt volgen, dat je gelooft in Hem en de juistheid van Zijn regels .. want er moet zoveel, maar het vervolgens ook doen toont toch wel iets aan lijkt mij.

@Luxuria: lees het bovenstaande stukje van Dannyr nog's goéd door. vooral de laatste regel: het gaat erom waarom je iets doe, niet dat je het doet.

Vasten is uiteindelijk bedoelt tot Gods eer. Als je het doet omdat je het doen moét dan gaat het vaak met tegenzin, en waar blijft de eer tot God dan?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Ja, dat zeg ik toch ook, waarom je iets doet/de intentie is heel belangrijk. Maar je moet niet denken dat als iets MOET je gelijk alleen maar DOET en niet de juiste intentie kan hebben, bijv. als iemand helemaal vrijwillig voor de Islam kiest dan besluit hij ook om zich te conformeren naar de regels .. en aanvaardt hij dat hij voortaan iets MOET. Maar het begon met een keuze, en het blijft een keuze want je kan er in theorie altijd mee stoppen en er niet meer in geloven. Dus die keuze geeft iets aan, en is van waarde vind ik.

En trouwens; wanneer je geen regels meer hebt komt het er uiteindelijk op neer dat je gewoon doet waar je zelf zin in hebt, als je dan vervolgens het lijstje weer pakt en je kunt van alles aanchecken ; is dat dan werkelijk meteen van waarde? Je kan het nog steeds met allerlei verkeerde intenties gedaan hebben.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Even voor mijn beeldvorming en misschien een beetje off-topic maar zou een moslim ook niet gewoon iets uit liefde voor een naaste kunnen doen?

Uiteraard! Maar er zijn binnen de Islam ook bepaalde verplichtte zaken die gewoon uitgevoerd dienen te worden. Wat dat betreft is dat iets voor je naaste doen iets waar het in het christendom vooral om draait zonder dat het aan regels gebonden is, en bij moslims heb je naast dat ze uiteraard ook gewoon iets doen voor de naaste, al die regels die ze dienen op te volgen.

Die regels hebben christenen dan ook wel, maar die worden bijna als hetzelfde gehanteerd als het gewoon iets doen voor de ander of voor God zonder dat je de plicht hebt om het te doen omdat het moet, en zonder dat je een soort lijstje afvinkt.

Ik denk dat als je mijn bijdrage leest je ongeveer kunt aanvoelen waar ik de vinger op leg, namelijk op de filosofie waarvanuit je die regels volgt......die achterliggende filosofie is duidelijk anders tussen christenen en moslims.

Je kan een christen allebei exact een lijstje met dezelfde regels geven, maar de filosofie vannuit de theologische achtergrond van beide godsdiensten is zo anders, dat je zult zien dat de moslim en de christen het beiden op een hele andere zullen manier toepassen, en ook op een hele verschillende manier zullen uitleggen hoe ze tegen die regels aankijken, je zult dan waarschijnlijk een bevestiging krijgen van mijn betoog wat ik al eerder hield.

Dit heeft ook met een bepaald godsbeeld te maken die bij beiden zeer verschillend is. Ik zou niet eerlijk zijn als ik dit punt niet zou benoemen. Lees bijvoorbeeld eens verhalen van moslims en die van christen over hoe ze God zien en beleven. Je zal een totaal ander verhaal horen. Dat heeft ook invloed op hoe je regels in de bijbel en koran toepast in je dagelijks leven!


Samengevoegd:

Quote:

ik. En trouwens; wanneer je geen regels meer hebt komt het er uiteindelijk op neer dat je gewoon doet waar je zelf zin in hebt, als je dan vervolgens het lijstje weer pakt en je kunt van alles aanchecken ; is dat dan werkelijk meteen van waarde? Je kan het nog steeds met allerlei verkeerde intenties gedaan hebben.

Dat is juist iets wat ik niet geloof. Als je echt tot geloof komt in Christus zul je automatisch doen wat God van je wil. Die regels zullen dan vooral als richtlijnen gelden, maar niet als een soort zaken die moeten.

Je zult zien dat als een christen echt God wil volgen en nog nooit die regels heeft gelezen, heel veel dingen doet die God als gebod heeft gegeven, dat legt God in je!

Als je al leest over het leven van Jezus hoe Hij met de armen om ging, dan heb je eigenlijk niet eens een regel nodig dat je de zakaat moet geven aan de armen, want dat doe je dan automatisch vannuit de liefde die je van God krijgt voor je medemens. Als ik dat even al voorbeeld moet geven.

Als er een regel in de bijbel zou staan waarin God ons opdraagt geld aan de armen te geven, maar je wilt dat liever niet maar je doet het omdat het nu eenmaal een gebod is, dan weet bijna zeker dat God dan zou zeggen dat je dan beter niks kan geven omdat het dan een nutteloos offer is, omdat je het doet vannuit een verkeerde instelling....daar gaat om!

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid