Spring naar bijdragen

Zijn er christenen die vasten?


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

Het kan aan mij liggen hoor, maar wat in de vrede heeft dit met vasten te maken?
verbaasd.gif

Goede vraag. Uit de context begrijpen wat Jezus (vzmh) de schatten van de hemelen en aarde bedoelt. Hij somt namelijk eerst aantal goede daden:

De eerste en belangrijkste is dat de intentie zuiver moet zijn. Een goede daad wordt door God geaccepteerd alleen als de intentie zuiver/goed is: '1 Let op dat jullie de gerechtigheid niet beoefenen voor de ogen van de mensen, alleen om door hen gezien te worden. Dan beloont jullie Vader in de hemel je niet.'

Het geven van aalmoezen in het geheim

Bidden

Vergeven

Vasten

Jezus (vzmh) eindigt deze prachtige lijst van goede daden met de volgende woorden: 'Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. 20 Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen'. Vasten is dus één van die schatten van de hemelen.

Verder in het hoofdstuk licht hij (vzmh) ons daarna toe waarom we niet alleen bezig moeten zijn met de wereld, maar dat we ons meer moeten focussen op de dag des oordeels. Dit kunnen we doen door daden te verrichten die door God geaccepteerd en beloond worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 264
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]Hoe weet je dat wat Jezus (vzmh) bedoelde op zoek gaan naar eigen lusten was?

Als honger hebben volgens jou aan die definitie voldoet, had Jezus één lust.

Mat 4,2       

En toen Hij veertig dagen en veertig nachten gevast had, hongerde Hem ten laatste.

De discussie of God honger kan hebben ga ik eventueel elders graag met je aan! knipoog_dicht.gif

Quote:

Als we de Bijbel bestuderen, ontdekken we dat het vasten eigenlijk een vorm van aanbidding is, en dat je hiervoor een beloning voor krijgt. Jezus (vzmh) eindigt zijn advies met de volgende woorden:
'En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor
belonen
'

Klopt en daarom heeft het geen zin om jezelf te onthouden van eten, want daardoor ontdek je je eigen lust!

Spr 24,14       

Zodanig is de kennis der wijsheid voor uw ziel; als gij ze vindt, zo zal er beloning wezen, en uw verwachting zal niet afgesneden worden.

Quote:

Ik heb tot nu toe geen andere vormen van vasten kunnen ontdekken. Misschien kun jij ons een schriftplaats aanwijzen waar we dit kunnen vinden. Jesaja 58 kun je wat mij betreft buiten beschouwing laten. Hierover zit met @mohammed te discussiëren.

Je kan ook gewoon de pagina er uitscheuren, alleen dan mis je ook Jesaja 59 en bovendien zit je dan nog met Zacharia 7!

Quote:

P.S.
Zodat mensen mij niet verkeerd begrijpen, wil ik hier één ding duidelijk maken. Ik probeer hier niet mensen te oordelen die andere vormen van vasten hebben gekozen. Ik heb alleen maar respect voor hen. En omdat ik nu weet dat er mensen zijn die wekelijks vasten, is mijn respect voor hen alleen maar toegenomen.

Je draait de rollen om, want jullie hebben je manier van vasten overgenomen van de joden die Jesaja 58 en Zacharia 7 ook buiten beschouwing laten!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Jezus (vzmh) gebood zijn volgers om te vasten en zover we weten deden ze dat:

nee, Jezus gebood niet om te vasten. Het feit dat je er geen tekst bij kon slepen, zegt al heel veel. Je laat met je citaten uit Handelingen alleen maar zien dat de discipelen soms vastten.

Jezus zegt dat de discipelen zullen vasten als Hij ("de bruidegom") weg is (na z'n dood dus) en dat hebben ze ook gedaan.

Jezus beloofde echter ook dat Hij (na zijn dood) bij hen zou zijn (o.a. Mat.28). Dat is gebeurd na de opstanding en na de opstanding is dan ook de noodzaak voor vasten vervallen (immers, dat was vanwege rouw omdat Jezus gekruisigd was). Dat betekent niet dat vasten vanaf dat moment niet mag, alleen maar dat het niet moet. De discipelen (en ook hedendaagse christenen) vasten soms, maar zijn daartoe niet verplicht.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Jes 58

6 Is dit niet het vasten dat Ik verkies:
de boeien der goddeloosheid los te maken, de banden van het juk te ontbinden, verdrukten vrij te laten en elk juk te verbreken? 7 Is het niet, dat gij voor de hongerige uw brood breekt en arme zwervelingen in uw huis brengt, ja, als gij een naakte ziet, dat gij hem bekleedt en u niet onttrekt aan uw eigen vlees en bloed? 8 Dan zal uw licht doorbreken als de dageraad en uw wond zich spoedig sluiten; uw heil zal voor u uit gaan, de heerlijkheid des HEREN zal uw achterhoede zijn. 9 Als gij dan roept, zal de HERE antwoorden; als gij om hulp roept, zal Hij zeggen: Hier ben Ik. Wanneer gij uit uw midden het juk wegdoet, het wijzen met de vinger en het spreken van boosheid nalaat, 10 wanneer gij de hongerige schenkt wat gij zelf begeert en de verdrukten verzadigt, dan zal in de duisternis uw licht opgaan en uw donkerheid zal zijn als de middag. 11 En de HERE zal u voortdurend leiden, u in dorre streken verzadigen en uw gebeente krachtig maken; dan zult gij zijn als een besproeide hof en als een bron, waarvan het water niet teleurstelt.

Wat jammer dat je hier de helft van het verhaal vertelt. Je had eigenlijk met vers 3 moeten beginnen. Als de Israëlieten zeggen 'Waarom ziet u niet dat wij vasten, en merkt u niet op dat wij ons onthouden?' krijgen ze het volgende antwoord: 'Omdat jullie op je vastendagen nog handeldrijven en jullie arbeiders afbeulen, 4 omdat jullie onder het vasten strijden en ruziën en vol vuur met elkaar op de vuist gaan. Als je op die manier vast, wordt je stem niet gehoord in de hemel." . Het vasten had dus naast je onthouden van eten ook nog andere voorwaarden.

Hier vindt je een vers voor vers uitleg over het hele hoofdstuk. Het is niet zo dat Jesaja of God een andere vorm van vasten verlangen. Ze zijn tegen oppervlakkige godsdienstige rituelen. Hun bedoeling is niet dat men stopt met vasten, maar dat men hun manier van vasten in orde maakt en stopt met ijdele, oppervlakkige rituelen. Dit kun je vergelijken met woorden van Jezus (vzmh) tegen de schriftgeleerden en de Farizeeën over hun ijdele rituelen: 'Juist deze dingen moet u doen zonder die andere te laten' (Matteüs 23:23)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Hoe weet je dat ze soms vasten? Ik lees het woord soms nergens. Sterker nog ik lees dat er een bepaalde tijd van vasten was:

Handelingen 27:9 Er was al geruime tijd verstreken en ook de tijd van het vasten was al voorbij

Dit is jouw eigen interpretatie neem ik aan. We lezen nergens dat het vasten waar hij (vzmh) over had na zijn ‘opstanding’ zou stoppen.

Als zij vasten om te rouwen, hoe verklaar jij de onderstaande woorden van Jezus (vzmh):

zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Hier heeft hij over dat men beloond wordt voor het vasten. We zien ook vaak dat gebed en vasten samen gezamenlijk worden genoemd. Betekent dit niet dat het vasten net als het gebed een vorm van aanbidding is:

1 Korintiërs 7: Onttrekt u elkander niet, tenzij dan met beider toestemming voor een tijd, opdat gij u aan vasten en bidden moogt wijden; en komt weer bijeen, opdat de satan u niet verzoeke, omdat gij u niet kunt onthouden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

nee, Jezus
gebood
niet om te vasten. Het feit dat je er geen tekst bij kon slepen, zegt al heel veel. Je laat met je citaten uit Handelingen alleen maar zien
dat
de discipelen soms vastten.

Jezus zegt dat de discipelen
zullen
vasten als Hij ("de bruidegom") weg is (na z'n dood dus) en dat hebben ze ook gedaan.

Jezus beloofde echter ook dat Hij (na zijn dood) bij hen zou zijn (o.a. Mat.28). Dat is gebeurd na de opstanding en na de opstanding is dan ook de
noodzaak
voor vasten vervallen (immers, dat was vanwege rouw omdat Jezus gekruisigd was). Dat betekent niet dat vasten vanaf dat moment
niet mag
, alleen maar dat het niet
moet
. De discipelen (en ook hedendaagse christenen) vasten soms, maar zijn daartoe niet verplicht.

Dat is ook het hele verschil tussen de Mohamedanen en wij. Als we vasten, doen we dat uit liefde, uit solidariteit.

Mohamedanen vasten... omdat ze dat moeten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Dat is ook het hele verschil tussen de Mohamedanen en wij. Als we vasten, doen we dat uit liefde, uit solidariteit.

Mohamedanen vasten... omdat ze dat moeten.

Dat lijkt me nogal kort door de bocht. Er zijn ongetwijfeld christenen die vast(t)en omdat ze dat moe(s)ten. Tenminste, als ik de verhalen van mijn ouders uit het 'Rijke Roomse leven' moet geloven (en dat doe ik). En er zijn ook moslims die uit vroomheid en liefde voor God, en uit solidariteit voor hun naasten, het vasten geen 'moeten' vinden, maar het met liefde - OK dan misschien niet met plezier - doen.

Wat nog niets zegt over de insteek van de twee religies an sich - ik heb het hier puur over individuele gelovigen.


Samengevoegd:

Quote:

De discipelen (en ook hedendaagse christenen) vasten soms, maar zijn daartoe niet verplicht.

Dat klopt niet - dik 1 miljard christenen zijn verplicht om op Aswoensdag en Goede Vrijdag te vasten. Net zoals ze ook verplicht zijn om elke week naar de kerk te gaan om maar iets te noemen (niet gezegd dat iedereen zich daaraan houdt en ook niet gezegd dat het de bedoeling is om deze verplichtingen als een soort wetboek te lezen)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Dat klopt niet - dik 1 miljard christenen zijn verplicht om op Aswoensdag en Goede Vrijdag te vasten. Net zoals ze ook verplicht zijn om elke week naar de kerk te gaan om maar iets te noemen (niet gezegd dat iedereen zich daaraan houdt en ook niet gezegd dat het de bedoeling is om deze verplichtingen als een soort wetboek te lezen)

Zijn ze het verplicht of wordt het hen van harte aanbevolen omdat het goed is voor een mens? flower.gif

Denk dat hier weer het lastige woord 'moeten' voor verwarring zorgt. In het Nederlands is dit 1 woord, maar het kan diverse betekenissen hebben. In het Engels kent men 'must' en 'need to', ofwel 'verplicht zijn' en 'nodig hebben'. Een wereld van verschil!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Één van de belangrijkste, steeds terugkerende lessen in mijn studie, zowel bij moraaltheologie als bij filosofie (ethiek met name) was de waarschuwing tegen het Kantiaanse "du sollst!", het denken in "we weten niet waarom het moet, maar ja, van God moet het blijkbaar, dus het moet"

Het katholieke "moeten" is geen dwingelandij van een onbegrijpelijke afstandelijke godheid, maar een liefdevol vermanen van een nabije Vader, een liefhebbende Broeder, een invoelende Moeder. Als de Kerk dan ook haar catechese van de vijf geboden van de Kerk aanvangt, maakt ze eerst duidelijk waartoe deze geboden dienen en wat de diepere aard van de verplichting is:

Quote:
Het verplichtend karakter van deze positieve wetten, die uitgevaardigd worden door de herderlijke gezagdragers, beoogt aan de gelovigen
het zeer noodzakelijk minimum te waarborgen
wat betreft gebedsgeest, morele inzet en groei in liefde tot God en tot de naaste

Deze "wetten" of "geboden" zijn dus een garantie, ze waarborgen de gelovigen een minimum van de Imitatio Christi, de navolging van Christus waartoe de Heer zelf oproept.

Met alle respect en waardering voor kersverse katholieken flower.gif maar "dat zijn ze verplicht" is slechts een correcte weergave van de werkelijkheid voor wie zich goed realiseert wat die verplichting ten diepste wil zijn. De formulering "het wordt van harte aanbevolen omdat het goed is voor een mens" lijkt me zonder dat begrip juister.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Eigenlijk helemaal offtopic, maar ik moest meteen denken aan de neiging van neo's om de hele catechismus na te leven. Soms wordt er dan (terecht) gewaarschuwt dat het katholiek geloof meer is dan het volgen van een stel regels. Maar zelf heb ik zoiets van; laat ze het maar doen, dan val je vanzelf op je mond, en ontdek je de diepere dimensie.

@diakio, ken je de begrippen attritio en contritio?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Één van de belangrijkste, steeds terugkerende lessen in mijn studie, zowel bij moraaltheologie als bij filosofie (ethiek met name) was de waarschuwing tegen het Kantiaanse "du sollst!", het denken in "we weten niet waarom het moet, maar ja, van God moet het blijkbaar, dus het moet"

Het katholieke "moeten" is geen dwingelandij van een onbegrijpelijke afstandelijke godheid, maar een liefdevol vermanen van een nabije Vader, een liefhebbende Broeder, een invoelende Moeder. Als de Kerk dan ook haar catechese van de vijf geboden van de Kerk aanvangt, maakt ze eerst duidelijk waartoe deze geboden dienen en wat de diepere aard van de verplichting is: [...]

Deze "wetten" of "geboden" zijn dus een garantie, ze waarborgen de gelovigen een minimum van de Imitatio Christi, de navolging van Christus waartoe de Heer zelf oproept.

Met alle respect en waardering voor kersverse katholieken
flower.gif
maar "dat zijn ze verplicht" is slechts een correcte weergave van de werkelijkheid voor wie zich goed realiseert wat die verplichting ten diepste wil zijn. De formulering "het wordt van harte aanbevolen omdat het goed is voor een mens" lijkt me zonder dat begrip juister.

I know. Ik denk dat dit weer een gevalletjes Vlaams vs. Hollands is. smile.gif

Kennelijk bedoelen we hetzelfde, alleen spreken we beide een andere taal. flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Wat jammer dat je hier de helft van het verhaal vertelt. Je had eigenlijk met vers 3 moeten beginnen. Als de Israëlieten zeggen
'Waarom ziet u niet
dat wij vasten
, en merkt u niet op dat wij ons
onthouden
?'
krijgen ze het volgende antwoord:
'Omdat jullie
op je vastendagen
nog
handeldrijven
en jullie arbeiders afbeulen, 4 omdat jullie onder het vasten strijden en ruziën en vol vuur met elkaar op de vuist gaan.
Als je op die manier vast, wordt je stem niet gehoord in de hemel.
"
. Het vasten had dus naast je onthouden van eten ook nog andere voorwaarden.

Het zit hem er denk ik ook wat in dat jij niet wil toegeven dat vasten iets anders betekent dan wat de Islam je leert. Wanneer je het christendom grondig bestudeert, blijkt er de diepste waarheid in te zitten. Volgens mij ben je het wel met me eens dat vasten, in de betekenis van zichzelf onthouden van voedsel, een inzetting is.

Zach 7

5 Zeg tot al het volk des lands en tot de priesters: wanneer gij in de vijfde en zevende maand hebt gevast en geklaagd nu al zeventig jaren lang, hebt gij dan inderdaad voor Mij gevast? 6 En wanneer gij eet en drinkt, eet en drinkt gij dan niet voor uzelf? 7 Ging het niet zo met de woorden welke de HERE door de vroegere profeten heeft uitgeroepen, toen Jeruzalem met de steden er rond omheen nog bewoond was en rust had en het Zuiden en de Laagte nog bewoond waren –

8 ook tot Zacharia is het woord des HEREN gekomen –: 9 zo zegt de HERE der heerscharen: spreekt eerlijk recht en bewijst elkander liefde en barmhartigheid; 10 verdrukt weduwe noch wees, bijwoner noch arme, en beraamt niet in uw hart elkanders onheil? 11 Maar zij weigerden te luisteren, zetten hun schouder er dwars tegenin en stopten hun oren toe om niet te horen; 12 hun hart maakten zij als diamant, om niet te horen naar de onderwijzing en de woorden die de HERE der heerscharen door zijn Geest, door de dienst van de vroegere profeten, had doen overbrengen.

Opnieuw riep God het volk op om aan het Koninklijke gebod te denken 'heb uw naaste lief als uzelf' ipv zich te houden aan inzettingen! Doch het volk wilde niet horen. Zij verharden hun harten voor de waarheid, omdat ze geen afstand van hun tradities konden nemen! Wat ik daarom ook zo opmerkelijk vind, is dat in de Islam juist Paulus niet zo geliefd is.

Kol 2

20 Indien gij met Christus afgestorven zijt aan de wereldgeesten, waartoe laat gij u, alsof gij in de wereld leefdet, geboden opleggen: 21 raak niet, smaak niet, roer niet aan; 22 dat alles zijn dingen, die door het gebruik teloorgaan, zoals het gaat met voorschriften en leringen van mensen. 23 Dit toch is, al staat het in een roep van wijsheid met zijn eigendunkelijke godsdienst, zijn nederigheid en zijn kastijding van het lichaam, zonder enige waarde (en dient slechts) tot bevrediging van het vlees(!!!).

Wanneer u graag uw eigen vlees bevredigt bent u alleen maar mens, doch is het niet zo dat God ooit zal gebieden dat wij ons eigen vlees moeten bevredigen, dus is vasten nooit en te nimmer een gebod van God!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Dat is ook het hele verschil tussen de Mohamedanen en wij. Als we vasten, doen we dat uit liefde, uit solidariteit.

Mohammedanen vasten... omdat ze dat moeten.

Ik neem aan dat je de Moslims bedoelt verbaasd.gif Ik ken namelijk geen Mohammedanen. nooo.gif

Iets wat verplicht is, kun je ook uit liefde doen. Het is bijvoorbeeld in Nederland verplicht om je kinderen naar school te sturen, maar ik neem aan dat de meeste ouders hun kinderen uit liefde naar school sturen. Want ze weten dat school goed is voor de toekomst van hun kinderen. Wij vasten de verplichte vasten met heel veel liefde, omdat wij weten dat het goed is voor ons. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat een kleine minderheid van de moslims vast omdat het verplicht is, maar de meeste niet. Veel mensen vasten daarnaast ook heel veel vrijwillige vasten. Dit toont aan dat ze het leuk vinden en met plezier doen.

Ik denk daarnaast dat uit solidariteit vasten niet het doel van vasten is. Vasten is in de eerste instantie net als het gebed iets voor jezelf. Je aanbidt hiermee jou Heer Die jou hiervoor beloont, het is één van middelen om het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid te zoeken (Matteüs 6) . Het is daarnaast een grote geestelijke ervaring, een gelegenheid voor bezinning en geestelijke discipline, het is tijd om stil te staan bij de talloze zegeningen die God jou gegeven heeft.

Het is tijd om je zelfcontrole te vernieuwen door je begeertes niet te volgen. Een vastende persoon moet honger en dorst overwinnen en moet zijn begeertes onder controle houden.

Het stimuleert deugden van efficiënte en eerlijke toewijding, en nabijheid aan God. Het leert jou geduld en onbaatzuchtigheid. Het is ook een efficiënte les om matiging en wilskracht toe te passen. Het maakt jou ziel sterk en reinigt jou lichaam.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Ik neem aan dat je de Moslims bedoelt
verbaasd.gif
Ik ken namelijk geen Mohammedanen.
nooo.gif

Iets wat verplicht is, kun je ook uit liefde doen. Het is bijvoorbeeld in Nederland verplicht om je kinderen naar school te sturen, maar ik neem aan dat de meeste ouders hun kinderen uit liefde naar school sturen. Want ze weten dat school goed is voor de toekomst van hun kinderen. Wij vasten de verplichte vasten met heel veel liefde, omdat wij weten dat het goed is voor ons. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat een kleine minderheid van de moslims vast omdat het verplicht is, maar de meeste niet. Veel mensen vasten daarnaast ook heel veel vrijwillige vasten. Dit toont aan dat ze het leuk vinden en met plezier doen.

Ik denk daarnaast dat uit solidariteit vasten niet het doel van vasten is. Vasten is in de eerste instantie net als het gebed iets voor jezelf. Je aanbidt hiermee jou Heer Die jou hiervoor beloont, het is één van middelen om het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid te zoeken (Matteüs 6) . Het is daarnaast een grote geestelijke ervaring, een gelegenheid voor bezinning en geestelijke discipline, het is tijd om stil te staan bij de talloze zegeningen die God jou gegeven heeft.

Het is tijd om je zelfcontrole te vernieuwen door je begeertes niet te volgen. Een vastende persoon moet honger en dorst overwinnen en moet zijn begeertes onder controle houden.

Het stimuleert deugden van efficiënte en eerlijke toewijding, en nabijheid aan God. Het leert jou geduld en onbaatzuchtigheid. Het is ook een efficiënte les om matiging en wilskracht toe te passen. Het maakt jou ziel sterk en reinigt jou lichaam.

Een mohammedaan die zich ook wel moslims noemen weten nog geen eens wat vasten is,je in de avonduren volproppen is geen vasten ,en stiekum overdags eten in een kamer waar niemand dat ziet is geen vasten totaal niet.!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]Ik neem aan dat je de Moslims bedoelt
verbaasd.gif
Ik ken namelijk geen Mohammedanen.
nooo.gif

Iets wat verplicht is, kun je ook uit liefde doen. Het is bijvoorbeeld in Nederland verplicht om je kinderen naar school te sturen, maar ik neem aan dat de meeste ouders hun kinderen uit liefde naar school sturen. Want ze weten dat school goed is voor de toekomst van hun kinderen. Wij vasten de verplichte vasten met heel veel liefde, omdat wij weten dat het goed is voor ons. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat een kleine minderheid van de moslims vast omdat het verplicht is, maar de meeste niet. Veel mensen vasten daarnaast ook heel veel vrijwillige vasten. Dit toont aan dat ze het leuk vinden en met plezier doen.

Ik denk daarnaast dat uit solidariteit vasten niet het doel van vasten is. Vasten is in de eerste instantie net als het gebed iets voor jezelf. Je aanbidt hiermee jou Heer Die jou hiervoor beloont, het is één van middelen om het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid te zoeken (Matteüs 6) . Het is daarnaast een grote geestelijke ervaring, een gelegenheid voor bezinning en geestelijke discipline, het is tijd om stil te staan bij de talloze zegeningen die God jou gegeven heeft.

Het is tijd om je zelfcontrole te vernieuwen door je begeertes niet te volgen. Een vastende persoon moet honger en dorst overwinnen en moet zijn begeertes onder controle houden.

Het stimuleert deugden van efficiënte en eerlijke toewijding, en nabijheid aan God. Het leert jou geduld en onbaatzuchtigheid. Het is ook een efficiënte les om matiging en wilskracht toe te passen. Het maakt jou ziel sterk en reinigt jou lichaam.

Het is en blijft een verplichting binnen de Islam, oftewel een juk wat je jezelf oplegt.

Jer 30,8       

Want het zal te dien dage geschieden, spreekt de HEERE der heerscharen, dat Ik zijn juk van uw hals verbreken, en uw banden verscheuren zal; en vreemden zullen zich niet meer van hem doen dienen.

Nah 1,13       

Maar nu zal Ik zijn juk van u breken, en zal uw banden verscheuren.

Gal 5,1       

Staat dan in de vrijheid, met welke ons Christus vrijgemaakt heeft, en wordt niet weer met het juk der dienstbaarheid bevangen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Een mohammedaan die zich ook wel moslims noemen weten nog geen eens wat vasten is,je in de avonduren volproppen is geen vasten ,en stiekum overdags eten in een kamer waar niemand dat ziet is geen vasten totaal niet.!

Ik zal, als ik zo een Mohammedaan tegenkom, doorgeven dat jij weet hoe het vasten dient te gebeuren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Het is en blijft een verplichting binnen de Islam, oftewel een juk wat je jezelf oplegt.

Jer 30,8
      

Want het zal te dien dage geschieden, spreekt de HEERE der heerscharen, dat Ik zijn juk van uw hals verbreken, en uw banden verscheuren zal; en vreemden zullen zich niet meer van hem doen dienen.

Nah 1,13
      

Maar nu zal Ik zijn juk van u breken, en zal uw banden verscheuren.

Gal 5,1
      

Staat dan in de vrijheid, met welke ons Christus vrijgemaakt heeft,
en wordt niet weer met het juk der dienstbaarheid bevangen
.

‘Wanneer u bij mijn woord blijft, bent u werkelijk mijn leerlingen.(Johannes 8:31)

Matteüs 6:16 Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 17 Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, 18 zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@ Diakio, nog ff terugkomen op dat 'moeten'

Quote:

Dat klopt niet - dik 1 miljard christenen zijn verplicht om op Aswoensdag en Goede Vrijdag te vasten. Net zoals ze ook verplicht zijn om elke week naar de kerk te gaan om maar iets te noemen (niet gezegd dat iedereen zich daaraan houdt en ook
niet gezegd dat het de bedoeling is om deze verplichtingen als een soort wetboek te lezen
)

Ik had 't er op vrijmoedig-orthodoxe wijze over, hè knipoog_dicht.gif (en Taquoriaan ook en ik kan 't weten, want ze zit momenteel IRL bij mij) Mar da Vloms is nog nie zo gemakkelijk eej widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vasten, ik heb er niet zulke goede ervaringen mee. Maar dat ligt aan mezelf. Afgelopen winter heb ik eens een keertje 4 dagen alleen water gedronken en niks gegeten, om een persoonlijk probleem bij God te brengen. Probleem wat erbij kwam was alleen dat ik er achter kwam dat het in de winter best wel koud is en dat niet eten je uitput als je de hele dag moet werken. Wel merkte ik naarmate het langer duurde een soort hogere staat van bewustzijn bij mezelf. Kon makkelijker focussen op God en Gods wil. Maar de omstandigheden zorgden ervoor dat ik er geen goed gevoel aan heb overgehouden.

Vasten is wel iets waar ik heil in zie, ga het in de toekomst ook zeker nog wel proberen. Maar dan in de zomer en tijdens vakantie puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid