Spring naar bijdragen

Wat als wij niet bestaan..


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 86
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]

Confabulatie; (onbewust) verzonnen voor waar aannemen.

o.a.
&

Dat anderen je herrineren is dus niet echt een waterdicht systeem. Iets kan juist perfect enkel in de geesten van mensen bestaan, zonder dat er sprake is van een fysische bron.

Mjah in de geest van een mens bedoel je? Of heb je iets als collectieve confabulatie? Voelt goed om mensen hun grammatica te te pakken als je geen ander verweer hebt e_53.gifpuh2.gif

Maar persé waterdicht hoeft ook niet, aangezien ik niet kan uitmaken of iemand confabuleert of echt door een herinnering getuigt van andermans bestaan. Hoe vaak komt dit ongeveer voor bij mensen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Mjah in de geest van een mens bedoel je? Of heb je iets als collectieve confabulatie?

De geest van de mens is niet betrouwbaar.. nooit, er van uitgaande dat er andere mensen bestaan dan. puh2.gif

Quote:
Voelt goed om mensen hun grammatica te te pakken als je geen ander verweer hebt
e_53.gifpuh2.gif

..wu?

Quote:
Maar persé waterdicht hoeft ook niet, aangezien ik niet kan uitmaken of iemand confabuleert of echt door een herinnering getuigt van andermans bestaan. Hoe vaak komt dit ongeveer voor bij mensen?

Mensen zijn heel erg makkelijk voor de gek te houden, vooral het faken van jeugdherrineringen gaat relatief gezien erg makkelijk. Er zit echt wel een biologisch verschil in die herrineringen, bepaald onderzoek wijst uit dat echte herrineringen en geconfabuleerde herrineringen qua hersenactiviteit in de prefrontale cortex van elkaar verschillen.. lastig onderzoeken als je met iemand in gesprek bent, maartoch, het is aan te tonen in theorie.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Kun je dat even voor me uitspellen? ik niet snap

Het is een boeddhistische monnik en een van de belangrijke inzichten van het boeddhisme is de leegheid van de werkelijkheid en in het bijzonder het niet - bestaan van het ego. De monnik is dus volgens mij een voorbeeld van de zin en relevantie van de vraag, en laat zien dat het niet enkel gaat om (al dan niet) leuke vrijetijdsbesteding.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Nog even...

[...]Kun je aangeven of en op welke manier deze vraag iets zinvols heeft opgeleverd? Iets dat praktisch nut heeft gehad?

Jawel hoor, contemplatie op die vraag levert een hoop zelfinzicht op en uiteindelijk een antwoord op de vraag wie ben ik. Het levert een reductie van ego op en dus meer ruimte voor "dat was is" (in het christendom vaak genoemd Heilige Geest)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik dacht als kleuter al "wat nou als iedereen om me heen een robot is en ik de enige echte mens?"

Ik heb op de middelbare school samen met mijn al even nerdige vriendjes dergelijke gesprekken gevoerd: wat als deze wereld één grote nepperij is? (En dat voordat The Matrix uitkwam widegrin.gif) Of, wat als dit in feite een inrichting is en geen gymnasium, en wij slechts denken dat we slimme gymnasiastjes zijn en de begeleiders het spelletje maar meespelen en doen alsof ze docenten zijn? Puberteit is leuk. yes.gif

Ik heb een tijd gehad waarin ik graag overtuigd wilde zijn dat ik niet echt bestond. Maar toen ik ontdekte dat dit weinig veranderde aan mijn faalangst en dat soort dingen, ben ik er maar mee opgehouden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

In feite is de angst dat andere mensen op één of andere manier niet echt zijn vrij algemeen voorkomend. Het is ook een gegeven wat je in veel horrorfilms tegenkomt en die specialiceren zich meestal in het uitbuiten van bassale angsten. Ik was vroeger altijd bang dat mijn familie eigenlijk uit monsters bestond. Heel vaak nachtmerries over gehad.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het hoeft nog niet eens horor te zijn. Ik denk dat bepaalde dingen nogal voorkomen in de wat minder bekende films die niet direct zijn gericht op het grotere Hollywoodüberallespubliek die maximaal twee verhaallijnen kan volgen.. OK, ietwat gechargeerd, ik weet het.

Ik vind het wel boeiend, net als ThomasM heb ik op school het daar best eens over gehad. Dat was zelfs in het Pre-Matrixtijdperk, toen zelfs refo's nog niet zo postmodern dachten. Ik zat toen op het Hoornbeeck College en ik behoorde tot de 4 á 5 übergeeks die alles op het laatste moment lieten aankomen en de andere negen weken doorbrachten met praten, kletsen, films kijken en filosofisch doen.

Resultaat: 1. Atheïst, 2. Progrefo's en een 'Ikweetniet' als God bestaat wil Hij of niets met ons te maken hebben, of Hij is zo heilig dat wij hem niet kunnen benaderen.. Wel leuk overigens, de gesprekken hoor.

Het blijft gewoon erg leuk om over dat soort dingen te denken, vaak verwijzende naar allerhande films, filmcitaten, documentaires of tv-series.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid