Spring naar bijdragen

Stufi?  

  1. 1. Stufi?

    • 4 jaar is te weinig
      30
    • 4 jaar is prima
      5
    • Mag wel minder
      0
    • Afschaffen
      0
    • geen idee
      1


Aanbevolen berichten

Je mag in principe studeren tot je 27e(dit weet ik niet 100 % zeker), je moet wel binnen 4 jaar 1 opleiding behaald hebben geloof ik. Wat mij betreft vind ik dat een redelijke regeling. Het enige lullige is dat ze soms je korten op je stufi, terwijl je de andere maand meer kreeg... Waarom niet gelijke bedragen? Vooral moeilijk als je uitwonend bent en huur moet betalen..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

met bepaalde regelingen kan het toch wel langer?

nouja ik krijg helemaal geen studiefinanciering, ik ben wel 18 maar ik doe een bbl opleiding (1 dag school, 4 dagen werken) en dus ook geen ov
puh2.gif

Bepaalde regelingen wel.

Maar als jij een jaar een studie volgt, waar je vervolgens een bns voor krijgt, of waar je toch achter komt dat het niks voor je is, dan heb je bij je volgende studie nog maar recht op drie jaar.

En als je na je HBO studie er een master aan wilt plakken, of als je op het wo na je doorstroommaster een onderzoeksmaster wilt volgen, dan heb je ook pech.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Je mag in principe studeren tot je 27e(dit weet ik niet 100 % zeker), je moet wel binnen 4 jaar 1 opleiding behaald hebben geloof ik. Wat mij betreft vind ik dat een redelijke regeling. Het enige lullige is dat ze soms je korten op je stufi, terwijl je de andere maand meer kreeg... Waarom niet gelijke bedragen? Vooral moeilijk als je uitwonend bent en huur moet betalen..

Volgens mij is het zo dat je recht hebt op max 4 jaar stufi en dat je een studie moet afronden binnen 9 jaar, anders moet je het terug betalen.

Even vanuit gaande dat je zonder achterstand die studie in 4 jaar kunt halen. En vervolgzaken, zoals een master na je hbo, of een onderzoeksmaster na je doorstroommaster tellen niet mee.

En stel, je volgt een studie en na een jaar krijg je een bns, of kom je tot de ontdekking dat dit niet de studie is die je wilt volgen, dan heb je bij je volgende studie nog maar recht op drie jaar stufi.

Daarnaast is het zo dat je college geld flink omhoog schiet als je langer dan ik geloof 5,5 jaar(?) over je studie doet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Maar ik als MBO'er (heb dus op het MBO geloof ik een jaar stufi gehad) heb nu na het MBO nog recht op 4 jaar.. *geloof ik*

Met mbo snap ik niet helemaal hoe het zit.

Mijn eerdere posts gelden voor het hbo en het wo.

Maar iig heb je wel recht op nog 4 jaar stufi op het mbo, zo leert de praktijk. Maar de regels die overheid daarbij verzonnen hebben weet ik niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb zelf wat bezwaren tegen die regeling. Ik geef toe, het is ook een beetje eigenbelang puh2.gif, maar:

Het zit dus zo, je hebt maar recht op vier jaar, tenzij de opleiding qua minimum lengte langer dan 4 jaar duurt.

Mijn eerste bezwaar is dat dit zelfs niet klopt. Want stel, je zou met een hbo bachelor een master willen doen, dan krijg je geen stufi meer, al sluit het nog zo mooi en perfect op elkaar aan. En ga je na je wo master een onderzoeksmaster doen, dan idem. (Bepaalde masters, zoals de educatieve zit geloof ik wel subsidie in.)

Tweede bezwaar is dat je je niet meer mag vergissen. Dus, je bent nog jong en je moet een vervolgstudie kiezen na het middelbaar onderwijs en je concludeert na een jaar dat je verkeerd zit (komt vaak voor!), dan heb je pech. Één jaar verspild.

Zo krijg je dan vervolgens een vorm van discriminatie. Rijken krijgen meer kansen om zich te vergissen en door te studeren. Bijbaantjes zou kunnen, maar dat hangt maar net van je studie af hoeveel kans je hebt. En als je het niveau maar net aankan zul je ook minder snel een bijbaan nemen.

Dit lijkt tegen de belangen van de student te zijn, maar dit lijkt me ook in strijd met wat de overheid roept wat ze zo graag willen. Ze willen graag een kenniseconomie zijn met veel hoog opgeleiden. Bovengenoemde werkt nou net als een rem om verder te studeren.

Ik hoor politici dat ze het zo jammer vinden dat studenten minder maatschappelijk en politiek actief zijn. Je zult wel uitkijken! Krijg je studievertraging, en naast dat je een jaar geen stufi hebt, gaat je college geld ook nog eens omhoog.

Dan heb ik het nog geen eens over het maatschappelijk belang. Er is nu al een lerarentekort. En in de exacte hoek staan ze ook te springen begreep ik.

Je kunt lenen. Dat kan al een tijdje, maar een hoop willen dat niet. Het is geen fijn vooruitzicht om na je studie met schulden te zitten. En de beeldvorming is wbt lenen ook uiterst negatief. Maar het is een investering van je toekomst. In een zeker opzicht wel. Maar niet in de zin dat het zich terug betaald. Wil je rijk worden, dan moet je geen wetenschapper willen worden. En zo ken ik ook wel beroepen waarbij je via het WO er langer over doet dan met het HBO om het te worden, maar je in de zelfde loonschaal zult zitten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ze rekenen studiefinanciering in maanden omgerekend is dit 4 jaar, op het moment dat je weet dat je een opleiding niet gaat afmaken kun je je stufi stop zetten de maanden die je nog overhoudt blijven staan. Dus als je na een half jaar al weet dat je gaat stoppen, heb je nog 3,5 jaar stufi over als je het direct stop zet.

Natuurlijk vind ik 4jaar stufi ook veel te kort aangezien verder studeren er inderdaad niet inzit vanwege financiele middelen.

Wel vind ik het goed dat je niet ook binnen 4 jaar je diploma moet halen om het een gift te laten zijn. Dit moet binnen 9 of 10 jaar,

Link naar bericht
Deel via andere websites

De studiefinanciering is zowieso niet toereikend voor de kosten die je als student maakt. Ze gaan bij het berekenen van de stufi nog steeds uit van een kamerprijs van ?177,84 per maand... ik ken niemand die zo weinig betaald! Iedereen betaald minstens 250 euro voor een gemiddelde kamer.

Er is door het LSVb dan ook een petitie opgezet (ondertussen al wel gesloten, zie ook http://www.studentenhuisvesting.petities.nl/)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben vorig jaar afgestudeerd en voor mij zag het er als volgt uit: ik heb eerst een jaar scheikunde gedaan, vond het niet leuk, wilde stoppen, kon uiteindelijk die "nederlaag" niet accepteren en ben doorgegaan om in het tweede jaar alsnog te stoppen. Ik ben geschiedenis gaan studeren, had dus nog recht op 2 jaar studiebeurs en daarna nog 3 jaar lening. En dat heb ik precies gered: mijn lening zou ophouden op 1 oktober 2006, op 22 september 2006 kreeg ik mijn bul. widegrin.gif

Punt is inderdaad: je kunt er niks naast doen. Ik heb het geluk dat studeren me makkelijk afgaat, dus ik heb er wél veel naast gedaan (politiek, studentenvereniging, en de laatste jaren ook een forse bijbaan). Maar m'n vrouw zou dat nooit trekken (die studeert dan ook geneeskunde en dat is van een andere orde dan geschiedenis).

Vergeet overigens de aanvullende beurs niet: de overheid gaat ervan uit dat je ouders bijdragen. Als ze dit niet willen of niet genoeg verdienen, dan heb je recht op een aanvullende beurs. Helaas verlies je dat recht al heel snel: de bureaucraten houden namelijk geen rekening met de hoge lasten die je ouders hebben, ze kijken puur naar het salaris.

Lenen is inderdaad een drempel, maar met 220 euro stufi, geen recht op een aanvullende beurs terwijl mijn ouders echt niks konden missen en te weinig tijd voor een echt goede bijbaan, had ik geen keuze. Zit nu wel met een studieschuld van, ik geloof, 15.000 euro. Die lost mijn vrouw wel af, die wordt immers arts. widegrin.gif

Mij lijkt het het beste als je pakweg je studieduur plus 1 of 1,5 jaar recht hebt op een basisbeurs. Dan heb je de mogelijkheid om je breder te ontwikkelen, bv dmv AVV-vakken, actief zijn bij een studentenvereniging of in de politiek, of een bijbaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb zelf zes jaar over een vijfjarige studie gedaan. Ik was een gemiddelde student. Waarschijnlijk was een half jaar vertraging mijn eigen schuld (vanwege luiheid en verliefdheid enzo) en een half jaar doordat de opleiding qua rooster niet zo handig in elkaar stak: ik volgde vakken op een andere faculteit, dat werd als studie zo aangeboden, maar het kwam erop neer dat je 't zelf maar een beetje moest uitzoeken en de roosters beten elkaar nogal eens. Dus dan had ik drie wiskundevakken lopen, die je echt moet bijhouden om ze te halen en dan kwam er ineens drie weken full-time een biologievak.

Verder is het nu ook moeilijker om mensen te vinden voor het bestuur van kleine studentenverenigingen, die geen subsidie krijgen om een jaar te besturen. Men is toch voorzichtiger met het risico om studievertraging op te lopen.

Daarom vind ik dat een jaar extra stufi wel mag. Het is toch niet zo ruim dat je er helemaal van kunt rondkomen, dus mensen zullen niet expres langer over hun studie doen denk ik. Ik heb net zoveel studieschuld als Dostojevski en m'n man iets minder, dat moeten we straks wel allemaal terug gaan betalen... maar het is toch een investering in je toekomst, dus dan heb ik het er wel voor over.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Voor mij is het in iedergeval te weinig en zal het resulteren in het gewoonweg meer lenen van de IB-groep om toch de studie af te maken.

Maargoed.. alsof we het zo slecht hebben als Nederlandse studenten.

Goed punt, maar vanuit Nederlands perspectief is er al meer dan 20 jaar alleen maar sprake van achteruitgang: continue bezuinigingen, steeds minder stufi, steeds korter, steeds hoger collegegeld, steeds meer voorwaarden.

Misschien moet de universiteit wel weer een elitegoed worden zoals het altijd is geweest, behalve de laatste paar decennia. Universitair afgestudeerden komen immers moeizaam aan de bak op hun niveau, dus ergens is er een overschot. Niet gek, als je bekijkt hoeveel mensen er studeren.

Wel hard voor arme sloebers als ik, maar als je rete-intelligent maar niet rijk bent, wil dat niet per definitie zeggen dat je ongelukkig bent in een baan op mbo-niveau.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb twee jaar archeologie gedaan en ben toen gestopt, nu zit ik in mijn tweede jaar Duits dus vanaf oktober dit jaar moet ik gaan lenen. Dan heb ik mijn 4 jaartjes prestatiebeurs opgemaakt. Omdat ik een educatieve master (= 2 jaar) wil gaan doen, kan ik echt geen vertraging meer oplopen, dus ik hoop dat alles goed blijft gaan.

En ja, dat opbouwen van schuld zit mij ook niet lekker. Daarom wil ik mijn leenbedrag zo laag mogelijk houden. Ik denk zo in de richting van 100 euro per maand, dan kan ik in elk geval de ziektekosten betalen. Da's per maand namelijk echt de grootste hap uit mijn portemonnee. Lenen voelt niet goed, maar ik heb helaas geen keuze. En ik doe ook maar mijn best om het te zien als investering in de toekomst. Toch vind ik wel dat je best een jaar extra stufi zou moeten kunnen krijgen...

Ik hoorde hier ergens iets over een subsidie voor educatieve masters, wie weet daar meer van? Zou namelijk goed uitkomen...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Universitair afgestudeerden komen immers moeizaam aan de bak op hun niveau, dus ergens is er een overschot. Niet gek, als je bekijkt hoeveel mensen er studeren.

Wel hard voor arme sloebers als ik, maar als je rete-intelligent maar niet rijk bent, wil dat niet per definitie zeggen dat je ongelukkig bent in een baan op mbo-niveau.

Dat ligt er helemaal aan welke studie je hebt gekozen. Ik heb wiskunde gestudeerd en dan is het geen enkel probleem om werk te vinden dat ook nog goed aansluit. Ik kon kiezen uit twee banen, al voor ik afstudeerde: eentje was ik voor uitgenodigd en m'n eerste echte sollicitatiegesprek was meteen raak. Mijn studiegenoten gaat het ook makkelijk af, vrijwel iedereen heeft een baan om meteen te beginnen na het afstuderen. Eentje heeft wel een paar weekjes de tijd genomen om uitgebreid te solliciteren, maar kon toen ook kiezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Ik hoorde hier ergens iets over een subsidie voor educatieve masters, wie weet daar meer van? Zou namelijk goed uitkomen...

Ik begreep dat je daar idd geld voor kunt vangen. Maar meer weet ik er ook niet van.


Samengevoegd:

Quote:

Universitair afgestudeerden komen immers moeizaam aan de bak op hun niveau, dus ergens is er een overschot.

Zover ik weet is er nog wel voldoende vraag in de exacte hoek en in het onderwijs.

Maar ja, waarom zou iemand met een WO opleiding het onderwijs in gaan? Bedrijfsleven krijg je meer en het is ook nog eens zonde van je tijd om daar je opleiding voor te gebruiken. Want je hebt wellicht 2 masters en 5 jaar lopen studeren. en dan verdien je vervolgens even veel als een docent die 4 jaar op het HBO heeft gestudeerd.

Btw, een salaris van een arts valt wel mee hoor. Artsen die ik ken wonen ook gewoon in een rijtjeshuis. Als je echt geld wilt, moet je de bedrijfskunde induiken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik heb al veel te stellen gehad met de IB-groep.. maar de regelingen rondom de stufi moeten naar mijn inziens veranderd worden.

Ik heb bijna 2 jaar PABO gedaan waarna ik van school het advies gekregen heb om te stoppen omdat mijn stage niet goed ging door o.a. fouten die niet gesignaleerd waren in het eerste jaar. Ik ben toen ook gestopt met de PABO. En heb toen mijn stufi stopgezet. In september van datzelfde jaar weer gaan studeren en me stufi vanaf september weer stufi gekregen. Hierdoor krijg ik sinds maart dit jaar geen stufi meer en moet nog ruim een jaar studeren.. Ik heb nog nagevraagd bij de IB-groep of in mijn situatie ook de regel van 4 jaar stufi geldt, die geldt die in deze situatie ook. En dat vind ik heel krom omdat ik niet zelf wilde stoppen maar moest stoppen.

Ik vind dat je 5 jaar recht moet hebben op stufi en anders moet er een regeling komen waarin geregeld wordt dat je in bepaalde gevallen een jaar extra stufi te krijgen.

Weten jullie trouwens dat als je een aanvullende beurs krijgt die ook vervalt als je geen stufi meer krijgt?

Ik kreeg bijna de volledige aanvullende beurs maar sinds ik geen stufi meer krijg, krijg ik die ook niet meer, dat scheelt echt een berg geld per maand. Ik vind ook die regeling maar raar.. voor hetzelfde geld had ik nu niet verder kunnen studeren omdat ik het geld er niet voor heb, dan was ik verplicht om een lening af te sluiten om mijn laatste jaar studie te kunnen betalen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind het onvoldoende. Zeker als Nederland zo graag een kenniseconomie wilt zijn en er tekorten zijn waar de politiek kennelijk ook mee in de maag zit, zoals docenten en in de exacte hoek. Het is niet alleen individueel belang voor de student, maar hier is ook een maatschappelijk belang.

Daarbij schept het ongelijke kansen voor mensen die niet een rijke papa of mama hebben en de studie gewoon kunnen halen en op kamers zitten omdat ze van huis uit in de middle of the nowhere wonen, in tegenstelling tot studenten met een rijke papa en mama en die ver beneden hun niveau studeren en zo makkelijk in vier jaar af kunnen studeren met een zooi bijbaantjes en die thuis wonen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Tuurlijk krijg je geen aanvullende beurs meer als je stufi op is. Je kunt wel een redelijk aantrekkelijke lening krijgen. En je hebt nog steeds recht op de OV kaart.


Samengevoegd:

Iedereen kan studeren, met of zonder rijke papa en mama. Dan ga je maar werken op zaterdag en een avond of 2 in de week. Zo heb ik het jaren gedaan. Met een studie ben je 40 uur bezig per week. Doe je er 60 uur over dan moet je je eens achter de oren krabben of het niveau niet te hoog is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Iedereen kan studeren, met of zonder rijke papa en mama. Dan ga je maar werken op zaterdag en een avond of 2 in de week. Zo heb ik het jaren gedaan.

Dan heb jij gewoon vreselijk geluk.

Zat mensen die studies volgen waarbij je die luxe niet hebben. Er zit nogal een verschil in studies qua belasting en dan niet te spreken over dat bij de één het gewoon meer energie kost dan de ander.

En wat je stelt over te hoog gegrepen: Dan leg jij een lat hoger dan de studie doet. De minimum toelating zijn niet berekend op dat studenten van zelf sprekend bijbaantjes hebben. Dan moet je bij de deeltijd wezen. Daarbij krijg je dus een klasse onderwijs, waar je dus wel met rijke ouders kunt studeren, wat studenten met arme ouders niet kunnen, zoals ik eerder aangaf.

En tegen het maatschappelijk belang trouwens. Want je selecteert mensen er uit die het wel aan kunnen maar niet kunnen betalen. Dat dus ook in velden waar tekorten zijn.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Dan heb jij gewoon vreselijk geluk.

Zat mensen die studies volgen waarbij je die luxe niet hebben. Er zit nogal een verschil in studies qua belasting en dan niet te spreken over dat bij de één het gewoon meer energie kost dan de ander.

Ik denk dat je dat punt onderschat.

Ik ben gemiddeld minder dan 20 uur kwijt per week aan mijn studie (met uitzondering van stage's). Als je er echt 60 uur mee bezig bent dan is het niveau gewoon nog te hoog voor je. Jammer, maar niet iedereen is weggelegd voor de uni of het HBO.

Geluk, ach ja kansen creëer je zelf, je moet er wel wat voor doen. En dat zal betekenen dat je best wel eens 80 uur per week bezig kan zijn met werk en studie en de hele week gebakken aardappels en brood met pindakaas eet omdat je geen geld meer hebt voor boodschappen. Maar je kunt altijd een goede lening afsluiten bij de IBG.

Elke studie is berekend op 40 uur. Daarnaast kun je best een uur of 20 werken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ik ben gemiddeld minder dan 20 uur kwijt per week aan mijn studie (met uitzondering van stage's). Als je er echt 60 uur mee bezig bent dan is het niveau gewoon nog te hoog voor je. Jammer, maar niet iedereen is weggelegd voor de uni of het HBO.

Geluk, ach ja kansen creëer je zelf, je moet er wel wat voor doen. En dat zal betekenen dat je best wel eens 80 uur per week bezig kan zijn met werk en studie en de hele week gebakken aardappels en brood met pindakaas eet omdat je geen geld meer hebt voor boodschappen. Maar je kunt altijd een goede lening afsluiten bij de IBG.

Elke studie is berekend op 40 uur. Daarnaast kun je best een uur of 20 werken.

En als je wel genoeg geld hebt dat je geen bijbaantjes hoeft te doen, ben je wel weg gelegd? Die personen halen blijkbaar wel hun papiertje en vinden werk.

Een opleiding lijkt mij te gaan of je het niveau aan kan, niet of je het niveau aan kan en een X aantal bijbaantjes hebt. Daar leiden ze je ook niet voor op, want als het goed is is die studie er voor een fulltime baan.

Door een selectie van het niveau aankunnen + tijd en energie hebben voor bijbaantjes / rijke ouders laat je mensen afvallen die dus wel het beroep zouden kunnen vervullen. En onder die beroepen vallen ook beroepen waar tekorten zijn, beroepen van een hoog maatschappelijk belang zoals docenten.

Het is trouwens ook nog eens zo dat het niet persé studenten zijn die 60 uur studeren, maar onvoldoende energie over hebben om naast hun studie ook nog eens te werken. Een 60 urige werkweek zou in het bedrijfsleven nogal onbespreekbaar zijn in Nederland. En jij had misschien een studie te te makkelijk voor je is, en misschien ook wel een niet zo belastende studie. Maar er zit nogal een verschil tussen hoe zwaar de studie is, hoeveel energie iets kost.

En dan hebt ik het nog niet eens over het klasse onderwijs wat je schept. Je kunt je dan dus werkelijk in het onderwijs kopen. Mensen met een rijke papa en mama kunnen studies volgen die iemand met gelijke intelligentie met arme ouders dus niet kunnen volgen.

Maar zoals ik aangaf is er ook een maatschappelijk belang. Extra drempels opwerpen helpen niet, zeker niet als er een tekort is of je veel prestiges met 'de kenniseconomie' voor ogen hebt.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid