Spring naar bijdragen

Arusselgorn

Members
  • Aantal bijdragen

    177
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Arusselgorn

  1. Mwah, ik vraag me af of je in algemene zin kunt zeggen dat gelovigen intenser leven. Sommigen misschien wel, anderen vast weer niet.

    Ik denk dat geluk niet echt afhankelijk is van waar je precies in gelooft. Eerder van je karakter en je levensomstandigheden. Ik ben zelf in ieder geval eerder gelukkiger dan ongelukkiger geworden van het opgeven van mijn geloof. Maarja, anderen vinden die vrijheid en vrede juist weer in het gaan geloven.. smile.gif

  2. Quote:

    [...]Dat heeft met voortschrijdend inzicht te maken. In de tijd van het Oude Testament zie je meer gebruiken die niet meer onderhouden worden. Binnen de theologie wordt dit ook wel eens de "goddelijke Pedagogiek" genoemd, God voedt ons door de openbaring langzaam op.

    Toch vreemd, want bij andere dingen was God helemaal niet zo omzichtig en verbood hij het abrupt.

  3. Bovendien worden in tempels ook altijd brandofferen geofferd, en dat zal nu niet echt een positieve invloed hebben gehad op de luchtkwaliteit in de directe omgeving.

    En blowen, ach.. het is idd niet zo goed voor je lichaam als je het al te vaak doet, maar wel voor de geest. knipoog_dicht.gif Mits met mate natuurlijk. flower.gif

  4. Quote:

    [...]

    Ik heb ook nergens gezegd dat je je anders moet voordoen dan je bent. Mensen zijn echter wel 'herprogrammeerbaar' in zekere zin. Ik was vroeger erg verlegen, tegenwoordig heb ik een vrij grote bek. Dat is ook niet vanzelf gegaan, dat is gekomen omdat ik me op een gegeven moment brutaler ben gaan opstellen. En dat bleek eigenlijk best goed te voelen, en ik heb helemaal niet het idee dat ik nu mijzelf niet meer ben. Persoonlijkheden zijn niet statisch en soms kan je het zelfs een beetje sturen waarin een persoonlijkheid zich ontwikkeld.

    Inderdaad. Bovendien moet je jezelf wel anders voordoen dan je bent, want je wilt tenslotte niet zo blijven als je bent.

    Daarbij komt dat je nooit een eenduidig iets bent. Door je houding te veranderen kan je misschien zelfs wel meer worden wie je bent - of dat in ieder geval meer laten zien aan anderen.

  5. Ik denk dat TBM gelijk heeft. In het begin zal je best nog weleens over jezelf struikelen, omdat je meer extraverte en zelfverzekerde jij dan nog wat kunstmatig is. Maar dat maakt niet uit, want ook daar leer je weer van.

    En op het moment dat je er niet naar op zoek bent, wordt het je vaak juist toegeworpen. Misschien wel omdat je er dan veel minder krampachtig mee om hoeft te gaan.

  6. Quote:

    [...]

    Toch waren er juist in de ontstaansfase van de Islam opvallend veel
    joodse
    bekeerlingen. Het uitgebreide wettische stelsel binnen het Islamitisch geloof is daar nog een getuige van.

    Nee, als je van wetticisme houdt en je bent Jood heb je geen enkele reden om over te stappen natuurlijk. puh2.gif

    Overigens zijn soefi's wel relaxed. Nouja, ik mag natuurlijk niet generaliseren, dus: de soefi die ik ontmoet heb was relaxed. knipoog_dicht.gif


    Samengevoegd:

    Quote:

    Er is nooit dwang in welke godsdienst dan ook. Het is namelijk het dienen van god. De beoefenaren van die dienst willen nog wel eens dwingend aan andere mensen vertellen en soms opleggen wat het juiste regeltjes stelsel is om een goede gelovige te zijn. Die beoefenaren verschillen daarbij van mening en zo ontstaan binnen die godsdienst dan weer verschillende stromingen. Gaat op voor elke godsdienst. In de dienst aan God is nooit dwang, je dient God of je doet het niet. God laat je je gang gaan en heeft na je dood pas een oordeel.

    Ah, er is geen dwang, maar als je het niet doet wordt je aan het eind keihard afgerekend. hamer.gif Dat is nu niet echt vrijheid blijheid he..

  7. Quote:

    [...]Hé, is dat een slim systeem of wat?
    e_53.gif

    Protestanten doen het met de erfzonde natuurlijk net wat efficiënter. Als mens-zijn an sich al zonde is, is er geen ontkomen meer aan.

    Wat de protestanten dan wel weer minder goed begrijpen is dat er nog wel een weg ter ontkoming moet zijn, het liefst door lid te worden van het eigen instituut. Zo zie je maar weer: Protestanten en Katholieken kunnen nog een hoop van elkaar leren. clown.gif

  8. Quote:

    Zweden is een leuk land. De natuur hebben ze gratis erbij gekregen, evenals de mooie vrouwen, het lekkere koele klimaat. Negatieve punten over Zweden, bijzonder slecht seksueel moraal. Gr

    Zo preuts zijn ze daar toch niet? verbaasd.gif

    Verder is het Zweedse drugs- en alcoholbeleid natuurlijk om te janken en sta ik wat ambivalent jegens haar muziekindustrie. Foute, gelikte eurodance is natuurlijk vreselijk, maar er komt ook weer een hoop goeie shit vandaan.

    En de enige Zweed die ik ken is een alleraardigste jongedame. smile.gif

  9. Quote:

    Je zou het trouwens ook kunnen zien dat moslims meer vertrouwen hebben dan christenen, immers, christenen hadden vier getuigenissen nodig, moslims maar een.

    Joepie, dan heb je nog meer om te geloven! hamer.gif Dat moet liefhebbers van het argument 'als het allemaal zo logisch en bewijsbaar was zou het geen geloof meer zijn' aanspreken.

    Verder is het qua betrouwbaarheid natuurlijk allemaal één pot nat, die godsdiensten van het Boek.

  10. Humor relativeert. En dat is iets waar al te starre dogma's niet zo goed tegen kunnen. Maar inderdaad, Dokus en Adrian Plass zijn goede voorbeelden dat het wel kán. Laatstgenoemde gebruikt het dan ook om verstard denken te bestrijden.

  11. Quote:

    Een punt wat me veel meer interesseerde was, was dat hij zei dat de zgn. 'beat induction' (het vermogen om ritmes aan te voelen en over te nemen en daardoor dus te kunnen zingen en dansen) absoluut uniek is voor de mens. Eerder werd dit al van taal, spiegelbeeldherkenning, gebruik van gereedschap en vuur gezegd, maar apen en olifanten hebben hierbij al behoorlijk roet in het eten gegooid.

    Zou de mens dus uniek kunnen zijn doordat zij een muzikaal wezen is en als dat zo is, moeten we dan nog niet veel meer in de kerk doen met muziek omdat dit een gave is die God uitsluitend aan de mens heeft gegeven?

    Ik meen weleens gelezen te hebben dat bepaalde mensapen ook aan primitieve trommelarij en bijbehorende wilde sprongen doen, dus of het echt zo uniek is..?

    Er zijn immers inderdaad zoveel dingen waarvan men ooit dacht dat ze uniek voor mensen zijn, maar die later bij andere dieren ook teruggevonden zijn.

  12. Quote:

    [...]

    het is nooit gebeurd, maar aangezien de nazi's iedereen uit de weg ruimden die het niet met ze eens waren, en dit is het christendom ten diepste, is dit een serieuze verwachting. En ik ben zeker niet de eerste die hem oppert, ik heb hem namelijk ook maar van meerdere auteurs (heb het niet bij de hand liggen anders had ik de bron er al direct bij gezet).

    De grap is alleen dat veel Europese christenen het helemaal niet zo oneens waren met de nazi's destijds.

    Quote:
    Nou en of dat dat een levensbeschouwing is, want al die groepjes zijn er van overtuigd dat God niet bestaat en dat is een zelfde verband als christenen binnen zeer verschillende denominaties.

    Dat mensen het over een bepaalde stelling eens zijn wil nog neit zeggen dat ze een levensbeschouwing delen. En de stelling dat God niet bestaat is ten diepste helemaal niet zo interessant voor een atheïst.

    Ik ben ook benieuwd waar je op doelt met 'al die groepjes'.

  13. Quote:

    Verkoop je computer, je boeken, je cd's, alle kleding die je weinig draagt, nee, verkoop al je kleding en koop in een tweedehandswinkel één á twee sets kleding, verhuis naar een kamertje van zes vierkante meter voor zo min mogelijk geld. Stuur het geld naar één of andere afrikaan zonder geld.

    Denk je dat het helpt? Dat het een blijvende verandering op gang brengt? I don't, we pompen al jaren miljarden euro's in allerlei derde wereldlanden, hetzij via ontwikkelingshulp, hetzij via NGO's en weet je wat? Het is in de derde wereld nog steeds een achterlijke, corrupte en arme klotezooi.

    Even advocaat van de duivel spelen. engel.gif

    Wat denk je dat belangrijker was toen Jezus de rijke jongeling maande om alles wat hij had te verkopen en hem te volgen: dat de armen er beter van werden, of dat de rijke jongeling zichzelf leerde verloochenen?

  14. Quote:

    Alsof dat het minder erg maakt dat het alleen om een ras ging. Maar wel een 'ras' (als je daarvan al mag spreken in dit geval) die onlosmakelijk met het Joodse geloof verbonden is). Het christendom heeft hij wel willen benutten, maar alleen in een aangepaste vorm, de Bijbel is hier ook voor gemanipuleerd. Bovendien zou het christendom en haar volgelingen waarschijnlijk daarna aan de beurt geweest zijn omdat de steun vanuit het christendom er ook niet was voor zijn ideeën.

    Dat het om een ras ging maakt het niet minder erg, maar betekent wel dat jouw stelling dat hij een geloof uit wilde roeien niet klopt. En al zou hij het Joodse geloof uit willen roeien, dan is dat nog niet omdat hij atheist was - want in dat geval zou hij de aanval op alle religies geopend moeten hebben. Hij stond met zijn Jodenhaat juist in een lange christelijke traditie en kreeg de kerk daar regelmatig in mee. Dat christenen de volgenden geweest zouden zijn is dan ook pure speculatie.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Het atheïsme kent geen absolute waarden, dus ook geen absoluut goed en fout, dus in feite geen enkele borging tegen welk gedrag dan ook. Dat geldt net zo goed voor genoemde heerschappen als een vredig levende atheïst heden ten dage.

    'Het atheisme' bestaat niet en is op zichzelf geen levensbeschouwing. Logisch dus dat het geen absolute waarden kent, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld het seculier humanisme dat veel atheïsten aanhangen.

  15. Quote:

    [...]

    Ik kan er gewoon heel erg slecht tegen als mensen gaan proberen anderen te bekeren. Dat is gewoon heel irritant, omdat het vaak gepaard gaat met een hoop geblaat op de automatische piloot. Dat soort mensen komt op mij dan ook niet bijster nadenkend over, en daarom vind ik ze sukkels.

    Doet me denken aan Hans Teeuwen.. sorry, heb ik geen respect voor, 'k vind het sukkels! widegrin.gif

    Maarreh, ik vind respect eigenlijk een zwaar overschat woord. Ook vind ik het niet perse van respect getuigen als iemand mij zeer omzichtig benadert als hij mijn opvattingen krankzinnig vindt. Dan mag hij dat best openlijk zeggen, en dan kunnen we daar lekker over discussiëren. Ik hou ook niet zo van mensen die zo snel gekwetst zijn als je iets zegt over hun opvattingen.

  16. Quote:

    Pardon? Hitler heeft een compleet geloof uit proberen te roeien omdat hij een staat wilde zonder religie. Datzelfde geldt ook voor Stalin, Mao Zedong en Pol Pot. Volgens mij heb ik een redelijk idee waarover ik het heb.

    Hitler heeft helemaal geen geloof uit proberen te roeien, alleen een ras. Hij heeft het christendom juist behoorlijk voor z'n karretje weten te spannen en was geen uitgesproken atheist.

  17. Quote:

    Ik zal mij de komende we(e)k(en) bezighouden met de volgende boeken:

    Paul Scheffer - Het land van aankomst.

    Arthur C. Clarke - 2001: A Space Odyssey

    Joseph Ratzinger - Jezus van Nazareth

    Raymond E. Feist - De Saga van de Duistere Oorlog 2: Reis door de nacht

    J.R.R. Tolkien - De kinderen van Hurin

    Gogol - Dode zielen.

    Boeken kopen
    party.gif

    Was het boek eerder dan de film 2001: A Space Odyssey?

  18. Nou, die pot zout heb je er wel bij nodig ja. Want als ik ergens een hekel aan heb is het wel aan atheïsten die zichzelf intellectueel vinden omdat ze toevallig atheïst zijn.

    Dat het meest intellectueel verantwoorde standpunt is wil niet zeggen dat alle aanhangers ervan intellectuelen zijn. Evenmin als dat alle gelovigen dom zouden zijn omdat ze er nu eenmaal domme opvattingen over het bestaan van God op nahouden.clown.gif

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid