Spring naar bijdragen

Hermanos2

Members
 • Aantal bijdragen

  3.815
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over Hermanos2

 • Rang
  CrediRog

Recente profielbezoeken

Het blok recente bezoekers is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Dat is onzin. Er was geen joods godsbeeld omdat er geen joden waren. De stelling dat het overgenomen verhalen zijn, dat is een populaire aanname. Met voor en tegenstanders. Wat God wel heeft overgenomen is bijvoorbeeld besnijdenis. Dat bestond al bij andere volken.
 2. De ballingschap werd opgelegd door God. God keek toe tijdens de holocaust maar greep niet in. Hij liet het gebeuren. Waarom God zich openbaart aan Abraham op een door Hem gekozen tijdstip? Is dat je vraag? Daar kan ik niets mee. Dan zul je straks aan Hem zelf mogen vragen.
 3. Als erfzonde een leerstelling werd rond de 5e eeuw, dan mag/kun je toch niet concluderen dat het daarvoor niet bestond? Ik denk dat ook het OT van erfzonde uitgaat. Ook al wordt het niet zo benoemd. Er zijn groepen die stellen dat God de holocaust liet gebeuren omdat het directe gevolg de oprichting van de staat Israël was. Als duidelijke vervulling van profetie. Waar God was vóór Abraham? Die vraag behoeft toelichting. God is. Altijd al.
 4. Nou, volgens mij maakt het hele christendom zich schuldig aan het negeren van die joodse context. Daarom is de christelijke NT lezing ook zo ver verwijderd van het OT. Liefst zou men het OT met al zijn ongewenste verhalen over een gruwelijke oorlogszuchtige woestijngod eraf scheuren of op zijn minst ontkennen, ontkrachten. Wat je dus ook ziet gebeuren. Lijkt alsof men zich ervoor schaamt. Terwijl de beloften uit Genesis gewoon realiteit zijn. De landgave is al hersteld. Op veel vlakken is Israël al leidend zoals voorzegd. En de vijandigheid en internationale druk op dit kleine landje is enorm.
 5. Eerlijk gezegd heb ik geen flauw idee waar je nou eigenlijk voor staat. Ik zie overigens geen eenduidige joodse context. Ook daar verschillen ze van mening over de historiciteit van Genesis. Te oordelen naar de talloze artikelen over dit topic, koester ik niet de illusie dat jij en ik daar iets nieuws en zinvols aan gaan toevoegen. Dus laten we maar liever gemeenschappelijke grond zoeken: Genesis is een prachtig boek!
 6. Naar mijn mening is dat zeker niet interessanter. De bijbel heeft een begin waar een probleemstelling neergelegd wordt. Zonder de eerste hoofdstukken van Genesis is de rest van de bijbel vrij zinloos. Dan wordt nergens naartoe gewerkt. Dan eindig je als Hopper.
 7. Het is heel eenvoudig. Ik kan niet bewijzen dat Abraham en Mozes, Adam en Eva, werkelijk bestaan hebben. Toch heb ik heel goede redenen gevonden om in hun bestaan te geloven. En met dit standpunt durf ik God onder ogen te komen. De bijbel vormt zonder hun bestaan geen coherent verhaal.
 8. Je begeeft je op glad ijs. De NT schrijvers bevestigen dit beeld niet. Nog een stapje verder en je gaat die mensen achterna die Abraham en Mozes ontkennen. Ook al lijken bijbelse zaken soms ook vergezocht en onverklaarbaar, dan nog doen we er verstandig aan de mogelijk open te houden dat het toch historisch is. Dat tijdens de ballingschap boeken hun uiteindelijke vorm kregen wil nog lang niet zeggen dat die teksten niet als historisch gelezen mogen worden. Vanaf de 11e minuut vertelt Tovia Singer over Eden en Adam en Eva. Interessant.
 9. Dat van die magische kijk begrijp ik niet?
 10. Zondeval is een christelijke uitvinding. TULIP. De t staat volgens mij voor Total depravity. De mens zou niets kunnen bijdragen aan zijn verlossing. Terwijl de bijbel vraagt om gehoorzaamheid en geloof. Dus we kunnen God wel degelijk tegemoet komen.
 11. Lezers zoals onder andere jijzelf laten het verhaal van achter naar voren ontstaan. De schrijvers verwijzen er namelijk niet of nauwelijks naar. Jij en de jouwen doen aan erinlezen.
 12. Hermanos2

  Een nieuw platform?

  In Duitsland zijn veel goedbedoelende fora ter ziele gegaan door te weinig deelnemers. Een nieuw forum doet er goed aan om meteen internationaal te gaan. Er zijn genoeg vertaal programma's. Dus de forumnaam zou ook internationaal gevonden moeten kunnen worden. Want als er niet genoeg interessants gepost wordt dan wordt het niks.
 13. Hermanos2

  Een nieuw platform?

  Klinkt prima. De naam zal afhangen van je doel. Wat het modereren betreft is het misschien een idee om te rouleren? Telkens een maand ofzo. Dan blijft het fris. Noem het gerust bijbelforum. Zo is het makkelijk te vinden.
 14. Hermanos2

  Een nieuw platform?

  De richtlijnen zijn niet het grootste probleem. Die kloppen in het algemeen wel. Maar het schort aan de handhaving. De vraag is wat voor soort ontmoetingsplek je voor ogen hebt? Ik heb daar wel een mening over. En natuurlijk de screening van mogelijke deelnemers. Is er een mail geweest?
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid