Spring naar bijdragen

Paus als plaatsvervanger van Christus?


Aanbevolen berichten

  • Antwoorden 494
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Ik heb het artikel gelezen en het klopt. De paus zelf heeft niet bijgedragen aan het verkleinen van de kloof tussen de rooms-katholieke kerk en de protestantse kerk. Hij was er net als veel andere christenen van overtuigd dat zijn kerk de enige ware is.

De praktijk nu:

In mijn woonplaats zijn er regelmatig oecumenische kerkdiensten en oecumenische projecten. Ik merk dat rooms-katholieke mensen de protestantse kerk steeds meer gaan waarderen en de protestantse mensen de rooms-katholieke kerk. Het is toch prachtig dat de kloof tussen rooms-katholiek en protestants van onderaf overbrugt gaat worden?

Ook predikanten mogen van de bisschop steeds meer doen in de rooms-katholieke kerk. De dominee hier heeft al eens een huwelijk gesloten in rooms-katholieke kerk, normaal gesproken zou zo'n huwelijk voor de rooms-katholieke kerk niet echt zijn, nu dus wel. De dominee hier mag mee doen met het uitdelen van de hosties bij de eucharistieviering, allemaal dingen die voor de rooms-katholieke kerk in eerste instantie alleen voor priesters bestemd zijn. In het artikel zit een kern van waarheid, maar er is van onderaf wel een 'burgelijke ongehoorzaamheid' om het anders te doen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Gelukkig wel. Maar daarom waren wij als Nederland ook niet het favoriete schaapje uit de kudde.

Toch moet ik wel even een vraagteken plaatsen bij dit hele gedoe. Als protestanten en katholieken al moeite hebben met raakvlakken vinden, ( die per slot van rekening exact dezelfde bijbel lezen en in dezelfde god geloven ) hoe kan het dan ooit lukken tussen het christendom en de islam ( om maar een dwarsstraat te noemen ).

M.i moeten de diverse geloven er niet zo erg vanuit gaan de waarheid in pacht te hebben. Natuurlijk mag je zo vast in je God geloven dat je ervan overtuigd bent dat dit de enige God is en de enige weg naar verlossing, maar, dergelijke extreme standpunten bevorderen een gesprek niet bepaald. Laat staan dat er ooit zoiets als consensur bereikt worden, wanneer beide partijen per definitie ( het zijn tenslotte dogma's ) geen concessies kunnen doen.

Ik vind dat iedere religeuze leider zo vrij en blij mag zij als zijn geloofgemeenschap wil, of hij nou in een paleis woont of niet. +Toch heb ik er wel moeite mee dat er vanuit Italie vanaf een hoog kansel dingen richting ons land geroepen worden die rechtstreeks indruisen tegen de verworvenheden van onze Moderne Tijd. Ik vind dan ook dat geloof er moet kunnen zijn, maar wel binnen het kader wat door de maatschappij is bepaald. Daarin woon je tenslotte, je hebt je te voegen naar de groep. Het is voor veel christenen moeilijk te realiseren dat een boek als de bijbel binnen Nederland weinig autoriteit meer heeft. In iedergeval niet dezelfde authoriteit die het voor Kate heeft. Met het hand op de bijbel, al stukken citerende, roepen dat abortus verboden moet worden vind ik dan ook niet kunnen. Omdat er mensen zijn die deze nonsens nog geloven ook, je moet de wat makkere schaapjes uit je kudde beschermen voor deze non-modernistische invloeden. Like it, or leave it, is dan mijn devies. De rol van de Paus in dit hele spel is dan ook niet echt een bevorderende. Als wij in ons land moeite doen beide geloven tot elkander te brengen en er wordt vanuit het Vaticaan olie op het vuur gegooid lijkt me dat we hier te maken hebben met een vrij ongewenste invloed van buitenaf. We hebben zelf een landje, laat ons lekker doen zoals we het willen. Het artikel van Kate bevestigt dit probleem alleen maar.

Conclusie: Laat die Paus lekker zitten, ik bedoel, dat hele ceremoniele is leuk voor op tv, maar beperk zijn macht over de katholieke kerk. Ik zie niet het nut van een wereldwijde hierarchie voor de kerk, dat zou veel beter op nationaal niveau geregeld kunnen worden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik smile.gif (reactie op de post van Kate)

Ik weet niet zo zeker of de kloof steeds groter is geworden. Op bestuurlijk niveau misschien wel (Vaticaan, Bisdommen), maar op uitvoerend niveau zie je toch wel enige samenwerking tussen protestantse kerken/gemeenten en de rooms katholieke kerk. Neem als voorbeeld de kleine evangelisatiecampagnes in NL toen "The Passion of the Christ" draaide.

Dat de RKK in de afgelopen 26 jaar "halsstarrig" is gebleven komt m.i. doordat Johannes Paulus II zelf 'zwaar' concervatief was wat de RKK-leer betreft. Dat verklaart ook de stellingname:

- dat de kerk van

Christus in haar volle existentie alleen

in de Rooms-Katholieke Kerk bestaat.

- van Maria als medeverlosseres. Dit leidde tot afstandsname door de protestantse kerken, terecht als je het mij (en de Bijbel) vraagt.

- de accentuering van de eucharistie als criterium voor 'waarheid van niet-katholieke kerken, incl bijhorende ambtbevestigingen, etc. Dit leide ook tot conflict met protestantse kerken omdat zij een andere structuur kennen.

- de versterking van de positie van de bisschop van Rome. In weze de terugroeping van de formule die het Eerste Vaticaanse Concilie in de 19e eeuw als verplicht stelde. Dit concilie formuleerde opm dezelfde wijze het dogma van pauselijke onfeilbaarheid. Johannes Paulus II benadrukte dit dogma.

Het grootste "probleem" is nog altijd de verklaring in de Declaratie van de Congregatie voor de Geloofsleer â€Dominus Jesusâ€, die in 2000 werd ondertekend door paus Johannes Paulus II, dat de

kerk van Christus uitsluitend voortgezet wordt in de Rooms-Katholieke Kerk.

Dit is dan ook het voornaamste waaruit blijkt dat de RKK kerk 'op bestuurlijk niveau" nog altijd er van overtuigd is dat de RKK kerk de enige ware kerk van Christus is. Dit roept dan ook weer vragen op wat betreft de toenaderingen tot het jodendom en de islam en ook de 'samenwerking' met protestantse kerkgenootschappen.

Ik heb altijd serieuze vragen gesteld bij de 'oprechtheid' van de rkk en dit artikel bevestigd mijn mening dat de rkk nog altijd verstikt in zijn eigen dogma's en meer toevoegd aan het christelijk geloof dan dat vanuit de Evangeliën en vooral de brieven van Paulus als dringend advies naar voren komt.

@ Brains: er wordt dan wel uit vrijwel dezelfde bijbel gelezen, maar de interpretatie van hetgeen erin staat is zeer verschillend als je de algemene protestantse leerstelling vergelijkt met de rk-leerstelling. Wat 'vrijwel dezelfde bijbel' betreft: De apocriefe boeken worden nog altijd door de meeste protestanten als niet-door-god-geïnspireerde of twijfelachtige boeken beschouwd. Zij zien het als geschiedkundige boeken die op bepaalde punten tegenstrijdig zijn met de algemene leerstelling en essentiele stellingnames uit de Bijbel. Dat is de voornaamste reden waarom protestanten de apocriefe boeken naast zich neerleggen wat geloofsleven betreft.

Btw.. die conclusie van jouw spreekt mij wel aan smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Zal ik er eens wat over zeggen?

Wanneer de paus ervoor gezorgd heeft dat de kloof tussen protestanten en katholieken groter is geworden, dan heeft hij m.i. een goed werk gedaan smile.gif

Eenheid zullen we nooit bereiken, enkel schijn-eenheid, en dat is duivelswerk. Dat het gaat "gebeuren" is een feit, het is namelijk één van de tekenen van de eindtijd, dus laten we vooral waakzaam zijn!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Eenheid zullen inderdaad wel nooit helemaal bereiken, maar respect en belangstelling voor elkaar zou al heel mooi zijn? Je kunt het misschien de paus aanrekenen dat de kloof niet kleiner is geworden, maar veel protestanten willen ook niet van de rooms-katholieken weten. Het moet toch van twee kanten komen? Ik blijf strijden voor de dialoog tussen de verschillende groepen!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op dinsdag 05 april 2005 10:26:48 schreef hennepennie het volgende:

Ik blijf strijden voor de dialoog tussen de twee groepen!

Dat betekent dan dat je water bij de wijn zult moeten doen, oftewel compromissen maken ten koste van je eigen geloof. God vraagt dat absoluut niet van ons, integendeel zelfs!

Link naar bericht
Deel via andere websites

De dialoog is iets anders dan een eenheid worden. De dialoog vraagt respect en belangstelling voor elkaar. Niets geen water bij de wijn doen, maar met elkaar praten en zoeken naar raakvlakken. Raakvlakken zijn er genoeg, maar je moet ze wel willen zien!

Link naar bericht
Deel via andere websites

En wat is dan het doel van het zoeken naar die raakvlakken?

1 Timothéüs 6

3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus en de leer der godsvrucht, 4 dan is hij opgeblazen, hoewel hij niets weet, en heeft hij een zwak voor geschillen en haarkloverijen, een bron van nijd, twist, lasteringen, kwade vermoedens, 5 en geharrewar bij mensen die niet helder meer zijn van denken en het spoor der waarheid bijster geraakt zijn, daar zij de godsvrucht als iets winstgevends beschouwen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Ik heb altijd serieuze vragen gesteld bij de 'oprechtheid' van de rkk en dit artikel bevestigd mijn mening dat de rkk nog altijd verstikt in zijn eigen dogma's en meer toevoegd aan het christelijk geloof dan dat vanuit de Evangeliën en vooral de brieven van Paulus als dringend advies naar voren komt.

Zei de verstokte protestant die precies hetzelfde doet vanuit zijn eigen geloof...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op dinsdag 05 april 2005 10:40:47 schreef Kate het volgende:

En wat is dan het doel van het zoeken naar die raakvlakken?

1 Timothéüs 6

3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus en de leer der godsvrucht, 4 dan is hij opgeblazen, hoewel hij niets weet, en heeft hij een zwak voor geschillen en haarkloverijen, een bron van nijd, twist, lasteringen, kwade vermoedens, 5 en geharrewar bij mensen die niet helder meer zijn van denken en het spoor der waarheid bijster geraakt zijn, daar zij de godsvrucht als iets winstgevends beschouwen.

Samen sterk staan in een tijd van secularisatie? Samen delen in het stuk dat we gemeenschappelijk hebben, namelijk Vader, Zoon en Heilige Geest.

Ik ga er nog altijd vanuit dat de rooms-katholieke kerk net zo goed kerk is als de protestantse kerk. We kunnen allemaal veel van elkaar leren. Het doet geen afbreuk aan het geloof, maar voegt juist een hele hoop toe. Ik zou zeggen probeer het eens!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op dinsdag 05 april 2005 10:51:47 schreef hennepennie het volgende:

Samen sterk staan in een tijd van secularisatie? Samen delen in het stuk dat we gemeenschappelijk hebben, namelijk Vader, Zoon en Heilige Geest.

Zelfs dat hebben we niet gemeenschappelijk, kijk bv eens naar de viering van het Avondmaal en de betekenis van het brood en de wijn daarin bij de katholieken...

Quote:
We kunnen allemaal veel van elkaar leren.

Dat is een gevaarlijke uitspraak. Christenen die nog niet zo vast in hun schoenen staan, kunnen meegetrokken worden in dwaalleringen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nogmaals, jij ziet de rooms-katholieke kerk als een dwaallering en je bijt je daar helemaal in vast. Ik zie dat anders. Alle mensen zijn anders en zoeken allemaal een eigen manier om hun geloof in God vorm te geven. De een zal zich in de protestantse kerk heel erg thuisvoelen en de ander in rooms-katholieke kerk. Ik vind daar niets mis mee. Het is de rijkdom van het christelijk geloof!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Op dinsdag 05 april 2005 11:09:46 schreef hennepennie het volgende:

Nogmaals, jij ziet de rooms-katholieke kerk als een dwaallering en je bijt je daar helemaal in vast. Ik zie dat anders.

Toets de RK-leer aan de Bijbel!

Quote:
Alle mensen zijn anders en zoeken allemaal een eigen manier om hun geloof in God vorm te geven. De een zal zich in de protestantse kerk heel erg thuisvoelen en de ander in rooms-katholieke kerk.

En de volgende in de islam of het hindoeïsme......

Er is maar één weg tot God!

Quote:
Ik vind daar niets mis mee. Het is de rijkdom van het christelijk geloof!

Nogmaals, er is maar één weg tot God, en de Bijbel verkondigt deze. Alles wat buiten de Bijbel om gaat is een dwaling.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jezus is inderdaad enige weg tot God, dus de islam en het hindoeisme kun je wegstrepen, maar hoe je je relatie met Jezus invult kan op verschillende manieren. Ik geloof heel anders dan jij en toch geloven we allebei. Is een van ons nu aan het dwalen? Ik denk het niet, maar het is niet aan ons om daarover te oordelen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hai Kate,

Je citeert graag Paulus. Je volgt met name zijn ideeën

over geloof en zuiver geloof zo blijkt uit veel van je post's.

UIt Korinthiers 1 een citaatje dat mij aanspreekt.

5:13 Want wat wij weten, is onvolledig; en wat wij namens God zeggen, is gebrekkig.

En deze over liefde is je zeker bekend.

De liefde is geduldig; de liefde is vriendelijk; de liefde is niet jaloers. Zij doet niet gewichtig en is niet trots zij kwetst niet, is niet egoistisch en voelt zich nooit beledigd; zij neemt niemand iets kwalijk

Dan nog een paar:

Matheus

12:3 Er is geschreven: 'Het gaat God niet om uw offers en geschenken. Hij wil dat u met andere mensen meeleeft en hen helpt.

De volgende geeft volgens mij aan dat het niet zo zinnig is energie te stoppen in aanvallen op de RKK.

De knechten gingen naar de boer toe en zeiden: 'Het veld waar u dat goede graan hebt gezaaid, staat vol onkruid!' 5:10 'Dat heeft een vijand gedaan", zei hij. 'Zullen wij het onkruid ertussen uittrekken?' vroegen zij. 'Nee,' antwoordde de boer. 'Want dan trekken jullie het jonge graan ook mee. 5:13 Laat ze maar samen opgroeien tot de oogst. Dan zal ik tegen de maaiers zeggen dat zij eerst het onkruid bijeen moeten halen en verbranden. Daarna kunnen zij het graan in de schuur brengen."

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid