Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Waarom vinden mensen tradities belangrijk? Waarom houden ze er aan vast?

~

traditie [overlevering] {1553} < frans tradition of direct < latijn traditio [overdracht, overlevering], van tradere (verl. deelw. traditum) [overdragen], van trans [over … heen] + dare [geven].

Bron: https://etymologiebank.nl/trefwoord/traditie

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zojuist zei Ferry_Tassie:

Waarom vinden mensen tradities belangrijk? Waarom houden ze er aan vast?

Om dezelfde reden dat we de seizoenen zo waarderen: elke keer hetzelfde, maar toch ook elke keer weer nieuw. Het verbindt ons, het geeft identiteit aan een cultuur of gemeenschap en het zijn vaak eenvoudige, aansprekende manieren om een verhaal te vertellen of een bijzondere gebeurtenis te vieren. Ze geven zo (soms letterlijk!) kleur aan het dagelijkse bestaan, dat soms wat monotoon kan aanvoelen. Ook kunnen vooral uitgebreidere tradities een prachtige uiting zijn van onze creativiteit, vindingrijkheid en ambacht. En niet weinig tradities zijn ook gewoon heel leuk, gezellig en of heel grappig om mee te maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Op 31-12-2022 om 17:40 zei Ferry_Tassie:

Waarom vinden mensen tradities belangrijk? Waarom houden ze er aan vast?

Ik houd wel van tradities en rituelen. 

Sinterklaas, kerst, vieringen, culturele uitingen, zoals onze oranjekleur bij nationale feestelijkheden. Herdenking bij monumenten. Bijzondere vieringen. Trouwen in het wit met duiven, toeters en bellen.  Familietradities of gezinsrituelen, het zijn allemaal dingen die hechting, binding en toegevoegde waarde geven, die het oude met het nieuwe verbinden. 

Tradities veranderen gelukkig wel met de tijd en cultuur mee. We staan geen regendansjes om het vuur meer te stampen. 

Zo was ooit zwarte Piet een soort boeman die stoute kinderen de roe gaf of in de zak meenam, waar kinderen alleen maar bang voor waren, werd het later een kindervriend en weer later omgetoverd in een groep acrobaten en weer later in kleurenpieten en roetpieten. Die roe zie je helemaal niet meer terug en die zak is er alleen nog om snoep en kadootjes uit te delen. 

 

bewerkt door Petra.
Link naar bericht
Deel via andere websites

De mens is nu eenmaal een groepsdier. Dat is evolutionair gezien zo ontstaan omdat het de kans op overleven vergrootte.  Mensen zijn dus mede gevormd door hun evolutionaire ontwikkeling. Dit uitgangspunt houdt in dat bij mensen natuurlijke selectie heeft plaatsgevonden op eigenschappen, kenmerken en emoties die adaptief zijn. Het hebben van groepsbinding zit dus als het ware ingebakken. Vandaar hangen we zo aan tradities. 

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid