Spring naar bijdragen

De Baäl en Jezus


Aanbevolen berichten

In de bijbel wordt veel over de Baäl gesproken. Het woord Baäl betekent “Heer, eigenaar en echtgenoot”. De Baäl is de verkeerde vorm van heer, eigenaar en echtgenoot zijn die zichzelf op gezag van de duivel zaken toeëigent die niet van hem zijn. Jezus daarentegen is de waarachtige Heer, eigenaar en echtgenoot.

Jezus is de waarachtige Heer. Heer zijn betekent hoofd zijn en gezaghebber zijn. Zoals men de uitspraak “de heer des huizes” kent. De Heer is de eigenaar van het huis, ook is hij de echtgenoot indien hij getrouwd is.

Wie kan belijden dat Jezus de Heer is kan dat door de kracht van de Heilige Geest die Hem uit de doden heeft opgewekt en Hem verheerlijkt heeft boven alles en aan wie alle macht gegeven is door de Vader. Jehovah is zijn naam en Hem is de heerschappij gegeven tot in eeuwigheid. Al die zijn naam belijden als Heer zijn gered en zullen het eeuwige leven beërven en met Hem regeren in alle eeuwigheden.

Er staat: “Vraag Mij en ik zal u alle koninkrijken van de aarde geven.” Jezus heeft dat gedaan, Hij heeft de koninkrijken van de aarde aan zijn Vader gevraagd en de Vader heeft ze Hem ook daadwerkelijk gegeven. Jezus was de enige die de wil van de Vader geheel volbracht. Hij is gehoorzaam geweest in alles aan de Vader en heeft zijn wil volbracht tot aan de dood aan het kruis. Omdat Hij de wet van de liefde volbracht, de wet die Hij zelf in Zijn woord openbaar heeft gemaakt, is Hij waardig bevonden om de heerschappij op zich te nemen. Jezus was de enige die waarachtig liefhad en daarom is ook Hij de enige die in staat is de heerschappij op zich te nemen en in liefde, volgens de wet van Mozes, heerschappij te voeren. Wie voor Hem kiezen mogen die heerschappij met Hem delen.

Daarbij staat er: “Zal hij u met Christus niet alle dingen geven?”. Wij hoeven ons dus niet druk te maken over het verkrijgen van wat we nodig hebben. Wie de goede plek kiest, namelijk het dienen van Jezus, die krijgt daarbij automatisch alles wat Hij nodig heeft om te regeren.

Maar Achab koos om de Baäl te dienen. Hij bouwde een tempel voor hem en weigerde Christus te dienen. Maar Elia koos er voor om Christus te dienen en hij was Achab de baas. Het lukte Achab niet om heerschappij over Elia te voeren omdat hij door Christus voorzien werd.

Zo is het Jezus die kiest voor de mens. Zijn gebod is God lief te hebben en je naaste.  De tempel die Jezus liet bouwen was een gebouw dat geschikt was voor de dienst aan de Heer. En wie de God dient, zoals Jezus de Vader diende, vind een gebouw dat geschikt is voor hem als mens en hoeft zich niet aan te passen aan het gebouw. Het gebouw is gebouwd voor hem zoals ook de sabbat er voor de mens is en niet andersom.

Zo was het ook met Martha en Maria. Maria was bij Jezus en maakte zich niet druk om het vele werk. Maar zij luisterde naar Jezus en wist daarom waar het op aankwam net als Elia. Maar Martha eigende zich het huishouden toe en het gevolg was dat zij het te druk kreeg met al het werk. Toen zij daar genoeg van kreeg nam zij de verkeerde beslissing en werd boos op Maria en vroeg Jezus haar gezag over Maria te geven door Maria de opdracht te geven dat Maria haar moest helpen. Maar Jezus stak daar een stokje voor en vertelde Martha dat zij fout zat door te zeggen dat zij zich te druk maakte. Hij legde uit dat Maria de beste plek had gekozen, net als Elia, en dat Hij haar die plek niet zou afnemen. Maar Maria wist wat Jezus bezig hield en kon daarom veel meer vrucht dragen voor het koninkrijk. Net als Elia tegenover Achab.

Daarnaast was het Achab nog niet genoeg wat Hij allemaal tegen de Heer deed maar nam hij ook nog Izebel, die actief de wil van de Heer weerstreefde tot vrouw. Hij koos daarmee de verkeerde vrouw.

 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jezus is de rechtmatige eigenaar van alles wat leeft. In de eerste plaats was Hij mede schepper. Want er staat: "Het woord was God en het was bij God en alles dat is is door het woord." Dat woord was Jezus die onder ons was in het vlees (vers 14). Zo was Jezus dus van den beginne de rechtmatige eigenaar Maar toen de mens zondigde gaf hij zichzelf aan de duivel en werd hij de baas over ons. Maar Christus bleef de baas en besloot in Zijn genade een oplossing te bieden om onder het juk van de duivel uit te komen door te kiezen voor Zijn offer aan het kruis. Zijn offer was een losprijs aan God om onze schuld aan hem te betalen. Zo kocht Hij de mens dus terug van de duivel en gaf de mens de mogelijkheid om die betaling aan te nemen en vrijwillig opnieuw het exclusieve eigendom te worden van Jezus en Hem daarmee als rechtmatige Heer te erkennen. Waar de duivel bewijst schade aan de mens toe te brengen, zoals ook bleek in de behandeling van Jezus. Maar het is het Jezus die die Zijn eigendom met respect behandelt. Het was ook dat jezus die zich door de duivel liet mishandelen, want het waren de duivel en zijn engelen die de mensenhanden gebruikten. Maar Jezus liet dat toe en nam zo de plaats in die voor ons gold. Zo heeft God betaald aan de duivel door zichzelf te geven en Zijn lichaam te laten mishandelen. Zo doen ook de Christenen voor hen die ongehoorzaam zijn en zij laten zichzelf beschimpen en nemen vele ander zonden voor lief.  Zoals geschreven staat dat "wij (de christenen) aanvullen wat aan het leiden van Christus ontbreekt". Daarom staat er ook: "Wij worden beschouwd als slachtschapen" en zijn er ook velen geweest die zich overgegeven hebben aan de zonde van heidenen opdat zij gered zouden worden door de genade van Christus die in hen leefde. Zo krijgt de mens een tweede kans om het goed te maken. Wie het offer van Christus aanvaart wordt gereinigd van zijn zonden en komt weer te verkeren in de liefdevolle zorg van zijn Heer, Jezus Christus. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jezus is de eigenaar geworden van de Christenen door zich door de duivel te laten mishandelen. Daardoor zijn wij opnieuw een tempel van de Heilige Geest geworden. Ook Jezus was een tempel van de Heilige Geest. De Heilige Geest woonde In Hem en gaf Hem de kracht om goed te doen. Zo heeft God Hem de kracht gegeven om goede werken te doen. Zo geeft God ons ook de opdracht om goede werken te doen. Maar wij moeten dat doen door de kracht van de Heilige Geest. En de Geest werkt mee met Christus en doet niet zomaar wat hij wil. Christus zegt op een gegeven moment tegen Zijn broers dat zij (naar het feest kunnen gaan wanneer zij willen maar) dat er voor Hem zelf een bestemde tijd is om te gaan. Daarmee maakt Christus zich ondergeschikt aan de Vader terwijl zijn broers zich overgeven aan de duivel om te doen wat hij wil. Maar Christus kiest voor God en weet daarom waar het op aan komt. Het lijkt alsof de broers vrijheid hebben om te doen wat zij willen, maar in werkelijkheid zijn zij in de macht van de boze en doen boze werken. Zij zijn slaven van de zonde. Maar Christus is vrij om te doen wat hij wil omdat Hij de Heer van de vrije wil is en daarom Zijn wil weet te gebruiken voor het doen van goede werken. Maar wie niet kiest om goede werken te doen die valt voor de duivel en begint de Baäl te dienen. Die zet aan tot het doen van veel werk maar deze werken zijn van de duivel. De werken die Jezus doet zijn de werken die door God zijn voorbereidt en deze worden gedaan in de kracht van de heilige geest. Maar wie de Baäl dient slooft zich uit zonder bevredigend antwoord en weet uiteindelijk niet meer wat hij doet. 

Link naar bericht
Deel via andere websites

De mens is bedoeld als een tempel van de Heilige Geest. Jezus is bedoeld als de Heer van dat huis. Zoals Paulus zegt: "niet langer ik maar Christus in mij" is het de bedoeling dat Christus in ons komt wonen en gezaghebber over ons lichaam wordt. Daarbij is het de bedoeling dat wij ons vrijwillig daar aan geven, anders blijven wij het eigendom van de boze en gaan wij boze werken doen die bestraft zullen worden. maar wie voor Christus kiest wordt gered van het oordeel van de hel en de hel heeft geen macht meer over hem.

Christus was ook de eigenaar van de tempel door Salomo gebouwd. Dat was een voorafspiegeling van het feit dat wij (onze lichamen) bedoelt zijn voor Christus om Heer en meester over te zijn. Dat betekent niet dat wij willoze slaven van hem worden maar dat wij onszelf vrijwillig aan Hem geven om liefgehad te worden. Daarmee wordt Christus Heer en meester in ons en kunnen wij mede regeren met hem in Zijn koninkrijk. deze samenwerking waarbij wij ons aan Christus geven terwijl wij toch onze vrije wil en eigen identiteit behouden is een geheim dat God openbaart aan ieder die zijn wil doet. Maar voor degenen die zijn wil weerstreven blijft het een geheim en zij ervaren het doen van Zijn wil als slaven. Zijn bestuur in ons is tot heil van onze omgeving en zeker ook tot heil van onszelf. Want God heeft het goede met ons voor en heeft er geen behagen in dat iemand verloren gaat. Maar wie wil kan Hem aannemen als redder en verlosser en Hij zal hem tonen hoe hij (of ook zij) een mens van vrije wil kan blijven en daarbij toch een slaaf van Christus te zijn. Want Christus volbracht de wet door zelf te kiezen voor de liefde en de Heilige Geest toe te laten. Hij deed niet de wet in tegenstelling van velen van ons maar Hij koos om bij de Vader te zijn en Zijn wil te volbrengen. Omdat Hij daar vrijwillig voor koos werd Hij bekrachtigd door de Heilige Geest en diende Hij door Zijn kracht. Daarom kostte het hem geen moeite maar was Hij vrij. Maar wie tekort schiet in liefde doet er goed aan om de wet na te volgen ondanks het feit dat dat moeite kost. Want op die manier ontbreekt de kracht van Gods Geest en moet men putten uit eigen kracht. Maar het is beter de wil van de Heer te doen door eigen kracht dan te zondigen door tegen de wet in te gaan. Maar wie voor de relatie met God kiest, zoals ook Maria deed, die kent de Heilige Geest en is in staat goede werken te doen zonder dat het moeite kost of men zich zelf als slaaf ervaart. Wanneer wij ons dus volledig aan Zijn wil overgeven en daarmee ons leven verliezen omwille van Hem (Christus) die zal zich zelf behouden en werkelijk in staat zijn vrij te zijn en de wil van de Heer te volbrengen, Maar voor zover wij ons nog niet volledig overgeven hebben aan Zijn wil blijven wij zondigen en zijn niet in staat de wil van de Heer te doen oftewel de wet te volbrengen zoals ook Christus dat deed. Daarom leert Rom 8 ons ook dat de wil van God volbracht wordt door de kracht van de Heilige Geest en niet door werken. Daarom staat er ook: "niet door werken der wet (worden wij gerehtvaardigd)". Maar wie God kent kent Zijn kracht zoals Jezus dat kende.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Christus is behalve onze Heer en eigenaar ook onze echtgenoot. Zo leert de bijbel dat wij zijn eigendom maar ook Zijn bruid zijn. Wij zijn dus voorbestemd om Zijn echtgenote te worden. Zo zegt ook de wet van Mozes dat de vrouw het eigendom van de man is. Daarmee maakt Hij een vergelijking tussen Jezus als echtgenoot en de gemeente als echtgenote. Want Christus is het hoofd van de gemeente en zo is ook de man het hoofd van de vrouw. Verder gelden alle principes die tussen Christus en de gemeente gelden ook voor de verhouding tussen de man en zijn vrouw. Want zij zijn gemaakt naar het beeld van God. En de vrouw is het beeld van de Heilige Geest terwijl de man het beeld van de Vader heeft. Zo zijn dus alle vergelijkingen tussen man en vrouw een beeld van wat God met de gemeente doet. Zo ook is het niet de bedoeling de vrouw als denigrerend te behandelen omdat het gebod zegt dat de mens niet iets van zijn naaste dient te begeren, of dat nu zijn vrouw of iets anders is. Want God is niet een God van slavernij maar een God van vrijwillige overgave. En dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Daarom staat er ook: "Ik ben van mijn geliefde en hij is van mij". Dus zowel de vrouw is eigenaar van de man als de man van de vrouw. Want Christus geeft zichzelf ook aan ons, niet om overheerst te worden maar om te dienen in gezag. Daarom staat er ook dat niet de man heeft te beschikken over zijn eigen lichaam maar de vrouw en omgekeerd. Zo is er ook een vergelijking tussen Christus die in zijn heilige tempel woont zoals een man in een vrouw is.

Link naar bericht
Deel via andere websites
14 uur geleden zei Barnabas:

Christus is behalve onze Heer en eigenaar ook onze echtgenoot. Zo leert de bijbel dat wij zijn eigendom maar ook Zijn bruid zijn. Wij zijn dus voorbestemd om Zijn echtgenote te worden. Zo zegt ook de wet van Mozes dat de vrouw het eigendom van de man is. Daarmee maakt Hij een vergelijking tussen Jezus als echtgenoot en de gemeente als echtgenote. Want Christus is het hoofd van de gemeente en zo is ook de man het hoofd van de vrouw. Verder gelden alle principes die tussen Christus en de gemeente gelden ook voor de verhouding tussen de man en zijn vrouw. Want zij zijn gemaakt naar het beeld van God. En de vrouw is het beeld van de Heilige Geest terwijl de man het beeld van de Vader heeft. Zo zijn dus alle vergelijkingen tussen man en vrouw een beeld van wat God met de gemeente doet. Zo ook is het niet de bedoeling de vrouw als denigrerend te behandelen omdat het gebod zegt dat de mens niet iets van zijn naaste dient te begeren, of dat nu zijn vrouw of iets anders is. Want God is niet een God van slavernij maar een God van vrijwillige overgave. En dit geldt zowel voor de man als de vrouw. Daarom staat er ook: "Ik ben van mijn geliefde en hij is van mij". Dus zowel de vrouw is eigenaar van de man als de man van de vrouw. Want Christus geeft zichzelf ook aan ons, niet om overheerst te worden maar om te dienen in gezag. Daarom staat er ook dat niet de man heeft te beschikken over zijn eigen lichaam maar de vrouw en omgekeerd. Zo is er ook een vergelijking tussen Christus die in zijn heilige tempel woont zoals een man in een vrouw is.

Je begon over Baäl,  maar in de laatste 2 stukjes schrijf je daar helemaal niet meer over,  terwijl je hem wel in je titel noemt. Waar wil je nu eigenlijk discussie over hebben? 

Je zegt Baäl en Jezus,  maar die komen niet gelijktijdig voor in de Bijbel,  dus dat is nooit een strijd geweest.  Toch lijk je er een strijd van te maken,  hoe komt dat? 

Link naar bericht
Deel via andere websites
5 uur geleden zei Dat beloof ik:

Je begon over Baäl,  maar in de laatste 2 stukjes schrijf je daar helemaal niet meer over,  terwijl je hem wel in je titel noemt. Waar wil je nu eigenlijk discussie over hebben? 

Je zegt Baäl en Jezus,  maar die komen niet gelijktijdig voor in de Bijbel,  dus dat is nooit een strijd geweest.  Toch lijk je er een strijd van te maken,  hoe komt dat? 

Als je het goed leest kun je het begrijpen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
8 uur geleden zei Barnabas:
13 uur geleden zei Dat beloof ik:

Je begon over Baäl,  maar in de laatste 2 stukjes schrijf je daar helemaal niet meer over,  terwijl je hem wel in je titel noemt. Waar wil je nu eigenlijk discussie over hebben? 

Je zegt Baäl en Jezus,  maar die komen niet gelijktijdig voor in de Bijbel,  dus dat is nooit een strijd geweest.  Toch lijk je er een strijd van te maken,  hoe komt dat? 

Als je het goed leest kun je het begrijpen.

Als je het goed had geschreven, hadden anderen het kunnen begrijpen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
3 minuten geleden zei Dat beloof ik:

Als de wil er is om duidelijk te zijn, zorg je er voor dat wel iedereen het begrijpt.

 

Voor zover ik weet ben jij degene die vragen stelt hierover en ben jij alleen zelf degene die het niet begrijpt.

1 minuut geleden zei Barnabas:

Voor zover ik weet ben jij degene die vragen stelt hierover en ben jij alleen zelf degene die het niet begrijpt.

Verder heb ik je een zeer welbespraakt persoon bevonden die goed op de hoogte is van de bijbel.

Wellicht ken je de uitspraak van Achab: "Heb je mij gevonden mijn vijand?"

25 minuten geleden zei Dat beloof ik:

Als de wil er is om duidelijk te zijn, zorg je er voor dat wel iedereen het begrijpt.

 

Waar een wil is is een weg. Jij zou kunnen aantonen dat je werkelijk iets wilt leren als je aan kunt geven waar je het wel mee eens bent. Zo niet dan beschouw ik jou als een vijand.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Antwoord op deze discussie...

×   Plakken als rijke tekst.   Opmaak herstellen

  Er zijn maximaal 75 emoticons toegestaan.

×   Je link is automatisch geïntegreerd.   In plaats daarvan als link tonen

×   Je voorgaande bijdrage is hersteld.   Tekstverwerker leegmaken

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen in vanaf URL.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid