Spring naar bijdragen

Homs verlaten geen optie


Aanbevolen berichten

De Nederlandse pater Frans van der Lugt woonde meer dan vijftig jaar in het Midden-Oosten. Hij vertrok eind jaren 60 naar Libanon, waar hij de opleiding tot jezuïet volgde en de Arabische taal leerde. De laatste tientallen jaren woonde hij in een klooster. Vanochtend werd hij doodgeschoten in de Syrische stad Homs.

Tijdens zijn eerste jaren in de Syrische stad gaf hij les aan christenen. In 2010 opende hij een centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Pater Frans (75) benadrukte regelmatig dat hij niet alleen in Homs was voor de christenen. Met zijn achtergrond als psychotherapeut wilde hij bruggen bouwen tussen christenen en moslims.

"Serene rust"
Hoewel hij de afgelopen maanden de mogelijkheid had om geëvacueerd te worden, bleef hij in het klooster wonen. "Het is belangrijk dat ik niet wanhopig word, maar juist hoopvol blijf. Zo kan ik wat betekenen voor iedereen", zei hij in februari.

Volgens correspondent Sander van Hoorn zag hij zichzelf als een kapitein die als laatste het schip zou verlaten. Naast dat hij voor de mensen in het klooster wilde zorgen, had hij nog een ander doel. Hij zag het als zijn taak om oude relikwieën en religieuze kunstwerken uit kerken en moskeeën veilig te stellen. Volgens Van Hoorn leek de pater het in het klooster betrekkelijk veilig te hebben. "Er was een soort serene rust op binnenplaats bij de kerken en waar hij woonde, maar het was wel een binnenplaats in een stad die belegerd wordt."

Bron: NOS

Link naar bericht
Deel via andere websites

Rekenen op onze inzet

Frans Timmermans Politician · 35,473 Likes

Pater Frans van der Lugt SJ is in Homs vermoord. De man die niets dan goeds bracht in Homs, die Syriër onder de Syriërs was geworden, die weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd, de man die zijn overtuiging met ware doodsverachting in de praktijk bracht, is op laffe wijze vermoord. Het zoveelste slachtoffer van de gruwelijke strijd. Pater Frans verdient onze dankbaarheid en ons respect. En hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen.

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/13828/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/3630277/2014/04/07/Pater-Frans-van-der-Lugt-doodgeschoten-in-Homs.dhtml

Opleiding voor 19 Syrische opposanten op vraag van het Nederlandse kabinet

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 8 december 2013 – De voorbije dagen waren talrijke Syrische opposanten op uitnodiging van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister-president Mark Rutte in Nederland. Zij bestelden voor de opposanten van de Syrische regering een intensieve opleiding ‘democratie en communicatie’ bij de denktank Clingendael.

De opposanten moesten allerlei toneeltjes spelen en leren hoe zich te gedragen om toonbaar te zijn voor de internationale vredesconferentie op 22 januari 2014 in het Zwitserse Genève.

Bron: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/12/08/nederlandse-regering-verschaft-opleiding-aan-syrische-oppositie/

Toegegeven, het heeft een politieke lading. Maar gelet op het feit dat pater Van der Lugt in vrede leefde met het regime en volgens het artikel ook goede banden had met de mediawerkgroep Syrië (zie link artikel volkskrant!), lijkt het mij dat het deze pater, die ons tot voorbeeld dient, recht doet.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid