Spring naar bijdragen

Joodse maand


Aanbevolen berichten

Eli7

Ik wil het graag stapje voor stapje doornemen, daarbij zeg ik niet dat ik alles weet, wat ik wel doe is zonder omhaal van de bijbel uit blijven gaan, en daaraan koppel ik de data die ik uit naslagwerken internet of fora haal, en natuurlijk kan ik van jullie ook leren.

Uitgaande dat de maan maand toen dus 30 dagen bedroeg zou de aarde in 360 dagen zijn omloop om de zon (in dat raamwerk) moeten voltooien om evenwicht te hebben.

DE WERKERIJKHEID NU

De baan van de aarde om de zon bedraagt bij afronding 365,25 dagen

wat is er mis gegaan?

De oude volkeren wisten heus wel waar de schoen wringt, toch zien we in de historie eensluidend de maanmaand terugkomen.

Het oude Babylonische jaar voor onze tijd bestond gewoon uit 360 dagen.

Dat het oude Babylonische jaar gewoon 360 dagen had, is bekend: historici schreven dat de muren van Babylon 360 mijlen (van 201 meter) in omtrek waren, net evenveel als er dagen in het jaar zijn.

Het Assyrische jaar bestond uit 360 dagen; een decade werd een sarus genoemd, een sarus bestond uit 3600 dagen.

Het Egyptische jaar had 360 dagen, De kalender van de Eber Papyrus, schrijft een jaar van 12 maanden, elk van 30 dagen.

Er zijn toch manen van 29 en 30 dagen? Of bedoel je een tijd dat een maan 30 dagen was?

PROBLEEM

12 maan/maanden zijn enkele dagen korter dan het zonnejaar. Dus elk jaar kom je een aardig wat dagen tekort, en gaat het jaar op de duur steeds meer afwijken met het zonnejaar. en is normale landbouw niet meer bij te houden.

Hoe zit het dan, wisten zij van geen zon of konden ze niet verder tellen dan 360, de waarheid is simpeler dan het lijkt, er was een evenwichtige afstemming van de maan op de zon. een jaar had 360 dagen de maan kwam 12 maal op, dientengevolge 12 maanden van 30 dagen, daar had de schepper voor gezorgd. dat is mijn stellige overtuiging

wordt vervolgd

Hoe kom je bij je conclusie?

Link naar bericht
Deel via andere websites
En wanneer begonnen de Joden dan volgens jou met schrikkelmaanden en schrikkeldagen?

De bijbel geeft geen vaste aanknopings punten, maar aangezien we uit het verslag van Noach mogelijk kunnen concluderen dat zij net als omringende volkeren met maanden van 30 dagen en een jaar van 360 dagen rekenden, en dat nog enige tijd daarna, Babyloniers hadden hun meet en rekenstelsel ook op 360 afgestemd bv. 360 graden.

Met de bouw van de grote Pyramide moet het jaar bekend zijn geweest, de omtrek was precies op het jaar afgestemd, ik schat de bouw in niet lang na Abraham, het juiste jaar van nu moet volgens mij toen algemeen gangbaar zijn ook bij de oudvaders.

Het is helaas veel te weinig wat ik kan bieden, ik kan er ook niets aan doen, maar ik blijf zoeken en de ontwikkelingen in de gaten kouden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

In verband met de “Joodse maand†.

Het is duidelijk dat bij de Babylonische, en in het oude Israël een MAAN KALENDER gebruikt werd .

In het oude Israël telde men met maanden van 30 dagen en dus telden de jaren 360 dagen .

Het grote probleem was hoe een MAANKALENDER in overeenstemming te;brengen met een ZONNEKALENDER .

De Griekse astronoom METON VAN ATHENE (5e eeuw B.C.)heeft daar een oplossing voor gevonden : de zogenaamde cyclus van Meton .

Hieronder vindt u dienaangaande een artikel dat ik geplukt heb uit Wikipedia .

De cyclus van Meton is een 19-jarige periode of cyclus, waarin 235 lunaties plaatsvinden. Na deze cyclus staan zowel de zon als de maan weer in dezelfde positie. Na 19 jaar vallen de maanfasen dus weer op dezelfde dagen van de maand.

De cyclus van Meton is genoemd naar de Griekse astronoom Meton van Athene. Meton gebruikte de cyclus om een kalender op te stellen die zowel op de beweging van de zon als de maan was gebaseerd. In de 19-jarige cyclus waren de jaren 3, 5, 8, 11, 13, 16 en 19 schrikkeljaren met 13 maanden. Er komen 125 maanden van 30 dagen en 110 maanden van 29 dagen voor, in totaal dus 6940 dagen. Dat is minder dan een halve dag langer dan 19 tropische jaren. Bovendien is deze periode vrijwel gelijk aan 255 draconitische maanden.

De cyclus van Meton werd nadien verbeterd door de eveneens Griekse astronoom Callippus. Calippus vatte de vier cycli samen in een nieuwe grotere cyclus van 76 jaar, de Callipische cyclus. Hierdoor werden eerdere onnauwkeurigheden weggewerkt.[1]

Volgens de chronologen Parker en Dubberstein zouden er aanwijzingen zijn dat een dergelijke cyclus reeds voor zijn tijd op punt gesteld werd door deBabyloniërs.[2]

Toepassingen

Deze cyclus van Meton is in Athene waarschijnlijk enige tijd toegepast en heeft de tijdrekening in Mesopotamië en India beïnvloed. Het joodse jaar werd gestandaardiseerd op basis van de cyclus van Meton en in de christelijke kalender wordt uit 19-jarige periode van de cyclus van Meton het gulden getalafgeleid voor de berekening van de paas- en pinksterdatum.

----------------------------------------------------------------

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bedankt credo26

ik was van de verklaring over de cyclus van Meton op de hoogte maar het is goed dat het hier nu ook in het topic staat.

Wat mij echter blijft bezighouden is, of en wanneer de oude Israëlieten die kalender gebruikten.

Toch ligt het wel voor de hand dat dit het geval was, want als men geen zonnejaarsysteem had zouden de belangrijke feestdagen niet meer op het juiste datum vallen, ook in verband met oogst en gewastijden die gelinkt waren aan die feestdagen, alleen de bijbel noch Flavius Josephus geven geen concrete info daarover, dat vind ik een beetje jammer, want dan zou ik enkele berekeningen met nog meer zekerheid kunnen maken.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid