Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

Met de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, die woensdag tot nieuwe paus is gekozen, heeft de Rooms-Katholieke Kerk voor het eerst een Latijns-Amerikaan en een jezuïet aan het hoofd.

De populariteit van Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires, 17 december 1936), zoon van een Italiaanse immigrant, ligt mogelijk in het feit dat hij niet voor vette krantenkoppen zorgt, maar in stilte zijn weg gaat. De aartsbisschop van Buenos Aires woont in een eenvoudig appartement, reist bij voorkeur met het openbaar vervoer en draagt zelden het kardinaalsrood.

Net als veel Latijns-Amerikaanse collega’s staat Bergoglio te boek als tegelijk sociaal bewogen en in theologisch opzicht conservatief. De teruggetrokken aartsbisschop van Buenos Aires is met een verwijzing naar zijn voorganger Johannes Paulus II (Karol Wojtyla) wel een “Wojtylaan pur sang†genoemd. Bergoglio staat niet bekend om publieke uitspraken over belangrijke kwesties op het gebied van kerk en samenleving.

Toen hij in 2001 kardinaal werd gemaakt, maande hij parochianen die dat feit met hem in Rome wilden vieren, thuis te blijven en het uitgespaarde geld aan de armen te geven. Hij geeft zelden interviews. Dogmatisch wijkt Bergoglio niet af van de lijn van Benedictus XVI. Ook is hij tegenstander van het homohuwelijk. In de pastorale praktijk geeft hij blijk een groot hart te hebben. Een van zijn opvallendste daden verrichtte hij in 2001. Bergoglio bezocht toen een ziekenhuis, waar hij de voeten van twaalf aidspatiënten waste en kuste.

Bergoglio werd opgeleid tot technisch chemicus, later studeerde hij theologie. Vier dagen voor zijn 33-jarige verjaardag werd hij als jezuïet tot priester gewijd. Tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) was Bergoglio enkele jaren ordeprovinciaal van de jezuïeten. In stilte verzette hij zich tegen de junta. In 2000 initieerde hij een â€mea culpa†van het Argentijnse episcopaat, dat zich gedurende de dictatuur gedeeltelijk had gecompromitteerd.

De Argentijnse kardinaal eindigde tijdens de vorige pausverkiezingen, in 2005, net achter Joseph Ratzinger. Hij kreeg destijds meer dan eenderde van de stemmen, zo bleek uit een reconstructie in een Italiaans tijdschrift op basis van een dagboek van een anonieme kardinaal, dat bijgehouden werd tijdens het conclaaf. Waarschijnlijk liet Bergoglio op een gegeven moment zijn kandidatuur schieten, niet omdat hij te weinig stemmen had, maar juist omdat zijn blok aan stemmen zou kunnen leiden tot een patstelling. Een tweederde meerderheid is nodig om paus te worden.

Bron & foto: RD

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het lijkt me wel een geschikte man. Erg spontaan, meteen " goedenavond' roepen(schijnt niet altijd de gewoonte te zijn bij zo'n sacraal moment) naar de vele gelovigen. Hij oogt als een bescheiden en ingetogen man. We zullen zien.

Ben zelf niet katholiek, maar bij deze felicteer ik mijn RK broeders en zusters met de benoeming van deze Paus. ;)(ik weet ook niet of het de gewoonte is om mensen te feliciteren met een nieuwe paus :) )

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wel weer typisch dat de NL media meteen weer op zoek gaan naar de 'Videla-connectie'. Geenstijl had al weer mooi fotomateriaal van Bergoglio en Videla. Want als ze samen op de foto staan moet dat wel fout zijn...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ach ja... Ik zag een historicus die juist verklaarde dat die man juist bij Videla was om het voor de/zijn mensen op te nemen. De aanklacht tegen hem was ook ongegrond verklaard.

Maar eigenlijk vind ik de Nederlandse media nu reuze meevallen. Ik stoor me er niet aan. Het lijkt wel alsof sinds antoine Bodar zo uit zijn slof schoot de tv media ook zoiets hadden van 'ow, misschien moeten we eens wat meer specialisme aan tafel halen ipv babyboomers met onderbuikgevoelens'.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Ach, de Nederlandse pers. Geen benul van de wereldkerk, en dus blijven ze maar doorzeuren over het misbruik. Ja, dat was erg. En ja, dat was inmiddels lang geleden, nogal duidelijk gelokaliseerd, voor een flink deel erg duidelijk waar het vandaan kwam (niet het celibaat) en absoluut niet meer dan elders.

Maar who cares? Het is toch heerlijk met elkaar moreel hoog te paard over de Kerk praten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Pauw en Witteman was niet anders, alhoewel misschien iets minder als het anders is. De uitzending voor het 8 uur journaal (de in alle haast ingelaste live uitzending dus) blonk ook echt niet uit in niveau. Dat is spijtig want ik ben wel geïnteresseerd in zoiets als het opkomen van de Zwitserse Garde en enkele andere Italiaanse eenheden. Waarom passeren beide commandanten elkaar met getrokken zwaard bijvoorbeeld? Geen woord erover. Om tijdens het 8 uur journaal maar te zwijgen over het gepraat door de woorden van de paus heen. Zo'n moment moet je dan de kijkers eerst laten zien om achteraf (of tussentijds als het kan) erover te praten. Men blèrt er gewoon doorheen als een stel kinderen die nog geleerd moet worden dat dat niet netjes is.

Maar goed, afgezien van de Nederlandse media ben ik tot op heden erg blij met deze paus en zie ik mooie kansen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Wat mij opvalt is toch dat best veel mensen die ik ken die niet geloven helemaal niet negatief reageren over de paus. Wat een aantal betreft: in tegendeel, het is neutraal tot zelfs positief.

Maar diegenen die ik wel meteen negatief hoor weet ik dat ze uit een christelijk milieu komen (meesten niet eens katholiek trouwens) waar ze later mee gebroken hebben. Ik vind het eigenlijk wel fascinerend.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nog iets opmerkelijks:

Ik vond mezelf een raar figuur:

Maar het valt me op dat mensen die ik vanuit mijn studie ken (geschiedenis) en zich met de middeleeuwse Katholieke Kerk bezig hebben gehouden relatief (vergeleken met de media) gewoon best positief zijn over het katholicisme. Soms gewoon tot het flirterige af! Met name de agnosten hebben er een handje van. ;)

Je weet wel, dat tijdvlak van kruistochten en inquisitie. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Historici zijn liefhebbers van verhalen. Er is geen andere academische discipline die zo totaal draait om verhalen vertellen.

En er is geen groter bron van verhalen, geen grootser en meeslepender verhaal, in ons deel van de wereld en in onze tijd, dan de Kerk.

Nee hoor, historici die niet vallen voor het grote kosmische theater van de Kerk, zijn gewoon slechte historici. Underdog. Ga toch fietsen man :#

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb
Dan ben ik de rare uitzondering en anderen die dat ervaren. ;)

Over iets anders gesproken (nu we het er toch over hebben): Ik ervaar zelf dat de middeleeuwen het grote vergeten 'gat' in de protestantse kerkgeschiedenis is.

protestantse kerkgeschiedenis? Is dat net zoiets als protestantse kunst? Of protestantse filosofie?

:#

OK, sorry, ik ga serieus doen.

Ehm, je wist dat de reformatie NA de middeleeuwen komt?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Och, middeleeuwen zie ik als een superieure tijd. Na de reformatie? Ik ben geen journalist! De geschiedenis stopt wanneer een augustijner monnik wat stellingen op de deur van een kerk timmert. De rest is journalistiek. ;)

Maar ik meen het, ik heb als leek de indruk dat het protestantisme de middeleeuwen vergeten is, terwijl het hun ouders zijn. Niet allemaal hoor. Ik ben zelf fan van C.S. Lewis (al hoewel, of die protestant is, is ook een discussie ;)), die refereert best veel naar middeleeuwse denkers...

... Zelfs die vervelende doctor van Aquino. :#

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

ja ja, de engelachtige doctor. Wat een verkeerde richting zijn we opgegaan. Sic et non! Petrus Abelardus is nog door mijn patroon wat afgeremd, maar ze moesten zo nodig op die voet verder he. Scholastiek, blegh.

Maar goed, ja, protestanten zijn wel meer kwijt, behalve inzicht in hun geschiedenis.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Bonaventura, ik ken de man totaal niet en enorme scholasticus als hij is: Hij is een held, gewoon... omdat... :#

Petrus mag ik wel, maar ja, underdog. :#

Zelf heb ik wel waardering voor de moderne devotie, maar in tegenstelling tot Thomas en Giovanni heeft die beweging naar ik weet geen kopstukken die heilig verklaard zijn, ondanks de graag gelezen literatuur, vernoemingen en de 'heiligen cultus' rond bepaalde leden. ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Gast Anon_phpbb

Ach, ik ben geen liefhebber van de scholastiek, dat moge duidelijk zijn. De MD is wel mooi, maar ook wel weer zoiets typisch Nederlands om dat dan enorm te waarderen.

Nederlanders hebben gewoon geen benul van grandeur.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid