Spring naar bijdragen

Dedain voor logisch denken


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Gast Anon_phpbb

Het christelijk geloof, zowel in de katholieke variant als in de angelicaans/luthers/calvinistische variant, heeft van oudsher een verzet tegen mythologisering en een samengaan met natuurwetenschap en historisch onderzoek gekend. Op zichzelf logisch, gezien het samengaan van joods geloof en griekse filosofie in het christendom, gezien de historische claim van het christendom, gezien de al bij Paulus genoemde claim van kenbaarheid van het christelijke gelijk buiten de openbaring om.

Het is vanuit precies deze basis dat het christendom aan de basis stond van de Europese wetenschappelijke traditie, de ontwikkeling van de universiteiten, daarbij zwaar steunend op met name het Griekse denken.

Tegelijk zie je al eeuwen, zowel binnen wat in de volle breedte het protestantisme genoemd kan worden, als binnen de katholieke Kerk, een groeiende groep gelovigen met een enorme minachting voor logisch denken, voor filosofie, voor argumentatie, voor feitelijke onderbouwing, voor twijfel en voor onderzoek.

Overigens is dat niet aan gelovigen voorbehouden. Wie de Nederlandse "debat"cultuur bekijkt ziet al snel dat we in dit land nogal vies zijn van argumenteren, logica, feiten, onderzoek. De basis van de Nederlandse debatcultuur is niet veel meer dan het geven van een mening danwel het bespotten of agressief benaderen van een mening c.q. de persoon die de mening geeft.

Voor zover iemand dit herkent binnen het christendom, enig idee waar dit vandaan komt?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Voor zover iemand dit herkent binnen het christendom, enig idee waar dit vandaan komt?

Ik herken het, en zeker niet alleen binnen het christendom maar bijvoorbeeld ook met betrekking tot automobielen en fototoestellen.

Waar het vandaan komt? Ik denk dat het deels te maken heeft met groepsdrang, het bij een groep willen horen. Die groep willen verheerlijken (voelt goed) en geen kritiek, hoe inhoudelijk of waar ook willen accepteren. Een beetje van de vroegere stammen meegekregen dus. Even zo los uit de pols.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Voor zover iemand dit herkent binnen het christendom, enig idee waar dit vandaan komt?

Anti-reactie. Dat kan zowel zijn op seculier ´age of reason´ achtig verlichtingsdenken van buiten als op stromingen van binnen, die of haast deïstische trekjes vertonen of juist heel scholastisch zijn en waarvan tegenstanders vinden dat spiritualiteit vergeten wordt.

Nu heb je vaak ook genuanceerde stromingen. Bijvoorbeeld de moderne devotie had wel kritiek op bijvoorbeeld het te scholastisch bezig te zijn, maar ze anti-intellectueel noemen zou je de waarheid pas echt geweld mee aandoen. Net zoals er er ook academische orthodoxe christenen zijn die kritiek hebben op hun vrijzinnige collega's.

Maar je ziet daarnaast ook mensen die juist naar de andere kant doorslaan. Dan deugt er meteen helemaal niks meer van en sterker nog, staat het ook nog eens haaks op het echte geloof. Het wordt gezien dan als een hellend vlak.

Misschien ook wel heel menselijk, om radicale keuzes te maken. Misschien is het ook wel makkelijker, overzichtelijker of veiliger, zo'n zwart wit beeld.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid