Spring naar bijdragen

Vrede op aarde!?


Aanbevolen berichten

Kerst breekt bijna aan. Opnieuw zullen we uit volle borst ‘Vrede op aarde’ meezingen. Het lied van de engelen. Maar zeg eens eerlijk, geloof jij nog in deze vrede?

Bomaanslag Nigeria

Eerste kerstdag 2011. Zo’n 800 gelovigen zijn in Nigeria bij elkaar gekomen om het kerstfeest met elkaar te vieren. Een bomaanslag waarbij 45 gelovigen om het leven komen en 70 gewonden vallen verwoest dit vredige feest.

En ook dit jaar gebeuren er vreselijke dingen in de tijd van advent. Neem Amerika waar 20 jonge kinderen rond de leeftijd van 6 jaar worden vermoord. Of kijk eens naar de burgeroorlog die in Syrië woedt. Iedere dag sterven er meer dan 100 Syriërs en het aantal dodelijke slachtoffers is al opgelopen tot boven de 40.000.

Scepsis

Met de nodige scepsis hoor ik het lied ‘Vrede op aarde’ aan. Wat nou vrede op aarde? Het duister lijkt te overheersen.  Bono verwoordt dit prachtig wanneer hij zingt '

Jesus this song you wrote
the words are sticking in my throat
Peace on Earth
Hear it every Christmas time
But hope and history won’t rhyme
So what’s it worth?
This peace on Earth!

Licht doorbreekt de duisternis

Maar als ik Johannes 1 vers 5 lees krijg ik een sprankje hoop. ‘Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.’ Als alles duister is doorbreekt God als een lichtstraal de duisternis. Jezus daalt af als Immanuël om in onze duistere wereld aanwezig te zijn. Het loopt God niet uit de hand. Dat biedt hoop en perspectief. Aan deze lichtstraal klamp ik mij vast. Ondanks al mijn vragen en twijfels. Ondanks al mijn scepsis.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Men vergeet ook altijd de rest van het betreffende vers. Het volledige vers luidt:

Glorie aan God in de hoogste hemel, en op aarde vrede onder de mensen in wie Hij een welgevallen heeft/

Dus eerst alle eer aan God, eerst je met Hem verbinden en Hem eren door je aan Hem over te geven en Hem te herkennen in je naasten, en daarna zal er vrede zijn op aarde onder de mensen die Hij liefheeft. Niet zomaar een einde aan alle oorlogen of een vrede op papier, maar een innerlijke vrede die elke christen mag ontvangen en uitdelen. Want pas als die innerlijke vrede de mens bezield, dan zal er uiteindelijk ook uiterlijke vrede zijn. En die vrede waart al wel degelijk volop rond in deze wereld; zij was en is zelfs nog te vinden in de concentratiekampen toen en nu. Het is een vrede die niemand je meer afpakt, als je die eenmaal ontvangen en verdiept hebt.

Jezus kwam niet op aarde om als een machtig Heerser even alle oorlogen te stoppen. Hij kwam om aan een Kruis te sterven en in het diepste lijden ons die vrede te schenken. Om ons zo te verheffen in dat lijden, ons zelf zo te doen verrijzen uit het louter menselijke denken en uiteindelijk zo het kwaad te overwinnen. Die vrede op aarde begint dus hier, in je eigen hart, bij Christus, bij het Kruis.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik vind t soms (eigenlijk best vaak) moeilijk om hoop te houden. Ik ben me nl ERG bewust van t vele onbeschrijflijke lijden dat er op deze aarde is. Mensen die gemarteld worden, mensen die niets te eten hebben, mensen die ontvoerd worden en gedwongen in de prostitutie zitten, de radeloosheid van hun ouders, mensen die op bestelling videos laten maken van dieren die gruwelijk worden gemarteld volgens hun specificaties, kinderporno, hoe in sommige landen de makers ervan nauwelijks vervolgd worden, gruwelijke dierproeven, de bio-industrie, dieren die leven gevild worden voor een bontkraag... Ik heb helaas een groot empatisch vermogen en vind het soms moeilijk om zelfs maar de dag door te komen, zo machteloos en hopeloos kan ik me dan voelen...

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ik doe bijna niets anders Ursa... ik hoop ook naast spirituele steun meer ruimte in mijn leven te creeeren om meer aardse actie te kunnen ondernemen voor bovengenoemden.

Je schreef ook: "Ik heb helaas een groot empathisch vermogen". Waarom helaas? Het zou prettig zijn als meer mensen deze eigenschap zouden hebben.

En onderschat het gebed niet. In Jakobus 5:16 staat: "De smeking van een rechtvaardige heeft, als ze in werking is, veel kracht." Wij kunnen alle problemen die je noemt niet oplossen. Wat krom is, krijgen wij niet recht. - Prediker 1:15. Wel kunnen wij goed zijn voor onze medemens. Kleine dingen kunnen toch ook heel waardevol zijn.

Toen Jezus op aarde was, kwam hij niet om de grote problemen van zijn tijd op te lossen. Hij toonde wel belangstelling voor zijn medemens. Hij had ook een groot empathisch vermogen en verrichtte goede daden. Maar hij maakte vooral Gods koninkrijk of Gods regering bekend als de enige oplossing voor alle problemen. Hij leerde ons daar ook om bidden. Zelf kon Jezus al het lijden verduren door hoopvol naar de toekomst te kijken. - Hebreeen 12:1,2.

Ook wij hebben reden om hoopvol te zijn. Gods koninkrijk met Jezus als koning, komt. Dan zal Gods wil niet alleen in de hemel maar ook op aarde geschieden!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik moet aan het volgende denken.

Fil. 4:7

En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus.

Ik geloof dat dit de vrede is die Paulus en Silas ervoeren toen ze zongen in de erbarmelijke gevangenis.

Mat. 10:34

Meent niet, dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.

Als je Jezus volgt, zul je met vervolging te maken krijgen en zullen familieleden tegen elkaar opstaan. Ondanks dat zal God je dan een diepe innerlijke vrede geven.

In het OT had het land Israël rust en vrede als koningen God volgden. Als er wel oorlogen waren, wonnen de Israëlieten als ze God volgden. Ook in onze moderne tijd kunnen landen en volken vrede hebben als ze God volgen. In de Bijbel staat vaak dat oorlog een vloek is.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid