Spring naar bijdragen

Waarom denken mensen nog steeds dat God gebeden beantwoord?


Aanbevolen berichten

Ik kom heel vaak uitspraken als dit tegen:

Ik was gedurende lange tijd ziek, maar ik heb heel veel gebeden en nu ben ik beter! Prijs de Heer!
Toen hij werd geopereerd heb ik 3 uur lang gebeden, en de operatie was geslaagd!
Laten we bidden voor de arme kinderen in landen in Afrika, zodat zij het beter mogen krijgen.

Ik dacht namelijk altijd dat bidden een manier was om dichter bij God te komen; om jouw wil op 1 lijn te krijgen met die van God. God kan alles, en God weet alles. God kende jou al voor dat Hij je had gemaakt. God zijn plan voor ons staat dus vast. Als je ziek bent weet God al of je beter gaat worden of niet. God weet ook al of je daarvoor gaat bidden of niet. Dus als je denkt dat je beter bent geworden omdat je daarvoor had gebeden, denk je dan ook dat God je had genegeerd als je niet gebeden had? Waarschijnlijk niet toch? Dus je zou sowieso beter zijn geworden, of je nou gebeden had of niet.

Als je namelijk zegt dat God jou wel beter heeft gemaakt, dan betekent dat dus dat God heel veel andere mensen hun gebeden heeft genegeerd. Ik loop stage in een ziekenhuis en zie bijna elke dag wel iemand sterven, van wie ik heb gezien dat hij of zij gebeden had voor genezing. Negeert God deze mensen? Als je zegt dat God jou beter had gemaakt, of iemand anders, waarom zou hij deze andere mensen dan niet beter maken?

Hoe kijken jullie ertegen aan?

Geloven jullie dit:

1. God beantwoord wel gebeden.

2. Heel veel andere gebeden worden dus niet beantwoord.

3. God negeert deze gebeden.

en waarom zou je daarin willen geloven?

of geloven jullie dit:

1. God heeft een plan voor ons allemaal dat al vast staat.

2. Als dat gebeurt wat je in je gebed had gevraagd, dan had je geluk dat je hetzelfde wilde als God voor jou wilde.

3. Als datgene waar je om gebeden hebt niet gebeurt, dan was dat gewoonweg geen deel van God's plan.

en waarom bidden mensen dan nog steeds voor genezing en dergelijke? Ik snap dat bidden op mentaal en emotioneel niveau heel veel kan helpen in je leven, en dat je je erdoor beter gaat voelen omdat je met God praat. Zo lucht het ook enorm veel op om je problemen te delen met een psychiater, of iemand anders die naar je luistert. Maar als je dus zegt dat God jou gebeden heeft beantwoord, dan sla je in principe enorm veel mensen in het gezicht wiens gebeden niet zijn verhoord. Waarom jou wel, en zij niet?

Ik kan hier dus alleen maar uit op maken dat God geen gebeden beantwoord, maar dat beantwoorde gebeden toevallig deel waren van zijn plan. Ik kan hierom dus ook erg boos worden op mensen als ik ze vraag om een donatie voor een goed doel, en ze me vertellen dat ze al helpen door te bidden (ik vertel ze dat niet want ik ga liever door met collecteren dan dat ik mijn tijd verdoe om dat met ze te discussieren). Je gebed gaat die kinderen in Afrika niet helpen. Je gebed zorgt ervoor dat jij je beter gaat voelen. Die kinderen in Afrika hebben daar niets aan. God weet al wat er gaat gebeuren met de kinderen in Afrika. Hij gaat niet wachten op een gebed van mensen als jij en ik. Als hij wel daarop zou wachten dan zou de situatie daar al lang zijn verbeterd, maar we weten allemaal dat dat niet het geval is. We kunnen dus alleen maar hopen dat het in God's plan staat dat ze op een dag een betere toekomst tegemoet zullen zien.

PS: Ik zeg dus niet dat ik niet geloof dat God mensen beter kan maken. Ik zeg dat ik niet geloof dat God mensen beter maakt "omdat ze daarvoor bidden".

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 160
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Hoii

Ik heb ook een hele poos met deze vraag rondgelopen. Ik neig in mijn denken meer naar je tweede optie toe

1. God heeft een plan voor ons allemaal dat al vast staat.

2. Als dat gebeurt wat je in je gebed had gevraagd, dan had je geluk dat je hetzelfde wilde als God voor jou wilde.

3. Als datgene waar je om gebeden hebt niet gebeurt, dan was dat gewoonweg geen deel van God's plan.

De reden dat ik blijf bidden is dat God dat van ons vraagt

Romeinen 12,12

Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk.

Maar voor genezing bidden enzo,, ik kan het niet nouja kunnen wel maar ergens heb ik altijd zo'n vaag idee dat het toch nutteloos is. Ik heb zelf de instelling aangenomen dat God wel zal weten wat Hij doet. Op de avond dat mijn vader stierf heb ik gebeden dat Gods wil zou gebeuren of dat nou sterven was of genezing want ik wist dat wat Hij koos het beste zou zijn. Hoewel ik toch liever gehad zou hebben dat Hij voor genezing was gegaan.

Ik heb het nu gewoon losgelaten denk ik, Ik bid wel voor genezing van mensen maar hoop er niet echt op,, misschien een verkeerde instelling maar helaas heb ook ik teveel mensen ziek zien blijven of dood zien gaan waar veel voor gebeden werd. Maar voor die paar keer dat er iemand wel genezen word is het waard toch om er voor te bidden?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een erg goede vraag. Niet zo makkelijk te beantwoorden denk ik.

Of het past in Gods plan is misschien niet hetgeen wat de aanleiding moet zijn om te bepalen of het zin heeft ergens voor te bidden. Je weet namelijk Gods plan voor jezelf of een ander niet.

Over genezing en gebed hiervoor:

David (koning David) had veel gezondheidsproblemen later in zijn leven en ook hij bad voor genezing. Lees bijvoorbeeld Psalm 30.

Of Psalm 38 wat echt een smeekbede is om genezing die niet verhoord lijkt te worden.

Als David bad om genezing, waarom zouden wij dat dan niet doen?

Een ander voorbeeld. Hizkia kreeg 15 jaar extra na zijn smeekbede toen God hem via Jesaja had laten weten dat hij zou gaan sterven. “Dit zegt de HEER, de God van je voorvader David: Ik heb je gebed gehoord en je tranen gezien. Welnu, ik geef je nog vijftien jaar te leven."

Ik heb eens ergens gelezen "God geneest op voorwaarde dat de genezing goed voor u is in het kader van zijn allesomvattend plan voor uw leven."

Misschien is het soms Gods plan dat je ergens voor bid, waarna dat gebed verhoort zal worden.

Wie dan God zal het weten wanneer en waarom gebeden wel of niet verhoord wordt? Mijn persoonlijke ervaring is dat God gebeden verhoort wanneer dit in zijn plan ligt.

De bijbel leert Christenen te bidden om verschillende redenen. Jezus leert ons te bidden, en ook in het gebed dat Hij ons leert zit verzoek om het verhoren van gebed.

"Onze Vader,

die in de hemel zijt,

Uw Naam worde geheiligd,

Uw Rijk kome,

Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel,

Geef ons heden ons dagelijks brood (is een verzoek aan God),

en vergeef ons onze schuld (is een verzoek aan God),

zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven,

en leid ons niet in bekoring (is een verzoek aan God),

maar verlos ons van het kwade (is een verzoek aan God).

Amen. "

Link naar bericht
Deel via andere websites

Waarom bidden?

Omdat God in de Bijbel zegt dat je Hem ergens voor moet vragen (bidden), als je iets van Hem wil ontvangen.

Hij heeft al een plan met de mens en dat is dat het de mens in alles goed gaat; dat de mens rust, vrede, blijdschap, gezondheid, voorspoed, bescherming heeft en dat de mens gelukkig heeft en goede relaties met Hem en andere mensen heeft.

Dat plan is er al, maar treedt pas in werking als de mens ook in geloof vraagt om deze dingen.

1 Tess. 5

16 Verblijdt u te allen tijde, 17 bidt zonder ophouden, 18 dankt onder alles, want dat is de wil Gods in Christus Jezus ten opzichte van u.

Jak. 5

3 Heeft iemand onder u leed te dragen? Laat hij bidden. Is iemand blij te moede? Laat hij lofzingen. 14 Is er iemand bij u ziek? Laat hij dan de oudsten der gemeente tot zich roepen, opdat zij over hem een gebed uitspreken en hem met olie zalven in de naam des Heren. 15 En het gelovige gebed zal de lijder gezond maken, en de Here zal hem oprichten. En als hij zonden heeft gedaan, zal hem vergiffenis geschonken worden. 16 Belijdt daarom elkander uw zonden en bidt voor elkander, opdat gij genezing ontvangt. Het gebed van een rechtvaardige vermag veel, doordat er kracht aan verleend wordt. 17 Elia was slechts een mens zoals wij en hij bad een gebed, dat het niet regenen zou, en het regende niet op het land, drie jaar en zes maanden lang; 18 en hij bad opnieuw, en de hemel gaf regen en de aarde deed haar vrucht uitspruiten.

Mar. 11

22 En Jezus antwoordde en zeide tot hen: Hebt geloof in God. 23 Voorwaar, Ik zeg u, wie tot deze berg zou zeggen, hef u op en werp u in de zee, en in zijn hart niet zou twijfelen, maar geloven, dat hetgeen hij zegt geschiedt, het zal hem geschieden. 24 Daarom zeg Ik u, al wat gij bidt en begeert, gelooft, dat gij het hebt ontvangen, en het zal geschieden. 25 En wanneer gij staat te bidden, vergeeft wat gij tegen iemand mocht hebben, opdat ook uw Vader in de hemelen uw overtredingen vergeve. 26 [indien gij echter niet vergeeft, zal ook uw Vader, die in de hemelen is, uw overtredingen niet vergeven.]

Matt. 7

7 Bidt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden. 8 Want een ieder, die bidt, ontvangt, en wie zoekt, vindt, en wie klopt, hem zal opengedaan worden. 9 Of welk mens onder u zal, als zijn zoon hem om brood vraagt, hem een steen geven? 10 Of als hij een vis vraagt, zal hij hem toch geen slang geven? 11 Indien dan gij, hoewel gij slecht zijt, goede gaven weet te geven aan uw kinderen, hoeveel te meer zal uw Vader in de hemelen het goede geven aan hen, die Hem daarom bidden.

12 Alles nu wat gij wilt, dat u de mensen doen, doet gij hun ook aldus: want dit is de wet en de profeten.

Luc. 18

1 Hij sprak een gelijkenis tot hen met het oog daarop, dat zij altijd moesten bidden en niet verslappen. 2 En Hij zeide: Er was in een stad een rechter, die zich om God niet bekommerde en zich aan geen mens stoorde. 3 En er was een weduwe in die stad, die telkens tot hem kwam en zeide: Verschaf mij recht tegenover mijn tegenpartij. 4 En een tijdlang wilde hij niet, maar daarna sprak hij bij zichzelf: Al bekommer ik mij niet om God en al stoor ik mij aan geen mens, toch zal ik, 5 omdat deze weduwe het mij moeilijk maakt, haar recht verschaffen; anders komt zij mij ten slotte nog in het gezicht slaan.

6 En de Here zeide: Hoort, wat de onrechtvaardige rechter zegt. 7 Zal God dan zijn uitverkorenen geen recht verschaffen, die dag en nacht tot Hem roepen, en laat Hij hen wachten? 8 Ik zeg u, dat Hij hun spoedig recht zal verschaffen. Doch, als de Zoon des mensen komt, zal Hij dan het geloof vinden op aarde?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk dat God alle gebeden hoort, maar dat hij zich niet altijd laat 'verbidden'. De een krijgt extra tijd om te leven na een ziekte, de ander sterft eraan. God heeft een plan met iedereen, maar ik vraag me af of dat zo vastligt als sommigen denken.

God laat zich soms wél verbidden. Denk aan Mozes die God 'overhaalt' om het volk Israël niet te gronde te richten.

Ik denk dat het meest frustrerende is dat we niet altijd weten waarom God voor de een dit plan heeft en voor de ander dat. Waarom moet de een meer lijden dan de ander?

Wat mij zelf troost biedt, is dat je ook wel ziet dat gebedsverhoring soms jaren duurt. Denk aan Abraham en Sara die ongetwijfeld jaren gebeden hebben om een erfgenaam, de hoop op hebben gegeven (dan de erfenis maar naar Abrahams dienaar) en dan opeens wordt Sara nog zwanger, op onmogelijk hoge leeftijd.

Ik ben zelf erg ziek geweest en ik ben op een gegeven moment gewoon gestopt met bidden. Voor mijn gevoel had het toch geen zin. Ik merkte niets van God en van gebedsverhoring al helemaal niet. Toch ben ik naar verloop van tijd genezen en daar zie ik toch Gods hand in.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ik denk dat God alle gebeden hoort, maar dat hij zich niet altijd laat 'verbidden'. De een krijgt extra tijd om te leven na een ziekte, de ander sterft eraan.

Waarom denk je dat?

Waarom moet de een meer lijden dan de ander?

Waarom denk je dat de een meer moet lijden dan de ander?

Link naar bericht
Deel via andere websites
Waarom bidden?

Omdat God in de Bijbel zegt dat je Hem ergens voor moet vragen (bidden), als je iets van Hem wil ontvangen.

Hij heeft al een plan met de mens en dat is dat het de mens in alles goed gaat; dat de mens rust, vrede, blijdschap, gezondheid, voorspoed, bescherming heeft en dat de mens gelukkig heeft en goede relaties met Hem en andere mensen heeft.

Dat plan is er al, maar treedt pas in werking als de mens ook in geloof vraagt om deze dingen.

Echt waar? Stel nu dat je ziek bent. Jij zegt dus dat God je pas gaat genezen als je daarvoor gaat bidden. God wil je wel helpen, maar je bid er niet voor, dus helaas. Als je dus niet bidt, dan kijkt hij toe hoe je langzaam maar zeker door de ziekte wordt verteerd.

Dat klinkt niet echt liefdevol, of wel? Maar dat is wat je letterlijk zei met deze zin: "Dat plan is er al, maar treedt pas in werking als de mens ook in geloof vraagt om deze dingen."

En hoe zit dat dan met alle mensen die er wel degelijk voor bidden, maar blijkbaar niet gehoord worden? In deze gevallen was het dan dus zeker geen deel van God's plan om deze mensen beter te laten worden? Maar als je dat zegt, dan beweer je dus dat God's plan vaststaat voor iedereen, en in dat geval is het bidden om genezing en dergelijke in een realistische zin nutteloos. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het wel heel veel zin heeft voor jezelf om ermee om te gaan, en dat je op die manier misschien van heel veel stress verlicht word.

Je zegt dat als je iets wil, dat je daarom om moet vragen in gebed. Ik denk niet dat God het gebed bedoelt heeft als boodschappenlijstje. "Ik wil graag dit, en dat, oh en vergeet dat niet". Ik denk dat het meer bedoeld was op deze manier. "Ik hoop dat dit en dat gaat gebeuren, en wat er ook gebeurt, ik leg me neer bij Uw plan voor ons". En als dat wat je hoopte dan wel degelijk is gebeurd, dan kan je in je volgende gebed God daarvoor danken. Dat dat wat jij hoopte ook deel van God's plan was, en daar mag je best dankbaar voor zijn.

PS: Ik weet wat de Bijbel in sommige gevallen hierover zegt. Maar zoals heel veel andere dingen in de Bijbel kan je die uitspraken niet letterlijk nemen, en is er een bepaalde context vereist om het op een goede manier te interpreteren.

Misschien is het soms Gods plan dat je ergens voor bid, waarna dat gebed verhoort zal worden.

Wie dan God zal het weten wanneer en waarom gebeden wel of niet verhoord wordt? Mijn persoonlijke ervaring is dat God gebeden verhoort wanneer dit in zijn plan ligt.

Eigenlijk is wat ik vertelde tegen Eulogia ook hier van toepasssing. Ik kan simpelweg niet geloven dat God een deel van zijn plan voor jou pas in werking laat treden als je daarvoor gaat bidden. Als ik terminaal ziek zou zijn, kan ik niet geloven dat God mij pas gaat genezen als ik ga bidden, en mij simpelweg laat sterven als ik dat niet doe.

Ik ben zelf erg ziek geweest en ik ben op een gegeven moment gewoon gestopt met bidden. Voor mijn gevoel had het toch geen zin. Ik merkte niets van God en van gebedsverhoring al helemaal niet. Toch ben ik naar verloop van tijd genezen en daar zie ik toch Gods hand in.

Ik geloof ook wel dat God mensen geneest. Maar ik geloof niet dat God mensen geneest "omdat men ervoor bid". Of je nu geneest of niet, het is allemaal deel van God's plan, en het beste wat wij kunnen doen is hopen dat dat wat wij willen ook deel van God's plan is, en door gebed kan je God dan bedanken als jouw en Zijn wil op 1 lijn zaten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk eerlijk gezegd dat het terugvallen op gebed als je ziek bent gewoon een ondredeel is van de stadia van rouw. Het derde stadium, onderhandelen om precies te zijn.

Gebed is een vreemd iets. Je bidt als je ziek bent, of als het minder erg is om je tentamen te halen of wat dan ook. Maar altijd "achteraf". Er zijn meer gebeden van de zieke die vragen "maak mij beter" dan van gezonden die vragen: "hou mij gezond". En zelfs als die laatste groep mensen bidt, dan zullen ze echt niet tegelijertijd erop los zuipen, vreten en andere ongezonde dingen doen, maar het onzekere voor het onzekere nemen en ook gezond leven. Dat laatste, is bewezen, heeft meer invloed.

Of nog concreter niemand bidt van te voren "Laat me niet te pletter slaan", en springen dan pas van een flat. Er is ook een bijbelvers dat dat niet mag, slim dat dat opgenomen is toen ze de bijbel schreven, anders was het bestaan van god zo makkelijk te ontkrachten.

Maar ik denk vreemd genoeg dat gebed op persoonlijke titel wel helpt om je gezond te houden. Een rustpunt in de dag, even alles op een rijtje zetten, en dan doorgaan is zonder enige twijfel heilzaam.

Ik heb liever niet dat mensen voor mij bidden. De artsen die me behandelen kunnen beter onderzoeken doen, de chauffeur die me rijdt kan beter sturen dan bidden, de kok die mijn eten klaarmaakt kan beter koken dan het eten warm bidden.

Dat geeft mijn standpunt een beetje aan denk ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@MasterJapie,

God gaat mensen niet pas genezen als ze er om bidden. God heeft al genezing en gezondheid aan de mensen gegeven doordat Jezus elke ziekte op zich genomen heeft door Zijn lijden en kruisdood. Wanneer mensen bidden, ontvangen ze die genezing waarin God al heeft voorzien door Zijn Zoon voor de mensheid op te offeren.

Ik zei dus niet hetgeen je schreef over mijn zin "Dat plan is er al, maar treedt pas in werking als de mens ook in geloof vraagt om deze dingen.". Ik zei het niet, laat staan dat ik het letterlijk zei.

Het is juist heel liefdevol van God dat Hij het gebed aan de mens geschonken heeft om genezing te kunnen ontvangen. Het is ook heel liefdevol dat Hij Zijn Zoon offerde, zodat de mens genezing kan ontvangen.

God plan staat, zoals ik schreef, inderdaad vast. Zijn plan is dat het de mens in alles goed gaat. Het plan van de duivel staat ook vast. Dat plan is dat het de mens in alles slecht gaat en dat de mens ziek is. De duivel vindt het dus ook fijn om te kijken naar een mens die door ziekte wordt verteerd. God is niet zo, integendeel. Geen Vader/vader vindt het leuk als Zijn/zijn kind lijdt.

Het is aan de mens om door gebed het plan van God in het leven te ontvangen in plaats van het plan van de duivel.

Op de vraag waarom sommige mensen niet (direct) genezen, is geen eenduidig antwoord te geven. De Bijbel geeft zeer veel redenen waarom mensen niet (direct) genezen. Toch geeft de Bijbel aan dat het wel mogelijk is te genezen en dat dat ook Gods plan is.

In de Bijbelteksten die ik citeerde, staan al redenen waarom mensen wel of niet genezen. De Bijbel geeft daarnaast nog veel meer redenen.

Gebed is inderdaad niet bedoeld als boodschappenlijstje. Dat heeft niemand beweerd. In gebed aanbidt een gelovige God, eert en prijst Hem, dankt Hem, spreekt een gelovige met God en luistert naar Hem, bidt voor anderen en vraagt in geloof om de dingen die de gelovige nodig heeft.

Volgens de Bijbel ontvang je Gods gaven niet door 'hoop', maar door een vast en zeker geloof. Je hoeft niet bij God te smeken en te vragen of Hij alstublieft iets wil doen, maar dat het ook goed is als het niet gebeurt. Een gelovige mag vrijmoedig naar de troon van God gaan en Hem om dingen vragen en mag geloven dat hij/zij zal ontvangen wat hij/zij heeft gevraagd. God geeft natuurlijk alleen dingen die in lijn zijn met Zijn wil, maar het is Zijn wil dat Zijn kinderen genezen, dus daar kan je altijd om vragen en je mag ook altijd geloven dat dat wordt verhoord. Als je aan God vraagt of Hij iemand ziek wil maken, hoef je niet raar op te kijken als dat niet gebeurt. Het is niet Gods wil als mensen ziek worden.

De Bijbel moet je wel letterlijk nemen - uiteraard wel binnen de context. Als je de context van de hele Bijbel bekijkt, zie je dat het Gods wil is dat mensen gezond zijn en blijven en dat zieken genezen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

@DeThomas

Totdat je geen arts meer kan betalen, je geen chauffeur en auto meer hebt, je geen kok en eten meer hebt.

Dan is het wel zo prettig dat er een God is Die je geneest, die je zal voorzien in voedsel en financiële middelen enz. . Het is leuk om als rijke in een rijk land te vertrouwen op de voorzieningen van de staat en je salaris, maar als je wordt getroffen door een financiële crisis, je ziek wordt en niet meer kan werken enz., heb je ineens weer een God nodig Die je uit de problemen moet helpen.

De Bijbel zegt ook niet dat je lui moet zijn en God moet bidden dat Hij alles wel even voor je doet. De Bijbel zegt juist dat het goed is om ijverig te zijn en te werken. Het een sluit het ander niet uit. God is niet tegen het werk van een arts, chauffeur of kok. Lucas was een arts. God vindt het ook belangrijk dat je gezond leeft.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Vandaar dat er gelovige landen zoals Rwanada geen problemen zijn.....bedankt dat je me de ogen hebt geopend Eulogia.

Het spreekwoord zegt dat 1 paar werkende handen meer bereiken dan 1000 paar die bidden, en ik onderschrijf het volledig.

In de minieme kans dat er een god is denk ik dat mijn persoonlijke ellende hem helemaal koud laat.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Vandaar dat er gelovige landen zoals Rwanada geen problemen zijn.....bedankt dat je me de ogen hebt geopend Eulogia.

Het spreekwoord zegt dat 1 paar werkende handen meer bereiken dan 1000 paar die bidden, en ik onderschrijf het volledig.

In de minieme kans dat er een god is denk ik dat mijn persoonlijke ellende hem helemaal koud laat.

Wie zegt dat Rwanda gelovig is? Hoe de percentages liggen op papier, zegt vaak niet zoveel over het werkelijke percentage gelovigen.

Mijn vorige post had ik ook geëdit en ik gaf aan dat werken niet op gespannen voet staat met bidden. Een gelovige bidt en werkt beide.

Persoonlijke ellende van een mens doet God heel veel, want Hij ziet mensen als Zijn kinderen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ja, en als je je ogen dicht doet is het vast donker...

Sorry beste dame (ervanuitgaand dat je en vrouw bent en ik je niet per ongeluk een verkeerd geslacht toedicht), maar ik vrees dat je de kracht van gebed op geen enkele manier kunt kunt bewijzen. Je kunt vast wel een bijbelcitaat vinden, dat vertrouw ik je wel toe.

Ik bid zelf al jaren om een duidelijk teken van god, en uit daarin de vraag waarom het toch altijd de fanatici en gekken zijn die hij uitkiest om namens hem te spreken en handelen. Hij antwoord niet.

Ik vraag hem waarom zijn boeken elkaar zo tegenspreken. Hij zwijgt.

Ik vraag zelfs om verlichting voor de pijn die mijn naasten lijden, en waar ik nog anderen, aandeel in hebben. Hij is doof.

Van mij hoeft hij eigenlijk alleen maar de eerste vraag duidelijk te beantwoorden.

Link naar bericht
Deel via andere websites

God plan staat, zoals ik schreef, inderdaad vast.

Blijkbaar hebben wij dan andere definities van het woord "beantwoorden". Als ik zeg dat God geen gebeden beantwoordt in de vorm van genezing en dergelijke, dan heb ik het over een God die niet van zijn plan zal afwijken omdat wij daarom vragen. Dus een God van wiens plan VAST staat. En dat zeg jij ook. God zijn plan staat vast. Dus als ik zeg dat ik niet geloof dat God gebeden beantwoord, dan bedoel ik dus dat God zijn vaststaande plan niet verandert omdat wij daarvoor bidden. En dat zeg jij ook, omdat je zegt dat God's plan vaststaat.

Tenzij jij een andere definitie hebt van het woord "beantwoorden", want dat zou verklaren waarom je mijn argumenten niet begrijpt ;)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ja, en als je je ogen dicht doet is het vast donker...

Sorry beste dame (ervanuitgaand dat je en vrouw bent en ik je niet per ongeluk een verkeerd geslacht toedicht), maar ik vrees dat je de kracht van gebed op geen enkele manier kunt kunt bewijzen. Je kunt vast wel een bijbelcitaat vinden, dat vertrouw ik je wel toe.

Ik bid zelf al jaren om een duidelijk teken van god, en uit daarin de vraag waarom het toch altijd de fanatici en gekken zijn die hij uitkiest om namens hem te spreken en handelen. Hij antwoord niet.

Ik vraag hem waarom zijn boeken elkaar zo tegenspreken. Hij zwijgt.

Ik vraag zelfs om verlichting voor de pijn die mijn naasten lijden, en waar ik nog anderen, aandeel in hebben. Hij is doof.

Van mij hoeft hij eigenlijk alleen maar de eerste vraag duidelijk te beantwoorden.

Ik ben geen dame, maar geen probleem hoor *:}

Ik ben niet bezig de kracht van gebed te bewijzen. Ik vertel wat de kracht van gebed is en dat mag je geloven of verwerpen.

Wie zegt dat God zwijgt en doof is? Als je dat zegt, ga je al van het verkeerde uit. Dan geef je Hem de schuld in plaats van zelfkritiek toe te passen. Stel dat Hij tegen je spreekt en jij Hem niet hoort, is Hij dan zwijgzaam en doof, of kan jij Hem dan niet horen? Ik zeg niet dat je doof bent hoor, maar die vragen zou je jezelf kunnen stellen. Waarom de fout bij de Ander leggen en niet je eigen geweten onderzoeken?

Maar goed, ik dwaal af..

Link naar bericht
Deel via andere websites

God plan staat, zoals ik schreef, inderdaad vast.

Blijkbaar hebben wij dan andere definities van het woord "beantwoorden". Als ik zeg dat God geen gebeden beantwoordt in de vorm van genezing en dergelijke, dan heb ik het over een God die niet van zijn plan zal afwijken omdat wij daarom vragen. Dus een God van wiens plan VAST staat. En dat zeg jij ook. God zijn plan staat vast. Dus als ik zeg dat ik niet geloof dat God gebeden beantwoord, dan bedoel ik dus dat God zijn vaststaande plan niet verandert omdat wij daarvoor bidden. En dat zeg jij ook, omdat je zegt dat God's plan vaststaat.

Tenzij jij een andere definitie hebt van het woord "beantwoorden", want dat zou verklaren waarom je mijn argumenten niet begrijpt ;)

Ik snap wel wat je bedoelt, maar God is een God van 'samenwerking'. God is niet als de Allah van de Islam. Die Allah bepaalt zelf alle dingen en de mensen moeten maar afwachten of Allah je vrede of ellende geeft. God van de Bijbel heeft een goed plan en Hij heeft al actie ondernomen om alles goed te maken voor de mens. Nu vraagt Hij ook een actie van de mens en die actie is niet zwaar. God deed iets wat zwaar was, namelijk Zijn Zoon offeren. Hij vraagt alleen maar van de mens als actie dat deze Hem gelovig vraagt in gebed. Hij gaf Zijn Zoon, zodat je Zijn Zoon alleen maar als Heer hoeft aan te nemen om te worden gered. Zo zijn er kleine acties die een mens mag ondernemen om grote zegeningen van God te ontvangen. God werkt altijd samen met de mens. Hij vroeg Mozes met een staf op de rots te slaan en Hij zorgde ervoor dat er water uit de rots kwam. God doet niet alles Zelf. Hij vraagt ook de mens om iets te doen. Hij doet het meeste en vraagt ook om een kleine actie. Christenen zijn geen mensen die lui achterover kunnen wachten tot een god als een soort sinterklaas van alles komt brengen. God vroeg aan Adam en Eva om over het paradijs te heersen. Ze konden de hof onderhouden. Ze waren niet de hele dag alleen maar bezig om vruchten te eten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik snap wel wat je bedoelt, maar God is een God van 'samenwerking'. God is niet als de Allah van de Islam. Die Allah bepaalt zelf alle dingen en de mensen moeten maar afwachten of Allah je vrede of ellende geeft. God van de Bijbel heeft een goed plan en Hij heeft al actie ondernomen om alles goed te maken voor de mens. Nu vraagt Hij ook een actie van de mens en die actie is niet zwaar. God deed iets wat zwaar was, namelijk Zijn Zoon offeren. Hij vraagt alleen maar van de mens als actie dat deze Hem gelovig vraagt in gebed. Hij gaf Zijn Zoon, zodat je Zijn Zoon alleen maar als Heer hoeft aan te nemen om te worden gered. Zo zijn er kleine acties die een mens mag ondernemen om grote zegeningen van God te ontvangen. God werkt altijd samen met de mens. Hij vroeg Mozes met een staf op de rots te slaan en Hij zorgde ervoor dat er water uit de rots kwam. God doet niet alles Zelf. Hij vraagt ook de mens om iets te doen. Hij doet het meeste en vraagt ook om een kleine actie. Christenen zijn geen mensen die lui achterover kunnen wachten tot een god als een soort sinterklaas van alles komt brengen. God vroeg aan Adam en Eva om over het paradijs te heersen. Ze konden de hof onderhouden. Ze waren niet de hele dag alleen maar bezig om vruchten te eten.

Volgens mij ga jij er nu vanuit dat ik zeg dat bidden nutteloos is en dat we beter maar kunnen stoppen met bidden.

Dat zeg ik niet.

Zoals ik al heel vaak heb gezegd, ik geloof best dat God mensen geneest en dat Hij het fijn vind als wij bidden.

Maar ik heb het daar niet over. Ik heb het over bidden in de vorm van God letterlijk vragen om zijn plan voor jou te veranderen. En dat als je inderdaad geneest, dat je tegen andere mensen zegt dat je bent genezen omdat je daarvoor hebt gebeden. Dan zeg je dus dat God voor jou zijn plan heeft verandert, maar dat betekent dus dat God dat heel vaak niet doet voor mensen die dat wel heel hard nodig hebben.

Begrijp je waar ik naartoe ga? Zeg me maar vanaf wanneer je het niet meer met me eens bent.

Dus in plaats van God te vragen om zijn plan voor jou te veranderen, moet je juist proberen om jouw wil op 1 lijn te krijgen met die van God. Bid "Ik hoop dat dat wat ik wil een deel van Uw plan is, en wat Uw plan ook is, ik leg mij daarbij neer." Als dan gebeurt waar jij op hoopte, dan kan je God bedanken dat hij hetzelfde wilde waar jij op hoopte. Dat is heel wat anders dan beweren dat God jou gebed heeft beantwoord en jou heeft geholpen omdat je gebeden hebt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Interessant topic :)

Lijkt het niet misschien op hoe ouders met hun kinderen omgaan? Als een kind 5 minuten voor etenstijd vraagt of hij een snoepje mag, dan zegt de ouder nee. Hij negeert de wens dan niet, hij wijst hem enkel af. Er is een verschil tussen een gebed negeren (ik denk niet dat God dat doet) en een gebed niet verhoren of afwijzen (ik denk dat God dat wel doet).

Onze wil is niet altijd wat goed voor ons is. Dan verhoort God een gebed niet, omdat hij Zijn wil voor ons wil laten geschieden. Echter, we weten niet wanneer hij onze wil laat geschieden, terwijl deze niet goed voor ons is, om daar een les uit te kunnen trekken. Misschien verhoort God soms wel gebeden die niet zijn plan zijn, maar waarvan Hij denkt dat we er een les uit kunnen leren?

Bidden is niet alleen je wensen kenbaar maken, maar ook proberen te luisteren. Misschien bid je voor iets wat niet uitkomt, maar maakt God jou wel duidelijk waarom het niet uitkomt. Zodat je daar weer van kunt leren.

Maar het blijft een ingewikkeld vraagstuk :)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Interessant topic :)

Lijkt het niet misschien op hoe ouders met hun kinderen omgaan? Als een kind 5 minuten voor etenstijd vraagt of hij een snoepje mag, dan zegt de ouder nee. Hij negeert de wens dan niet, hij wijst hem enkel af. Er is een verschil tussen een gebed negeren (ik denk niet dat God dat doet) en een gebed niet verhoren of afwijzen (ik denk dat God dat wel doet).

Onze wil is niet altijd wat goed voor ons is. Dan verhoort God een gebed niet, omdat hij Zijn wil voor ons wil laten geschieden. Echter, we weten niet wanneer hij onze wil laat geschieden, terwijl deze niet goed voor ons is, om daar een les uit te kunnen trekken. Misschien verhoort God soms wel gebeden die niet zijn plan zijn, maar waarvan Hij denkt dat we er een les uit kunnen leren?

Bidden is niet alleen je wensen kenbaar maken, maar ook proberen te luisteren. Misschien bid je voor iets wat niet uitkomt, maar maakt God jou wel duidelijk waarom het niet uitkomt. Zodat je daar weer van kunt leren.

Maar het blijft een ingewikkeld vraagstuk :)

Ik denk niet dat je het kan vergelijken met ouders en hun kinderen. In het geval van het snoepje voor etenstijd weten ze inderdaad wat beter is voor hun kinderen en zullen ze dat afwijzen. Maar ouders hebben geen plan voor hun kind dat vaststaat. Tenminste, dat hoop ik niet. Ouders weten niet wat de toekomst zal brengen, en ze weten dus ook niet welke kant hun kinderen op zullen gaan.

God weet dat wel. God weet precies wat wij gaan doen, wat wij denken, of wij wel of niet gaan bidden, etc. In die zin staat zijn plan voor ons vast. Je zegt dat God sommige gebeden niet beantwoord omdat hij Zijn wil voor ons wil laten geschieden. Dat komt dan toch precies neer op wat ik wil zeggen? :P Als wij 'vragen' om iets door gebed, en God doet dat niet, dan was dat dus geen deel van zijn plan. Maar als dat dan wel gebeurt, dan kan je niet zeggen dat God dat heeft gedaan 'omdat' je daarvoor hebt gebeden. Dat was dan blijkbaar wel deel van zijn plan. Dus ik kan er niet zo goed tegen als mensen beweren dat God iets heeft gedaan 'omdat' ze daarvoor hebben gebeden, want dat betekent dat God enorm veel andere mensen in de steek laat, en dat kan ik niet geloven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk niet dat je het kan vergelijken met ouders en hun kinderen. In het geval van het snoepje voor etenstijd weten ze inderdaad wat beter is voor hun kinderen en zullen ze dat afwijzen. Maar ouders hebben geen plan voor hun kind dat vaststaat. Tenminste, dat hoop ik niet. Ouders weten niet wat de toekomst zal brengen, en ze weten dus ook niet welke kant hun kinderen op zullen gaan.

God weet dat wel. God weet precies wat wij gaan doen, wat wij denken, of wij wel of niet gaan bidden, etc. In die zin staat zijn plan voor ons vast. Je zegt dat God sommige gebeden niet beantwoord omdat hij Zijn wil voor ons wil laten geschieden. Dat komt dan toch precies neer op wat ik wil zeggen? :P Als wij 'vragen' om iets door gebed, en God doet dat niet, dan was dat dus geen deel van zijn plan. Maar als dat dan wel gebeurt, dan kan je niet zeggen dat God dat heeft gedaan 'omdat' je daarvoor hebt gebeden. Dat was dan blijkbaar wel deel van zijn plan. Dus ik kan er niet zo goed tegen als mensen beweren dat God iets heeft gedaan 'omdat' ze daarvoor hebben gebeden, want dat betekent dat God enorm veel andere mensen in de steek laat, en dat kan ik niet geloven.

Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat kinderen niet altijd weten dat een snoepje voor etenstijd niet kan. Uiteraard vaak ook wel, maar je moet leren dat gezond eten beter voor je is dan snoep. Daar leer je omdat je ouders dat, ondere op die manier, duidelijk maken.

Daarnaast denk ik dat ouders op zekere hoogte wel een plan hebben. Het kind gezond houden (dus snoepjes afwijzen), op school doen (dus uit bed halen als ze niet willen), discipline bijbrengen (dus taken geven die ze niet willen doen). Uiteraard weet je als ouder niet wat de toekomst brengt, maar je weet wél wat je graag voor je kind wil. Daarom wordt God vaak met een vader vergeleken, omdat deze relatie heel dicht in de buurt komt op de relatie die wij met Hem hebben.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk niet dat je het kan vergelijken met ouders en hun kinderen. In het geval van het snoepje voor etenstijd weten ze inderdaad wat beter is voor hun kinderen en zullen ze dat afwijzen. Maar ouders hebben geen plan voor hun kind dat vaststaat. Tenminste, dat hoop ik niet. Ouders weten niet wat de toekomst zal brengen, en ze weten dus ook niet welke kant hun kinderen op zullen gaan.

God weet dat wel. God weet precies wat wij gaan doen, wat wij denken, of wij wel of niet gaan bidden, etc. In die zin staat zijn plan voor ons vast. Je zegt dat God sommige gebeden niet beantwoord omdat hij Zijn wil voor ons wil laten geschieden. Dat komt dan toch precies neer op wat ik wil zeggen? :P Als wij 'vragen' om iets door gebed, en God doet dat niet, dan was dat dus geen deel van zijn plan. Maar als dat dan wel gebeurt, dan kan je niet zeggen dat God dat heeft gedaan 'omdat' je daarvoor hebt gebeden. Dat was dan blijkbaar wel deel van zijn plan. Dus ik kan er niet zo goed tegen als mensen beweren dat God iets heeft gedaan 'omdat' ze daarvoor hebben gebeden, want dat betekent dat God enorm veel andere mensen in de steek laat, en dat kan ik niet geloven.

Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat kinderen niet altijd weten dat een snoepje voor etenstijd niet kan. Uiteraard vaak ook wel, maar je moet leren dat gezond eten beter voor je is dan snoep. Daar leer je omdat je ouders dat, ondere op die manier, duidelijk maken.

Daarnaast denk ik dat ouders op zekere hoogte wel een plan hebben. Het kind gezond houden (dus snoepjes afwijzen), op school doen (dus uit bed halen als ze niet willen), discipline bijbrengen (dus taken geven die ze niet willen doen). Uiteraard weet je als ouder niet wat de toekomst brengt, maar je weet wél wat je graag voor je kind wil. Daarom wordt God vaak met een vader vergeleken, omdat deze relatie heel dicht in de buurt komt op de relatie die wij met Hem hebben.

Ik beweer ook niet dat de vergelijking ouders-kinderen nooit opgaat. In heel veel gevallen gaat dit wel degelijk op. Maar God weet alles. Je ouders niet. Dus als je je ouders om iets vraagt, dan kan het zijn dat ze hun plan voor jou aanpassen. Voorbeeld: "Ze hoopten dat je een dokter zou worden, maar je wilt graag muzikant worden, en dat vinden ze prima dus ze leggen zich daarbij neer en helpen jou om je doel te bereiken." Maar God wist al dat je een muzikant wilde worden. Dat was al die tijd al deel van zijn plan voor jou. Als je God om iets vraagt, dan kan je dus alleen maar hopen dat dat ook een deel is van zijn plan voor jou.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk niet dat je het kan vergelijken met ouders en hun kinderen. In het geval van het snoepje voor etenstijd weten ze inderdaad wat beter is voor hun kinderen en zullen ze dat afwijzen. Maar ouders hebben geen plan voor hun kind dat vaststaat. Tenminste, dat hoop ik niet. Ouders weten niet wat de toekomst zal brengen, en ze weten dus ook niet welke kant hun kinderen op zullen gaan.

God weet dat wel. God weet precies wat wij gaan doen, wat wij denken, of wij wel of niet gaan bidden, etc. In die zin staat zijn plan voor ons vast. Je zegt dat God sommige gebeden niet beantwoord omdat hij Zijn wil voor ons wil laten geschieden. Dat komt dan toch precies neer op wat ik wil zeggen? :P Als wij 'vragen' om iets door gebed, en God doet dat niet, dan was dat dus geen deel van zijn plan. Maar als dat dan wel gebeurt, dan kan je niet zeggen dat God dat heeft gedaan 'omdat' je daarvoor hebt gebeden. Dat was dan blijkbaar wel deel van zijn plan. Dus ik kan er niet zo goed tegen als mensen beweren dat God iets heeft gedaan 'omdat' ze daarvoor hebben gebeden, want dat betekent dat God enorm veel andere mensen in de steek laat, en dat kan ik niet geloven.

Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat kinderen niet altijd weten dat een snoepje voor etenstijd niet kan. Uiteraard vaak ook wel, maar je moet leren dat gezond eten beter voor je is dan snoep. Daar leer je omdat je ouders dat, ondere op die manier, duidelijk maken.

Daarnaast denk ik dat ouders op zekere hoogte wel een plan hebben. Het kind gezond houden (dus snoepjes afwijzen), op school doen (dus uit bed halen als ze niet willen), discipline bijbrengen (dus taken geven die ze niet willen doen). Uiteraard weet je als ouder niet wat de toekomst brengt, maar je weet wél wat je graag voor je kind wil. Daarom wordt God vaak met een vader vergeleken, omdat deze relatie heel dicht in de buurt komt op de relatie die wij met Hem hebben.

Ik beweer ook niet dat de vergelijking ouders-kinderen nooit opgaat. In heel veel gevallen gaat dit wel degelijk op. Maar God weet alles. Je ouders niet. Dus als je je ouders om iets vraagt, dan kan het zijn dat ze hun plan voor jou aanpassen. Voorbeeld: "Ze hoopten dat je een dokter zou worden, maar je wilt graag muzikant worden, en dat vinden ze prima dus ze leggen zich daarbij neer en helpen jou om je doel te bereiken." Maar God wist al dat je een muzikant wilde worden. Dat was al die tijd al deel van zijn plan voor jou. Als je God om iets vraagt, dan kan je dus alleen maar hopen dat dat ook een deel is van zijn plan voor jou.

Je reactie leek te suggereren dat het nooit op zou gaan. En ik zei dat de relatie er het meeste op lijkt, maar zeker niet dezelfde is.

Verder denk ik dat je gelijk hebt, maar weet ik niet of die vlieger altijd opgaat. Misschien laat God je af en toe iets doen wat niet in Zijn plan voor jou zat, maar waar je uiteindelijk wel een les uit kunt trekken. Het lastige is dat we nooit zijn plan voor ons volledig kunnen kennen. Daarom is het juist zo belangrijk om te blijven bidden, ookal weet God al wat je wil. Door te leren luisteren naar God ontdek je Zijn plan voor jou. En dan kun je Hem vragen om de tools om Zijn plan uit te voeren.

Je weet ook dat je ouders je nog een keer opscheppen als je honger hebt, maar toch vraag je erom. Het is dan niet logisch om te wachten dat je ouders het ontdekken want dan geven ze je vanzelf wel weer eten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Misschien laat God je af en toe iets doen wat niet in Zijn plan voor jou zat, maar waar je uiteindelijk wel een les uit kunt trekken.

Maar God wist dat al :P God is namelijk almachtig en alwetend. Als Hij mij kende nog voordat ik bestond, dan weet hij ook precies wat ik ga doen. De ouder-kind vergelijking gaat hier dus niet op, en het was al die tijd een deel van God's plan om een les te leren uit de dingen die je doet.

Daarom is het juist zo belangrijk om te blijven bidden, ookal weet God al wat je wil. Door te leren luisteren naar God ontdek je Zijn plan voor jou. En dan kun je Hem vragen om de tools om Zijn plan uit te voeren.

Uiteraard. Ik ben het met je eens dat God het fijn zo vinden als je blijft bidden en probeert te ontdekken wat zijn plan voor jou is. Maar dat is wat anders dan God vragen om zijn plan voor jou te veranderen ;) Dat is heel wat anders dan beweren dat God jou heeft geholpen omdat je hebt gebeden. Er zijn zo enorm veel mensen die ook bidden, maar vaak gebeurd er niet wat ze willen. Dus elke keer als iemand zegt dat God diegene heeft geholpen omdat ze gebeden hadden, dan kunnen ze net zo goed een terminale patiënt wiens gebeden niet zijn verhoord in z'n gezicht slaan, want zij zijn wel geholpen, en die patiënt niet.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid