Spring naar bijdragen

Hare Krishna?


Aanbevolen berichten

rechtshttp://i.ehow.com/images/a02/6v/5e/practice-devotion-krishna-200X200.jpg[/img]

Je hebt ze misschien wel eens op straat gezien, een paar “Hare Krishna’s†die boeken verkochten of misschien wel een hele groep, dansend en zingend in witte of oranje gewaden. In veel grote steden in Nederland en de rest van de wereld zijn ze een vrij bekend fenomeen en een stad als Amsterdam heeft een populaire tempel die door vele aanhangers en sympathisanten bezocht wordt. Vele mensen weten echter niet echt wat dat hele Hare Krishna nu eigenlijk is. Iets Oosters, een soort hindoes, een sekte?

De “International Society for Krishna Consciousness†(ISKCON), de officiële naam van de Hare Krishnabeweging, is in de jaren ’60 opgericht in Amerika door de Indiase religieuze leider A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada. Deze man was zelf een hindoe die de traditie waarin hij geschoold was in het Westen kwam verspreiden. Vele jongeren vonden zijn boodschap erg aansprekend, vooral in subculturen zoals de hippiebeweging vond ISKCON voet aan de grond. Vandaag de dag is de beweging zowel in Amerika en Europa als India populair.

Maar is ISKCON nu een sekte of niet? Dat woord roept een niet zo fraai beeld op: gehersenspoelde mensen die uit hun familie weggerukt worden en al hun bezit aan een dubieus figuur geven die hen als het even tegenzit vroeg of laat tot groepszelfmoord aanzet. Ik moet jullie helaas teleurstellen, zo spectaculair is ISKCON niet. Als we een sekte zien als een dergelijke schadelijke religieuze groepering, hoort de Hare Krishna niet onder die noemer thuis. Als we het woord sekte wat neutraler bekijken, niet noodzakelijk als negatief en gevaarlijk, maar in de betekenis van een nieuwe religieuze beweging die opgericht is rond een charismatische leider, actief nieuwe leden werft, en van haar leden een vrij strenge toewijding en overgave vraagt, kan de term hier wel van toepassing zijn.

Zijn Hare Krishna-aanhangers hindoes? Zij baseren hun overtuiging alleszins op geschriften, figuren en ideeën uit het hindoeïsme. Let wel, Krishna is een populaire hindoe-godheid die door vele hindoes aanbeden wordt, ook los van de concrete organisatie ISKCON. Een Krishna-aanbidder is dus niet noodzakelijk “een Hare Krishnaâ€. Door de Amerikaanse oorsprong en de grote hoeveelheid Westerse aanhangers, staat de beweging ook enigszins buiten de traditionele hindoeïstische context. Hoewel ISKCON zichzelf als hindoeïstisch presenteert, zijn er dan ook vele hindoes die deze beweging eerder bekijken als een stel overenthousiaste blanken met vreemde kleren, dan als geloofsgenoten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid