Spring naar bijdragen

...en dé Boeddha


Aanbevolen berichten

In het vorige stukje hadden we het erover dat er meer dan één Boeddha is, aangezien Boeddha geen naam is maar een titel. We hadden het er ook over dat er maar één Boeddha tegelijk actief is. De Boeddha van onze tijd en onze wereld, die vele mensen voor het gemak gewoon “de Boeddha†noemen, leefde rond 500 voor Christus in het huidige India en Nepal. Zijn levensverhaal is gebaseerd op traditionele boeddhistische bronnen, wat betekent dat het natuurlijk een geloofsverhaal is, geschreven vanuit boeddhistisch perspectief. Hoewel vele wetenschappers wel denken dat er inderdaad een dergelijk figuur bestaan kan hebben, is dit verhaal geen historisch bewezen verslag.

Siddharta Gautama, want zo heette de man die de Boeddha zou worden, was een koningszoon die geboren werd in alle luxe die bij zo’n positie past. De koning wou dat zijn zoon hem later zou opvolgen, en om te zorgen dat zoonlief niet in de verleiding zou komen om zijn leven anders in te richten, zorgde de koning ervoor dat het paleisleven alles bood wat een jongeman maar kon willen. Toch kwam de dag waarop Siddharta zijn beschermde opvoeding zat was en wat van de wereld wou zien. Zijn vader kon niet voorkomen dat de prins drie dingen zag die zijn leven voor altijd zouden veranderen: een oude man, een zieke man en een dode man. Het plotse besef dat het leven ook nare kanten kende, bracht Siddharta danig van slag. De prins vluchtte halsoverkop het paleis uit en ging in de bossen wonen, waar hij door een strenge religieuze levensstijl met extreem vasten probeerde rust te vinden.

Jaren van vasten brachten hem echter niet wat hij zocht. Siddharta had de twee uitersten van het leven meegemaakt: extreme luxe en extreme ontbering. In geen van beiden was het antwoord te vinden. Uiteindelijk besloot hij te kiezen voor de middenweg, at een kom rijst, en ging rustig onder een boom zitten mediteren, waar hij na een laatste geestelijke strijd met de demonenkoning Mara de verlichting bereikte en Boeddha werd. Hij begon rond te trekken en volgelingen te krijgen, waaraan hij vertelde wat hij over het leven geleerd had: dat het leven uit lijden bestaat, dat het lijden veroorzaakt wordt door gehechtheid, dat onthechting de oplossing is, en dat onthechting bereikt kan worden door een levensstijl die bekend staat als het achtvoudige pad. Doordat deze kennis nog steeds aanwezig is in onze wereld, heeft deze Boeddha nog steeds invloed en is de tijd voor de volgende Boeddha nog niet gekomen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mooi stukje smile.gif Toevallig heb ik hier morgen een proefwerk over. Onze leraar had het trouwens over 4 ontmoetingen, die drie die jij noemde, en eentje met een monnik.

En hij werd afgezonderd door zijn ouders, OMDAT er was voorspeld dat hij een leider zou worden, en ze wilden dat hij een machtige koning zou worden en niet een religieus leider.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Dat klopt ja. smile.gif Ik heb het verhaal hier wat ingekort en enkel de essentiële stukken verteld omdat we voor deze stukjes de afspraak hebben om het bij een bepaalde lengte te houden en daar zat ik al bijna overheen. De vader van prins Siddharta had een profetie gehoord over zijn zoon waarin gezegd werd dat alle tekenen erop wezen dat Siddharta een groot man zou worden, ofwel in religieuze sfeer, ofwel in aardse macht. Omdat vaderlief natuurlijk wel wou dat zijn zoon hem als koning zou opvolgen, dacht hij het lot een handje te helpen en zijn zoon geen reden te geven om het religieuze leven op te zoeken, maar dat werkte dus niet zo best. knipoog_dicht.gif

Toen Siddharta dan eindelijk buiten het paleis kwam, zag hij de drie zaken die ik in mijn stukje al noemde en die drie dingen brachten hem erg van slag en zorgden ervoor dat hij niet meer kon genieten van zijn luilekkerleventje en nogal in een existentiële crisis kwam. Maar inderdaad, zoals jij al aangaf wordt er in verschillende bronnen ook verteld dat hij een asceet zag en dat hij op die manier op het idee kwam om zijn heil te zoeken in ascetisme.

Wat trouwens ook interessant is, is dat sommige verhalen aangeven dat de oude, zieke en dode man en de asceet geen echte mensen waren, maar goden die zich in die gedaantes aan Siddharta toonden omdat zij de profetie ook kenden en, in tegenstelling tot zijn vader, net wilden dat Siddharta de religieuze weg zou kiezen. Er zijn erg veel verschillende versies van het verhaal in omloop.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid