Spring naar bijdragen

Allerheiligen


Aanbevolen berichten

31 oktober: de vooravond van Allerheiligen

Bagdad, Irak

De serene klank van Latijnse gezangen afgewisseld met Arabische gebeden vult de kerk met een gewijde sfeer. De priester staat achter het altaar en heft zijn armen op om Jezus Christus te vragen de christelijke gemeenschap van zijn land te beschermen tegen alle gevaar. Hij bidt niet voor de christenen van Irak maar voor de christenen van Ur der Chaldeeën. De gemeenschap die samen is gekomen om Eucharistie te vieren maakt deel uit van de laatste nazaten van het oorspronkelijke volk van de aartsvader Abraham. Ze hebben Abraham’s geloof bewaard en zijn nooit gezwicht voor de constante dreiging van de islam. De christenen in die kerk zijn geen Arabieren maar Chaldeeën, de nazaten van het volk van koning Nimrod de Jager.

Dan klinken er schoten en het geluid van opgewonde stemmen. De deuren van het heiligdom worden opengegooid en gemaskerde mannen rennen naar binnen terwijl ze met hun automatische wapens in het rond schieten. De gelovigen zoeken dekking terwijl de prachtige iconen van Christus en de heiligen aan stukken vliegen en de heilige sereniteit van de bijeenkomst omslaat in angst. De aanvallers zijn moslimfundamentalisten, door haat verteerde fanaten die denken dat ze het recht hebben om Gods schepping omwille van hun eigen kortzichtige doeleinden te vernietigen. Ze eisen de vrijlating van andere extremisten en hebben gezworen de christelijke bevolking van Irak te zullen uitmoorden als ze hun zin niet krijgen.

De gemeenschap moet bij elkaar gaan zitten en wordt urenlang vastgehouden zonder dat ze weten wat hen te wachten staat. Het enige dat ze kunnen doen is in de stilte van hun hart bidden tot de God van Abraham, tot Christus de Albeheerser. Het Grote Geloof dat de eerste der gelovigen al die eeuwen geleden heeft aangespoord om naar het verre Kanaän te trekken is het enige houvast dat de gijzelaars nog hebben. Het Ware Geloof is de reden dat ze gevangen zijn genomen maar is ook gelijk de enige zaak die het werkelijk waard is om voor te sterven.

Een paar uur later

1 november: het hoogfeest van Allerheiligen

Een dorpje in Nederland

Nadat de pater het openingsgebed heeft uitgesproken komt de lectrice naar voren om de eerste lezing voor te lezen. De kapel is slecht gevuld en de veelal bejaarde kerkgangers zitten te weg te dommelen terwijl de oude woorden klinken.

"Toen richtte zich een van de oudsten tot mij en zei: Wie zijn dat in die witte gewaden en waar komen zij vandaan? Ik antwoordde hem: Heer, dat weet gij. Toen zei hij: Dat zijn degenen die komen uit de grote verdrukking, die hun gewaden hebben wit gewassen in het bloed van het Lam."

Een paar uur eerder

31 oktober: de vooravond van Allerheiligen

Bagdad, Irak

De ramen en de deuren van de kerk worden met een gigantische klap verbrijzeld en al schietend rollen tientallen zwaar bewapende politieagenten de ruimte binnen. De eens zo zorgvuldig bewaakte heilige stilte is verdreven door het geluid van geweerschoten en geschreeuw.

Na een korte maar chaotische strijd valt er een indringende stilte die alleen onderbroken wordt door het zachtjes huilen van een baby. De hele ruimte staat blauw door de opstijgende kruitdampen. De gelovigen liggen door elkaar in onnatuurlijke houdingen.

Voor het altaar ligt de priester op zijn rug met zijn ogen wijd opengesperd. Zijn eens zo witte gewaad is doordrenkt met donkerrood bloed.

Een paar uur later

1 november: het hoogfeest van Allerheiligen

Een dorpje in Nederland

"Zo spreekt de Heer" zegt de lectrice.

"Wij danken God" antwoorden de kerkgangers.

(door Bonaventura)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ok.. rillingennosmile.gif Like.. all overnosmile.gif

Moge de Heer hun zielen bewaren. Laat ons ook bidden voor de mensen die hen dit hebben aangedaan. Zoals Christus aan het kruis zijn beul vergaf: "Vader vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen". candle-smiley.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid