Spring naar bijdragen

Revisionisme en Reformatie


Aanbevolen berichten

warningM.pngAdmod note:
Post verwijderd. Het is niet de bedoeling reclame te gaan maken voor je site. Uit de FAQ:

5 - Posts zonder SPAM. Het is niet de bedoeling om reclame te maken voor een andere website of forum door een discussie te openen en daarin alleen maar door te verwijzen naar een andere site. Links in signatures mogen, als ze verwijzen naar een url binnen het credible.nl domein.
Link naar bericht
Deel via andere websites
Olorin, kun je misschien wat boeken aanraden over de Reformatie?

Niet echt eerlijk gezegd. Mijn specialisme ligt vooral in de middeleeuwen en dat stopt net wanneer de Reformatie begint. :)

Concreet over reformatie zijn dat voor mij dan toch snel van die algemene overzichtswerken van de moderne geschiedenis (zoals Palmer, a history of the modern world :# ) en ik heb ook nog wel wat artikelen in een reader over de Reformatie zitten. Maar echt mooie boeken die de Reformatie als onderwerp hebben, kan ik je niet echt in adviseren.

Misschien Ursa wel? Die zat geloof ik meer in de moderne geschiedenis toch?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Om even iets over de Moderne Devotie te zeggen:

De moderne devotie was een laat middeleeuwse religieuze beweging in de lage Landen (Nederland, België en Duitsland). Modern slaat in deze context niet op dat het iets ‘moderns’ was, maar het was een religieuze vernieuwingsbeweging. Een soort ‘opwekkingsbeweging’. Iets wat in die tijd trouwens door heel Europa plaats vond en dus breder was dan deze beweging alleen naar ik begreep.

De stichter van deze beweging is Geert Grote. Kernmerkend voor deze beweging was het navolgen van Christus. Een persoonlijke relatie met Christus was erg belangrijk. Enerzijds werd de mens als individu benaderd en werd je aangemoedigd je persoonlijk op religieus vlak te ontwikkelen door een deugdzaam leven te leiden en je af te keren van alle zonden. Anderzijds maak je deel uit van de gemeenschap. De moderne devotie bestond deels uit kloostergemeenschappen maar ook mensen die als leken gemeenschappen vormden. En in je streven om Christus te volgen werd je ondersteund en onderricht door je broeders en zusters.

De Moderne Devotie heeft ook het nodige werk verricht door teksten uit het latijn in de volkstaal te vertalen, waaronder de bijbel. Zodat ook mensen die geen latijn konden dergelijke teksten wel konden lezen.

Eén van de bekendste geschriften is van de Augustijn en priester Thomas a Kempis. De ‘Imitatione Christi’ (De navolging van Christus).

Kritiek en nuances: De moderne devotie had ook kritiek op misstanden , waaronder ook in de kerk.

Scholastiek: Men was teveel met theologie bedrijven bezig, en verzaakten zo de relatie met Christus. Nuance: De moderne devotie was niet anti-intellectueel. Binnen de moderne devotie kom je heel wat theologische werken tegen. Ze zijn zelfs vertaald in de volkstaal. De kritiek was vooral dat de balans teveel doorgeschoten was.

Kritiek op de geestelijkheid en kerkelijke stuff: Bisschoppen die zich zaten te verrijken of meer bezig waren met hun wereldlijke macht, Dom van Utrecht, wat maar ijdelheid van de stad was, etc.

Waren het eigenlijk de voorlopers van de Protestanten?

De Reformatie is niet uit de lucht komen vallen. Er was wat mis in die tijd. Als ik nog even de wereldlijke macht en zaken als het westers schisma buiten beschouwing laat: onder de herders van de kerk waren personen die zich als wolven gedroegen. Tot aan de hoge geestelijkheid aan toe (inclusief bepaalde pausen). Verschillende personen en groepen hebben dit aangekaard en wilden de kerk hervormen. Iemand als Luther was er één van. In die zin is er ook een verband met de moderne devotie en het protestantisme. Maar dat geldt eveneens voor Erasmus, tijdgenoot van Luther (en een moderne devotie verleden), maar in de katholieke kerk gebleven.

De moderne devotie is binnen de kerk gebleven, hoewel en wel eens spanningen waren. Ook heeft de Moderne Devotie vast gehouden aan de katholieke leer. Niet alleen als een ‘dat hoort er nu eenmaal bij’, maar het werd ook werkelijk bij de spiritualiteit van de Moderne Devotie betrokken. Om voorbeelden te noemen: de rol van heiligen, het bidden voor de overledenen in het vagevuur, de zeven sacramenten en daarmee ook de rol van biechtvaders binnen de gemeenschap, het vergaren van aflaat en de kijk op doodzonde en hoe weer in staat van genade verkeren.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hmm, ook ik weet niet direct een standaardwerk over de Reformatie. Wat Nederland betreft zou je Bavianen en slijkgeuzen kunnen lezen, al gaat dat voornamelijk over 100 jaar later. Wel wordt ter introductie de impact van de Reformatie in de Nederlanden beschreven.

Een zoekopdracht in Google Books levert de volgende titels op (ik ken ze geen van allen), die je deels online kunt lezen:

The Reformation: a very short introduction - Oxford, altijd wel kwaliteit.

The Reformation: a history - Relatief kort, maar wel van een historicus. Met de juiste historische bescheidenheid: 'a' history en niet 'the'. Bij de link staan ook verwijzingen naar andere, wellicht diepgaandere, boeken.

Rennaissance and Reformation - Auteur zegt me niet zo veel, maar ik vind de titel wel aansprekend: in hoeverre Reformatie en Renaissance samenhangen.

Je kunt denk ik het beste zelf er even een goede wetenschappelijke encyclopedie er op naslaan, daarin staat meestal een korte recensie van de belangrijkste en standaardwerken op een bepaald gebied. :)

Link naar bericht
Deel via andere websites
Ik zoek ook nog boeken over de universaliënstrijd :)

Klinkt erg specifiek. :) Ik ken niet een boek over dat concrete onderwerp, maar wel een paar boeken die vooral gaan over de opkomst van de universiteiten en de intrede van de scholastiek.

Jacques LeGoff, De intellectuelen in de middeleeuwen

Jacques Verger, Universiteiten in de middeleeuwen

Maar ik weet niet uit mijn hoofd in hoeverre en in welke mate ze de universaliënstrijd behandelen, dus mogelijk dat die boeken niet helemaal zijn wat je zoekt. Zo uit mijn hoofd gaan ze ook minder in op de gedachtewereld zelf.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Bedankt voor de boekentips, Ursa, heb je de Reformatie niet behandeld als apart onderwerp in je studie?

Nee, niet per se. Wel als onderdeel van Renaissance, Humanisme en Reformatie. Ook de Reformatie moet je in zijn context bezien. :)

Ik heb laatst deze aangeschaft: maar ik ben niet historicus genoeg om te weten wat een beetje goede namen zijn: http://www.amazon.com/Reformation-Histo ... 0670032964

De naam van de auteur zegt me wel iets, alleen ik herken niet direct andere werken van hem.

Eén van de uitdagingen voor de hedendaagse historicus is het uitvinden van feit en fictie over de Reformatie. Vooral in Nederland kunnen de Reformatie en de gevolgen daarvan binnen bepaalde kringen nog wel eens een beladen onderwerp zijn. Om met mezelf te spreken, zeker in mijn jeugd ben ik opgevoed met dappere watergeuzen die streden tegen de grote boze katholieke Spanjaard. Ik denk dat er nog best wat te winnen valt op dat gebied, en dat de Reformatie helemaal niet zo 'anders' was als men heeft doen willen geloven.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 2 months later...

Graag wil ik antwoorden op de oorspronkelijke vraag: wat is reformatie/gereformeerd?

Letterlijk betekent het 'nieuwe vormgeving/opnieuw vormgegeven'.

Deze 'nieuwe vormgeving' was vooral gestoeld op een protest tegen de (volgens de reformatoren) menselijke toevoegingen aan het evangelie, door de RK: redding door menselijke verdienste naast genade, rechtvaardiging door goede werken naast het geloof, Maria, heiligen en priesters als middelaar tussen God en mensen, gezag van de apostolische traditie en de (volgens reformatoren onverdiende) eer, die de paus en de heiligen kregen.

Het geloof van de protestantse kerk (kerk van de reformatoren) werd daarom weergegeven in de 'vijf sola's: sola gratia, sola fide, sola scriptura, solos Christos, sola Deo gloria (=alleen door genade, alleen door geloof, alleen door de schrift, alleen Christus, alleen aan God de eer).

De reformatie vond plaats in de tweede helft/einde vd 16e eeuw.

Gereformeerde/reformatorische kerken, zijn kerken die voortkomen uit de reformatie,

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid