Spring naar bijdragen

Wat is het nut van zonden?


Gast Anon_phpbb

Aanbevolen berichten

Ik heb het ook helemaal niet over die mozaïsche wet. Ik heb het over het navolgen van Christus. Het doen van de wil van de Vader (vgl. Mat 7,21-23), het opnemen van je kruis (vgl. Mat 16,24), het liefhebben van Hem en je naasten (vgl. Luc 10,27), het de ander vergeven zoals de Vader jou vergeeft (vgl. Mt 18,23-35), het mijden van de zonden (vgl. Gal 5,13-26, het dagelijks gebed (vgl. Hand 2,42), dat soort dingen. Dat soort dingen zijn onlosmakelijk verbonden met een echt christelijk geloof (vgl. 2 Petr 1,3-10). Natuurlijk kun je niet uit jezelf de hemel in, maar dat zegt ook niemand. God opent voor jou de mogelijkheid om Christus na te volgen, juist daarin je vrijheid en geluk te vinden en zo steeds meer op Christus te lijken. Hij wil graag jou zijn genade geven om Hem te volgen, zo gemeenschap met je hebben en voor eeuwig met jou gelukkig zijn. De hemel is dan hét logische gevolg van wat hoe je hier op aarde al met God leeft en de mensen om je heen.

Adam werd niet voor niets op aarde in een tuin gezet om te bewerken en niet in de hemel om enkel God maar te bejubelen. Mensen zijn juist het gelukkigst als ze mogen werken en als het werk ook echt van nut is voor zichzelf en anderen. En hetgeen je doet en ook hetgeen je bidt is hetgeen je gelooft en dus wel degelijk van invloed op hoe jij tegenover Christus en zijn genade staat (vgl. Jak 2,14-26). Het heeft dan ook helemaal niet zoveel zin om over het afhakken van handen te beginnen en zo de bergrede in diskrediet te lijken willen brengen.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 59
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Wel jammer dat de topicstarter, Uhurus ofzo, sinds zijn vraag op 15 april hier niet meer langs is geweest om de discussie te volgen. Zonde! :@

Ik denk dat de zonde is ontstaan door de vrije wil die God ons gegeven heeft. God wil dat wij Hem liefhebben, maar dat kan alleen uit vrije wil, anders is het geen liefde. Dus in die zin zou je kunnen zeggen dat het doel/nut van zonden is, om ons in de gelegenheid te stellen onze liefde voor God te tonen. En waarom maakt God de aarde dan niet zondenvrij? C.S. Lewis heeft dit, zoals zo vaak, heel mooi beschreven:

Het was voor God ongetwijfeld mogelijk om door een

wonder de gevolgen van de eerste zonde te verwijderen.

Dat zou echter weinig geholpen hebben, tenzij Hij bereid

was ook de gevolgen van de tweede zonde te verwijderen,

en van de derde zonde, enzovoort. Zodra Hij zou

ophouden deze wonderen te doen, zouden we vroeg of

laat terechtkomen in dezelfde beklagenswaardige situatie

als waarin wij nu zitten. Als de wonderen niet zouden

ophouden, dan zouden we leven in een wereld die

voortdurend door goddelijke tussenkomst wordt bijgestuurd

en gecorrigeerd, en waarin belangrijke dingen dus nooit

van een menselijke keuze afhankelijk zijn. Het kiezen als

zodanig zou spoedig verdwijnen, omdat we zouden

ontdekken dat geen enkel alternatief slechte gevolgen heeft,

en dat er in feite dus niets te kiezen valt

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...
Gast Anon_phpbb
God heeft alles geschapen. Alles. Dus ook (indirect) voor de zonden gezorgd. Maar waarom? Wat is het nut van zonden? Waarom knipt Hij niet met z'n vingers zodat alle zonden, narigheid en de duivel weg is? Hoe langer het duurt hoe meer mensen de hel in gaan. Dat wil God toch ook niet?

Ik zal hier al een hele tijd mee, maar ik kom er niet uit.

waarschijnlijk is dit al gezegd, maar

ik heb hier ook een tijd mee gezeten en uit eindelijk kwam iemand met het antwoord:

God heeft in het begin een boom neer gezet met vruchten waar de mens niet van mocht eten, dit heeft hij gedaan zodat wij zelf voor hem kiezen en niet als robots achter hem aan lopen.

nu kunnen wij zelf met heel ons hart voor hem kiezen en gaan!!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hmm. Als ik christen was had ik waarschijnlijk geloofd dat de zonde er inderdaad 'voor is' om de mens vrijheid te geven.

Ruth geeft met aan met de boom.

Mensen hebben een keuze, als je voor God kiest, zal je je best goed om zo goed mogelijk voor hem te leven, je best doen om te doen wat God van je vraagt.

God dwingt je niet om voor hem te kiezen, om van hem te houden. Dat is geen liefde.

Dus geeft hij je de keuze, kies je voor hem? Ben je bereid om daar naar te leven, ook al moet je dingen opofferen?

Dat zou als ik christen was mijn uitleg zijn geweest denk ik.

Raar eigenlijk, dat ik hier een mening in christelijke vorm in heb...

Link naar bericht
Deel via andere websites
God heeft alles geschapen. Alles. Dus ook (indirect) voor de zonden gezorgd. Maar waarom? Wat is het nut van zonden? Waarom knipt Hij niet met z'n vingers zodat alle zonden, narigheid en de duivel weg is? Hoe langer het duurt hoe meer mensen de hel in gaan. Dat wil God toch ook niet?

Ik zal hier al een hele tijd mee, maar ik kom er niet uit.

Snpa je vraag. Heb er zelf over gedacht, maar realiseer je je wel dat je denkt vanuit jouw eigen morele en etische maatstaven?

Zo van; ''ik denk dat God zo of zo moet zijn anders is het niet eerlijk/rechtvaardig''.

Jouw kijk op deze dingen is vanuit jouw vooronderstellingen en ervaring, die ook deels een product zijn van je opvoeding, traditie, beperking van het menselijke verstand en deze postmoderne cultuur.

Zelf denk ik dat het antwoord in de vorm van een algemeen principe te vinden is in rom 9.

Zou het hele hoofdstuk eens goed doorlezen, maar in het licht van je vraag springt deze teks eruit:

rom 9 ;

20 Maar gij, o mens! wie zijt gij, dat gij God zoudt tegenspreken? Zal het geboetseerde soms tot zijn boetseerder zeggen: Waarom hebt gij mij zo gemaakt? 21 Of heeft de pottebakker niet de vrije beschikking over het leem om uit dezelfde klomp het ene voorwerp te vervaardigen tot eervol, het andere tot alledaags gebruik? 22 En als God nu, zijn toorn willende tonen en zijn kracht bekend maken, de voorwerpen des toorns, die ten verderve toebereid waren, met veel lankmoedigheid verdragen heeft – 23 juist om de rijkdom zijner heerlijkheid bekend te maken over de voorwerpen van ontferming, die Hij tot heerlijkheid heeft voorbereid?

*

Ook uit de rechtvaardige straf op zonden krijgt God het ontzag en eer die Zijn Heiligheid verdiend.

Dan is er nog de vraag of de zonden wel of niet in Gods plan hoorde.

Was de zondeval een onvoorziene fout, en ging Hij over op plan B, of hoorde het bij zijn plan voor de heilsgescheidenis.

Als we dit te theologisch doortrekken komen we al snel uit bij de voorzienigheid van de Heer en later de uitverkiezing, supralapsarisme en infralapsarisme.

Denk echter dat dat te ver weg zal voeren van de oorspronkelijke vraagstelling van de topic-opener.

En de Heer is niet de maker/schepper van de zonde, of verantwoordelijk. Toelating is niet hetzelfde als scheppen of stichten.

Op een persoonlijk niveau:

jac 1

13 Laat niemand, als hij verzocht wordt, zeggen: Ik word van Godswege verzocht. Want God kan door het kwade niet verzocht worden en Hijzelf brengt ook niemand in verzoeking. 14 Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 3 weeks later...

Ja een hele mooie vraag; die direct de essentie raakt van wat ik hier vaak probeer uit te leggen.

Wat de kerk ziet als zonden, hoort inderdaad bij de schepping zelf; of liever zeg ik; het hoort bij de evolutie van de ziel.

Door dingen fout te doen; zul je als ziel vanzelf leren dat het beter is om dingen ànders te doen dan zoals je het eerder deed.

Je omgeving; hoe die reageert op je daden zal het je leren; maar het kan ook zelfs je eigen lichaam zijn die je tot inkeer zal brengen.

Sommige grote denkers zeggen wel; dat problemen en moeilijkheden de juwelen van je leven zijn. Want daaruit komt bewustwording uit voort.

En alles wat dat niet wil en wil tegenhouden blijft liever in het donker totdat ook hun tijd is aangebroken om kleur te bekennen.

We hebben dus het "kwade" nodig om te groeien! En dat is nu juist de bedoeling van God geweest toen Hij het "kwade" of negatieve schiep. Op deze manier kun je keuzes maken en draag je verantwoordelijkheid voor de gevolgen. Zonder de vrijheid om keuzes te maken leer je ook niets!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoe kun je nou weten wat de bedoeling van God is als je anti religie bent. Dan heb je niks met God te maken. En nu niet meteen steigeren dat ik jou niet ken, want uit jouw posts komt een sterke atheistische houding naar voren, waardoor ik dus eigenlijk vind dat je dan niks kan zeggen over wat God bedoelde. Zelfs de mensen die in God geloven en op Hem vertrouwen kennen Zijn bedoelingen al niet, hoe kun je dan Zijn bedoelingen kennen als je zo ver van Hem af staat dat je niet eens in Hem gelooft.

Link naar bericht
Deel via andere websites
Zonder de vrijheid om keuzes te maken leer je ook niets!

Volgens mij heeft God ons die vrijheid ook gegeven, maar dat wil niet zeggen dat het begaan van zonden iets goeds is. Sommigen zullen er misschien iets van leren, maar veel zonden maken het je echt niet makkelijker om op het goede pad te blijven.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De zonde houdt je weg van de meest wijze, volmaakte Meester die er is. Van fouten en misstappen leer je en God is bij machte om het lijden toch tot een zegen te maken als je je aan Hem overgeeft en je zo ervan te genezen. Maar de zonde kan jou niets leren wat God jou al niet ten overvloede en oneindig keer beter en volmaakter kan leren. En van Hem leren doe je door bekering, gebed, sacramenten, prediking en navolging van Christus.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid