Spring naar bijdragen

Boeken oude testament


Aanbevolen berichten

Welke boeken vormen het oude testament?

Katholieken hebben zeven Bijbelboeken meer in de bijbel zitten dan protestanten. Het nieuwe testament citeert uit de Septuagint (Een Griekse vertaling van de Joodse Bijbel / het oude testament) en die bevat er zelfs nog een aantal boeken meer dan de katholieke bijbel. Oosters Orthodoxe kerken (of iig bepaalde kerken) hebben die andere boeken in hun bijbel zitten.

Daarnaast maakt het nieuwe testament ook wel eens verwijzingen naar andere geschriften die ook niet in de Septuagint staan. Zo citeren de apostelen bijvoorbeeld uit het boek Henoch (Judas 1:14-15, 2 Petrus 2:4). Dit boek Henoch maakt geen deel uit van zowel de hedendaagse Joodse als christelijke bijbel, maar is wel tussen bijvoorbeeld de dode zeerollen terug gevonden.

Uit hoeveel boeken bestaat het oude testament volgens jou? Waarom zouden er niet andere boeken bij horen, of juist er niet in thuis horen?

Link naar bericht
Deel via andere websites

De Nederlandse Geloofsbelijdenis:

[Artikel 4]

Wij onderscheiden in de Heilige Schrift twee delen: het Oude en het Nieuwe Testament. Dit zijn canonieke boeken, waartegen niets valt in te brengen.

Hiertoe worden in Gods kerk gerekend: de boeken van het Oude Testament: de vijf boeken van Mozes, namelijk Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium; Jozua, Richteren, Ruth, 1 en 2 Samuël, 1 en 2 Koningen, 1 en 2 Kronieken, Ezra, Nehemia, Ester, Job, de Psalmen van David, de drie boeken van Salomo, namelijk Spreuken, Prediker en Hooglied; de vier grote profeten: Jesaja, Jeremia (met de Klaagliederen), Ezechiël en Daniël; vervolgens de twaalf kleine profeten: Hosea, Joël, Amos, Obadja, Jona, Micha, Nahum, Habakuk, Sefanja, Haggaï, Zacharia en Maleachi.

[artikel 5]

Wij ontvangen al deze boeken, en deze alleen, als heilig en canoniek, om ons geloof daarnaar te richten, daarop te gronden en daarmee te bevestigen. En zonder in enig opzicht te twijfelen geloven wij alles wat zij bevatten.

Dat doen wij niet zozeer omdat de kerk ze aanneemt en als canoniek erkent, maar vooral omdat de Heilige Geest in ons hart getuigt dat zij van God zijn. Het bewijs daarvan ligt bovendien in de boeken zelf. Want zelfs blinden kunnen tasten dat de dingen die erin voorzegd zijn, gebeuren.

------------------------

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik te blind en te weinig geheiligd ben, naast een te weinig kennen van de Schrift en de boeken die volgens anderen in de Schrift thuishoren, om dat altijd even goed te tasten waardoor ik in deze ook afga op de autoriteit van de Kerk.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid