Spring naar bijdragen

Dopen, ben ik er wel klaar voor??


Aanbevolen berichten

Haai Allemaal!

Kzal me even voorstellen want ik ben hier nieuw . Ik ben Tessa Anneloes, 16 jaar en ik woon in Oosterbeek, bij Arnhem. Ik ben wel besprenkeld als baby, maar heb zelf nooit de keuze gemaakt. Nu zit ik erover na te denken om mij te laten dopen . Maar ik vind dat ik nog een beetje onzeker ben: ik geloof wel zeker! God is er, dat kan niet anders... Maar vaak heb ik ook het idee dat Hij niet naast mij staat... Er zijn eigenlijk maar weinig momenten in mijn leven die ik kan aanwijzen en waarvan ik kan zeggen: Daar was God, daar voelde ik Hem!

Ik ben bang dat als ik me laat dopen, dat ik dan mezelf voor de gek houdt, dat ik diep van binnen God nooit zal voelen ofzo...

Wie van jullie is gedoopt? En waarom? Op welke momenten voelen jullie God in je leven? Hoe weet je dat je klaar bent om gedoopt te worden? (Puuu, wat een boel vragen! )

Loppesj

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 58
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Je 'mag' je laten dopen als je erkent dat Jezus de Zoon van God is en Hij voor jou zonden is gestorven en opgestaan. Je hoeft alleen maar in Hem te geloven om je te laten dopen!!

Vroeger was dopen een logisch gevolg op je bekering (of je radicale keuze voor God). Dat ging meestal in 1 rits door knipoog_dicht.gif

Wij wachten deze tijd steeds langer, het moet georganiseerd worden e.d..

Ik ben als kind gedoopt en 1,5 jaar geleden als 'volwassene'. Ik heb die volwassendoop heel bewust gekozen omdat ik die 1,5 jaar daar weer voor een bewuste keuze voor God gemaakt hebt. Ik heb toen wel God ervaren in m'n leven, door die keuze. Nu merk ik het steeds vaker omdat ik ook veel meer met'm bezig ben.

Het is een misverstand dat je een bepaalde heiligheid ofzo bereikt moet hebben, je geloof alleen is genoeg voor de doop! Jij zegt dat je zeker weten gelooft, dan kan jij je laten dopen!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hallo Loppesj, leuk dat je er nu ook bij bent.

Over de doop: ga niet wachten totdat je er klaar voor zou zijn. De ervaring leert dat je daar eigenlijk nooit echt klaar voor bent.

Ik zelf heb ook lang erover nagedacht, maar op een gegeven moment gewoon dat besluit genomen. Dat luchtte best op, nu had ik eindelijk zekerheid. Bovendien kun je je laten dopen zodra je voor God hebt gekozen, wat Glenn ook al zei.

En als je niet altijd God voelt... dat is helemaal niet erg. Ik voel Hem ook lang niet altijd, maar ik weet dat ik van Hem hou en Hij van mij en dat is mij al genoeg.

Veel zegen en wijsheid toegewenst bij het maken van je keuze.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ben het helemaal met Glenn en Oogje eens, dopen is zo'n mooie ervaring, een soort actie waarmee je aan de buitenwereld laat zien dat je voor Jezus kiest en bovendien is het een opdracht van Jezus die je gehoorzaamt (zie Mattheus 28:19). Zelf ben ik ook een paar maanden geleden gedoopt (28 maart) en ik weet precies hoe je je voelt, heb dat zelf ook zo gehad! Maar ik zou zeggen hak de knoop door, het is iets dat je doet omdat je gelooft en er is geen voorwaarde aan verbonden dat je God 24/7 moet "voelen" ofzo knipoog_dicht.gifpuh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op donderdag 03 juni 2004 21:59:08 schreef KathyAngel het volgende:

Ik ben niet gedoopt...en ook niet overtuigd van god. ..nou ja..wel dat er een god is...maar nog niet welk geloof...ehm..nou ja..zoiets.. *lalalalalaaa*

Wel heb ik gisteravond voor het eerst gebeden. (raar gevoel)

Gaaf!! Raar om te bidden? Wordt steeds leuker puh2.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoi Tessa,

Ik zou zeggen: je bent er erg mee bezig en dus denk ik dat je er 'klaar' voor bent. Het lijkt of je twijfel voortkomt uit de angst dat je je nu altijd euforisch 'in de Here' moet voelen of zo. Je groeit in je geloof, en je groeit je hele leven. Je bent nooit 'uitgegroeid', dus in die zin kun je wel altijd blijven wachten. Volgens mij is het feit dat je gelooft en dat je bereid bent te groeien in geloof een teken dat je 'gereed' bent.

Aan de andere kant: de doop als zodanig heb je blijkbaar als kind gehad. Als jij je nooit van het geloof hebt afgekeerd, dan ben je al gedoopt. Het gaat er om wat je nu zelf met je geloof doet. Maar goed, daar wordt in verschillende genootschappen verschillend naar gekeken: de een doet aan wederdopen, de ander een belijdenis, etcetera. Je bent als kind al gedoopt, ik zie je als gedoopt en bovendien als iemand die blijkbaar verder wil leven in de inspiratie en onder het voorbeeld van Jezus en Gods Geest. pray.gif

Hoe dan ook: geluk gewenst; God zegene je! smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

JM, ja, maar dat geldt ook voor bv. een belijdenis, of voor het proberen je leven in te richten naar God en in Jezus voetsporen te treden in je doen en laten.

En als een kind gedoopt wordt, neemt hij/zij natuurlijk niet bewust zijn/haar kruis op. Overigens betekent dat imho niet dat het verkeerd is kinderen te dopen - zij kunnen later alsnog zelf kiezen in hoeverre zij daarin doorgaan.

Ik denk dat het goed is als gelovige ouders hun kinderen willen laten delen in de christelijke gemeenschap en dat doen door de (kinder)doop, zoals dat gebruikelijk is in o.a. de RK kerk en de Protestantse Kerk in Nederland. Van de overige genootschappen weet ik het niet precies. Daar kunnen anderen me misschien over vertellen, want ik ben er wel benieuwd naar.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Mijn oude kerk (Protestant) hanteert de kinderdoop. Daarom ben ik ook gedoopt. Maar in de bijbel staat niets over kinderdoop, maar wel over volwassendoop. Bijv. de rijke kamerling. Ik vind dan ook, dat je je pas kan laten dopen als je zelf die keuze hebt gemaakt, en het kan belijden. Ik ga me daarom ook nog laten dopen.

(dit in mijn nieuwe kerk. Een evangelische kerk)

Link naar bericht
Deel via andere websites

Kathy Angel; Weet je dat er verschil is tussen de kerken qua doop? De ene kerk heeft kinderdoop, dat is als een baby gedoopt word. Bijv. Prinses Amalia wordt binnenkort gedoopt. Het zijn de Gereformeerde en Hervormde kerken die kinderdoop hebben. In Evangelische gemeentes, (ik plaats het allemaal onder die noemer) wordt een kind opgedragen.

En als iemand echt de keuze gemaakt heeft om voor God te gaan doe je in de Gereformeerde en Hervormde kerekn belijdenis. Het is een getuigenis naar God en de mensen toe dat je voor God kiest. Bij de Evangelische kerken laat iemand zich dopen als hij of zij de keus voor God heeft gemaakt. Misschien kun je in de doop topic's meer info vinden.

(owja, als ik iets verkeerd heb gezegd, corrigeer het alsjeblieft. Ik ben geen kenner knipoog_dicht.gif)

Link naar bericht
Deel via andere websites

De Gereformeerde en Hervormde kerken en ik geloof ook de Lutherse kerk (tegenwoordig samen in 'De Protestantse Kerk in Nederland') en, Engelientje wat je nog vergeet, de Katholieke Kerk (in ieder gaval de Roomse, en ik denk ook Oud-katholieken e.d.) kennen inderdaad de kinderdoop, maar dat wil niet zeggen dat natuurlijk ook volwassenen zich kunnen laten dopen. Maar als je in die kerken als kind al gedoopt bent, hoeft/kun je je niet meer als volwassene laten dopen, want je bent al gedoopt. Zeg ik het zo goed?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Je hebt het goed Oppressed, maar nogmaals...

Quote:
Op vrijdag 04 juni 2004 11:55:43 schreef John het volgende:

Oppressed, en de anderen: er is al een topic over de verschillende dopen in de verschillende kerken. Gaarna in dat topic verder discussieren en het hier hebben over de doop van Tessa.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 04 juni 2004 15:47:55 schreef Engelientje het volgende:

En als iemand echt de keuze gemaakt heeft om voor God te gaan doe je in de Gereformeerde en Hervormde kerekn belijdenis.

(owja, als ik iets verkeerd heb gezegd, corrigeer het alsjeblieft. Ik ben geen kenner
knipoog_dicht.gif
)

Keurig uitgelegd, Joëlle.

Even kleine correctie. Ook andere kerkgenootschappen doen aan belijdenis: christelijke gereformeerd (waar ik dus bij kerk), maar ook gereformeerde gemeenten etc. etc.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 04 juni 2004 16:11:51 schreef Pieterke het volgende:

[...]

Keurig uitgelegd, Joëlle.

Even kleine correctie. Ook andere kerkgenootschappen doen aan belijdenis: christelijke gereformeerd (waar ik dus bij kerk), maar ook gereformeerde gemeenten etc. etc.

Omdat er zoveel met GEreformeerd en Hervormd zijn (CGK, GKV, NGK, NH etc) plaatste ik het onder die noemer. Maar om weer terug te gaan naar de vraag. T Gaat over of je gedoopt bent ja/nee. Ik ben wel gedoopt dus, kinderdoop. Maar dat is niet wat Loppesj bedoelde denk ik... Maar ik ervaar God zeker weten wel in mijn leven. Gelukkig maar!

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Op vrijdag 04 juni 2004 16:45:39 schreef krokeledokus het volgende:

[...]

Neej hoor, ik ga zondag belijdenis doen! wordt een groot feest, samen met nog 7 anderen!!

(ben trouwens ook cgk!)

Toevallig!

Ow nee, toeval bestaat niet: het valt je toe smile.gif.

Ik ben ook CGK en deed ook met 7 anderen belijdenis.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Klaar zijn om gedoopt te worden.. Tja ik vergelijk het maar even met ongeveer in onze kerk belijdenis doen. Ik denk dat je die vraag op een gegeven moment nietmeer hoeft te stellen. Als je echt over twijfeld moet je het niet doen, maar aan de andere kant moet je ook wee niet bang zijn. Als jij zeker bent van God en je wilt hem volgend.. Zeker doen!

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid