Spring naar bijdragen

Naaktheid en de schaamte


Aanbevolen berichten

Quote:

De vraag is dan, of u er uitkomt? De uitdrukkingen in de teksten over het naakt-zijn of niet-gekleed zijn, die ik u noemde, kunnen -uiteraard - niet anders gezien worden dan geestelijk.

Wel verdraait. Volgens mij is de openingspost heel erg duidelijk gericht op de schaamte van de naaktheid en geef ik een aantal voorbeelden bijvoorbeeld over onder de douche staan. Ik weet niet hoe jij onder de douche staat, waarschijnlijk niet geestelijk naakt.

Quote:

Dat kunt u zelf constateren!

Klopt, ik heb dan ook helemaal niet gezegt over de teksten van Paulus en Johannes. Alleen dat ik dat hier niet wil bespreken, dat is offtopic en zit niet in de lijn met de openingspost.

Quote:
Maar dat is volkomen uw zaak!Uw logica vindt ik dan ook niet steekhoudend! Waarom zou het logisch zijn dat de genoemde teksten over een natuurlijke, letterlijk naaktheid gaan?

Misschien omdat God natuurlijke, letterlijk kleding gaf in de vorm van Palmbladeren en aangezien Palmbladeren niet gelijk is aan Christus gaat het hier niet over geestelijke naaktheid.

Quote:

Als Adam en Eva werkelijk, letterlijk in hun blootje gelopen zouden hebben,in welk klimaat zouden ze dan wel verkeerd moeten hebben? Dat is toch en ondenkbare voorstelling!

Nou, misschien gewoon in een klimaat waar het warm is, ik kan mij dat eigenlijk goed voorstellen. Hoe dan ook, verdere verdieping over dit onderwerp kan gerust, maar wel in een ander topic.

Quote:

Dubito
(Ik weet niet hoe meisjes dat doen, maar als ze het niet doen is de enige reden denk ik dat zij het wat moeilijker hebben om buiten te plassen, samen onder de douche doen ze het wel.)

Dus vrouwen plassen graag met elkaar onder de douche engel.gif

Quote:

Dus dan toch maar gewoon thuis, lekker tussen de warme huiden / lappen en de al dan niet slapende familieleden.

Dus eigenlijk komt het vooral omdat wij modern zijn? Hoe kijk je dan aan tegen de Bijbelse 'schaamte'?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Het is op zich wel grappig van iemand die zich zo nadrukkelijk uitspreekt voor de evolutietheorie, zo'n aaneenschakeling van ontkenningen van de natuurlijke grondslagen van menselijk gedrag te zien.

Mag ik je, geheel vrijblijvend en puur voor je eigen interesse en plezier, je adviseren iets minder af te gaan op de klassieke nurture-insteek die enkele decennia geleden zo populair was, en eens te zien wat de nature-insteek tegenwoordig aan boeiende theorieën heeft?

Ik zal de zin nog eens opschrijven:

"Het is denk ik een illusie om te denken dat mensen van nature zich schamen voor het hebben van sex. "

Let op de woorden "Denk ik". Geen idee wat klassieke nature insteek betekent, en enige decennia geleden lag ik in de wieg / of bestond ik nog niet.

Gaan we terug naar de zin. " zich niet schamen voor het hebben van sex" betekent niet dat je het daarom maar in het openbaar gaat doen, midden op het dorpsplein. Met een rijtje stoeltjes ervoor. Dat doen wij moderne mensen juist, (maar dan voor de video ipv het dorpsplein). En dan noemen we de deelnemers "acteurs en actrices" die betalen we en de kijkers noemen we viezeriken.

Het betekent gewoon dat men het minder erg vond als een ander er iets van zag. Men had gewoon veel minder privacy.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Harm-Jan,

U schreef:

Quote:

Wel verdraait. Volgens mij is de openingspost heel erg duidelijk gericht op de schaamte van de naaktheid en geef ik een aantal voorbeelden bijvoorbeeld over onder de douche staan. Ik weet niet hoe jij onder de douche staat, waarschijnlijk niet geestelijk naakt.

Dat komt dan m.i. neer op misbruik van de tekst, want daarin (en in de teksten die ik aangegeven heb) gaat het beslist niet over lichamelijk naaktheid. U citeert dan naar de dode letter en dat is fout!

Ik wil het dan ook liever hierbij laten.

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid