Spring naar bijdragen

zonder bijbel geen geloof?


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]

Nou, dat zou best eens kunnen!
knipoog_dicht.gif

1 Kor 3,16
      

Weet gij niet, dat gij Gods tempel zijt, en de Geest Gods in u woont?

Heb je de context van die verzen ook gelezen? flower.gif


Samengevoegd:

Quote:

[...]

Je staat zeker niet open voor wat muggensifterij?
puh2.gif

Jawel hoor, alleen lijkt me dat wat off-topic. knipoog_dicht.gif

Quote:

Ah... Ouweneel vind ik net een stoplicht. Zo staat die op rood, een paar minuten later staat die op groen. Als je Ouweneels boeken leest en je bent benieuwd naar een tegenovergestelde mening, dan kun je gewoon een ander boek uit een ander jaartal van Ouweneel pakken.

Ik vind het triest van Ouweneel, maar het is wel het gevolg van het jezelf tot referentiekader maken, bij gebrek aan teksttraditie. Hij staat op het lijstje mensen voor wie ik regelmatig wil bidden.

Quote:

Ik als evangelische heb het niet zo op Ouweneel. had je niet zien aankomen he?
puh2.gifwidegrin.gif
Geef mij maar anglicanen als McGrath of Lewis. Kortom, ik zal dat boek wat je noemt eens in m'n achterhoofd houden.
smile.gif

Je doet me denken aan mezelf de afgelopen paar jaar: ik beweerde dat ik vrij heftig orthodox gereformeerd was, maar in de praktijk redeneerde ik volstrekt katholiek maar ik had dat zelf niet door... hamer.gif

Met andere woorden: er is nog hoop. flower.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Jawel hoor, alleen lijkt me dat wat off-topic.
knipoog_dicht.gif

Nou heel kort dan:

Ik denk ouder dan 2500 v.Chr. Mede vanuit een mondelinge en schriftelijke overleveringen die dan uiteindelijk elementen hebben gevormd van ons OT.

Quote:

Je doet me denken aan mezelf de afgelopen paar jaar: ik beweerde dat ik vrij heftig orthodox gereformeerd was, maar in de praktijk redeneerde ik volstrekt katholiek maar ik had dat zelf niet door...
hamer.gif

Met andere woorden: er is nog hoop.
flower.gif

Euh, nee. knipoog_dicht.gif

McGrath en Lewis zijn nou net figuren die ik vanuit kerk ken, van mensen die er nogal mee weg lopen! McGrath als Anglicaanse evangelical (ik zou haast zeggen evangelical apologeet. En daarbij, anglicanisme is wat theologie betreft gewoon protestants), bij onze theologische opleiding is de man ook altijd vaste prik. En Lewis: tja, die heeft het denk ik altijd wel in onze kringen goed gedaan. Maar ja, hij schrijft ook bewust vanuit algemeen orthodox-christelijk oogpunt, niet specifiek Anglicaans. Het zijn namen die je in onze kringen echt wel vaker tegen komt. Zeker Lewis is erg hip. Ik kan je iig wel zeggen dat veel dingen die ik in mijn opvoeding over het geloof heb meegekregen, ik opeens weer terug zie in de boeken van Lewis, als ik ze lees. Dan weet ik toevallig dat mijn vader ook nogal weg is van Lewis... puh2.gif

Maar om eerlijk te zijn: zo vreselijk veel vind ik 'ons' puur vanuit theologisch opzicht bekeken, niet zo gek verschillen met andere orthodoxe protestanten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Maar om eerlijk te zijn: zo vreselijk veel vind ik 'ons' puur vanuit theologisch opzicht bekeken, niet zo gek verschillen met andere orthodoxe protestanten.

Dat klopt inderdaad, aan de andere kant heb ik in mijn tijd als protestant wel gemerkt dat 'orthodox' een vrij rekbaar begrip is. engel.gif

Waar ik op het forum van de gereformeerde kerk 'star en streng' werd genoemd, was ik op Refoweb 'vrijzinnig als de pest', om het maar zo te zeggen. clown.gif Het is kennelijk maar net over welke 'dox' het gaat. knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Rom 10,17

Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus.

Joh 16,13

doch wanneer Hij komt, de Geest der waarheid, zal Hij u de weg wijzen tot de volle waarheid; want Hij zal niet uit Zichzelf spreken, maar al wat Hij hoort, zal Hij spreken en de toekomst zal Hij u verkondigen.

Het geloof is alleen uit het horen van het Woord van God en het is de Heilige Geest Die de weg wijst tot de volle waarheid.

Door het Woord van God en de Heilige Geest kun je dus geloven en worden onderwezen in het geloof.

Er zijn mensen die de overlevering of traditie boven God stellen.

Mar 7,13

En zo maakt gij het woord Gods krachteloos door uw overlevering, die gij overgeleverd hebt. En dergelijke dingen doet gij vele.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Heb je de context van die verzen ook gelezen?
flower.gif

Ja, ik heb het hele hoofdstuk gelezen.

1 Kor 2,14       

Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet verstaan, omdat het slechts geestelijk te beoordelen is.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Mua, over het algemeen vind ik orthodox gewoon orthodox, wat niet verward moet worden met 'conservatief' of met 'verschil in leer tov een andere kerk'.

Ik ook, maar ik poste het even om aan te geven dat het label 'orthodox' in verschillende situaties heel verschillend kan worden uitgelegd.

Ik vind jou ook vrij orthodox hoor! applaus-smiley.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid