Spring naar bijdragen

Aanbevolen berichten

In een Woord- en Communieviering worden voor de Communie hosties gebruikt die in een eerdere Mis geconsacreerd zijn.

Volgens mij is zondag inderdaad de belangrijkste dag, maar dat elke dag een Mis opdragen is een logisch gevolg van zoveel mogelijk gemeenschap met Chistus willen/kunne hebben in de Communie.

Iemand anders kan dit vast beter en mooier uitleggen, maar ik hoop dat het zo in ieder geval wat duidelijker issmile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Een Woord- en Communieviering (WoCo) is een typische Nederlands-Belgische oplossing voor het tekort aan priesters. Als er namelijk geen geestelijke is om de Mis op te dragen, mag je als parochie ook een anderssoortige viering houden ter vervulling van de zondagsplicht. In Nederland wordt daarvoor vaak de WoCo gebruikt.

Een WoCo bestaat uit de normale Woorddienst en daarna de gelegenheid tot communiceren. Als het goed is wordt in het voorafgaande communiegebed duidelijk verwezen naar de Eucharistie en wordt er gemeld in welke Mis de hosties geconsacreerd werden. Ook draagt de lekenvoorganger niet de priestergewaden, maar gewone nette kleding, een albe of anderssoortig liturgisch gewaad dat duidelijk van de priestergewaden verschilt.

De liturgische voorschriften worden echter niet altijd helemaal correct opgevolgd en mede daardoor zijn WoCo's niet onomstreden. Ook zien sommige meer vrijzinnige of gewoon onwetende katholieken weinig verschil meer tussen een WoCo en een Mis, terwijl de Mis oneindig meer waarde heeft. Sommigen zien mede daarom liever een gewone Woorddienst zonder communie als er geen priester is, zodat het onderscheid duidelijker gemaakt kan worden.

De zondag is voor de katholieke Kerk de belangrijkste dag van de week. Hoewel elke dag een Mis behoort te worden opgedragen zodra het enigszins kan, is de zondagse Hoogmis het hoogtepunt van de week. Elke katholiek is in principe verplicht om op zondag of de vooravond van zondag (dus zaterdagavond) naar de Mis te gaan, tenzij hij niet kan. Maar het is vooral een recht, een grote genade als je elke zondag, of zelfs elke dag, het Woord van God mag horen, Christus in het Offer kunt bijstaan en gemeenschap met de Hem mag hebben in het Sacrament.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Sjaloom mackie,

Als hij ziek is, als een dierbare naaste van hem stervende is die dag, als het serieus noodweer is, als hij op een plaats is waar in de wijde omgeving geen katholieke of zelfs orthodoxe parochie te vinden is, als zijn vrouw net aan het bevallen is, als zijn huis in brand staat, dat soort zwaarwegende redenen die je beletten om naar de Mis te gaan.

Link naar bericht
Deel via andere websites

WC diensten zijn slechte noodoplossingen;men kan beter dan de Lauden vieren en desnoods een keer in de 14 dagen een goede en echte Heilige Mis hebben.Houdt de RK zich aan de Traditie zijn WC diensten niet nodig en ook theologisch en Liturgisch een onding.

Oo in de Kerk gaat het om top kwaliteit.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • 6 years later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid