Spring naar bijdragen

Helpt bidden met z'n allen meer?


Aanbevolen berichten

Beste mensen, de topictitel kon niet langer, want eigenlijk wou ik het niet alleen over 'met z'n allen' hebben, maar ook over 'op een bepaald tijdstip'. Het zou dus fijn zijn als iedereen deze post ook even las puh2.gif

Al enige tijd valt het me op dat het in het christelijke wereldje erg in is om op bepaalde momenten te bidden, of om oproepen te doen tot massaal gebed.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat Open Doors een actie had/heeft waarbij je je kunt opgeven om te bidden voor vervolgde christenen. Wanneer je daar aan meedoet krijg je (volgens mij via mail) een tijd doorgestuurd waarop je 'moet' bidden, zodat er wereldwijd altijd iemand is die voor vervolgde christenen bidt en er een soort gebedsketting ontstaat.

De aanleiding voor dit topic is het topic 'Hyvend Credible' waar het al aardig offtopic begon te gaan. De laatste posts gingen over een christelijke hyve:

Quote:
Lion of Judah schreef:

Beste medechristenen..

Graag wil ik jullie aandacht voor het volgende.. Met het verzoek om onderstaand verhaal goed te lezen en tot je door te laten dringen..
Het zou zo maar kunnen zijn dat we via deze weg iets teweeg kunnen brengen. Daarvoor hebben we elkaar nodig.

Ik wil jullie oproepen tot saamhorigheid. Tot gebed voor de plek van God, de plek van Zijn gemeente, hier in Nederland. Daarvoor heb ik ook speciaal een Hyves aangemaakt.. : godinnederland.hyves.nl

Deze Hyves is ervoor bedoeld om een eenheid de vormen voor christenen in Nederland, uit verschillende kerken en achtergronden. Met als doelstelling om samenhorig te zijn, niet langer kijken naar alle verschillen binnen christelijk Nederland.. Maar naar het gelijke..

We willen als christenen ons samenbinden in gebed en in het vasten, om iets geweldigs voor elkaar te krijgen, hier in Nederland. Want we zijn in staat, als vele gelovigen onder elkaar, bergen te verzetten.

We weten allemaal welke kant het opgaat.. We zien langzamerhand een ontwikkeling waarin we het als christenen alsmaar moeilijker zullen krijgen. Er wordt nu al in de politiek gesproken over geloof uitdragen, als iets wat maar in het huisgezin moet plaatsvinden. Zal uiteindelijk de kerkdeur op slot gaan.. of nog erger.. zal in het laatst der dagen ons geloof een verbod op worden gelegd?

Wij zijn, in de authoriteit van Jezus, als christenen met een eenheid in staat om dit tegen te gaan. Door middel van gebed en vasten. Ik roep jullie op om te bidden voor een geweldige werking van de Heilige Geest, hier in Nederland. Waardoor we de positie van de kerk zullen verdedigen, en sterker nog: haar positie, inclusief onszelf, als het lichaam van Christus zullen opwerken. Zal het dan mogelijk zijn dat de kerk weer boven de staat zal staan? Ik geloof dat het mogelijk is.. We kunnen bergen verzetten. Laten we dit doen, massaal! Laten we een voorbeeld stellen en anderen oproepen mee te doen. Maak het bekend, spoor anderen aan om mee te doen, lid te worden van deze hyves, zodat we elkaar als het ware ook zullen zien, wetende dat we een eenheid vormen. Alles in opdracht van Jezus Zelf.

Quote:
Lion of Judah schreef:

Met die hyves is het de bedoeling om een groep mensen online bij elkaar te krijgen die zich achter dit idee kunnen scharen. Zo kan er door middel van een mail bijvoorbeeld worden afgesproken op een bepaald moment massaal te gaan bidden, er van uit gaand dat zoveel mogelijk mensen die oproep dan ontvangen..

Quote:
Mystique schreef:

zou God nu eerder naar het gebed van veel mensen luisteren dan naar de hartekreet van 1 iemand?

I don't believe it, sorry.

Is het zo dat God eerder luistert wanneer we met z'n allen tegelijk bidden? Of, zoals bij Open Doors, aaneengesloten? Ik ben benieuwd naar jullie mening smile.gif. En ook naar de Bijbelse/KKK/HC/andere goede bron onderbouwing hiervan.

Graag hier niet offtopic gaan, alhoewel er vast meer is in de quote's van Lion of Judah waar je over door wilt praten (dat is bij mij iig wel het geval widegrin.gif).

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 74
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

[...]

Waar 2 of meer in mijn naam vergaderd zijn...

Mattheus 18: 19-20

19 Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. 20 Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.?

Er gaat meer kracht uit van meerdere mensen die samen bidden, want God is daar, in hun midden. Uit eigen ervaring merk ik ook dat samen bidden intenser is. Er zijn meer lichten op een onderwerp en iedereen heeft zijn eigen invalshoek. Ook heeft iedereen weer andere kennis over het onderwerp en leer je er ook nog van.

Het gebed van één iemand zal zeker ook kracht hebben, maar ik vind het persoonlijk fijner om met iemand samen te bidden. Je wordt minder snel afgeleid, je luistert naar elkaar en brengt elkaar op ideeen, je deelt kennis enz.

Het nadeel van samen bidden, vind ik dat het niet echt helemaal persoonlijk kan zijn. Iedereen heeft dingen die hij/zij niet graag vertelt en met alleen God gaat dat makkelijker.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Nope, maar het was wel genoeg voor mijn antwoord aan Mystique.

Voor de compleetheid (en eigenlijk sluit dat nog meer op aan mijn antwoord):

Mattheus 18:

19 Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. 20 Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.’

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik merk ook als ik met twee of meer mensen bid ik veel sneller het gevoel heb dat God aanwezig is. Als ik alleen bid heb ik dat gevoel minder snel, en sowieso minder. Dus ik denk dat het wel degelijk uitmaakt of je alleen of met meer mensen bid, dus het tijdstip ook wel.

Maar bijvoorbeeld die actie die in de beginpost genoemd word vind ik persoonlijk een beetje apart, want je bid wel met meerderen, maar niet echt sámen. En ik denk dat daar om gaat, omdat, zoals -eva- al zei, je elkaar op ideeën brengt en er van leert.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het antwoord is ja en nee denk ik, aan de ene kant geven verschillende teksten uit de Bijbel daar wel aanleiding toe (denk aan de aansporingen van Paulus om voor elkaar te bidden, en uitspraken in de Jakobusbrief over dat het gebed van een rechtvaardige meer vermag). Dat geeft wel een zekere ordening aan. Maar daar staat tegenover dat God ook souverein is, en er zich niets van hoeft aan te trekken. Dat is een beetje de spaningsboog waarin je zit.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk niet dat of jij je fijn voelt, iets verandert aan of het helpt of niet. Ik ben het met Pius eens: voor elkaar bidden is goed en het gebed van een rechtvaardige vermag veel. Maar dat zegt nog niks over bidden met meerdere mensen bij elkaar. Blijkbaar krijgen sommige mensen daar een of ander gevoel van - zonder aan dat gevoel iets af te willen doen, vraag ik me toch af of dat ook betekent dat het meer helpt.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zal proberen het verschil te illustreren door een actueel voorbeeld.

Volgend jaar, op 5 mei, is er een grote gebedsbijeenkomst in de Arena, Amsterdam. Het is de bedoeling dat christenen uit alle denominaties, uit alle generaties daar bijeen zullen komen. En dan niet om allemaal een kick te krijgen, maar om God te geven wat Hij verdient en wil.

Er kunnen 65000 mensen in dat station. Kijk, als al die mensen gewoon thuis in de binnenkamer bidden, is dat helemaal goed. Maar als ze samen komen voor God, is dat een heel krachtige proclamatie dat Jezus Heer is in Nederland, en van eenheid van christenen onderling. Ik denk dat het ook, omdat het in het natuurlijke zichtbaar is, ook krachtiger is dan als al die 65000 mensen thuis hetzelfde zouden doen...

Waar 65000 in Mijn naam bijeen zijn...

Link naar bericht
Deel via andere websites

Leuk voorbeeld. Maar echte bewijzen dat het helpt krijgen we natuurlijk nooit. Het blijft dus maar gissen of het meer of minder heeft gewerkt. Het uiterlijk vertoon is natuurlijk veel meer aanwezig, maar daar zal God geen rekening mee houden.

Daarnaast kun je niets afdwingen bij God.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik denk eigenlijk dat het weinig uitmaakt: Jezus is in Nederland niet meer of minder Heer als die kleine groep christenen die we nog hebben in dit land samenkomt in een stadion. Jezus' boodschap uitdragen naar de rest van het land doe je niet door in een stadion te bidden, maar door het Evangelie in je leven, in je doen en laten uit te dragen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Leuk voorbeeld. Maar echte bewijzen dat het helpt krijgen we natuurlijk nooit. Het blijft dus maar gissen of het meer of minder heeft gewerkt. Het uiterlijk vertoon is natuurlijk veel meer aanwezig, maar daar zal God geen rekening mee houden.

Daarnaast kun je niets afdwingen bij God.

Nee, afsmeken is een beter woord, en God is daar toch niet doof voor hoor, goed, het is misschien iets teveel van het kaliber 'bigger, better, faster' maar we moeten er ook niet te cynisch over doen.

Het is geheel conform de katholieke theologie om te denken dat met veel mensen oprecht en in communio bidden veel vermag, het is heel katholiek zelfs. Alleen moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals inderdaad de souvereiniteit van God, maar God luister graag naar mensen die zich oprecht naar God, zij het met wat slordigheden, richten.

Link naar bericht
Deel via andere websites

De intentie van het gebed is ook niet het veranderen van God wil of gedachten.

Het is volgens haar een 'oude wijsheid' dat gebed niet zozeer dient om bij God een verandering te bewerkstelligen, maar bij degene die bidt. Ze noemt in dat verband Augustinus, die zei dat een christen moet bidden 'om zijn ziel te construeren (op te bouwen), niet om God te instrueren'

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik zou ook als eerste de tekst van Feebs en -eva aanhalen inderdaad. God heeft iets met eenheid, dat zie je al terug in Hemzelf: 3 personen die volkomen 1 zijn met elkaar. Jezus bad ook al vlak voordat Hij stierf: "Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden." (Johannes 17:21).

Jezus heeft ons uitgelegd hoe de Kerk werkt: wij zijn het lichaam van Jezus, samen moeten wij een eenheid vormen. Als wij 1 zijn met elkaar, en 1 zijn met God, dan geloof ik dat we alles kunnen vragen wat we willen, en we zullen het krijgen. Daarom denk ik dus ook dat als meerdere mensen voor 1 doel bidden, er meer kans is dat het ook zal gebeuren. Ik ben niet zo'n voorstander van het verlanglijstjes bidden, ik geloof dat alles vanuit relatie moet voortkomen, maar God wil dingen voor ons doen, en ik geloof dat het sneller zal gebeuren als we samen bidden. Dat betekent niet dat God niet naar de persoon kijkt, maar wel dat God eenheid belangrijk vindt.

Je zou het ook zo kunnen zien: als je gaat overleggen wat je gaat bidden samen met elkaar, gaan er gebedspunten afvallen, en houd je punten over waar je het allemaal mee eens bent. Ik geloof dat gebed alleen wordt verhoord als het ook in Gods agenda staat, en als we samen 1 zijn is er denk ik meer kans dat je iets bid dat op Gods agenda staat dan als je alleen bid. Ook omdat 1 persoon Gods stem niet altijd perfect verstaat.

Nouja, tot zover mijn analyse knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

De intentie van het gebed is ook niet het veranderen van God wil of gedachten.

Het is volgens haar een 'oude wijsheid' dat gebed niet zozeer dient om bij God een verandering te bewerkstelligen, maar bij degene die bidt. Ze noemt in dat verband Augustinus, die zei dat een christen moet bidden 'om zijn ziel te construeren (op te bouwen), niet om God te instrueren'

Amen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Leuk voorbeeld. Maar echte bewijzen dat het helpt krijgen we natuurlijk nooit. Het blijft dus maar gissen of het meer of minder heeft gewerkt. Het uiterlijk vertoon is natuurlijk veel meer aanwezig, maar daar zal God geen rekening mee houden.

Daarnaast kun je niets afdwingen bij God.

Maar die bijbelteksten, die wij al eerder noemden, en die Mark nu noemt, wat zeggen die jou dan?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

De intentie van het gebed is ook niet het veranderen van God wil of gedachten.

Het is volgens haar een 'oude wijsheid' dat gebed niet zozeer dient om bij God een verandering te bewerkstelligen, maar bij degene die bidt. Ze noemt in dat verband Augustinus, die zei dat een christen moet bidden 'om zijn ziel te construeren (op te bouwen), niet om God te instrueren'

God 'instrueren' zou inderdaad een halve, of hele blasfemie zijn, maar toch bestaat er bij jullie ook publiek gebed toch? Ook iets in de zin van afsmeken? Kijk, God is souverein, maar vanuit ons perspectief gezien, wordt ons ook gevraagd om voor elkaar te bidden, dat zal dan niet alleen op de eigen spiritualiteit gericht zijn denk ik. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

In je eentje bidden staat op dezelfde manier tot met elkaar bidden als alleen kerkje vieren staat tot met elkaar een kerk zijn. En dan mag je van mij zelf de conclusie trekken.
knipoog_dicht.gif

ja, dat is ook weer overdreven, privaat gebed is net zo hard nodig.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

ja, dat is ook weer overdreven, privaat gebed is net zo hard nodig.

Privaat gebed is zeker zeer hard nodig, net zoals persoonlijk bijbel lezen en persoonlijk zingen en dergelijke heel hard nodig zijn. Laat ik het anders zeggen, het met elkaar zingen heeft een andere betekenis dan het optellen van alle individuele gezangen bij elkaar. En op diezelfde manier heeft met elkaar bidden een andere betekenis dan de opgetelde betekenis van alle individuele gebeden bij elkaar.

Ik zou daarom niet willen zeggen dat met elkaar bidden meer helpt, met elkaar bidden helpt op een andere manier. En wellicht is het zo dat de het ene gebed voor de ene situatie meer geschikt is dan het andere, het is iig anders. Aanvullend zou geen verkeerd idee zijn. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Privaat gebed is zeker zeer hard nodig, net zoals persoonlijk bijbel lezen en persoonlijk zingen en dergelijke heel hard nodig zijn. Laat ik het anders zeggen, het met elkaar zingen heeft een andere betekenis dan het optellen van alle individuele gezangen bij elkaar. En op diezelfde manier heeft met elkaar bidden een andere betekenis dan de opgetelde betekenis van alle individuele gebeden bij elkaar.

Ik zou daarom niet willen zeggen dat met elkaar bidden meer helpt, met elkaar bidden helpt op een andere manier. En wellicht is het zo dat de het ene gebed voor de ene situatie meer geschikt is dan het andere, het is iig anders. Aanvullend zou geen verkeerd idee zijn.
smile.gif

Ja, dat klopt beter. Wij hebben daar een hele theologie over ontwikkeld, met het bidden over en weer vor de strijdende, lijdende en zegevierende Kerk. Bidden is daar een vitaal middel voor communio. yes.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

Ja, dat klopt beter. Wij hebben daar een hele theologie over ontwikkeld, met het bidden over en weer vor de strijdende, lijdende en zegevierende Kerk. Bidden is daar een vitaal middel voor communio.
yes.gif

En die complete theologie daarover vind ik dan weer een beetje overdreven. widegrin.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

God 'instrueren' zou inderdaad een halve, of hele blasfemie zijn, maar toch bestaat er bij jullie ook publiek gebed toch? Ook iets in de zin van afsmeken? Kijk, God is souverein, maar vanuit ons perspectief gezien, wordt ons ook gevraagd om voor elkaar te bidden, dat zal dan niet alleen op de eigen spiritualiteit gericht zijn denk ik.
smile.gif

God laat zich toch ook vaak 'verbidden'?

Bij Mozes, Manasse, David..

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid