Spring naar bijdragen

Hoe zie jij 'gereforme(e)rd(en)'?


Aanbevolen berichten

Een vraag waar ik al een tijdje mee loop. Credible, vergaarbak van gelovigen. De algemene, ingeplugde kerk. Het gros is niet gereformeerd (laat staan reformatorisch). De overgrote meerderheid is protestant, en dan vaak ook nog de evangelische variant.

Hoe denken al die niet-gereformeerden over gereformeerden (als personen, gelovigen/christenen), maar ook misschien de uiterlijkheden, de vooroordelen die je hebt bij 'gereformeerden'. Hoe denk jij over hen?

Wat is volgens jou gereformeerd? Als ik zeg 'gereformeerd' welke woorden schrijf jij er dan bij?

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 126
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Als jij zegt gereformeerd denk ik: Jij bent dus een medechristen, wij maken onderdeel uit van hetzelde lichaam.

En verder helemaal niets. De meeste begrippen zeggen mij niet zoveel en eerlijk gezegd zal het me ook een worst wezen om het maar zo te zeggen. Ik kijk naar de overeenkomsten en probeer te leren van de verschillen.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Ik ben er soms wel wat jaloers op, het slag mensen is veelal wat 'beter' dan katholieken, het systeem daarentegen weer minder. Soms, of wel vaker dan soms, had ik best graag Gereformeerd willen zijn, maar ik krijg dat niet gerijmd met m'n geweten. Het is in ieder geval zeer nabije familie.

Verder stoort het me nogal eens dat Gereformeerden tegenwoordig zo'n best doen om hun identiteit zo onder tafel te houden en aan een minderwaardigheidscomplex lijken te lijden. Gelukkig wordt dat steeds minder hoop ik.

Link naar bericht
Deel via andere websites

saai, grijs, grauw, weinig lol in het leven, altijd een bijbel onder arm om een bijbeltekst op te zoeken die op dat moment van toepassing kan zijn, psalmen en gezangen, (soms) schijnheilig, roddelen over die ene kerkganger die niet helemaal binnen het plaatje past, orgelmuziek, jeugdkampen, vooral vrienden uit het eigen straatje, vroom aan de buitenkant en 'iets' minder vroom aan de binnenkant, vermanend vingertje.

Niet zo positief dus...

Totdat ik er zelf tussen kwam te staan en bijna al mijn vooroordelen niet meer dan foutieve aannames bleken te zijn die vaker niet dan wel overeen kwamen met mijn vooroordelen..

Tegenwoordig kan ik het meer dan goed vinden met mijn Gereformeerde broeders en zusters. Sterker nog, ik voel me er ontzettend thuis yes.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Net als er binnen het katholicisme bijvoorbeel Augustijner en Benedictijner groepen zijn, zijn er binnen het protestantisme verschillende stromingen, waaronder de gereformeerde stroming (met eigenlijk twee substromingen).

Gereformeerden zou je over het algemeen (neo-)calvinisten kunnen noemen, ze zijn protestants. Echter, een evangelische kerk valt ook min of meer onder het protestantisme, maar hebben vaak niets met Calvijn. De kern van 'de gereformeerde leer' en alles wat in Nederland gereformeerd claimt te zijn zijn de zogenaamde Drie Formulieren van Enigheid..

Link naar bericht
Deel via andere websites

Hoe ik denk over gereformeerden:

Ik denk dat het mensen zijn die God willen volgen op hun manier. Een manier die misschien voor buitenstaanders wat saai, grijs, grauw al als weinig lol kan overkomen. Toch denk ik dat die somberheid een doel dient. Het valt mij op dat deze mensen wel ruggegraat hebben en niet meewaaien met alle winden van het moderne leven. (ik heb het dan wel over de harde kern smile.gif) Ik heb respect voor ze op de manier waarop zij hun geloof beleven en zonder daar anderen mee lastig te vallen.

Wat mij persoonlijk minder bevalt is dat ik een gereformeerde vriendin heb (nu onderdeel van de PKN, kan dat?), zij is gedoopt maar gaat/ging altijd naar een samen op weg kerk nu PKN. Daar is goed mee te leven, wat me tegenvalt echter zijn de vele vooroordelen die bij een kant van de familie leven over het katholicisme. Zo zal ik waarschijnlijk niet in een katholieke kerk kunnen trouwen omdat een deel van haar familie (moeders kant) dat niet kan verteren aldus mijn vriendin. Ik ben er zelf nog nooit op aangesproken verder, en waarom weet ik eigenlijk niet, maar volgens mij zijn ze niet helemaal blij met de keuze van mijn vriendin voor mij.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jou vriendin is dan vermoedelijk 'Gereformeerde Kerker' (synodiaal) die zijn meegegaan in de PKN inderdaad. Daarnaast heb je in Nederland nog 9 andere gereformeerde kerkverbanden, de helft is denk ik wat vrolijker, de andere helft is wat meer 'grijs' voor de buitenstaander.

Bijvoorbeeld, de GK (PKN), GKV, NGK en Linkerflank CGK vallen niet echt onder die noemer, wel theologisch gereformeerd, min of meer.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Jou vriendin is dan vermoedelijk 'Gereformeerde Kerker' (synodiaal) die zijn meegegaan in de PKN inderdaad. Daarnaast heb je in Nederland nog 9 andere gereformeerde kerkverbanden, de helft is denk ik wat vrolijker, de andere helft is wat meer 'grijs' voor de buitenstaander.

Bijvoorbeeld, de GK (PKN), GKV, NGK en Linkerflank CGK vallen niet echt onder die noemer, wel theologisch gereformeerd, min of meer.

Ok weer wat geleerd. Voor een buitenstaander is het wat moeilijk te onthouden hoe dat allemaal zit. En wat de verschillen zijn.

Dat mensen binnen de gereformeerde kerken vasthouden aan de eeuwen oude traditie vind ik mooi. Op zondag met zijn alleen naar de kerk in zondagse kleding vind ik mooi. Vrouwen met rok of jurk. En dan zouden de heren eigenlijk nog een hoed moeten dragen (buiten). Hoeden zouden sowieso terug moeten komen, ook in het dagelijkse straatbeeld.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Het grappige is dan wel dat de hoeden in de:

Gereformeerde Kerken in Nederland, Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland, Gereformeerde Kerken in Nederland (vrijgemaakt), Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld), Nederlands Gereformeerde Kerk niet verplicht zijn, en je ze er eigenlijk ook niet ziet.

In de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Bond binnen de PKN (Hervormde Gemeentes) is het volgens mij plaatselijke verschillend. De ene kerk is het bijna 'verplicht' andere kerken is het eigen keuze, maar dien je aan het avondmaal wel hoed/rok te dragen, en in weer andere is dat zelfs niet verplicht.

In de Gereformeerde Gemeenten wil men dat de vrouwen hun hoofd bedekken, het komt soms voor dat iemand geen hoedje heeft, dan zitten ze of blootshoofd of kunnen een hoedje bij de koster krijgen (vaak gewoon een alpino), in Hersteld-Hervormde Kerk is dat ook het geval. In de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, en de Oud Gereformeerde Gemeenten krijg je gewoon een hoedje anders kom je er niet in (heel bot gezegt).

Denk dat ik nu ongeveer alle gereformeerde kerkgenootschappen gehad heb.

Link naar bericht
Deel via andere websites

voor ik zelf besloot lid te worden van eenPKN-gemeente, had ik een redelijk veroordelend charismatische kijk op gereformeerden die ongeveer op het volgende neer kwam. Gereformeerde kerken waren toen in mijn optiek saaie doodse kerken die leeggelopen waren zonder enige teken van aanwezigheid van de Heilige Geest.

inmiddels ben ik van mening veranderd.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]

omdat ik het zeg?
rofl.gif

Ik bedoelde eigenlijk dat ik het wel erg leuk. tof en vet zou vinden als hoeden weer een veelvoorkomend verschijnsel zou zijn in de Nederlandse steden en dorpen.

Hooguit voor dokters, dominees/diakenen/ouderlingen, notarissen en advocaten, onze dominee draagt een brede hoed, lijkt wat op een Joods-orthodoxe hoed..

toga_small.jpg

Als ik ooit predikant zou worden zou ik dat ook doen, én in toga preken smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

nosmile.gif dat is niet echt het beeld dat ik van het prototype Gereformeerd mens had en ook niet heb.

Hoedjes, rokken en traditionele zondagse kleding komt in onze CGK niet voor. Er zullen ongetwijfeld Gereformeerde gemeentes zijn waar dit nog wel tot de traditie gerekend mag worden maar ik denk niet dat dit bij de standaard Gereformeerde klederdracht hoort knipoog_dicht.gif

Ik ben het overigens wel met je eens dat het wel iets heeft. Het straalt een bepaalde plechtigheid/eerbied uit die ik binnen mijn eigen kerk wel eens mis (ook persoonlijk trek ik niet altijd mijn meest nette kleding aan of 'vergeet' ik mij bijvoorbeeld te scheren).

Alleen vind ik het jammer dat je in sommige gemeentes bijna uit de kerk wordt gekeken als je geen hoedje draagt of geen rok aan hebt als vrouw. Als je wekelijks in een traditionele kerk zit en je weet dat de gemeenteleden zich storen aan je kleding moet je misschien overwegen om je aan te passen, kom je echter als vakantieganger of toevallige bezoeker zo'n kerk binnen wandelen op zondag dan krijg je niet direct een welkom gevoel bij zoveel afkeurende blikken.

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:
Hoedjes, rokken en traditionele zondagse kleding komt in onze CGK niet voor.

En toch heeft het gros van de mensen bij het woord 'gereformeerd' het idee van Staphorsters in zwarte pakken en vrouwen in rokken, de SGP-hoek. Men vergeet dan dan de meeste gereformeerden CU stemt, en toch een andere setting heeft.

De CGK is een 'gedeelde' kerk, de Bewaar het Pand hoek ligt behoorlijk dicht bij de Gergem (en andere bevindelijk gereformeerde kerkverbanden). Echter alle andere kerkverbanden *uitgezonderd de NGK denk ik* zijn toch typisch gereformeerd qua liturgie smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

[...]En toch heeft het gros van de mensen bij het woord 'gereformeerd' het idee van Staphorsters in zwarte pakken en vrouwen in rokken, de SGP-hoek. Men vergeet dan dan de meeste gereformeerden CU stemt, en toch een andere setting heeft.

Klopt dat beeld heb ik ook yes.gif , alleen kijk ik dan meer naar Rijssen, omdat ik daar vaker kom/geweest ben.

Maar bij welke kerk horen die mensen uit Staphorst dan?

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Wat is volgens jou gereformeerd? Als ik zeg 'gereformeerd' welke woorden schrijf jij er dan bij?

Gereformeerd is van NGK tot "de gereformeerde gemeente in Nederland". De 3fe vormen de kern van de leer. En het is orthodox protestantisme, itt vrijzinnig.

Verder verschilt het voor mij ook maar net welke stroming. De hele zware stromingen (bijv. ger gem in Nederland) bewonder ik dat ze bereid zijn veel dingen laten en een streng en sober leven voor hun geloof. Zeker in tijden als nu kan dat soms best moeilijk zijn denk ik.

Wat ik wel jammer vind is dat voor een buitenstaander de geloof beleving wat afstandelijk vind, God erg onbereikbaar lijkt, het veel onzekerheid en misschien wel angst mee brengt en de vreugdevolle kant van het geloof lijkt te ontbreken.

Maar, dit is opzich maar een klein groepje binnen de gereformeerden. Anderzijds heb je kerken als de NGK, waar ik best lid van zou kunnen worden, ware het niet dat ik me in mijn huidige gemeente op mijn plaats voel en ik wat problemen heb met een paar punten in de leer.

Daar tussen in zitten veel kerken. Gereformeerde kerken hebben meestal een traditionele inslag. Dat geeft ze een sterke fundering vind ik. Anderzijds maakt het ze wel minder flexibel om op veranderingen in te spelen of (als ze niet negatief zijn) mee te gaan. Beetje lastig te verwoorden, maar ter vergelijking, de RKK en de Anglicaanse kerk zie ik dat probleem veel minder aanwezig .

Ben het verder niet helemaal met alles in de 3fe eens,lijkt me logisch, anders was ik wel gereformeerd geworden. Maar het valt me toch altijd weer op dat als ik met gereformeerden praat, we het over veel dingen toch vaak weer eens zijn. Ondanks de verschillen zijn er heel wat overeenkomsten, wat me toch altijd weer positief stemt.

Of ik hier voordelen beschrijf die totaal nergens op slaan, of dat ik juist zit, laat ik aan mijn gereformeerde broeders en zusters over. smile.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Quote:

Alleen vind ik het jammer dat je in sommige gemeentes bijna uit de kerk wordt gekeken als je geen hoedje draagt of geen rok aan hebt als vrouw. Als je wekelijks in een traditionele kerk zit en je weet dat de gemeenteleden zich storen aan je kleding moet je misschien overwegen om je aan te passen, kom je echter als vakantieganger of toevallige bezoeker zo'n kerk binnen wandelen op zondag dan krijg je niet direct een welkom gevoel bij zoveel afkeurende blikken.

Ja daar heb ik ook van geleerd. Ik kom zelf uit de gergem en daar hoef je geen rok aan noch een hoed op en ik heb me een keer behoorlijk bekeken gevoeld in m'n spijkerbroekje in een PKN kerk. Daar was het zo goed als verplicht. Mijn oplossing: Altijd zorgen dat je in iedergeval een rokje aan hebt als je naar een onbekende gereformeerde gemeente gaat. clown.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

Jij komt niet uit de Gergem, aangezien de Gergem een hoed- en rok'verplichting' heeft (iig) voor de belijdende leden. knipoog_dicht.gif

Naar mijn weten was jij GKV (Gereformeerd Vrijgemaakt) dat is dan wel een gereformeerd kerkverband, maar niet de Gereformeerde Gemeente knipoog_dicht.gif

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid