Spring naar bijdragen

Hoe fundamentalistisch ben jij?


Aanbevolen berichten

Quote:

[...]Sjaloom Brent,

Dat vind ik even een interessante stelling. Als vrijheid van denken geen plaats biedt voor het aanhangen en of "bedenken" van religieuze dogma's, in hoeverre is het denken dan nog vrij? Als je niet mag denken dat er één eeuwige waarheid is en dat zij die hem niet aanhangen er naast zitten, in hoeverre is het denken dan nog vrij? Als je alleen maar tijdelijke en relativistische gedachten mag hebben, in hoeverre is het denken dan nog vrij?

Zou je die stelling voor me dus willen toelichten? Alvast bedankt?

Vrijheid van denken houdt in dat er geen aannames of dogma's zijn. Je bent natuurlijk vrij om dogma's aan te hangen, maar dat aanhangen heeft niets te maken met vrijheid van de denken, wel met het zich al of niet vrijwillig laten knechten door de aannames of veronderstellingen van anderen. knipoog_dicht.gif


Samengevoegd:

Quote:

[...]

Mag ik je hier wijzen op een kleine denkfout?
knipoog_dicht.gif

Er is namelijk maar één Jezus, net zoals er maar één Brent is. Er zijn geen verschillende versies van één en dezelfde persoon. Je kunt het eens zijn met die persoon of niet. Maar in dat laatste geval moet je niet doen alsof er verschillende versies van dezelfde persoon zijn.

Ik wilde beleefd blijven. widegrin.gif

OK, er is maar een enkele historische Jezus en die valt niet goed samen met het beeld dat het christendom van hem schetst.

De persoon is dus een enkele, maar de beschrijvingen en beelden van die persoon zijn (zelfs in het zogenaamde Nieuwe Testament) zeer divers.

Link naar bericht
Deel via andere websites
  • Antwoorden 76
  • Created
  • Laatste antwoord

Top Posters In This Topic

Quote:

OK, er is maar een enkele historische Jezus en die valt niet goed samen met het beeld dat het christendom van hem schetst.

Nee hoor.

De Jezus die het christendom schetst is de historische Jezus.

Zodra je dat los laat, omdat je Jezus graag aan een beperkt bevattingsvermogen wilt aanpassen, of aan de cultuur waarin je leeft, dan houdt heb je het niet meer over de historische Jezus, maar over een product van je fantasie. Een product waar historisch gezien totaal geen fundament voor bestaat.

Link naar bericht
Deel via andere websites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid