Spring naar bijdragen

mackie

Members
  • Aantal bijdragen

    1.099
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door mackie

  1. Ik zit al een tijd met deze vraag. Misschien dat jullie mij hiermee kunnen helpen. Het gaat om de verhouding christenen en heidenen in politieke kwesties. Ik heb het wel eens met een vriend hierover. Hij is atheist en we hadden het laatst over euthanasie. Ik zei dat ik er tegen was en de redenen gegeven waarom. Hij vindt dat opzich prima als zich dat maar niet uit in politieke besluitvorming, want dan leggen christenen hun religie op bij andere niet-gelovigen.

    Stel dat ik Minister van Volksgezondheid word en ik schaf vervolgens euthanasie af cq. maak het strafbaar, leg ik dan niet mijn religieuze visie op bij mensen die niet gelovig zijn? Los van de seculiere argumenten, stel dat er alleen maar religieuze argumenten tegen bijvoorbeeld euthanasie zijn die alleen gelovigen hanteren. In hoeverre moeten wij onze religieuze visies ook laten prevaleren over de niet-gelovigen. Niet gelovigen erkennen niet dat de mens een ziel heeft en vinden dat de mens het "recht" heeft om te sterven. Moeten zij dat dan niet zelf bepalen? Uiteraard dienen wij altijd aan te geven dat dit slecht is, maar het gaat in deze puur om politieke besluitvorming die geldig zou zijn voor de gehele bevolking van een land. Alvast bedankt!

    gr. mackie

  2. Hallo allemaal, hoe staat de Katholieke Kerk tegenover heroineverstrekking en methadon? Ik las overigens dat drugsgebruik ook toegevoegd is tot de hoofd/dood?zonden. Wat wordt hier onder verstaan? Ook het gebruik van wiet en hasj? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  3. Hallo allemaal, kunnen katholieke militairen heilig verklaard worden of kan dat eigenlijk niet wanneer een katholiek, militair is? Ik ken eigenlijk maar weinig militairen die heilig verklaard zijn, behalve de Romeinse bekeerde soldaten....

    gr. mackie

  4. Bedankt Computoon en Bonaventura! Maar als ze geen mensen met schulden aannemen (de orden en de Jezuieten), is dat niet een beetje ouderwets? Een meerderheid van de studenten leent tegenwoordig. Die zouden dus in principe niet worden aangenomen. Rijkere mensen hebben dan dus veel makkelijker toegang omdat ze geen schulden hebben. Ze bidden om meer priesterroepingen, maar faciliteren dat vervolgens niet. Of zie ik dit verkeerd?

    gr. mackie

  5. Bedankt Computoon en Bonaventura, ik heb echter nog een vraag. Hoe betaalt een priester, die nog een studieschuld heeft doordat hij heeft geleend tijdens zijn studie, af? Wordt zo iemand dan niet aangenomen bij een seminarie of betaalt het bisdom dat? En hoe zit dat bij de Jezuiten of kloosterorden? Of moeten ze eerst de studieschuld helemaal afbetalen? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  6. Hallo allemaal, ik zie er soms tegenop om naar de Biecht te gaan. Ik vind het ook vervelend om alles te zeggen. Het is niet zozeer tegen God, maar veeleer tegen de priester die erbij zit, die je persoonlijk kent en dit alles hoort. Ik snap dat hij daar als intermediair zit, maar hij zit daar ook als mens die je persoonlijk kent. Ik heb af en toe de twijfel of hij mij niet een heel raar mens vindt wanneer ik allerlei beschamende dingen vertel. Hoe moet zo iemand wel niet over mij denken....? Hebben jullie dezelfde soort gedachten?

    Daarbij, moet in de Biecht alles specificeren? Dus de verschillende soorten pornografie dat je bekeken hebt of de verschillende soorten seksuele handelingen dat je begaan hebt of die zaken die je gestolen hebt etc.etc....Of is dat afdoende om te zeggen dat je je bezondigd hebt aan erotische handelingen of aan stelen? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  7. Hallo allemaal, ik neem aan dat niemand het boek kent....Ik heb een volgende vraag t.a.v. de Mis. Zaterdagavond Mis volstaat ook om aan de zondagsplicht te voldoen, want het is een gelijkwaardige Mis. In hoeverre is de bedoeling om op zondag te gaan? Is de zaterdagavond Mis alleen voor mensen die zondag absoluut niet kunnen of mag je ook, ondanks dat je op zondag wel kan, naar de zaterdagavond Mis gaan om zo aan je zondagsplicht te voldoen? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  8. Hallo allemaal, kennen jullie het boek "Handorakel en kunst van de voorzichtigheid" van de Spaanse Jezuit Baltasar Gracian? Zo ja, wat vinden jullie, vanuit een katholiek moreel perspectief, van dit boek? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  9. Ik begrijp het, maar wat als iemand (onterecht) tegen je uitvalt of van je steelt of je slaat. Wat als iemand er dan naar vraagt? Wat moet je dan zeggen? Ik weet niet wie het is? Ik wil niet vertellen wie het is? Iemand heeft mij een gebroken neus geslagen, maar ik vertel niet wie het heeft gedaan. Levert dat niet hele vreemde situaties op?

    gr. mackie

  10. Waarom zou je niet je hart kunnen luchten wanneer iemand je bijvoorbeeld een kunstje flikt? Moet ik dat dan eerst met hem/ haar overleggen? Kun je dus eigenlijk niets meer tegen je moeder zeggen wat jou aangaat, want daar zijn in de meeste gevallen andere mensen bij betrokken bij wijze van spreken....Het is misschien raar uit mijn mond, maar is dat niet vrij scrupuleus?

    gr. mackie

  11. Hallo allemaal, het volgende artikel kwam ik tegen ( link ). Het gaat over een italiaanse jongen die steeds meer zijn puurheid verliest. In het stuk staat het volgende: \"De bekering tot het katholieke geloof van de dan 24-jarige Piero is ingegeven door 'de angst voor de apocalyps, in combinatie met een enorme behoefte aan liefde'. Na zijn bekering probeert hij een zo puur mogelijk leven te leiden, zonder literatuur, muziek, films, zonder zijn vroegere vrienden. En zonder zondige gedachten aan vrouwen, wat vooral door zijn rondborstige, maagdelijke schoonzus Ada wordt bemoeilijkt.\"

    Waarom zouden literatuur, muziek en films je puurheid aantasten? Dat begrijp ik niet helemaal....Alvast bedankt!

    gr. mackie

  12. Hallo allemaal, ik las net een artikel ( link ) dat Al-Shabaad, een orthodoxe moslimgroep, veel populariteit aan het verliezen is onder de Somalische bevolking vanwege hun gewelddadigheid zoals het handen afhakken bij dieven, het stenigen van echtbrekers en het vermoorden van bekeerde moslims tot het Christendom.

    Nu zat ik te denken....mensen houden niet van deze gewelddagheid, hoewel het de stricte interpretatie van de Koran is naar het schijnt, en vallen die stricte lijn dus af.

    In het OT komen ook passages voor waarin God zegt dat men bepaalde mensen buiten de poort moet stenigen en dat mensen moeten worden verbrand ( in het geval van incest?).

    Nu is de Al-Shabaab een ander verhaal, maar zouden mensen van nu dan niet ook een afkeer hebben van het Jodendom? Als je de stricte leer van het Jodendom zou hanteren, zouden er ook mensen de doodstraf krijgen door steniging.

    Mijn vraag is dus waarom God in eerste instantie beveelt dat mensen in bepaalde gevallen moet worden gestenigd en verbrand en dat dit in het NT niet meer gebeurd of niet meer wordt verordend? Is dat een koerswijziging van God ofzo?

    Mijn andere vraag is als mensen de gewelddagheid van de Al-Shabaab verafschuwen, zouden ze dan niet hetzelfde doen van de gewelddadigheid van het OT? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  13. @Computoon, en wat als je twijfelt of je iets beleden of niet hebt? Moet je het dan eventueel een tweede keer doen?

    En wat als je denkt dat je tijdens een biecht niet echt berouwvol bent geweest omdat je er bijvoorbeeld zo snel mogelijk vanaf wilde zijn en je ontzettend gespannen was. Kan berouw er ook voor en na zijn of moet het perse tijdens de biecht? Alvast bedankt!

    gr. mackie

  14. @Bonaventura, bedankt voor je reacties!

    @Computoon, hoe kun je weten wat je allemaal gebiecht hebt? En als je twijfelt over of je bepaalde zaken al dan niet gebiecht hebt, moet je het alsnog (hetzij voor een eventuele tweede keer) biechten?

    Ben je overigens vergeven voor je zonden waarover je niet echt berouwvol bent geweest? Moet je die dan ook nog overnieuw biechten of ben je na de absolutie helemaal voor de belijdde zonden vergeven?

    gr. mackie

  15. @RobertF, maar waarom geldt dat voor ons dan niet meer?

    Overigens God, wanneer Hij spreekt over hoe Aaron en zijn zonen de verschillende offers moeten opdragen en andere regels, zegt God vaak iets in de trant van dat die bepalingen voor alle eeuwigheid gelden door alle generaties heen. Bedoelt God dat tot de komst van Jezus Christus, Zoon van God, Lam Gods, of letterlijk tot in de eeuwigheid?

    Bijvoorbeeld: "Alle mannelijke nakomelingen van Aäron mogen ervan eten; dit aandeel in de offergaven van de HEER is een blijvend recht, door al uw generaties heen. Alles wat ermee in aanraking komt is gewijd. " (Lev.6:11)

    gr. mackie

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid