Spring naar bijdragen

Clyppan

Members
  • Aantal bijdragen

    2.842
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door Clyppan

  1. Quote:

    Nu even wat argumenten tegen het atheisme. Waarschijnlijk geloven jullie in zoiets als de big bang theorie. Eerst was er helemaal niets en toen kwam er een vuurbal die ontplofte!!! Vervolgens beginnen deeltjes zich samen te voegen e.d. en ontstaan er langzaam aan zonnen en planeten e.d. Via zo’n proces ontstaat uiteindelijk de aarde en al de talloze planeten eromheen. Onze zon bestaat geloof ik voor 98% uit waterstof en helium. De aarde bestaat voor 2% uit waterstof en helium. De aarde staat precies op de juiste afstand van de zon. Als hij iets dichterbij had gestaan waren de oceanen verdampt en iets verder weg waren de oceanen bevroren. Ook hebben we ongelofelijk maar waar, precies de juiste omgeving en materialen om leven te kunnen voortbrengen.

    Het is al weer een flinke tijd geleden dat ik een dergelijk lijstje aan vragen heb proberen te beantwoorden.. jee.

    Nou, zoals hier boven ook al wel flink behandeld zal zijn betreft dit allemaal verschillende zaken. Zo heb je theïsten, atheïsten, agnosten, agnostische theïsten, agnostische atheïsten, religieuzen, a-religieuzen, mensen die de biologische evolutietheorie zien als een manier om de menselijke geschiedenis te verklaren, mensen die het gewoon zien als een instrument binnen de wetenschap, mensen die het kul vinden, mensen die aannemen dat het heelal 14 miljard jaar oud is, mensen die simpelweg die 14 jaar gebruiken om voorspellingen te doen maar er verder niet zo veel waarde aan hechten, mensen die zich verdiepen in iets als een oerknal en er een allerlei berekeningen op loslaten samen met theorieën over tijd, ruimte en dimensies..

    Wat in eerste instantie al voor problemen zorgt is het groeperen van levensbeschouwingen, om zoiets voor atheïsten te doen is net zo raar als het groeperen van alle theïsten op aarde. Daarnaast de noodzakelijke koppeling met evolutie en een bepaalde interpretatie daarvan.. of andere wetenschappelijke of semi-wetenschappelijke theorieën. De ene atheïst is de andere niet.. de ene kan onwrikbare fundamentalistische gedachtengangen hebben over de wetenschap, de ander juist totaal niet.

    Quote:
    Waarom zou je geloven in een oerknal.

    Ik heb persoonlijk niet echt een mening over de 'oerknal'.

    Quote:
    Een spontane willekeurige explosie in een lege ruimte?

    Als ik wel een mening zou hebben, zou ik het denk ik niet formuleren als 'een spontane willekeurige explosie in een lege ruimte' - in mijn beleving is onze menselijke waarneming zo kleinschalig dat uitspraken over zaken als een oerknal nergens op slaan. Dergelijke fenomenen liggen zo ver buiten onze belevingswereld dat ons voorstellingsvermogen het simpelweg niet aan kan; er dan toch allerlei wetenschappelijke berekeningen voor bedenken en uitvoeren is prima, maar naar mijn mening zegt dat niets over wat er werkelijk is.

    Quote:
    Is het niet logischer te denken dat er een bovennatuurlijke schepper achter zit die het universum geschapen heeft en ervoor gezorgd heeft dat we hier op aarde de juiste omstandigheden hebben voor het ontstaan van leven?

    Omdat ik dat een rare en niet geloofwaardige gedachte vind.

    Quote:
    Hoe kan het dat elke planeet zo uniek is! Dat we nog geen enkele andere planeet ontdekt hebben met vergelijkbare omstandigheden als hier op aarde.

    Tot minder dan een halve eeuw geleden waren we niet eens ergens anders geweest dan onze eigen planeet - dat we niets hebben gevonden zegt meer over onze wetenschappelijke beperkingen en de grootte van het heelal. Als we al iets vinden dat 'mogelijk' levensvatbaar 'zou kunnen' zijn bevindt zich dat zo veel lichtjaren van ons vandaan dat die afstand contact gewoonweg onmogelijk maakt (lineair reizen veronderstelt dan).

    Quote:
    -      Is het niet zo dat wanneer iets ontploft er chaos ontstaat? Hoe komt het dan dat er nu zoveel orde in het universum is?

    Chaos en orde zijn subjectieve kwaliteiten - ik vind dat het best een rommeltje is in het universum knipoog_dicht.gif

    Quote:
    -      Is het te ontkennen dat er een Begin van het universum is geweest met de kennis dat het universum als een opgewonden klok nu afloopt? Denk aan zonnen die opbranden e.d. Komt het begin niet sowieso voort vanuit iets bovennatuurlijks?

    Er zijn zo veel dingen niet te ontkennen. En als jij iets bovennatuurlijks toevoegt met concrete eigenschappen als antwoord op 'waar komt de orde vandaan' snap ik niet waarom dat een antwoord zou zijn.

    Quote:
    Verder geloven (veel?) atheisten in de evolutietheorie.

    Schijnt modieus te zijn.

    Quote:
    Die stelt dat we allemaal van een oersoep waarin ooit een eerste levende cel is ontstaan afstammen. Die cel heeft altijd al de capaciteit gehad zich aan te passen aan de omgeving!?

    Evolutie gaat niet om 'aanpassen aan de omgeving'; het gaat om aanpassingen die vervolgens niet afgestraft worden door de omgeving in tegenstelling tot alternatieven.

    Quote:
    Door mutaties (die 98% van de tijd negatief zijn?) en natuurlijke selectie begon een lang proces van evolutie, die uiteindelijk geleid heeft tot de enorme verscheidenheid aan leven die we vandaag de dag kunnen waarnemen met als toppunt de mens, een ongelofelijk complex systeem! Eerst bestond het leven vooral in de vorm van kwallen. Vervolgens door een proces van mutaties en natuurlijke selectie zijn we op de een of andere manier op het land terecht gekomen! Wat ervoor gezorgd heeft dat deze kwallen bijvoorbeeld na een lang proces van evolutie uiteindelijk pootjes of vleugels hebben gekregen is mij niet helemaal duidelijk. Ook de noodzaak om zich naar het land te verplaatsen begrijp ik niet. (waarschijnlijk is hier een geweldig geloofwaardig antwoord op te bedenken)

    Prachtig fenomeen, is het niet. smile.gif

    Quote:
    -      Denken jullie daadwerkelijk dat het ontstaan van de huidige verscheidenheid aan leven via een natuurlijk proces kan verlopen? Ik weet nog niet of ik de evolutietheorie accepteer maar ik accepteer hem hoogstens met de gedachte dat god een helpende hand heeft gehad in de evolutie!

    Op de evolutietheorie als wetenschappelijk fenomeen dat je kunt gebruiken binnen diezelfde wetenschap is niets aan te merken. Of je het vervolgens gebruikt als manier om geschiedkundige uitspraken te doen.. sjah, ik vind het 'levensbeschouwelijk' gezien best aannemelijk.

    Quote:
    - Vinden jullie het niet vreemd dat jezus zo'n enorme beweging teweeg heeft gebracht in zo'n korte tijd?

    Dus iedereen die met bepaalde ideeën een grote beweging teweeg brengt heeft het bij het rechte eind? .. of zit zelfs al een beetje in de buurt?

    Quote:
    Ik heb dus liever niet teveel redenen waarom jullie niet gelovig zijn. Ik krijg liever inzicht in de redenen van mensen om in het toeval te geloven!

    Toeval zie ik als iets waarvan wij de oorzaak niet waarnemen, maar die er vast wel ergens zal zijn. Door te 'geloven' in toeval geef ik gewoon toe dat ik beperkt ben in mijn waarneming.

    Ofzo..

  2. Quote:

    Ik vond zowel die Dorenbos als de Boosma zwaar irritant.. ene gedrag praat andere gedrag niet goed..

    Waarom was Boomsma irritant; hij zei juist 'ja, maar dat wat u stelt is een interpretatie en u moet er niet zomaar aan voorbij gaan dat andere Christenen er een andere interpretatie op nahouden'. Genuanceerd, netjes en veel meer kun je niet kwijt in zo'n korte discussie.

    Nee, dan Dorenbos "zo staat het er, zo lees ik het, en zo is het", die arrogantie op het einde richting Arie "hier heb je een boek, lees het nog maar even na!".

  3. Quote:

    Het gaat niet eens zozeer om de mening zelf maar om de haast ongelovelijk provocerende manier waarop ze deze verwoorden. Ik vind het vooral van Andries onbegrijpelijk dom en haast schofferend richting de eigen achterban. Andries is/was een van de boegbeelden van de EO. Hij had daar meer rekening moeten houden.

    Staat dat niet in evenwicht met al die jaren van creationistische 'propaganda' die door bijvoorbeeld Bert Dorenbos uitgedragen is? Zoals hij bijvoorbeeld met Arie Boomsma zat te praten bij DWDD vond ik ook vrij schofterig. Hij zei letterlijk 'dit staat er gewoon in de Bijbel, zo lastig is het niet', waarmee hij zijn subjectieve interpretatie als Christelijk feit uitdroeg. Knevel verpakt het tenminste nog overduidelijk als zijn eigen mening en overtuiging.

    Dat vind ik een enorm verschil.

  4. Ik krijg ook een 'naar' gevoel bij bepaalde horrorfilms; dat lijkt mij inderdaad vrij 'mens-eigen'.

    Als ik een konijntje verscheurd zie worden door een vos bekruipt mij immers ook walging; toch zijn er dan weinig mensen die er iets occults achter zoeken.

  5. Quote:

    [...]

    Van mij mag je dat bekrompen noemen, voor mij is het terugkeren naar een duidelijk standpunt over bijbelse normen en waarden.

    Maar dat standpunt wordt bedacht door mensen; mensen zoals Andries. Waarom is zijn mening (trouwens ook die van Arie, maar die doet nu even wat minder mee) minder waard dan die van anderen?


    Samengevoegd:

    Quote:

    ik vind niet dat je je inhoud moet aanpassen aan kijkersgedrag.. das beetje tendens die je ook in kerken ziet.. je past inhoud gewoon aan aan wat mensen willen horen om zo mensen te trekken..
    nooo.gif
    het gaat om kwaliteit en niet om het-aantal-mensen-wat-je-trekt..

    ..probeer je daar mee te zeggen dat Knevel populistisch bezig is en zijn uitspraak daarmee van minder waarde is dan een conservatievere mening die minder aandacht krijgt in de media?


    Samengevoegd:

    Quote:

    Maar beantwoordt de EO dan nog wel aan de doelstelling waartoe zij is opgericht?

    Staat er in de grondstatuten van de EO vermeldt dat mijn altijd zal moeten beantwoorden aan een letterlijke, woord voor woord, interpretatie van Bijbelverhalen? Dat lijkt mij toch ietwat problematisch, denk ook dat veel Christenen op dit forum ook van mening zijn dat de Bijbel nooit geheel 'letterlijk' of 'figuurlijk' opgevat kan worden, zo simpel is het niet.

    Wat Knevel geeft is gewoonweg een andere interpretatie van dezelfde 'letterlijke' tekst.. ik vind het nog steeds vreemd dat daardoor wordt verondersteld dat hij 'minder' bij de EO zou horen dan bijvoorbeeld de gemiddelde creationist.

  6. Quote:

    De verklaring die Andries heeft afgelegd zou in de tijden van Henk Binnendijk, Feike ter Velde, Wim de Knijf, Aad Peters en Peter Scheele (en zoveel anderen) nooit zijn toegelaten, geaccepteerd of vergoeilijkt.

    Dus jij predikt voor het terugkeren van bekrompenheid? De Verklaring van Andries is om geen enkele manier 'minder-Christelijk' dan welk ander Christelijk standpunt dan ook; dat er mensen zijn die er een andere mening op na houden lijkt mij alleen maar goed; maar om dat kinderachtig op te roepen tot het er uit schoppen van Andries (zoals sommigen doen) vind ik erg kinderachtig. Maargoed; als ik jou moet geloven staat dat inderdaad 'dichter' bij de EO, en moeten ze daar dus wel naar terug?

  7. Quote:

    Al die tekeningen zijn populair wetenschappelijke interpretaties.

    Zoals Pius al aangaf, dat was niet de kwestie.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Mooie afbeeldingen, maar of deze mensachtigen er daadwerkelijk zo hebben uitgezien zullen we nooit te weten komen. We vinden natuurlijk alleen de botten, of het een getrouwe reconstructie is zoals in de afbeeldingen, ik weet het niet! Men maakt er in die afbeeldingen een soort aapachtig mens van, maar waar baseert men de uiterlijke kenmerken op? Men vind alleen de botten???? Is daar een methode voor??, of gaat men gewoon uit van de fantasie van degene die een reconstructie maakt(is er een methode voor is dus mijn vraag om het uiterlijk te reconstrueren????)Die plaatjes ken ik wel, maar deze vraag daar heb ik tot op heden weinig bevredigend antwoord op gekregen. Ik bedoel ik kan wel aannemen dat de voorouders van de mens er zo hebben uitgezien(planet of the apes -achtige wezens) maar hoe weet men dat zo zeker is mijn vraag(een wetenschappelijk methode waarbij je met enkele botten ook de huid + alle uiterlijke kenmerken kan reconstrueren??

    De vraag was wat jij onder aap of mens verstaat.

    Natuurlijk zijn deze afbeeldingen niet volledig wetenschappelijk (enkele kenmerken zoals schedelstructuur, grootte, lichaamsbouw zijn natuurlijk wel te benaderen vanuit gevonden skeletten.. tegenwoordig kunnen we immers ook met enkel een schedel een volledig gezicht reconstrueren, zie 'het meisje van Mulde'; erg vergezocht is het dus niet), maar ik gebruikte het enkel om aan te geven dat er een groot grijs gebied zit tussen wat wij als stereotype mens en aap zien.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Vergelijk: Een atoom. Hoe ziet dat eruit? Dat weten we allemaal:

    Daar zit nogal een groot verschil tussen. Iets dat wij slechts als theorie aanvaarden aangezien wij het op geen enkele manier direct kunnen waarnemen; of de wetenschap die zich bezig houdt met de reconstructie van lichamen (zowel tegenwoordig als in het verleden) aan de hand van skeletten. Natuurlijk is de mate van beharing en huidskleur maar een 'schatting' aan de hand van het klimaat destijds en levensomstandigheden, maar de uiterlijke kenmerken zijn echt niet zo lastig in de schatten wanneer je exacte gegevens hebt omtrent de lengte van het skelet, de grootte van de schedel, de vorm van de kaak en het gebit. Dat bevindt zich toch echt wel op een ander vlak dan de natuurkundige modellen van het atoom. Tuurlijk, het is beiden een vorm van 'schatten', maar de een toch echt in een andere dimensie.

  8. Quote:

    Waar stamt de mens dan vanaf? Men zegt dat volgens de evolutietheorie(dat is wat ik lees in boeken) de aap en de mens dezelfde voorouders hebben. De vraag die men dan logischer wijs stelt(eerst vraag die dan ook bij mij zou opkomen) is was die voorouder:

    -Een aap?

    -Of een mens?

    Wat noem je 'aap' en wat noem je 'mens'?

    Waar plaats jij bijvoorbeeld de volgende mensachtigen onder:

    819b.jpg

    Neanderthaler

    tallan.jpg

    Homo Habilis

    664837.JPG

    Homo Erectus

    Australopithecus.jpg

    Australopithecus

    664684.JPG

    En natuurlijk de ons allen bekende Homo Sapiens

    'Aap' is ook maar een woord, net als 'mens'.


    Samengevoegd:

    Quote:

    [...]

    Inderdaad. Zij hebben niks met de problemen te maken en tóch willen ze het goede doen.

    Op dezelfde manier had ook God niks met de problemen van de mensen te maken en tóch bracht Hij het ultieme offer om de mensen te redden.

    Ah, dus tandartsen zijn tegenwoordig ook verantwoordelijk voor de schepping van ons gebit?

    Wat een prachtige vergelijking tot weer.

  9. Quote:

    [...]

    Het zijn juist de anti-moslims en racisten die in Nederland van alles mogen zeggen en de othordoxe moslims worden monddood gemaakt. Er heerst een ontzettende dubbele moraal in Nederland.

    Juist; de commissie van 'gelijke behandeling' die er voor strijdt dat de religieuzen in dit land 'anders behandeld worden'.. dat vind ik een vrij dubbele moraal.

  10. Quote:

    [...]Maar ik weet wel uit de geschiedenislessen dat de islam een traditie heeft van tolerantie richting andersgelovigen, zoals joden. In tegenstelling tot het christendom.

    Vreemd genoeg loopt het tegenwoordig in de uitvoering vaak net even andersom.

    Daarnaast; dat Hitler goed contact onderhield met belangrijke leden van de Katholieke kerk is logisch, invloed over mensen krijg je niet zomaar. Uit talloze persoonlijke uitlatingen blijkt dat Hitler verder niets moest hebben van het Christendom, en eerder zichzelf als god zag.

  11. Quote:

    plus dat ik het een béétje jammer vind dat men z'n geloof steeds moet spiegelen aan dat van een ander. Het is beter dan niets, maar het zou consequenter zijn om de navelstreng door te knippen en om van eigen kracht uit te gaan.

    Nu is het net alsof seculier humanisme gewoon de zoveelste Christelijke afsplitsing is.

    Ik denk niet dat je nu goed de motivatie beschrijft van de mensen achter dergelijke acties.

    Het gaat er om dat er bepaalde zaken zijn die de laatste paar jaar via de politiek en andere wegen meer invloed krijgen in het dagelijks leven; op dat punt zijn er mensen die zich daar tegen willen verzetten.

  12. Quote:

    Boomsma was leuk maar wel typisch zo'n postmoderne christen: jij jouw mening en ik de mijne.

    Nou; vanaf de ene kant van de tafel kwam 'het staat er zo, en het is zo'; dan kun je daar weinig anders tegen inbrengen dan 'neen, u leest het zo, interpretaties verschillen'.

    Tuurlijk, verder geen diepgang.. maar 'typisch postmodern', nah, gewoonweg realistisch en eerlijk tegenover bekrompen en vasthoudend.

  13. Quote:

    wat was die arie boomsma zwaar irritant gister bij 'de wereld draait door' .. die gooit er toch een stel zweverige dooddoeners tegenaan.. brr.. krijg er rillingen van..

    Ik had er juist bewondering voor hoe hij probeerde de voormalige EO directeur een beetje tegengas te geven.. hoe arrogant die daar aan tafel zat; beetje jammer.

    Hoewel ik normaal Arie een verschrikkelijke verschijning vind op de televisie, kon ik hem aan tafel bij de DWDD wel waarderen.

  14. Quote:

    [...]

    Mjah, maar is dat niet eveneens het najagen van metafysische windmolens? Die hele zoektocht naar 'vrije wil' vs. 'voorbestemming' danwel 'determinisme'? Als je je helemaal focust op één kant, dan komt vanzelf de andere kant weer om de hoek kijken daar waar je het niet verwacht.

    Er is grofweg niet uit te komen.

    Dit staat volkomen los van de vrije-wil kwestie.

    Het gaat mij er om dat je via een bepaald model weer kunt geven hoe een attitude zich vormt, factoren tot een besluit lijden enzovoort.

    Mijn vraag is waarom je het ja, 'kiezen' voor 'De Kerk' niet als kiezen mag zien, maar er daar sprake is van 'vinden'.

    Dat het er enkel om gaat dat er geen sprake is van meerdere opties, "er is slechts 1 Kerk, de andere tellen niet" gaat er bij mij niet in. Ten eerste is er dan altijd nog de 'keuze' wel of niet; en verder is het natuurlijk van tevoren geen doen om de subjectieve labels 'waar' en 'niet-waar' op keuzemogelijkheden te plakken, dan zal er alsnog de 'keuze' zijn om de waarheidsclaim te accepteren.

  15. Quote:

    [...]Ik snap dat je het liever anders verwoord, maar ik gok dat je wel snapt wat ik wilde zeggen. Als dat zo is, laat ik het er verder bij. Je hebt geen ongelijk, maar ik vind het niet nodig wat ik gezegd heb te verdedigen als het toch duidelijk is.

    Sorry, maar jij bent degene die er blijkbaar waarde aan hecht dat de 'keuze' voor 'de' kerk geen keuze genoemd mag worden, maar 'gevonden' dient te worden.

    Dan ben ik niet degene die met woordspelletjes aan komt te zetten.

    Quote:
    [...]Maar wie beweert dat dat is?

    Cognitieve sociaal psychologen die onderzoek doen naar onderliggende processen bij het maken van beslissingen en het vormen van attitudes.

    Quote:
    [...]Nee?

    De meeste mensen zullen het in iedergeval als 'mening' zien (hij zal werk van Rembrandt mooier vinden dan Vermeer) ipv een 'bewuste' keuze.

    Quote:
    [...]Inderdaad. En dat zijn discussies die me nauwelijks weten te boeien. Ik snap wel dat anderen het boeiend vinden, maar ik vind het een communicatieniveau dat weinig relevant is. Ik hoop dat je dat niet onvriendelijk opvat, want zo bedoel ik het niet. Maar het valt me vaak op dat je behoefte lijkt te hebben zaken op een "wetenschappelijk" taalniveau te brengen, waar de analyse de plaats van begrip inneemt. Ik heb daar niets tegen, en ik vind dat niet verkeerd, maar ik vind het zelf niet zo belangwekkend.

    Als het in een discussie gaat om 'kiezen', en iemand ziet de noodzaak om dat woord in te ruilen voor 'vinden', dan wil daar graag argumenten voor zien en weten waarom dat uit zou maken.

    Dan vind ik het vervolgens vreemd als daar op gezegd worden dat die discussie je 'nauwelijks kunnen boeien'. En daarnaast, zaken die ten grondslag liggen aan dergelijke 'belissingen' (laten we een neutraal woord gebruiken) lijken mij toch wel degelijk van belang voor de interpretatie ervan.

    Quote:
    Ik probeer voorzichtig te blijven, want ik merk dat ik je soms totaal onbedoeld beledig, of je de indruk geef dat ik negatieve bedoelingen heb, terwijl dat (naar jou tenminste) nooit mijn intentie is. Maar het valt me op dat je op dit forum veranderd bent, als ik het goed inschat naarmate je bent gaan studeren/je studie vordert, en dat je het intuitieve en meer "muzische" spreken en verstaan meer en meer inwisselt voor een soort analytisch, wetenschappelijk spreken dat past bij je studie, maar ook onpersoonlijker en afstandelijker is.

    Ik kan in ieder geval in deze discussie niet direct zien waarin die 'onpersoonlijkheid' hem dan zit.

    Quote:
    Nou ja, gewoon maar een observatie, waar je verder geen enkele waarde aan moet hechten
    smile.gif

    Ach, alles is van waarde.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid