Spring naar bijdragen

Martin73

Members
  • Aantal bijdragen

    112
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door Martin73

  1. @Esther, Toch blijft het zo dat als iemand (god of wie dan ook) de keuzes al weet, deze keuzes dus al vastliggen, of je dat zelf van tevoren weet of niet doet daar natuurlijk niets aan af.

    Je hebt het overigens over een keuze om tot geloof te komen, maar dat is pertinent niet waar, geloof is geen keuze, jij kunt net zo min kiezen om oprecht in Allah, Zeus, kabouters of noem maar op te geloven, als dat ik en vele anderen er voor kunnen kiezen oprecht in Jaweh te geloven.

    Je kunt jezelf wel voorhouden (tegen jezelf liegen) dat je ergens in geloofd en na verloop van tijd zal dat wellicht resulteren in echt oprecht ergens in geloven, maar dan is het beginpunt jezelf voor de gek houden, geen goed beginpunt lijkt me.

  2. @Esther, als die tijdlijn bestaat en god hem kan overzien, dan is de enige conclusie dat de gebeurtenissen op die tijdlijn reeds vast liggen en onze keuzes vanuit onszelf bezien dan wel "vrij" zijn, maar in absolute zin dus niet vrij zijn.

    Met andere woorden, voor ieder mens staat al vast of hij/zij tot (christelijk) geloof komt, als je dat uitgangspunt neemt, kun je naar mijn mening echt niet meer van "vrije keuze" spreken.

  3. Goh over het algemeen ben ik het niet zo snel met mensen eens op "gelovige" websites, maar politiek gezien kunnen we redelijk door 1 deur zo te zien ;-) Deze rechtszaak tegen Wilders is te belachelijk voor woorden, als iemand ergens iets van vind dan mag die persoon dat gewoon zeggen, beledigend of kwetsend zal dat vast weleens zijn en dat is vaak verre van netjes, maar om iemand daar voor te gaan vervolgen gaat mij veel en veel te ver.

  4. Quote:

    Ik zeg niet dat het geloof makkelijk onderuit te halen is, maar het gaat mij om het motief. Als een christen door geloof gered is, heeft het geen zin om met iemand met verkeerde motieven in gesprek te gaan. Het geloof is er alleen voor bedoeld om goed te doen voor anderen die het goede willen ontvangen.

    Denk je dat iedereen die niet gelovig is, er op uit is om je geloof onderuit te halen dan?

    Mijn reactie over het zondvloed verhaal kun je natuurlijk ook zien als "onderuit halen" je kunt het ook zien (zoals het bedoeld is) als een oprechte en legitieme vraag bij een in mijn ogen discutabele passage in de bijbel.

  5. Quote:

    Paul,

    Het is ook vaak belangrijk de motieven van je discussiegenoot te kennen:

    wil iemand meer over Jezus weten en gered worden, of wil iemand alleen maar met discussie je geloof onderuit halen? In het tweede geval is een discussie weinig zinvol en kun je soms beter een discussie uit de weg gaan.

    Als een geloof zo makkelijk "onderuit" valt te halen, dan kun je je ook afvragen waar je nu precies in gelooft, of zie jij dat anders?

    Persoonlijk lijkt het me juist zinvol en in ieder geval interessant om "aanvallen" op je eigen denkbeelden zorgvuldig te onderzoeken en over in discussie te gaan.

  6. Quote:

    Hoi allemaal!

    Ik ben helemaal nieuw hier, dus ik ga mezelf eerst even voorstellen. Ik ben Paul, bouwjaar 1992 (18 nu dus) en 2de jaars student MWD. Ik ben, zoals velen hier waarschijnlijk, opgevoed met het geloof en probeer dat gewoon vast te houden. Ik ben niet een persoon die het heel erg uitdraagt naar m'n omgeving (veel niet-christelijke vrienden en klasgenoten) maar probeer er wel een Christelijke levensstijl op na te houden.

    Nu heb ik laatst een hele discussie met een goede, niet Christelijke, vriend gehad over de Bijbel en bepaalde dingen die daar in staan. Het begon over seks, of dat nou wel of niet mocht met iemand waar je niet echt iets mee had (denk aan een one-night stand bijvoorbeeld. Laat trouwens even de discussie van seks voor het huwelijk buiten beschouwing, maar gewoon het principe of het 'mag' met iemand die je niet echt lief hebt. Ik vond van niet, hij vond het geen probleem. Toen kwam hij onder andere met stukjes uit de Bijbel waarin beschreven staat hoeveel (bij)vrouwen Salomo en Gideon en David hadden... hoe zit dat dan precies? Ik weet dat David ervoor gestraft is, maar hoe zit dat bij deze andere 2?

    Nog een voorbeeld met dingen die mij erg aan het twijfelen maken. Zo staat er ergens in de bijbel dat mensen met een (lichamelijke)handicap, ook al is het iets wat niet echt je functioneren belemmerd, onder geen beding in de tempel mochten dienen. Ik weet niet precies welk boek dit is, maar mensen hier zullen het vast wel kennen? Dit is volgens onze normen en waarden gewoon echt pure discriminatie, laten we eerlijk zijn... maar waarom staan er dergelijke dingen dan in de bijbel? Waarom mocht iemand die bijvoorbeeld een arm mist niks voor God / de tempel betekenen en werd hij in een ondergeschikte plaats gezet?

    Van zulke vragen kan ik er nog wel een aantal opzoeken helaas. Het zijn dingen die mij erg aan het twijfelen brengen... is dit hypocrisie of toch uit te leggen? Ik had er geen antwoord op tegenover die vriend, maar het zet mij wel erg aan het denken. Ik wil graag geloven, maar ik neem niet alles voor lief aan en ik wil niet over dingen heen lezen die wel degelijk in de bijbel staan.

    Wie kan mij helpen met een mooi antwoord of met een uitleg van deze teksten / ogenschijnlijke hypocrisie?

    Alvast erg bedankt!

    Groeten, Paul

    Waar ik me altijd mateloos over verwonder is hoe iemand geen enkel probleem lijkt te hebben met bepaalde daden van god.

    Zo is in mijn ogen iemand die het leven van talloze onschuldige dieren vernietigd ten alle tijde een misselijkmakend monster. Verreweg de meeste mensen zijn dat roerend met me eens, totdat je het zondvloed verhaal erbij betrekt, dan blijkt men opeens een hele vreemde krampachtige dubbele moraal te hebben en het niet zo erg meer te vinden dat daarbij nagenoeg al het leven (ook dat van onschuldige dieren, babies etc.) werd uitgeroeid.

  7. Quote:

    [...]

    Kennelijk besef je niet de waarde van het gebed van je oma voor haar (klein)kinderen anders zou je er niet zo spottend over doen, tenzij je de oprechtheid van je oma in twijfel trekt.

    Ik besef terdege dat het voor mn oma waarde heeft, voor mij, het beoogde doel, heeft het echter geen andere waarde dan dat ze op haar manier bewijst dat ze me een warm hart toedraagt, je kunt dat als spottend opvatten, zo is het iig niet bedoeld.

    Quote:

    [...]

    Bidden is geen magisch ritueel waar aantallen bidders of hoeveelheid woorden het succes bepalen zoals je waarschijnlijk wel weet. Gezien je badinerende en soms ironische manier van schrijven heb ik wel mijn twijfels over je oprechtheid als je zegt open te staan voor geloven en daarmee ook met de mogelijkheid dat je er iets van zal merken.

    ik sta er wagenwijd voor open, ik neem het alleen niet bij voorbaat aan, als dat al een onoverkomelijke blokkade opwerpt, dan zal ik waarschijnlijk idd nooit geloven.

  8. Quote:

    [...]

    Eigenaardig wereldbeeld. Dus humanisme is eigenlijk ook puur eigenbelang...

    Voor een groot gedeelte wel ja, gedreven om de eigen soort sterk te houden.

    Quote:
    De opa van mijn ex-vriendin is gesneuvled in WOII omdat hij een gewonde vriend uit de vuurlinie wilde trekken. Maar dat was natuurlijk puur eigenbelang om jezelf dood te laten schieten...
    hamer.gif

    Wederom, voor een groot gedeelte wel ja, ook al besef je dat wellicht niet op het moment dat je het doet, je wordt gedreven door groepsbesef, iets wat er met name in het leger nog eens extra goed wordt ingestampt... Daarbij ga ik er van uit dat de opa van je vriendin niet van plan was om doodgeschoten te worden... net zoals ik niet van plan ben te verzuipen als ik in het water spring om een kind van de verdrinkingsdood te redden.

  9. Quote:

    [...]

    Mwah, vreemd zal ik niet zeggen... hij had ook Boeddha of Zeus centraal kunnen stelen. Dat deed hij niet...dus mijn opmerking sloeg specifiek op het centraal stellen van het ego.
    knipoog_dicht.gif

    iets wat elk mens (en zelfs elk levend wezen) in meer of mindere mate doet, puur altruisme is uitermate zeldzaam en zelfs ogenschijnlijke altruistische daden zijn vaak terug te voeren naar groeps en daarmee uiteindelijk eigen belang.

    Zelfs het ogenschijnlijke altruistische bidden voor een ander wordt gedaan omdat men er van uitgaat dat dit is wat een almachtige entiteit verlangt.

  10. Quote:

    [...]

    Alhoewel ik me er goed bij voel als ik bid, was dat niet de intentie van wat ik schreef maar heel pragmatisch: ik kan het geloof niet geven, God wel, dus vraag ik aan hem of hij dat wil doen.

    Ik kan je vertellen... je bent de eerste niet die daarvoor bid, mn arme oude omaatje besteed er als ik haar mag geloven al ruim 30 jaar elke dag een gebed van een uur aan, om mij, mn moeder en mn zus tot geloof te brengen, tot op heden niet bepaald met overweldigend resultaat, ik ga er tenminste vanuit dat ze als lid van de gereformeerde gemeente van nederland niet heel erg blij is dat het enige resultaat tot nu toe is dat mn zus voor de katholieke kerk is getrouwd en haar oudste (als enige) van 4 kinderen heeft laten dopen, voornamelijk omdat mn zwager dat erg graag wou knipoog_dicht.gif

    maar goed, wie weet bid jij anders of moet er een bepaald aantal mensen voor bidden of ... (vul maar in, ik merk het wel neem ik aan smile.gif

  11. Quote:

    [...]

    Voor ieder mens geldt hetzelfde: je zou het een kans kunnen geven. Je zou het meteen kunnen verwerpen, of je zou kunnen onderzoeken of het wel/niet waar is.

    en dat doe ik dan ook, maar zolang het slechts getuigenissen zijn van de personen in kwestie zelf zegt het me niets, als er een netjes gedocumenteerd geval is van een man die een arm mist die weer keurig is aangegroeid, foto's voor en na, verklaringen van erkende doctoren dat zij het op geen enkele andere manier kunnen verklaren dan ben ik om, maar helaas dergelijke gevallen ben ik nog niet tegengekomen en als ik jou zo lees zou dat niet zo'n probleem moeten zijn omdat iedereen die geloofd op jouw manier geneest...

    Quote:

    [...]

    Dat betreur ik. Zoals ik eerder schreef, geloof ik dat mensen wel over bepaalde zaken meer zouden kunnen weten en dat ik geloof dat hen dat zou helpen.

    Wellicht helpt het als je dan idd de letterlijke tekst uit de bijbel plaatst waarop jij dit idee baseert, wellicht kan jezus (althans degene die erover geschreven heeft) het beter toelichten dan jij zelf.

  12. Quote:

    [...]

    Je bent zelf degene die zegt niet te geloven, ik geloof je als je dat zegt.

    Maar ik beweer niet dat ik met geen mogelijkheid te overtuigen ben...

    Quote:

    Daarnaast elk voorbeeld dat jou zou kunnen overtuigen, zou je zelf verzonnen kunnen hebben, waarmee je je eigen begrippenkader tot norm stelt.

    maar ik beperk me niet tot dat begrippen kader en sta open voor bewijslast die me kan overtuigen die buiten mn eigen fantasie valt, dat is juist wat ik stelde, zelfs met mijn beperkte fantasie kan ik al overtuigend bewijs bedenken...

    Quote:

    [...]

    Het gedrag en de onderliggende motieven van een stam hooligans van een voetbalclub is echt niet zo heel anders dan een stam kannibalen die andere stammen bestrijdt en oppeuzelt.

    Nog een voorbeeld idd, die hooligans zien het meestal niet als "slecht" om andermans eigendom te beschadigen

    Quote:

    [...]

    Gezien alle piketpaaltjes die je gezet hebt waarbinnen je wel wil/kan geloven, kun je inderdaad niet besluiten om te gaan geloven.

    Ik ben van mening dat niemand oprecht kan besluiten om iets te geloven, geloven moet uit overtuiging komen en overtuiging kun je niet bij jezelf afdwingen naar mijn mening geld dat voor iedereen, maar iig voor mij.

    Quote:

    [...]

    Het was meer een toelichting en ach stellig en belerend posten is jou ook niet helemaal vreemd.
    smile.gif

    wellicht dat het soms zo over komt, maar alles wat ik type is slechts mijn mening en slechts datgene wat voor mij het meest aannemelijke is, ik zal bijvoorbeeld nooit zeggen dat god NIET bestaat, ik vind het allerminst waarschijnlijk, maar uitsluiten kan en doe ik het niet.

    Quote:

    Een zekere interpretatie van bijbelteksten is onvermijdelijk maar dit is letterlijk terug te vinden in de bijbel alhoewel de context niet specifiek hier over gaat. Geloof kan ik je niet geven, wel voor je bidden en dat zal ik ook doen.

    van mij mag je, ik heb er geen last van, voor zover ik kan overzien/merken ook geen baat, maar als je je er beter bij voelt moet je het vooral doen smile.gif

  13. Quote:

    [...]

    Als het goed is, moet je via die links die ik gaf, getuigenissen kunnen vinden.

    probleem is dat die getuigenissen me niet zo gek veel zeggen, mensen die jomanda bezocht hebben houden ook bij hoog en bij laag vol genezen te zijn, mn nichtjes beweren ook met grote stelligheid dat kabouters bestaan en dat ze ze zelf hebben gezien...

    Quote:
    Ook op andere plaatsen op internet moet je dat kunnen vinden. Maar het blijft inderdaad een kwestie van geloven. Als je met Jezus de weg van geloof bewandelt, zul je wonder op wonder beleven.

    dan zal ik toch eerst moeten geloven en dat is nu eenmaal iets dat je niet kunt besluiten te gaan doen, je geloofd of je geloofd niet.

    Quote:

    [...]

    Volgens mij heb ik niet geschreven dat ziek zijn te wijten is aan onvoldoende geloof. Jezus zegt wel bepaalde dingen over geloof in relatie tot ziekte. Ik heb Hem hierin niet geciteerd. Had ik misschien wel moeten doen.

    Daarnaast is het zo dat 'geloof' niet een statisch gegeven is. Iedereen met een bepaald (klein) geloof kan zijn/haar geloof opbouwen tot een groter/groot geloof. Via de links kun je leren hoe je je geloof kan vergroten.

    zoals ik al zei wellicht deed je het onbewust, maar je post wekt iig wel de indruk dat mensen die niet genezen zelf ergens in te kort schieten...

  14. Quote:

    Ik geloof niet dat ik ziek word. Ik geloof ook niet dat ik dood ga: ik heb eeuwig leven.

    Dat zou dan weer wel een mooie tekst zijn op je grafzerk... ;-)

    Quote:
    Er zijn verhalen bekend van mensen die een auto-ongeluk kregen, waarbij de auto volledig uitbrandde, maar waarbij de inzittenden tot hun verbazing merkten dat zij ineens buiten de auto stonden, zonder een brandluchtje te hebben.

    jammer genoeg blijft het bij verhalen, compleet niet gedocumenteerd en altijd in de trend avn de broer van de zwager van de zus van de slager van mn vader zn oom...

    Quote:
    Doet me denken aan Dan. 3.

    Liduina van Schiedam zal vast een zeer gelovige zijn geweest, misschien helemaal voor die tijd. Maar in die tijd was er veel minder (openbarings)kennis over deze zaken. Pas vanaf begin vorige eeuw begon deze kennis en kracht (opnieuw) sterk toe te nemen. Ik verwacht dat deze alleen maar zullen toenemen naarmate de tweede komst van Jezus Christus dichterbij komt. Inderdaad kunnen mensen zich hierbij heel makkelijk gekwetst voelen, hoewel dat niet mijn bedoeling is. Het liefst zou ik willen dat iedereen het aanneemt, zodat ze ook hetzelfde zullen meemaken als ik. Jezus' uitspraken werden 2000 jaar geleden ook als heel kwetsend ervaren, terwijl Hij alleen maar een Goede Boodschap kwam brengen. De mensen wilden het niet aannemen terwijl Hij daarom verdriet had. In Matt. 23: 37 NBG zegt Hij: Jeruzalem, Jeruzalem, dat de profeten doodt, en stenigt, wie tot u gezonden zijn, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen vergaderen, gelijk een hen haar kuikens onder haar vleugels vergadert, en gij hebt niet gewild.


    Samengevoegd:

    [...]

    Ik heb niets tegen dokters en de medische wetenschap. Aangezien ziekte van de duivel komt en dokters ziekten bestrijden, zie ik hen als goed.

    [...]

    Ik denk dat het verkeerd wordt begrepen. Ik ben zelf positief over de gemeente en het onderwijs. Het staat andere mensen alleen vrij om het wel/niet aan te nemen.

    Daar is verder ook niets mis mee, als jij daar in geloofd en daar kracht uit put, vooral doen, onsterfelijk ben je iig niet, al hoop ik voor je dat je nog een lange tijd in goede gezondheid voortleeft, op een gegeven moment ga je dood.

    Maar wat je eerder verkondigde is allerminst positief te noemen, of je het nu bewust of onbewust doet, je wijt het ziek zijn van mensen aan onvoldoende geloof en realiseert je kennelijk niet wat voor effect dat kan hebben op je gelovige medemens.

  15. Quote:

    [...]

    Waarom schrijf je God dan niet met een hoofdletter?

    Dat is nl. gewoon een taalregel. In literatuur is het altijd God als je het als aanduiding bedoeld van iemand bedoeld. En is het een god met kleine letter als je het wezen bedoeld in de context van Jupiter is een god, zoals Gorthaur is een user, Gordon Brown is een mens.

    Gewoon een taalkundige kwestie. Ik geloof niet in Odin, toch schrijf ik die ook met hoofdletter. Als ik God met kleine letter zou schrijven voor mijn studie, zal ik daar waarschijnlijk op gecorrigeerd worden dat ik een typefoutje maakte.

    de christelijke god heeft volgens mij een andere naam dan god hoor, maar meestal gebruik ik de term almachtige entiteit, ik wil niet discrimineren namelijk, als er al een almachtige entiteit blijkt te bestaan, kan dat wat mij betrefd net zo goed Allah zijn als Jaweh, Elohim of welke andere namen er nog in omloop zijn, het woord god zie ik iig niet als eigen naam.

  16. Toch jammer dat patienten gegevens (nog) niet openbaar zijn want je maakt mij niet wijs dat de mooi pratende Jubilee mensjes nooit ziek zijn of gewond raken als ze niet opletten bij het oversteken, weet je wanneer ze echt ballen zouden hebben.... als ze allemaal hun medisch dossier bij de huisarts opvragen en dat openbaar maken.

  17. Quote:

    [...]

    Een schuldgevoel is niet nodig. Een gevoel van schuld komt van de duivel dus hoef je van hem niet te accepteren. Een christen hoeft niet goed genoeg te zijn om te worden genezen, want het valt niet te verdienen, alleen te ontvangen door genade.

    en alle diepgelovigen die niet genezen van een ziekte of er zelfs aan overlijden, die ontvangen het niet omdat???

    Quote:
    Het enige wat bij mensen vaak speelt, is een gebrek aan kennis over de wil van God. Als je openbaring hebt uit de Bijbel en leest door de Bijbel door en zo tot de ontdekking komt dat het in de hele geschiedenis Gods wil is dat mensen gezond zijn, kun je genezing ontvangen. Het wil nog wel eens helpen als andere christenen (die hierover meer kennis/openbaring hebben) je hiermee helpen.

    Dan mogen de christenen die er "meer ervaring" mee hebben weleens stoppen met er over leuteren op forums en de handjes uit de mouwen gaan steken...

    Quote:

    [...]

    Daarom is het juist onvoorwaardelijke liefde van Jezus Christus dat Hij zich eerst liet afranselen, kruisigen, stierf en opstond, voor de nog onbekeerde mensen, zodat Hij daarmee voor iedereen alle ziekten en het hele oordeel droeg, zodat iedereen die het aanneemt daarvan verlost is.

    Precies, niet onvoorwaardelijk dus, de voorwaarde is dat je het moet aannemen.

    Quote:

    Gods Zegen!

    dat is een behoorlijk loze kreet voor mij, maar ik wens jou ook niets dan goeds.

  18. Quote:

    Ik moet wel zeggen:

    Nu wordt er gedaan alsof het overstappen van ongelovig naar gelovig slechts een keuze is, maar dat is natuurlijk niet zo.

    Blij dat we het daar dan iig over eens zijn smile.gif

    Quote:
    Ik vind het alleen bijzonder dat Marinus en Martin op sommige momenten wel discussieren alsof er een God is en op andere momenten weer niet.

    En altijd wanneer het hun uitkomt.

    Dat komt omdat ik omwille van de discussie geen enkel probleem heb met mezelf inleven in het bestaan van welke almachtige entiteit dan ook, het grote verschil is dat ik het als een inleving beschouw en het niet als feit zie.

    Quote:
    Als je niet gelooft, prima... (nou ja, eigenlijk niet volgens mijn overtuiging, maar goed.. ik heb niet het idee dat mijn of andermans bijdrage hier op dit forum, ook daadwerkelijk bijdraagt aan een bekering van welk van de twee dan ook...) maar heb dan ook geen oordeel over iets waar je niet in gelooft.

    Waarom zou ik daar geen oordeel/mening over mogen hebben dan? Ik hoef toch zelf niet te voetballen om over voetbal mee te mogen/kunnen praten?

    Ik zal niet bij voorbaad zeggen dat niemand mij kan overtuigen van het bestaan van een almachtige entiteit, maar tot op heden is dat iig nog niemand gelukt, dat gezegd hebbende is het ook allerminst mijn intentie om iemand te overtuigen van mijn levensvisie, als je gelukkig bent met datgene wat je geloofd, vooral blijven geloven (overigens heb ik zelfs niet eens de illusie dat ik als ik dat wel zou willen, iemand die oprecht geloofd uberhaupt van zijn geloof af zou kunnen brengen met mijn levensvisie)

    Quote:

    Het is heel duidelijk:

    God heeft volgens velen hier de aarde gemaakt. Dat houdt in dat het zijn eigendom is en hij beslist. En wat hij beslist heeft over ons mensen, dat staat in de bijbel.

    Daar staat duidelijk in dat mensen die niet in hem willen geloven een lot wacht waar je niet aan zou willen denken...

    Op basis van de doelstellingen en intenties van DIT forum, mogen we dat als een feit beschouwen...

    Sterker nog, dat mag je ook buiten dit forum als een feit beschouwen, of het ook een feit IS, is een hele andere kwestie.

    Je beroept je overigens op de bijbel, maar de bijbel staat nogal open voor interpretaties, getuige ook de enorme diversiteit aan geloofsstromingen zelfs al binnen het christendom alleen, uitleenlopend van mensen die de bijbel van kaft tot kaft letterlijk nemen tot mensen die slechts gedeeltes van het nieuwe testament als huidige regelgeving hanteren.

    Quote:
    Als je daar bang van wordt, waardoor je ineens allerlei argumenten of oordelen hebt om iets anders te kunnen beweren, is dat ook prima... Maar ze raken kant noch wal.

    Bang ben ik daar niet voor, die angst zal er (vermoedelijk) pas zijn mocht er idd een almachtige vertoornde entiteit zijn waar ik verantwoording aan af moet leggen.

    Voor jou raakt het wellicht kant noch wal, voor mij raken de verschillende interpretaties van de verschillende godsdienstige heilige geschriften vaak kant noch wal.

    Quote:

    En nog iets:

    Wat je moet doen om God wel aan te kunnen of willen nemen, is om niet alles te willen verklaren met wetenschappelijkheden of feiten.

    Ook daar heb je geen keuze in, ik niet iig, als dat wel zo was dan kon ik ook wel in kabouters, elfjes of eenhoorns gaan geloven puur en alleen omdat hun bestaan niet voor de volle 100% valt uit te sluiten.

    Quote:
    Dat kan namelijk in het normale leven ook niet.

    Er zijn en blijven altijd dingen onverklaarbaar. Is er een theorie over het begin van de aarde? Het blijft een theorie, dus ook iets wat niet wetenschappelijk is.

    Er zit wel een verschil tussen een theorie en een wetenschappelijke theorie, maar je hebt gelijk er is helemaal niets dat voor de volle 100% bewijsbaar is, zelfs een matrix (de film) achtige wereld is niet volledig uit te sluiten, voor mij zit er echter wel een groot verschil in niet voor 100% bewijsbaar of helemaal niet bewijsbaar.

    Quote:
    En zelfs dan nog: Wat was daarvoor dan...

    Die vraag kun je bij een almachtige entiteit ook stellen en net zozeer als je bij een almachtige entiteit kunt beweren dat die er altijd al was, kun je dat ook over een microsignulariteit beweren.

    Quote:
    Op die vragen hebben jullie geen antwoorden. Terwijl dat nou juist is waar jullie blijkbaar altijd maar op zoek zijn.

    Dat de wetenschap nog niet op alles een (volledig) antwoord heeft betekend niet dat er dan maar een almachtige entiteit moet zijn, althans dat is voor mij allerminst vanzelfsprekend.

    Quote:
    Zodra jullie mij kunnen overtuigen van een beter begin van alles, dan mag je me zeggen dat "een God" onzin is, op basis van gebrek aan geloofwaardigheid of bewijs.

    Laat ik dan even beginnen met stellen dat ik nooit zal beweren noch ooit beweerd heb dat een god onzin is, voor mij persoonlijk is het allerminst aannemelijk, maar ik sluit het niet volledig uit.

    Quote:
    Tot die tijd is voor mij, voor velen en misschien zelfs wel voor jullie het bestaan van een (en dan zeg ik het zo neutraal mogelijk) Intelligent Designer niet eens zo'n slecht alternatief...

    Voor mij het allerminst de meest waarschijnlijke uitleg, verre van zelfs, maar zoals ik al zei, ik sluit het niet volledig uit, net zomin als het voor mij volledig zeker is dat kabouters NIET bestaan, voorlopig heb ik echter geen enkele aanleiding om aan te nemen dat die bestaan, dus ook met hen hou ik totdat ik van hun bestaan overtuigd ben, geen rekening.

  19. Quote:

    [...]

    Wie heeft het over uitsluitend?

    Daar heb ik het over.

    Quote:
    Maar al was het dat wel dan zou je het nog niet geloven.

    Ik vind het nogal pretentieus dat jij mij goed genoeg meent te kennen om die conclusie te trekken, ik kan met mijn beperkte menselijke fantasie al vele voorbeelden bedenken die mij zouden kunnen overtuigen van het bestaan van een almachtige entiteit, me dunkt dat die eventuele almachtige entiteit daar nog veel beter in zou zijn dan ikzelf, maar niets wijst mij daar op.

    Quote:

    [...]

    Zelfs kannibalen hebben hun stambelang en regels, sociologische processen verklaren niet de universaliteit van de regels die als goed voor het functioneren een samenleving wordt beschouwd.

    Dat doen ze wel, anders zouden kanibalen het eten van mensenvlees ook als iets slechts beschouwen, of de niet kanibalen zouden het ook als iets goeds moeten beschouwen, juist het feit dat hier verschillende opvattingen over zijn geeft duidelijk aan dat er niet zoiets is als universeel goed of kwaad anders dan door de evolutie uitgefilterd in het belang van een soort.

    Quote:

    [...]

    Het grote verschil is dat je als moslim je plekje in de hemel moet verdienen terwijl dat bij het christendom er al voor je plekje betaald is.

    Mits je dat geloofd en dat is nu juist het hele discussiepunt, ik kan niet "besluiten" om te gaan geloven.

    Quote:

    [...]

    Ik oordeel niet, kan ik ook niet want ik ben God niet, ik lepel de theorie op het is aan jou wat je er wel of niet mee wilt.

    Dan lees ik jouw eerdere post toch heel anders dan jij hem kennelijk bedoeld, wellicht kun je daar in het vervolg wat opletten en trek het je niet te persoonlijk aan, dat oplepelen wordt wel vaker op een uitermate stellige en belerende manier gedaan.

    Op het moment dat je beweerd dat hij mij persoonlijk niet wenst te kennen ben je bezig met eigen interpretatie van een bijbeltekst, juist daar wordt bij mijn weten tegen gewaarschuwd...

  20. Quote:

    [...]Ah, dus een keuze mag alleen prettige consequenties hebben? Een keuze is nu juist een keuze omdat elke keuzemogelijkheid gevolgen heeft, prettige en minder prettige gevolgen en gevolgen die we ten volle beseffen en gevolgen waarvan we de reikwijdte niet kunnen zien.

    En waarom is dat zo? Wat voegt dat toe? Zoals ik al zei, ik voel me allerminst beperkt in mijn keuze vrijheid als ik niet uit "slechte" dingen zou kunnen kiezen, of als de dingen die nu als "slecht" gezien worden, algemeen als goed aanvaard worden.

    Quote:
    Dat maakt keuzes lastig,

    onnodig lastig zelfs...

    Quote:
    maar wij hebben, in Adam en Eva, die keuze gemaakt.

    Graag wel voor jezelf spreken, want ik heb Adam noch Eva gekend, laat staan ze geauthoriseerd om namens mij een keuze te maken...

  21. Quote:

    [...]Je kunt het beweren, maar het IS niet zo, ik kan niet besluiten om te geloven, ik kan hooguit huichelachtig beweren dat ik geloof, maar dat maakt nog niet dat ik het ook oprecht doe.

    Martin,

    Ik geloof dat ik je niet helemaal kan volgen, geloof ik,

    Ik hoop dat het met de posts die ik hierboven heb gezet wat duidelijker voor je is, zo niet dan leg ik het graag nog duidelijker uit als je dat wilt, geef maar een brul.

    Quote:
    maar ja ik weet zeker dat God ons een vije wil heeft gegeven, gelukkig maar! Eva maakt echter helaas niet de juiste keuze....balen hoor!

    Je kunt je afvragen hoe "vrij" de wil is op het moment dat er vervelende consequenties aan "verkeerde" keuzes worden geknoopt, daarnaast vind ik het persoonlijk nogal een lullig testje, als ik als vader bij voorbaad weet dat mijn kind toch een koekje gaat pakken als ik een koektrommel open op tafel laat staan met de mededeling geen koekje pakken als ik straks even de kamer uitloop... persoonlijk zou ik mezelf niet als een liefdevolle barmhartige vader kunnen zien als ik mijn kind vervolgens mijn huis uit schop als hij toch een koekje pakt, ik denk ook niet dat mijn kind dat zou ervaren als een vrije keuze, noch als een liefhebbende barmhartige vader... laat staan als ik vervolgens het volledige nageslacht van mijn kind dezelfde straf zou toebedelen.

    Quote:
    Velen mensen maken gelukkig de juiste keuze om Jezus aan te nemen, dan wordt geloven van lief en lee ZEKER WETEN. Ik geloof dat ik even naar het toilet moet, nou ja ik weet het zeker eigenlijk!

    Sjaloom,

    GertJan

    Dat zeker weten is slechts op persoonlijk vlak en (helaas) niet unaniem overdraagbaar, jouw stellige zeker weten, kan mij bijvoorbeeld niet overtuigen, dat bedoel ik ook te zeggen met "ik kan niet bewust kiezen om maar te gaan geloven" op het moment dat ik zeg dat ik dat wel doe dan geloof ik al of ik ben mezelf voor de gek aan het houden.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid