Spring naar bijdragen

LodewijkNapoleon

Members
  • Aantal bijdragen

    11.558
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

    Nooit

Berichten geplaatst door LodewijkNapoleon

  1. Quote:

    Ik heb het niet over specifieke personen trouwens. Het gebeurt hier vaker dan alleen bij L dat iemand allerlei intimiteiten deelt op dit forum op een toon die gewoon zelfbeklag is, en vervolgens alleen maar doodgeknuffeld mag worden. Naar mijn mening help je iemand daar niet mee. Maar als er dan iemand is die op basis van wat iemand hier heeft gedeeld (dus geen privézaken waar niemand op dit forum van afweet) eens zegt "hou eens op met het gejammer en doe wat met je leven" dan is dat ineens lomp en fout en grof.

    Ja omdat het vaak véélstekort door de bocht is naar mijn mening. De keren dat ik heb het meegemaakt hier, ging het nu eenmaal vaak over mensen in in een moeilijke situatie zaten, naar mijn idee ook flink vochten/vechten om er iets beters van te maken, en dat er dan van zulke reacties kwamen.

  2. Quote:

    Er is ook nog een spreekwoord als: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ook iemand een ongenadig pak op z'n lazer geven kan goed voor iemand zijn.

    Tja, ik denk dat dat maar zelden het geval is, ik heb er hier nog maar zelden iets goeds van zien komen.

    Maar goed, áls je dan die aanpak kiest, dan kun je ook verwachten dat ze terug gaat meppen, en haar dan ook de gelegenheid ervoor geven.

  3. Quote:

    Nog ter aanvulling op mijn eerdere opmerkingen.

    Rom. 10

    [10] Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard; als uw mond belijdt, zult u worden gered. [11] Want de Schrift zegt: 'Wie in hem gelooft, komt niet bedrogen uit.' [12] En er is geen onderscheid tussen Joden en andere volken, want ze hebben allen dezelfde Heer. Hij geeft zijn rijke gaven aan allen die hem aanroepen, [13] want er staat: 'Ieder die de naam van de Heer aanroept, zal worden gered.'

    Rom. 9

    33 Gelijk geschreven is: Ziet, Ik leg in Sion een steen des aanstoots, en een rots der ergernis; en een iegelijk, die in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden.

    Daar zou je tegenover kunnen zetten:

    Fillipenzen 2:12-14Niet dat ik dat alles al bereikt heb of al volmaakt ben! Maar ik streef er vurig naar het te grijpen, gegrepen als ik ben door Christus Jezus. Nee, broeders en zusters, ik beeld mij niet in dat ik het al in mijn bezit heb. Alleen dit: vergetend wat achter me ligt en me richtend op wat voor me ligt, streef ik naar het doel: de prijs van de hemelse roeping, die God in Christus Jezus tot mij richt.

    Slechts om te illustreren dat het naast elkaar kán en zelfs moet bestaan. Want dát Christus jou wil, is duidelijk. Maar dat kan aanvoelen als hemel of als hel. Soms zelfs allebei tegelijk. widegrin.gif

  4. Quote:

    Een onderwerp rond de vraag of zeker 'kunt' zijn of je na je dood niet in de hel terecht komt. Of in een verlengde, van een het behoud van iemand die overleden is.

    En die vraag kan betrekking hebben tot je hele leven, maar ook vanuit gaande dat als je NU zou sterven.

    Tot welke mate geloof je in heils(on)zekerheid voor je zelf betreft?

    (En met een eventuele B sub- vraag: wat je kerk er over leert.)

    Hoe vertaalt dat zich naar je dagelijkse leven?

    En in hoeverre brengt het angst voor je mee voor de dood?

    Hoe meer ik er over gedacht heb, hoe minder die termen me zeggen. Want wat is zekerheid? Kerkjuridisch gezien zou je iets dergelijks kunnen zeggen dat de gelovige een fundamentele heilsonzekerheid heeft. Dat beantwoord dan mooi aan de volle majesteit van God.

    Maar het zegt niet zoveel. In elke menselijke relatie zou je ook het fundamentele aspect van onzekerheid t.o.v. elkaar naar voren kunnen brengen, en nog heel wat duidelijker. Je ziet het aan verliefde mensen die desgevraagd helemaal zeker van elkaar zijn, en dat vast ook zo beleven. Niettemin zijn ze wellicht een jaar later elkaars grootste vijanden rofl.gif

    Als je echter van elkaar houdt; of tenminste zo werkt dat bij mij, dan speelt die hele vraag niet. Dat wil zeggen, het komt wel eens in me op, maar dan is er meteen een gevoel dat die vraag stellen al een kleine, maar bewuste keuze in ontrouw is. Nu, als het om mensen gaat, is die achterdocht nog wel te plaatsen. Maar twijfelen aan het liefdesaanzoek wat Hij mij constant doet, ookal wendt ik mij zo nu en dan af van Zijn hondstrouwe ogen, wat het alleen nog maar indringender maakt, dan ben je geborgen, steeds weer. En misschien betekent dat zekerheid... Of niet, dat weet ik ook niet hoor. widegrin.gif

  5. Hoe het precies met Ursinus en Olivetianus zat, weet ik niet precies. Ik weet iets meer over het probleem dat Luther ermee had. In Hebreëen 10:1-18 wordt het offer van Christus als alomvattend beschreven, en er is ook geen ander offer mogelijk dat God zou kunnen behagen. Als anderzijds de Mis toch een sacrificieel karakter heeft, dan vind er dus een nieuw offer plaats. Een offer dat slechts mensenwerk was en dus viel onder de categorie 'goede werken'. Dat was kortweg de tegenstelling waarmee hij zat. Wat niet erg hielp, was dat Luther, en zijn opponenten Eck en Esner, allebei uitgingen van de laat-scholastieke Eucharistische theologie van Biel, waarin het Slachtoffer aan het Kruis en in de Mis identiek zijn, máár het offer niet. Het Misoffer wordt door de Kerk opgedragen als principalis offerens. Op die manier ontstaat er al gauw het beeld van twee elkaar beconcurrerende offers.

    Ik heb wel eens gelezen dat het aspect van het tegenwoordigstellen van het eenmalige offer maar moeilijk z'n plaats kon krijgen in de Latijnse patristiek i.t.t. de Griekse, hoewel het nergens geheel afwezig was. Als Luther en zijn opponenten meer kennis hadden gehad van Thomas v. Aquino, bij wie dit juist de boventoon voerde, dan had het wellicht een ander verloop gehad.

    Maar goed; Calvijn, Ursinus en Olivetanus hadden dat wel, maar wellicht waren de gemoederen toen zo verhit dat er geen werkelijk wederzijdse uitwisseling kon zijn.

  6. Quote:

    Ja, IS dat zo?

    Waarom bidden katholieken dan dat "mijn en uw offer aanvaard moge worden"?
    iedere
    Mis opnieuw?

    Als het puur om presentie van het offer van Golgotha zou gaan, is dat wat redundant he.

    Dat gaat dan ook niet over het over van Golgotha, maar over het offer dat de Kerk brengt. Althans volgens Ecclesia dei:

    Met de woorden: "bidt broeders, opdat mijn en uw offer mogen aanvaard worden door God de almachtige Vader" wendt de priester zich nog éénmaal tot het volk, voordat hij definitief het innigste heiligdom betreedt, om zoals Mozes geheel alleen te zijn met God.

    Aan de ene kant wordt door de woorden: "mijn en uw offer" duidelijk gezegd dat de daadwerkelijke deelname van de gelovigen een werkelijk innerlijk meeofferen is en dat priester, volk en altaar in een heilige offergemeenschap met elkaar verbonden zijn.

    Aan de andere kant wordt uit het antwoord van de gelovigen duidelijk dat er geen onduidelijkheid mag bestaan tussen algemeen (van alle gedoopten) en bijzonder (door de priesterwijding) priesterschap, en dat de wezenlijke eucharistische offerakt alléén gebeurt door de handen van de priester: "Moge de Heer het offer uit uw handen aanvaarden, tot lof en eer van zijn Naam. Alsmede tot welzijn van ons en van geheel zijn heilige Kerk."

    bron

    Quote:

    - waren die HC-schrijvers echt zo dom?

    Lijkt mij niet. Ik denk dat het een kwestie was van vooraannames al niet kunnen delen. En er wás ook een hoop verwarring.

    Quote:
    - waarom reageerde geen enkele katholiek dan door op die domheid te wijzen?

    Waarom denk je dat eigenlijk? I.i.g. was Trente (en dit verscheen als reactie op Trente) er helder over:

    waarin datgene wat éénmaal op bloedige wijze op het kruis voltrokken is, wordt tegenwoordig gesteld (representaretur)... ...zoals altijd de katholieke Kerk heeft begrepen en heeft onderwezen (Sessio 22 hoofdstuk 1)

    PP

    Quote:

    Opbouwende reacties heb ik geen moeite mee, Hester was daar ook mee bezig van de week en dat ging allemaal prima. Maar als er dan iemand komt waar ik al kanttekeningen bij heb en dan een onzinnige opmerking geeft dan kan ik niet anders reageren als dat ik deed...

    Ik denk dat jouw reactie ook heel net was. Met datzelfde in het achterhoofd had ik heel wat scherper gereageerd.

    Admod note: Post wegens sneer aangepast.

    PP

    Quote:

    nee "jullie" als in de mensen die zich aangesproken voelen...

    als in: de mensen die het elke keer voor elkaar krijgen om me een steek onder de gordel te geven als ik net weer het vertrouwen heb hier te posten.

    die mensen.

    Jailkaatje geeft het al heel kort en bondig weer; het gaat om de toon; of die (ook al is het wellicht streng indien nodig) opbouwend is. De reactie van Asterenzovoort was dat nu niet bepaald (ik heb ook hetgeen gezien wat weggemod was).

    Natuurlijk ben ik bevooroordeeld; ik weet een beetje wát Dwarrel doormaakt, in welke context je het moet zien. Maar juist met dat in het achterhoofd weet ik dat ze hier niet zomaar aan het zeuren is.

  7. Quote:

    Maar wat ik al eerder aangaf, zolang de Kerk hierover geen uitspraak doet en de door TS genoemde "contacten met zielen in het vagevuur" als betrouwbaar bestempelt, neem ik dat soort verhalen volstrekt niet serieus.

    Toen het H. Officie het werk van Catherina van Genua onderzocht, verklaarden ze dat ze alleen al om haar doctrinaire inzichten, heilig verklaart zou moeten worden.

    (vrije vertaling van: "Meantime, her writings had been examined by the Holy Office and pronounced to contain doctrine that would be enough, in itself, to prove her sanctity." uit de New Advent.)

    Ze wordt ook wel dé 'theologe van het Vagevuur' genoemd.

    De boeken van van zowel Maria Simma als Eugenie von der Leyen zijn dagboeken die nooit bedoelt zijn geweest om uitgegeven te worden. Ze zijn me persoonlijk dierbaar en daarom noemde ik ze spontaan. Maar wat clasificeer je als 'betrouwbaar'? Imprimatur? Nihil obstat?

  8. De reden dat ik de laatste tijd nogal veel afwezig was, naast drukte in het klooster, ook omdat ik in een soort proces van inkeer, nadering tot God, hoe je het ook noemen wilt (dat gebeurt natuurlijk altijd wel, maar nu toch op een wat andere wijze). Nuja goed, iets wat mij ook op een bijzondere manier heeft gegrepen, is het lot van mensen in het vagevuur. Op zich is dat eigenlijk geen stof voor dit forum.

    Wat ik echter frappant vond, en bij veel, nee eigenlijk alle getuigenissen van mensen die contact hadden met deze zielen (Maria Simma, Catherina van Genua, Eugenie von der Leyen) terug vond, was dat, als men vragen mocht stellen, en de vraag stelden of er ook 'andersdenken' in het vagevuur waren, dit bevestigd werd (dat vind ik, voor mezelf gesproken niet zo vreemd), maar dat hun reinigingsproces ook nog eens minder pijnlijk was dan dat van katholieken, al duurde het ook langer omdat bijna niemand voor hen bad. En het zwaarste louteringsproces daarentegen was weggelegd voor geestelijken.

    Ergens bevestigde dit wel wat vermoedens die ik had. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of meer mensen dit opmerkelijk vinden, of juist niet. (en dan misschien niet eens omdat je zelf in een louteringsproces na de dood gelooft, maar omdat wellicht een beetje een andere perceptie op het katholicisme biedt?)

  9. Quote:

    Het lijkt me overigens te kort door de bocht. Je vereenvoudigt even verderop de huwelijksdaad te zeer tot een zuiver biologisch proces, en daarmee bereik je, denk ik, dat je in je vergelijking zowel de Eucharistie als de huwelijksdaad véél te veel beperkt tot een platvloers, on-spiritueel gegeven.

    Ik zie dat een fractie anders; dát het een vereenvoudigde weergave is, dat klopt zonder meer, ik focus in op bepaalde zaken, en de vraagstelling is zeer vernauwt tot de vergelijking die al of niet ergens op slaat.

    Niettemin; áls de vergelijking enigzins hout snijdt, dan kan ik me voorstellen dat dat ook consequenties heeft die ver ge-extrapoleert kunnen worden boven de versimpelde fysieke handelingen hier omschreven. Geen weldenkend katholiek zou er immers over nadenken om de Hostie uit te braken, zoals ook een begrijpelijke (maar niet terechte)schroom bestaat om op het Lichaam van Christus te kauwen (die discussie herinner je je wellicht nog). Maar over condoomgebruik wordt genuanceerder gepraat. Dát vind ik ook allesbehalve bezwaarlijk, maar goed, ik zou ook begrip kunnen opbrengen voor iemand die de Hostie uitbraakt vanwege een of andere spirituele reden die ik niet snap. (pff, ik noem maar wat, iemand die zich geregeld Eucharistisch onthoudt, een keer toch gaat en in paniek de vinger in de keel steekt, in de angst zich een oordeel te eten)

    Zo ook het gebruik van condooms, daar kan ik me wél meer in inleven en ik snap ook nog dat dat, zeker in deze tijd, typisch iets zou zijn wat dan weliswaar objectief een 'doodzonde' is, maar subjectief gezien, iemand vermindert of helemaal niet wordt aangerekend.

    Daarover praten heeft echter alleen zin als er duidelijkheid is over voornoemde kwestie.

    Quote:
    Ik snap wel wat je wil zeggen, maar het lijkt me catechetisch en theologisch echt veel te ver versimpeld.

    Dat eerste lijkt me niet meer dan logisch; op mede-theologiestudenten kan zoiets indruk maken (mits het dus steekhoudend is, wat de topicvraag is). Maar op anderen heeft het niet meer impact dan het vraagstuk m.b.t. hoeveel engelen er passen op de punt van een naald. Vandaar ook dat ik het bewust niet in geloofsleven of geloof algemeen plaats, maar in dit subforum, waar ruimte is voor redenering van dit soort, die zeker in dit stadium nogal abstract zijn.

    Over het theologisch aspect, als je de consequenties doordenkt, dat dat teveel versimpeld zou zijn, daar ben ik wel nieuwsgierig naar.


    Samengevoegd:

    Quote:

    ...met beduidend meer schroom om grof te worden.

    Mjah... dat lijkt me een kwestie van smaak/inschatting. widegrin.gif Het lijkt mij dat JPII zich toch een stuk duidelijker uitdrukt dan de Middeleeuwers die je noemt. De mensen indertijd vonden Jezus denk ik ook vrij grof toen Hij expliciet vroeg om op Hem te kauwen, maar dat terzijde. knipoog_dicht.gif

  10. Quote:

    Wanneer moet de communie dan geweigerd worden? (Niet mag maar moet, zie het kerkelijk wetboek c. 915). Dat is in de situatie dat iemand halsstarrig volhardt in een zware zonde die publiek bekend is. De geloofsgemeenschap is er dus van op de hoogte dat die persoon objectief in een zondige staat leeft (de persoon zelf ook), die persoon is erop gewezen en hij gaat er toch mee door. Dan plaatst zo iemand zich buiten de gemeenschap (de communio) van de Kerk. Als zo iemand toch de communie ontvangt, zouden de andere gelovigen kunnen denken: 'Och, het valt wel mee.'

    Maar aanhakend op mijn OP en wat Bona schetst; er zijn toch veel meer van dit soort zonden te bedenken die voldoen aan deze criteria?

  11. Quote:

    Jouw vergelijking -die niemand lijkt te begrijpen-

    is niet bepaald het Hooglied.

    Het Hooglied is niets anders dan een loflied op het huwelijk en de huwelijksdaad. Welke dus door veel katholieke exegeten óók in verband wordt gebracht met het huwelijk tussen Christus en Zijn bruid de Kerk En rara welke plaats de Eucharistie daarin heeft.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Om beide zaken evenveel?

    Ik hou er geen meetlat bij. Maar als je bedoelt dat er katholieken zijn die verontwaardigt zijn over condoomgebruik; lees b.v. het KN maar. En het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat ze het -moedwillig- uitbraken van de Hostie ook niet echt gepast vinden.

    Quote:
    Dat verbaast mij ten zeerste.

    Dat kan.

  12. Quote:

    [...]

    Helaas moet ik je te kennen geven dat ik mijn puberteit en dus mijn solipsistische fase al achter de rug heb. Derhalve kun je bijvoorbeeld zwaartekracht gemakkelijk aantonen door een steen te laten vallen en zo. Ik geloof niet dat die steen valt, die steen valt en dat is een onfeilbare aantoonbare en bewezen waarheid (punt). Solipsisme is voor emo's en emo's moeten allemaal deaud. Derhalve is het solipsisme een doodszonde. Geloof ik.

    rofl.gif

  13. Quote:

    Ai, Lastig inderdaad, hoewel duidelijk is dat wetenschappelijk staven wat betrouwbaarder is als religieus staven.

    En, hoe kún je zoiets staven dan? puh2.gif Dit wat je nu doet is nu juist een geloofsuitspraak. Waarmee ik nog niets over het waarheidsgehalte heb gezegd overigens.

    Quote:
    Maw ieder kritiek op wetenschap komt bij religie aan als een doodsschop.

    Lijkt me toch wat overdreven. Ook in natuurwetenschappelijke kringen kan men even moeilijk als makkelijk met kritiek omgaan als in religieuze kringen. Kijk maar naar Galileo of Einstein m.b.t de onbepaalbaarheidsrelatie van Heisenberg.

  14. Hier wilde ik ook nog op reageren, omdat het ontzettend veel raakvlakken heeft met een ander topic (waar ik nog op zou moeten reageren. puh2.gif )

    Eigenlijk is het antwoord op de in de OP aan de kaak gestelde problematiek heel simpel: er bestaat geen eenduidige manier om te interpreteren, zoveel hebben wetenschappen als de hermeneutiek en filosofie wel duidelijk gemaakt. Tenzij er bij het boek een boekuitlegclub is gegeven die 'bij het pakket' hoort en gemachtigd is om de juiste interpretatie aan te geven, of nauwkeuriger, de grenzen ervan vast te stellen.

  15. Quote:

    Ik pak de vergelijking eigenlijk ook niet. Ik begrijp niet wat je bedoelt.

    Hmmm... Ik zal het proberen:

    In de Hostie komt Christus Zelf in ons. Hij heeft op die manier gemeenschap met ons (terzijde, ik hoorde trouwens ook eens een Protestantse dominee het Avondmaalsbrood aanbieden met de woorden: "gemeenschap met het Lichaam van Christus&quotknipoog_dicht.gif, en de vergelijking met geslachtsgemeenschap wordt best vaak gemaakt. Ik geloof dat JPII de geslachtsdaad zélf een sacramenteel teken noemde.

    Wat is Communiceren? Het nuttigen van de Hostie, wat in ieder (ook) geval neerkomt op verwerking door het Lichaam (ja beetje kreupel geformuleerd maar goed). In die daad zijn Christus en jezelf lichamelijk verenigd.

    Als je de Hostie echter weer uit zou braken, dan heb je wel het gevoel ervaren dat je de Hostie nuttigde, maar het niet 'verwerkt'. Het proces is niet 'afgemaakt', sterker nog, het wezenlijke is niet gebeurt.

    Zo ook met geslachtsgemeenschap. Even heel onomwonden; het ejaculeren en de'verwerking' van het zaad door het vrouwenlichaam is, denk ik dan, de kérn van de sacramentele handeling.

    Als je dat 'afbreekt' (voor het zingen de Kerk uit puh2.gif of door het condoom), dan lijkt de vergelijking met het uitbraken van de Eucharistie gepast. Waar zit de denkfout?


    Samengevoegd:

    Quote:

    Waarom wil je deze vergelijking maken?

    Ãls het hout snijdt, dan vergemakkelijkt het de uitleg van dat standpunt enorm.


    Samengevoegd:

    Quote:

    Ja, ik ken geen katholiek die zich net zo druk maakt over seks met een condoom als over het uitkotsen van de Hostie.

    Ik ken toch echt genoeg katholieken die zich om beide zaken druk zouden maken. knipoog_dicht.gif

    Alleen heb ik ze nooit bevraagd over een verband.

  16. Quote:

    Maar dan kan je je nog niet volledig inleven. Ik kan niet denken als een katholiek, jij kan niet denken als een protestant.

    Die beperking geldt voor élk menselijk gesprek. Niettemin kan juist die beperking een vergelijking zijn, omdat het soms nieuwe gezichtspunten oplevert, juist omdat het 'standort' anders is.

    Overigens geloof ik dat de mogelijkheid om elkaar te kunnen verstaan best wel gelijkop gaat met de mate waarin je hetzelfde gelooft.

  17. Quote:

    Dat is toch niet wetenschappelijk te staven? Jij gelooft dat.

    Eigenlijk draait Philipse het probleem heel sneaky om. Want wat is nu precies 'wetenschappelijk staven'? Laat het me maar weten als de wetenschapsfilosofie daar een definitief antwoord op heeft gevonden. knipoog_dicht.gif

    Alles is geloof. Dat sluit niet uit dát er argumenten voor zijn, maar toch.

  18. Op dinsdag 23 februari 2010 16:42:33 schreef The Black Mathematician het volgende:

    Mag je dan ook niet kauwen op een hostie?

    Dat is inderdaad een bijgeloof wat lang geheerst heeft. Maar in Joh. 6 zegt Hij zelfs expliciet dat men op Hem moet kauwen. (heb ik ook wel eens een topic over geopend: link )

    Dat gaf toen al heel wat consternatie, net zoals de vergelijking met sex nu. rofl.gif

    Admod note: Op de man gespeelde opmerking en inlegkunde verwijderd.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid