Spring naar bijdragen

LynMari

Members
  • Aantal bijdragen

    71
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Berichten geplaatst door LynMari

  1. Op 20-2-2023 om 05:56 zei Petra.:

    Hi LynMari, 

    Je was fijn op dreef met posten, leuk want er zijn al zo weinig vrouwen. Je hebt je toch niet laten afschrikken hè. 😄🌸

    Ik, me laten afschrikken? Nee hoor. Ik lig momenteel een beetje (heel erg) in de lappenmand vanwege een 'gecompliceerde' (blijkbaar kan dat ook nog) longontsteking en ben daarom niet heel actief, vrees ik. Maar ik lees zo nu en dan de berichten. Ben er dus wel, maar even op de achtergrond. 😉

  2. 5 uur geleden zei Piebe:

    Ik heb je aangetoond dat Petrus de wet nog hield na de dood en opstanding van Christus (Hand. 11:8) en ik denk niet dat je hetgeen dat geschreven is aan joden ten tijde van de tweede tempel, één op één op christenen uit de heidenen kunt betrekken. Dat gebeurt veel binnen het protestantisme maar protestanten zijn geen joden. De kruisiging was een mijlpaal maar de wet was nog niet helemaal vervuld. Of je moet van mening zijn dat de tweede komst buiten de wet van Mozes valt. Een hoop joden zullen dat roerend met je eens zijn.

    Ik antwoordde dit, vlak voordat jij antwoord op mij gaf in het andere topic, Piebe. Maar ik snap em nu. 😉

    9 uur geleden zei Petra.:

    Maar goed.. ik lees nu pas dat  het spreken van Paulus over -de Wet- één van de meest bediscussieerde thema’s in de nieuwtestamentische wetenschap is. 😄 En dat er pas in 1994 een kantelpunt was toen "Werken der wet"  (de 4QMMT uit de  Dode-zeerollen gepubliceerd werd). https://www.theologie.nl/artikelen/werken-der-wet/

     

    Interessant. Dank, zal het eens doorlezen!

  3. 12 uur geleden zei Dat beloof ik:

    Die passage is volkomen verzonnen.
    Dat is onontkoombaar, als je van dit verhaal een serie van verschillende seizoenen wil maken.

    Je zei het zelf al. 🤷‍♀️ 

    Even los daarvan: ik stelde mijn vraag aan mensen die (al afleveringen van) de serie hadden gezien, DBI. En er is hier verder niemand die zegt dat jij die serie moet gaan kijken, toch? 😉

  4. 28 minuten geleden zei sjako:

    Mensen die bijna overlijden krijgen zuurstofgebrek in hun hersenen waardoor ze dingen zien die er niet zijn al sluit ik niet uit dat God sommigen een visioen van de toekomst geeft als troost.

    Als dat zo is, dan is die troost misschien niet alleen bedoeld voor degene die op het punt staat te overlijden maar ook voor alle andere aanwezigen op dat moment. Want zo hebben wij het ervaren. Ik vind dat wel een mooie gedachte. 😊

  5. 2 uur geleden zei Hopper:

    Ik weet niet of het verstandig is -spiritueel gezien- om Jezus verder te 'verbeelden'.    In het niet-beeld (de Logos) van Jezus komt zijn leer beter tot zijn recht.   We mogen geen afgoden aanbidden, weet je nog?

    Ja, daar heb ik ook wel eens over nagedacht, dat vroeg ik me ook af; of dat ook gold voor films, tv-series en bijvoorbeeld andere media.

    Ik probeer de beelden die daarin worden gebruikt naast me neer te leggen maar ik geef eerlijk toe: dat is lastig. 

  6. 3 minuten geleden zei Dat beloof ik:

    Die passage is volkomen verzonnen.
    Dat is onontkoombaar, als je van dit verhaal een serie van verschillende seizoenen wil maken.
    Maar binnen no time hebben we nu dus al vast gesteld dat:
    -  er zeer slordig wordt om gegaan met de details. Het uiterlijk van de mensen en de  kleding klopt niet, de bomen op de achtergrond (eik, berk) komen niet voor in Israel.
    -  complete verhaaldelen zijn verzonnen.

    Dan vraag ik me toch waar de makers mee bezig zijn. Een onderwerp dat filmisch al zo vaak is uitgebeeld, als je daar toch opnieuw aan begint, zorg dan in ieder geval dat je dit soort zaken gewoon op orde hebt.

    Het blijkt dat de EO deze serie ook uitzendt (tjoh..en ik maar denken dat ik met iets nieuws op de proppen kwam.. 😂). Ze schrijven:

    Citaat

    The Chosen laat de historische context zien en geeft zo een idee hoe het leven van en met Jezus is geweest. De serie blijft in de verhaallijn trouw aan de evangeliën, maar bevat ook verhaallijnen en personages die niet in de Bijbel voorkomen. Kijkers worden aan het eind van iedere aflevering uitgenodigd om zelf de oorspronkelijke verhalen in de Bijbel terug te lezen.

     

    Ik denk dat het dus vooral om de boodschap gaat en om mensen (niet-christenen bijvoorbeeld) aan te sporen zelf die Bijbel op te pakken. 

  7. 3 uur geleden zei Robert Frans:

    Wat mij eerder opvalt, is dat er onder meer veel blauw wordt gedragen, ook door Jezus zelf. Blauw was echter toen een zeer kostbare kleur, die alleen door hele rijke mensen werd gedragen in kleine hoeveelheden. Zéker het prachtige, volle blauw op de foto. Daar komt de term 'blauw bloed' ook vandaan. Het lijkt mij dus vrij onwaarschijnlijk dat het zo massaal gedragen zou zijn. Net zoals overigens de verschillende andere, volle kleuren op de foto.
    Ook zie ik hier en daar zelfs paars, dat toentertijd extreem duur was, veel duurder nog dan blauw, en alleen door koningen en keizers in zeer beperkte mate gedragen werd. Een volledig paars kleed, zoals hier en daar op de foto is te zien, zou zelfs voor de Romeinse keizer volstrekt onbetaalbaar zijn geweest.

    Klopt, dat viel me ook al op aan deze foto. Kobalt blauw en purper 🙂 Hoewel ik dat tijdens het kijken niet zo opmerkte, moet ik zeggen. De mensen die in beeld zijn, zien er over het algemeen allemaal vrij verweerd uit, versleten kleding enz. (misschien dat ze gebruik maken van filters waardoor je al die heldere kleuren dan niet zo ziet, zoals hier op de foto). De foto geeft daarom misschien een verkeerde indruk.

    Ik ben in inmiddels heel wat afleveringen verder en ik weet nu dat deze foto van de scene van de Bergrede is. Een van vrouwen heeft vlak voordat Jezus met de Bergrede begint, geopperd om de een kleur, een 'sjerp' te dragen zodat de mensen die heel ver zitten of staan in die enorme mensenmassa, hem beter kunnen zien. De gekleurde stoffen/sjerpen waren even ervoor geschonken, ik geloof door Johanna, die wilde bijdragen aan 'de Zaak'. Jezus laat het aan de vrouwen over om de juiste kleur voor Hem te kiezen. En dat wordt dan de kobalt blauwe.

  8. 19 uur geleden zei Fundamenteel:

    Hey Kidon, vergeet niet dat Valentijn nadert he :) Ik neem ze hier mee op een trip door memory lane door al onze herinneringen te bundelen in een afgewerkt en zelfontworpen boekje. Ik wil haar kreeft maken (she's my lobster) en haar favoriete dessert. Zelfgemaakt ijs van witte chocolade.

    Breng haar ontbijt in vorm van hartjes en schrijf een liefdesverklaring dat je aan een rode roos hangt.

    Als er concurrentie is, vereist dat een beetje meer werk dan anders. 🤭

    Ik ga jou even in contact brengen met mijn man, denk ik. Onder het mom van: 'Kijk, zeau ken 't ook!' 😉 (Ik hou van hem hoor maar soms is het zo'n botte/lompe über-Hollander...😂)

  9. 5 uur geleden zei sjako:

    We hebben geen ziel, maar we zijn een ziel. Dat zie je al in Genesis. Genesis 2:7 En Jehovah God ging ertoe over de mens te vormen uit stof van de aardbodem en in zijn neusgaten de levensadem te blazen, en de mens werd een levende ziel.  

    Een mens bestaat uit een lichaam en een levensadem, ook wel geest genoemd. Deze geest komt van God en gaat na je dood weer naar God toe, het is een soort van levensenergie die in stand wordt gehouden door ademhaling. Na je dood heb je dan ook bewustzijn meer. Prediker 9:5 Want de levenden weten dat ze zullen sterven, maar de doden weten helemaal niets en ze hebben ook geen beloning meer, omdat elke herinnering aan hen verloren gaat.  6 Ook hun liefde, hun haat en hun jaloezie zijn al vergaan. Ze hebben geen deel meer aan wat er onder de zon wordt gedaan.

    De zogenaamde geesten die tevoorschijn komen bij glaasje draaien zijn dan ook geen ‘zielen’ van mensen, maar demonen die zich voordoen als menselijke geesten. Prediker laat zien dat het een leugen is. De enige hoop na je dood is de opstanding het zei in de hemel of hier op aarde in het 1000 jarig Rijk van Jezus.

    Daarom is glaasje draaien zo gevaarlijk. Je geeft boosaardige demonen de kans invloed op je uit te oefenen en dat is tegenwoordig veel erger geworden naarmate de wederkomst van Christus dichterbijkomt.

    Hoe je het uitlegt Sjako, zie ik het meer als een nuanceverschil in hoe ik het zie. Ik denk alleen niet dat alle zielen of geesten die ronddolen op de aarde per definitie demonen zijn. Dat er lagere types zijn, dus van een lager vibratieniveau: zeker. 

    Mijn oma, een vroom christen, werd vlak voor haar sterven opgehaald door mijn opa en Jezus, toen wij allen bij haar bed zaten. Tenminste, dat is wat ze zei dat ze zag. Kort daarop overleed ze met een gelukzalige gezichtsuitdrukking op haar gezicht. Alle pijn die ze had gehad en die haar gezicht had getekend, was ervan verdwenen. En wij voelden ook echt een aanwezigheid in de kamer. Een lichte, maar oh zo krachtige aanwezigheid. 
     

    Maar.....let's stay on topic: terug naar het hoofddoekje! 😉

  10. 45 minuten geleden zei Petra.:

    De meningen over Jezus verschillen; imo was Jezus een rebelse vernieuwer, die vrouwen en mannen gelijkelijk waardeerde en behandelde. Die het zelfs de vrouwen gunde om van zijn opstanding te getuigen en dat aan de andere discipelen te vertellen. Imo de grootst mogelijke eer. Helemaal voor die tijd. 

    Overigens kan Paulus ook een stuk vrouwvriendelijker worden gelezen hoor. Het is ook even snappen wat ie naar wie en waarom schrijft. Maar zijn grote lijn is 

    Over Jezus: ja, zo denk ik er ook wel over. 
    En over Paulus: dat weet ik hoor. Ik kan sommige uitspraken misschien wat moeilijk te verteren vinden maar het gaat om de tijdgeest/context waarbinnen die uitspraken gedaan zijn. En ik waardeer de uitleg over die context, die anderen hier op het forum vanuit hun interpretatie en kennis geven, enorm. 

  11. 1 minuut geleden zei Yours:

    Zou je willen vertellen wat er dan mis ging, LynMari?

    Dat was eind jaren 80', ik zat in de brugklas, toen er door uitval van een leraar ineens een hoop extra tussenuren waren, maar dan weer net te weinig om naar huis te fietsen en weer terug naar school (Ik woonde 12km van school af). Iemand van ons clubje opperde toen om 'voor de gein' te gaan glaasje draaien. Hij had dat wel eens eerder gedaan en 'dat was lachen.' Wist ik veel. We zijn in een bijgebouw op het terrein, dat vrijwel nooit gebruikt werd maar waarvan we wisten dat het wel open was, gaan zitten. Eerst via het handenarbeidlokaal stiekem wit wasco krijt, een zwart A3 vel en een glas gescoord, snel wat neergekrabbeld met dat krijt, en hoppa, we zijn zo in achterin de gang van dat bijgebouw gaan zitten met z'n allen.
    Eerst gebeurde er niets, dus iedereen begon een beetje te lachen en flauwe grappen te maken. En toen stelde een meisje ineens de vraag: 'Wanneer gaat mijn stiefvader dood?' (hij mepte haar geregeld de kamer door met een slipper), toen dat glas ineens raar begon te doen en vervolgens ook echt een datum aanwees (15 juni: die datum zal ik echt NOOIT meer vergeten). Je kent dat wel: je kijkt elkaar dan eerst aan van: 'jij doet dat zeker weer', meestal onder begeleiding van de nodige beschuldigingen naar elkaar. Maar toen duidelijk werd dat niemand wat deed, lieten we dat glas abrupt los alsof we door een bij waren gestoken. Mijn hart bonkte toen al in mijn keel, weet ik nog. En vervolgens begonnen de stoelen een meter verderop in de gang, die tegen de muur stonden, uit zichzelf heen en weer te schuiven. Niet hele meters of zo, maar je hoorde die poten over het linoleum schuiven..echt doodeng. Nou ik heb nog net mijn rugzak weten te pakken maar ik ben dat gebouw echt uit GESTORMD, net als de rest van het gezelschap. Alle spullen (vel papier, glas etc) achtergelaten en ik ben dat gebouw nooit meer in geweest. Naderhand heb ik via mijn moeder gehoord dat de stiefvader van dat meisje inderdaad gestorven is, 2 jaar daarna. ik weet alleen niet meer of dat ook op 15 juni is geweest. Ik wilde dat hele voorval alleen maar vergeten. Ik heb in het begin ook flink wat nachtmerries gehad maar gelukkig heb ik er verder geen gezeur meer van gehad.

    (Ik bedenk me trouwens nu pas dat het rond die tijd was, dat ik ben gaan leren bidden haha! 😂 Tuthola!)

  12. 19 minuten geleden zei Petra.:

     

    Hi LynMari, 

    Ik had dit topic gemaakt met deze vraag. 

    De kwesties die jij opnoemt worden al eeuwen niet meer toegepast, evenals zoveel andere OT voorschriften. (geen wol en linnen mengen en de besnijdenis bijv. ). 

    De idee is dat de kneep zit in "totdat alles gebeurd al zijn" en dat alles was gebeurd toen Jezus aan het kruis uitriep -het is volbracht- . 

     

     

     

    De aanleiding hiervan, was dat Jezus qua opvattingen niet veel zou verschillen van Paulus (en zijn ideeën/mening over de plaats van de vrouw binnen de Joodse cultuur/maatschappij, kale hoofden, hoofddoekjes tijdens het bidden, whatever), en dat Jezus wat dat aangaat, dus een echte Jood was. M.a.w.: christen vrouwen zouden hun plaats moeten kennen, zoals Paulus die omschreef in het NT. Maar die regels die daarin staan, komen rechtstreeks uit de Wet van Mozes. En als de Wet van Mozes met de kruisiging van Jezus vervuld is...ja, wat dan? 

  13. 1 uur geleden zei Piebe:

    Ik durf je te verzekeren dat Jezus nooit iets gedaan dat tegen de wet van Mozes inging (Matth. 5:18) het waren juist de Farizeeërs en Sadduceeërs die er een loopje mee namen zodat er op de Sabbat niet eens meer aren geplukt of een kloppende kies getrokken mocht worden. Terwijl Mozes nooit heeft verboden aren te plukken (dus ook niet op Sabbat) zie Deut. 23:25. Dat de machthebbers een hekel aan Jezus hadden was omdat hij hen te kijk zette en aantoonde dat hij meer kennis van de Schriften had. Maar de grootste hekel hadden ze aan hem omdat hij Christus de Zoon van God was (iets wat hij overigens nooit publiekelijk heeft gezegd, zie Matth. 16:20) en hun geen aards koninkrijk bracht. De hoop van de joden is gevestigd op een aards koninkrijk met een aardse Messias die alle andere volken te vuur en te zwaard zal bestrijden. Dus, Jezus vervulde hun aardse hoop niet en dus moest zijn hoofd rollen.

    Maar nooit brak Jezus de wet van Mozes, daar zaten zijn vijanden nou juist de hele tijd op te azen. Aan de vooravond van de kruisiging zie je dan ook dat ze menen eindelijk iets gevonden te hebben waarmee hij Mozes heeft ongedaan gemaakt. Hetgeen gelogen was want Jezus zou nooit met Mozes breken, alleen al niet omdat diens wet hem door de Vader was gegeven. Dat zou zijn alsof Christus een wet brak van zichzelf, geen optie dus. :)

    I hear ya. Dat wat Hij zei over dat elke jota, elke tittel in de wet van kracht zou blijven, totdat alles gebeurd zal zijn. Dat impliceert dus dat als je een goed christen wilt zijn, je opvolgt wat er in die jota's en tittels staat, tot dat 'het gebeurd is' (ik neem aan dat hier de wederkomst en Het Laatste Oordeel/Dag des Oordeels mee worden bedoeld?)

    Dat geldt dan ook voor de regels omtrent eten, toch? (Deut. 14:1-21). Nu eet ik bijv. geen garnalen of varkensvlees omdat ik er gewoon niet goed tegenkan. Net als de combinatie zuivel en vlees..doe'k maar niet meer 😬 maar da's dan puur omdat er een fysieke beperking is, anders had ik het gerust gegeten, denk ik. En volgens mij nemen (de meeste?) christenen het überhaupt niet zo nauw met de regels omtrent/het gebod van het eten van varkensvlees, shrimpies 🍤, en paling bijvoorbeeld o.b.v. wat er staat in Mat. 15:11: "Niet wat de mond ingaat maakt de mens onrein(...)". Tenminste, da's de conclusie die ik dan trek aan de hand van wat ik heb gezien, gehoord en ook wel gelezen hier op het forum. Maar in hoeverre klopt die beredenering dan, vraag me af, als de Wet van Mozes eigenlijk nog altijd geldt?

    1 uur geleden zei Hopper:

    De verloste ziel is kenbaar en is vrouwelijk noch mannelijk.   Maar wellicht dat dolende zielen transgender zijn, dat weet ik allemaal niet.

     

    Zielen met een hoofddoekje op lijkt me niet mogelijk (grapje).   Met een serieuze ondertoon.  Wie zich met het geestelijke domein bezig houdt doet niet aan dat malle hoofddoekjes gedoe mee.

    Jij zegt het eigenlijk beter, Hopper. Ik zie de ziel ook noch mannelijk als vrouwelijk ja. 

    Dolende transgender zielen – met een hoofddoekje op..  (ook een grapje). Had ik dat ooit maar geweten, toen we tijdens tussenuren op school gingen glaasje draaien (waarvan ik later echt spijt als haren op mijn hoofd kreeg..)

  14. 10 minuten geleden zei Fundamenteel:

    Ja ik geloof dat de man mannelijk is en de vrouw vrouwelijk, maar de Heer is heerlijk.

    As above, so below.

    Oké. Helder. 
    Ik geloof..na ja, het is niet echt "geloven" eerder vermoeden dat onze zielen van origine zowel mannelijk als vrouwelijk zijn, alleen dat we ene keer (meer) mannelijk en dan weer (meer) vrouwelijk incarneren hier op aarde, afhankelijk van wat we hier te doen hebben en hoe God (die voor mij ook niet mannelijk of vrouwelijk is) zichzelf wil ervaren/definiëren.

    Als ik even denk aan transgenders, dus mensen die voelen dat ze in een verkeerd lichaam zitten en die er daarom alles aan willen doen om hun buitenwereld gelijk te trekken met hoe ze zich van binnen voelen, dan is het enige dat er bij me opkomt: we hebben ons eeuw na eeuw vastgehouden aan bepaalde, conservatieve, opvattingen, 'de scheiding der seksen'. Wat nu als de Werkelijkheid helemaal niet zo gescheiden is en dat dit de eerste stapjes, een soort tussenfase, zijn die worden gezet naar een transformatie op zowel spiritueel niveau als in de materie? 
    Dat is natuurlijk snoeihard voor degenen die nu zo'n leven leiden want ik denk nee, ik weet wel zeker dat geen enkele transgender deze levenswandel van tevoren zou hebben gekozen (hoewel...op een ander (ziels)niveau heeft hij of zij dat misschien juist wel gedaan, maar daar ga ik nu even niet verder op in, want ik schrijf altijd al van die epistels 😬).

    Ik bedoel te zeggen: God's wegen, God's Plan zijn ondoorgrondelijk, wie weet maakt dit alles, de maatschappij waar we nu in zitten, daar gewoon een onderdeel van uit en ziet Hij dit als een manier, een middel, om de wereld naar het volgende niveau te tillen. 

     

  15. 26 minuten geleden zei Piebe:

    Evenals Paulus was ook Jezus een fanatieke farizeeër die als kind alreeds in de tempel vertoefde en kennis van de Schrift opdeed. Hiermee wil ik geen van beide zwartmaken, maar ik denk dat het van belang is dit aan te stippen om bepaalde zaken te kunnen verklaren die ons nu merkwaardig voorkomen.

    Nog even terugkomend op het voorbeeld van Jezus en de Kananese vrouw. Stel je voor dat jij als Nederlandse vrouw met iemand in gesprek gaat die de eerste minuten de kaken stijf op elkaar houdt domweg omdat je een vrouw bent en van een andere stam. Dan zou je toch denken 'donder op eigenwijze rot kerel' en doorlopen? Nogmaals, dit is niet om Jezus zwart te maken - al schijnt ie dat wel te zijn geweest - maar om aan te geven dat het jodendom zeer vrouwonvriendelijk is en daar was Jezus als mens onderdeel van. Geboren als jood onder de wet van Mozes. Het jodendom is dan ook als levenswijze indirect ontstaan uit de vloek die door Adam in de wereld is gekomen. Dat er uit een vloek iets goeds kan komen is al een wonder op zich. En ik noem het een levenswijze omdat je niet in God hoeft te geloven om te leven als jood naar de joodse wet.

    Maar waarom namen zoveel Farizeeërs, Sadduceeërs en Schriftgeleerden dan aanstoot aan wat Jezus verkondigde? Juist toch omdat Hij ook geregeld inging tegen veel verboden/geboden uit de Joodse wet? Omgang en eten met heidenen en tollenaars, Zijn apostelen aren laten plukken/eten op sabbat, mensen genezen op de sabbat.. Dat zijn dingen die mij vertellen dat Hij toch ook behoorlijk revolutionair was. De dingen die we over Hem lezen in de Bijbel zijn aangeleverd door de apostelen en dat waren mannen. Toch weten we dat er ook vrouwen waren in zijn binnenste kringen. Maria Salomé en Maria Magdalena bijvoorbeeld. We lezen er verder niet over maar zouden die niet ook nog het een en ander te melden hebben gehad? 

  16. 51 minuten geleden zei Fundamenteel:

    U zegt het zelf "wat heb je nog meer..." En wie denkt u dat die verwarring zaait? Kinderen zijn zo beïnvloedbaar en die minions van de duivel maken daar misbruik van. An sich heb ik ook geen problemen met mensen die anders geaard zijn, maar we kunnen niet ontkennen dat het overgehypet wordt en dat invloed heeft. Voeg daar hormonale verstoringen aan toe en je hebt een agenda van de duivel.

    Ik weet het niet, Fundamenteel. Misschien heb je gelijk. De tijd zal het leren, denk ik zo. Dat we momenteel in een maatschappij leven waarin dingen gehypet worden: zeker. 

    Vraagje: denk jij dat de ziel mannelijk/vrouwelijk is? Dus, we zodra sterven en ons lichaam afdoen (en dan later weer terugkomen als de Engelen op hun bazuinen beginnen te blazen enz. – even afhankelijk van wat je daarover gelooft), dat de ziel dan nog steeds mannelijk of vrouwelijk is?

  17. Zojuist zei Fundamenteel:

    Maar of het helpt tegen auto immuun-ziektes is mij toch een raadsel. 1 maaltijd per dag lijkt me wel wat weinig. Ik start mijn dag met steak en eieren en sapjes. Maar ik wil het wel eens proberen. Mijn symptomen zijn al wel veel minder dan vorig jaar sedert ik geen suiker meer consumeer en enkel anti ontstekend voedsel consumeer.

    Voor het eerst terug 8h geslapen en vroeg uit bed.

    Ik zou me eerste eens goed inlezen, voordat je ermee begint. 
    Bij intermittent fasting gaat het overigens niet per se om 1 maaltijd per dag. Je hebt meestal een raam van een X aantal uur waarbinnen je mag eten. Er is wel de meest pittige fasting, da's de Warrior methode: een eetraam van 4 uur en 20 uur vasten. Hoewel ik die niet aanraad, zeker niet voor mensen die chronisch ziek zijn, om even zo op eigen houtje te proberen als je je onvoldoende hebt ingelezen in de do's & dont's of zonder enige begeleiding. In mijn geval was mijn eetraam meestal van 12:00 tot 18:00 (da's het makkelijkst te implementeren in je dagelijkse leven: het enige wat je dan eigenlijk overslaat, is je ontbijt). En tijdens het vasten gebruik je geen suiker of zoetstoffen in je dranken (want die beïnvloeden je glucosespiegel, ook al is dat heel minimaal, je glucosespiegel moet echt stabiel blijven, zonder pieken). Thee of koffie zonder melk of suiker, of water. Ook geen kauwgom of mints met sorbitol of andere zoetstoffen. En als je je vast breekt, niet meteen beginnen met het meest vette (pindakaas of noten bijvoorbeeld) maar met iets lichts. Stukje fruit of een hele lichte salade of zo. Doe je dat wel, dan zou ik die dag even in de buurt van het toilet blijven..

    Er zijn overigens voldoende studies gedaan die hebben uitgewezen dat het werkt. De publicaties daarover zijn meestal in het Engels.  

  18. 9 uur geleden zei Piebe:

    Maar waarom mis ik deze positieve opstelling omtrent de vrouwonvriendelijke teksten van Paulus? Wat hij opschreef kwam niet uit eens uit zijn eigen koker, maar was veelmeer een samenvatting van hoe het er al aan toeging in de synagoges. De apostel krijgt de schuld van een hele cultuur waar hij slechts onderdeel van was. Ook Jezus was onderdeel van die vrouwonvriendelijke cultuur.

    Een week lang waren het alleen maar tenten in het joodse kamp. 🤪

    Ik zeg niet dat Paulus strikter was (ik noem het in deze context niet vrouwonvriendelijk, voor die tijd was het gewoon) dan anderen uit die tijd. Petrus had immer ook bepaalde ideeën over hoe vrouwen zich moesten gedragen en kleden. Ik houd alleen in het achterhoofd dat Paulus van origine een fanatiek Farizeeër was, dus goed op de hoogte van wat wel of niet mocht volgens de Joodse wet, die bovendien ook nog geconfronteerd werd met volgelingen, waaronder veel ex-heidenen, die hij tot de orde moest roepen omdat ze weer terug dreigden te vallen in hun oude gewoonten. Ik kan me zomaar voorstellen dat ik, met zijn achtergrond, misschien ook wel gedacht zou hebben: 'Hoe krijg ik die ex-bloeddrinkende, afgod-vererende polygamisten 😁 nou weer in het gareel, en dan zo dat ze niet zo opvallen?' Er stond natuurlijk veel op het spel, genoeg Romeinen en "ex-collega's" van hem die op de loer lagen om iedere misstap van hem en de rest van de volgelingen van Jezus te vergelden. Ik denk dat dit alles wel heeft meegewogen in wat hij de mensen bijbracht. 

    Over die 7-daagse tentsessies: ik grap en grol graag maar ik besef heel goed dat er vandaag de dag nog vrouwen zijn die volgens deze wetten moeten leven. Ik heb ooit ergens op Reddit eens een verhaal gelezen van een orthodox-Joodse dame, die aan ons, 'gentiles', vertelde wat er van haar werd verwacht tijdens die maandelijkse periode (die bij hen overigens niet 7 maar 14 dagen is)..🙄 Mijn broek zakte er vanaf. 

  19. 1 uur geleden zei Petra.:

    😄 Elke maand een hele week niet naar je werk maar met de dames feestvieren (ehhhh... onrein gaan zitten zijn) in de Toffe Tent!   |P

    P'cies.. Maarre verder-eh...is het natuurlijk echt afzien hè.. Pfew...

    (Je moet vooral niet te veel en te vaak roepen dat je het naar je zin hebt met de rest van de "onreinsters gang" want voor je het weet, mag je die flessen "water" zelf gaan halen i.p.v. dat ze bij de tent worden neergezet)

  20. 38 minuten geleden zei Piebe:

    Ja weet ik.

    Waarna volgens het jodendom de hele Rode Zee zeven dagen onrein is en alles wat daarin is.

    7 dagen geen huishouden doen, geen pan op het vuur te hoeven zetten. Lekker met een paar 'mede-onreinsters' in 'De Rode Tent', zonder de kids....geen man. Flesje wij– euh water erbij. Dan, na een dag of 7, neem je een duik in zee en droog je op in de zon. Vervolgens koop je 2 duiven die je bij de priester dropt ter vergeving van je "onreine bloeding", terwijl je al weer uitkijkt naar de volgende maand. Tenminste, dat is hoe ik de tekst lees. Maar misschien mis ik meer achtergrondinfo.

  21. 30 minuten geleden zei Piebe:

    Ik ben vrij veel met mijn lichaam bezig en mijn voedsel, maar door mijn voorliefde voor eten lukt het mij niet om echt te vasten. Op onderhoud eten houd ik al wel een aantal jaren vol en dat is dan ook geen lijnen. Alhoewel ik vermoed dat ik nog wel wat minder kan eten. Moet mijn bmi maar weer eens uitrekenen.

    's Avonds drink ik hooguit een paar pilsjes en in het weekend heb ik een avond wat hapjes op tafel. Meer hoef ik ook niet, ik eet graag volkorenbrood en daarvan kun je heel wat eten voordat je er dik van wordt.

    Je doet het dan om een gezond gewicht te blijven houden, niets mis mee lijkt me. Als je van eten houdt (ik ook trouwens 😋), dan is de truc nog steeds heel simpel: een negatieve energiebalans. Meer verbranden dan je naar binnen harkt. 

    Ik was, voordat mijn chronische aandoening zich begon te uiten, fanatiek hardloper, duurloop, 3 - 4 x per week, deed aan krachtsport en was eigenlijk altijd maar bezig met het bereiken van 'dat perfecte lichaam' (dat eigenlijk al prima was, maar dat zag ik op den duur niet meer). Intermittent fasting was daarbij een tool. Het heeft ook een gunstig effect op diabetes e.a. chronische (stofwisselings)ziekten,  alleen helaas niet voor de aandoening die ik bleek te hebben. 

    Nu ben ik nog steeds keurig op gewicht en ik doe afwisselend aan lichaamsbeweging (fietsen, wandelen, beetje krachttrainen, beetje zweten op de elliptische trainer) maar echt puur om mijn huidige fysieke toestand stabiel/"gezond" te houden. En het grappige is dat ik er nu ook veel meer van geniet, dan voorheen. 

    Overigens: alcohol, ook al zijn het maar 2 pilsjes iedere avond, doet ook veel met je lichaam hoor. Ik merkte dat pas toen ik geheel ging (moest 😑) onthouden (en ik dronk eigenlijk alleen maar in het weekend, max 2 - 3 glazen wijn op de zaterdag, bij hoge uitzondering een keer op vrijdag). Het schijnt nogal te fucken met je lymfestelsel en dat herstelt zich pas na enkele weken geen druppel te hebben gedronken. 

  22. 3 uur geleden zei Fundamenteel:

    Iemand gezien? Die man beweert dat iemand met een auto immuun ziekte beter maximum 4h per dag eet om dan 20h te vasten.

    Dus bv van 14h tot 18h eten en dan niets meer tot 14h de volgende dag.

    Intermittent fasting. Heb ik ook een tijd gedaan, paar jaar of zo, toen ik nog fanatiek sportte (en dus veel te veel met mijn lichaam bezig was). Ik vastte dan meestal vanaf 18:00 uur tot de volgende dag 12:00 uur. En eens in de 2 a 3 weken dan eens 24 of 48 uur. Je went daar snel aan hoor. 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid