Spring naar bijdragen

Gandalf

Members
  • Aantal bijdragen

    31
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  1. @broer Konijn Relatietherapeut bij de gratie Gods? Ik weet niet hoe het komt maar ik mag jouw stukjes graag lezen. Ze maken me vrolijk !
  2. Goeie zaak. Dan heeft de buurman, die heilig in z'n tuinkabouter gelooft en die mij beticht van gnoomlastering , eindelijk geen juridische poot meer om op te staan.
  3. Het middeleeuws christendom moet qua doctrine & gruwelijkheden niet onderdoen voor Islam. En toch is het een humanere religie geworden. Als de (westerse) Islam al enige neiging tot matiging zou vertonen, dan zal het zeker van binnenuit moeten komen. Misschien nog 600j geduld oefenen ? Oppervlakkige vergelijkingen kunnen op verkeerde benen zetten. Om een waardevolle vergelijking te maken, is van belang om de kern van de vergelijking te bekijken. Elke tijd heeft eigen kenmerken die de tijd onderscheiden van andere tijden. Elk onderwerp heeft eigen kenmerken die verschillen van andere ond
  4. Goed dat je die mensen on the spot confronteert. Ook al is het naïef te denken dat het veel uitmaakt. Die zogenaamd wetenschappelijke Koran feiten, dat Bucaillisme ... tenenkrullend en waardeloos, in de westerse wereld. Maar spijtig genoeg niet bij de moslims. Dat gaf zelfs een boost aan de verdwazing. Het middeleeuws christendom moet qua doctrine & gruwelijkheden niet onderdoen voor Islam. En toch is het een humanere religie geworden. Als de (westerse) Islam al enige neiging tot matiging zou vertonen, dan zal het zeker van binnenuit moeten komen. Misschien nog 600j geduld oefenen ?
  5. Wie zegt dat een verlichting erin zit bij de islam? Dat het christendom een verlichting heeft doorgemaakt wil niet zeggen dat dit automatisch vroeg of laat ook bij de islam het geval is. Sterker nog, ik denk dat alle pijlen de andere kant op wijzen. Ik zeg dit in elk geval niet. Ik sprak in de voorwaardelijke wijs. Ik kan niet zeggen dat het ene of het andere blijkt. Het blijft als afvallige heel moeilijk om binnen de gemeenschappen vrijuit te praten. Desondanks zouden er heel geleidelijk aan meer zijn die dit effectief doen. En dan spreek ik wel en uitsluitend over de moslim gemeenscha
  6. We zullen de ouwe koeien maar laten voor wat ze zijn , niet ? Zoals gezegd zou een Verlichting verlichting kunnen brengen.
  7. Een moslim zou zeggen dat hij/zij gewoon strikt volgt wat in de koran/hadith staat. Hij volgt gods woord.
  8. Anderzijds moet je wel erkennen dat ze consequent zijn in het volgen van hun geloofsboek. Maakt hen dat niet oprechter, trouwer in hun onderwerping en geloof aan/in god ivgl met het Christengeloof?
  9. Als ik jou iets mag aanbevelen, ga dan es polsen met uw oprechte boodschap van liefde op een moslim forum. Verwacht geen applaus. Natuurlijk zijn er heel wat gematigde stemloze moslims en een absolute minderheid aan ex-moslims/atheïsten in de moslim gemeenschappen. Vooral die laatste hebben quasi geen platform om zich uit te spreken. Ik hoop dat, in het belang van enige kans op slagen van de multi-culturele westerse samenleving, vanuit die basis toch iets kan ontspruiten wat op een 21ste eeuwse verlichting lijkt.
  10. Gandalf

    Bewijzen evolutie overweldigend

    Ok jongens, boeken toe, we hoeven alvast niet meer verder te zoeken naar (wetenschappelijk onderbouwde)antwoorden. Broer konijn heeft het goddelijk konijn uit z'n hoed getoverd. En dat goddelijk konijn op zijn beurt het heelal. Laat ons allen in aanbidding op de knieën vallen en berouw tonen. Excuseert u mij m'n sarcasme, maar da's de enige manier om effe te bekomen na 't lezen van uw overigens aardig geschreven monoloog. Uw short-mode exploten krijg ik nog enigszins verteerd met wat frisse humor & relativering. Dus bij voorkeur weer de beknopte syntheses, aub. Dank u.
  11. Misschien moeten we stoppen met elkaar proberen te overtuigen van het wel of niet bestaan van een god. Aan de lengte van dergelijke threads te zien, lijkt het erop dat we er toch nooit uit geraken. Of we nu wel of niet in een god geloven zou, wat mij betreft, geen sikkepit verschil mogen uitmaken in dit (enige) leven (* zie noot). De ene voelt zich comfortabeler om de stap te zetten voorbij de ERROR (zie Anne Provoost) , voorbij datgene wat we niet kunnen definiëren . De ander vindt het al net zo makkelijk, praktisch en leefbaar om dat niet te doen en te aanvaarden dat de mens beperkingen h
  12. Dat 'los van God' is toch echt iets wat jij erbij verzint Hendrik, het staat nergens in de OP en ook niet op de site van mevr Provoost. Een god komt pas bij graad 5 om de hoek kijken en 'God' met een hoofdletter 'G' pas bij graad 6. Dat staat er inderdaad niet, Dubito, maar gezien Hendrik's positie in graad 8 (alsof ik aan 't brandmerken ben, sorry Hendrik) begrijp ik waarom voor hem 'van god los' een relevante betekenis heeft op graad 1(of 2).
  13. In theorie zou dat inderdaad niet kunnen. In de praktijk weten de stadium 10 aanhangers dit samengaan van 'god weet het het beste' en 'religie moet worden opgelegd' ergens wel te verantwoorden. Meer bepaald als daar een bedreiging van buiten af ontstaat, dan moeten de mede-gelovigen of de waarden van de religie beschermd & verdedigd worden. Maar zoals je zegt, dan is daar meer aan de hand dan enkel geloof & godsvertrouwen. Alleen zal het voetvolk er zo niet over denken, hun aanvoerders allicht wel. Maar als dat het geval is, dan moet men niet die "religie" vrezen, noch de (al of niet
  14. In theorie zou dat inderdaad niet kunnen. In de praktijk weten de stadium 10 aanhangers dit samengaan van 'god weet het het beste' en 'religie moet worden opgelegd' ergens wel te verantwoorden. Meer bepaald als daar een bedreiging van buiten af ontstaat, dan moeten de mede-gelovigen of de waarden van de religie beschermd & verdedigd worden. Maar zoals je zegt, dan is daar meer aan de hand dan enkel geloof & godsvertrouwen. Alleen zal het voetvolk er zo niet over denken, hun aanvoerders allicht wel.
  15. Provoost pleit voor het opnieuw claimen, door het atheïsme, van ethische waarden die godsdiensten lang als de hunne hebben beschouwd. Terwijl veel van die vermeend exclusief religieuze waarden ook vanuit een atheïstische visie kunnen worden geduid.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat. Lees ook onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid